IV. rész: Csináljunk szappant – avagy az első recept


A szappan készítése Hideg eljárással

 IV. Rész: A hideg eljárás

 A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja. Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel. A  hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.

Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:

 • Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.
 • A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.
 • Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.

Csináljunk szappant – az első recept

Alapvető hozzávalók:

Fakultatív hozzávalók:

10 ml levendula illóolaj

1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)

1 evőkanál száraz levendulavirág

1. Lépés: a munkaasztal előkészítése

Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt amire szükség lehet. Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.

2. Lépés: a lúgoldat elkészítése

Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba. Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hűlni.

3. Lépés: a zsírok előkészítése

Tegyétek az acél lábost a mérlegre és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. Az olaj nem kell nagyon felmelegedjen.

4. Lépés: a fakultatív hozzávalók előkészítése

Mialatt a lúgoldat hűl és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat. Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizsliszttel. Daráljátok finomra a levendulavirágot.

5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz

Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal. Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.

6. Lépés: a “szalag-fázis”

Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára! Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat amit az imént húztatok megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.

7. Lépés: a “zselé-fázis”

Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba. A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.

8. Lépés: az érlelés

Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át. Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból. Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül. Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni. A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olívaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.

 

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

Szappankészítés hideg eljárással,

158 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 6 oldal1 2 3 4 5 6
 • Biofeleség szerint:
   
  2015. 12. 12. 20:49

  Kedves Pappmesi, nem sikerült belépnem a mailemre és nem láttam az üzenetedet Frown
  Hogy van a szappanod, sikerült valahogy feldarabolni?

 • pappmesi szerint:
   
  2015. 11. 27. 14:42

  Sziasztok kedves szappanosok!
  A segítségeteket szeretném kérni,ma vettem ki a formából a szappanomat (sokadikat) de ez most olyan kemény lett,hogy nem tudom szeletelni. Mindent úgy csináltam mint eddig már több alkalommal is,de most ez a bergamott olajos csoda kifogott rajtam. Szóval most van egy szép nagy püspökkenyér formájú bergamottos óriás szappanom,de azért jobb lenne szeletelve Grin
  A tapintása selymes az illata….hát az valami csodaság,és egy letört pici darabot kipróbáltam,finom lágy habja van. Segítsetek hogyan daraboljam fel. Köszönöm

 • Ally szerint:
   
  2015. 05. 25. 23:49

  Sziasztok!

  Gondoltam, megosztom az én sikeremet is, hiszen a pozitív visszajelzés mindig öröm.

  Szóval, én elsősorban édesanyám bőrproblémái miatt vágtam bele a szappan készítésbe. Ő sajnos cukorbeteg, és egy komplex allergiája is van (Peru balzsam allergia – lényegileg szinte minden benzolvázas vegyületre érzékeny.)

  Ebből adódóan csak természetes, illatanyagoktól mentes szappanokat használhat. Általában vásárokon szerezzük be ezeket, kézműves szappanfőzőktől. Kitűnő szappanok, csak hát az áruk… (nem, nem a kézművestől sajnálom, aki megengedheti magának könnyedén, hogy ezret(-ket) hagyjon ott egy szappanért, az tegye is, támogassuk a kistermelőket!)

  Így merült fel, hogy meg lehet-e ezt oldani otthoni kivitelben? Ezen a ponton jutott eszembe, hogy tavaly egy távoli nőrokont látogattunk (nagyon kedves zalai parasztasszony, a 80-as évei végén, de fürge, mint a csík), és a fürdőben eredeti, sertés bélhájból és hamulúgból főzött szappant találtunk! Sajnos, a receptet nem tudta megadni, mert csak szemre, tapasztalat alapján csinálta az utolsó disznóvágáskor, kb 10 éve. Ritkán használta, ezért maradt meg.

  Ekkor felbátorodtam, körülnéztem itt egy alaprecept után kutatva, megtaláltam, majd körbefutottam a várost nagy tisztaságú NaOH-t keresve. Találtam, olcsón, örültem.

  Oliva helyett azonos elszappanosítási állandójú étolajjal kezdtem, gondoltam, ha már elcseszem, legalább ne az olivát. Valamint harmadoltam a receptet.
  Gyorsan csináltam körömvirág-levendula-kamilla kivonatot olajban, két kanálnyit.
  Kimértem mindent egy rozoga minimérlegen (nem digitális, szemre megy, bár grammokat is mér – ez volt a parám egyik fő forrása), aztán nekifogtam.
  Ma borítottam ki a 6 db gyönyörű szappanomat a muffinformából, szépek, habzanak (lekapartam egy babszemnyit késsel, gumikesztyűn át mostam vele kezet), illatuk nincs, de az a jó. Most még érnek.
  Szóval, köszönöm a receptet, a jótanácsokat, az alapos téma-utánjárást, amit elvégeztetek helyettem.

 • Biofeleség szerint:
   
  2015. 02. 28. 22:53

  Kedves Bogi, micsoda öröm olvasni a soraidat Big Smile köszönjük :heart
  Igazi megtiszteltetés hogy megosztottad a sikeredet, és szívet melengető ilyen visszajelzést kapni hogy a tanácsok amiket itt adunk működnek.
  A Jóisten áldjon meg és adjon sok örömet a jövendő szappanjaidban, és természetesen hamarosan egy új munkát.

 • Bogancs szerint:
   
  2015. 02. 28. 21:15

  Kedves Mindenki!
  Én még új vagyok itt, bár már régóta olvasgatom Lukrécia oldalait és nem bírom ki, hogy ezt ne írjam meg.
  Két napja elkészítettem életem első szappanját – az itt ajánlott alapreceptet. Jelentem eddig gyönyörűen úgy alakul minden, ahogy “az a nagykönyvben meg van írva” – szépen érik már a helyén.
  Igaz, már jó ideje tanulmányoztam a témát és túl vagyok már jó pár nagyon jó kis krémen, de a szappanra csak most szántam el magam. Nem mellesleg, ez a sikerélmény a lelkemnek is jót tesz (nemrég vesztettem el a munkám).
  Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ide, meg a fórumba írt, nagyon sok segítséget kaptam az induláshoz.

  KÖSZÖNÖM SZÉPEN!

  Szép estét!
  Bogi

 • Gemoke szerint:
   
  2014. 09. 28. 13:02

  Kedves Éva, sajnos azt nem tudod megállapítani (hacsak nincsenek mélyenszántó kémiai ismereteid), hogy hány százalékos a lúgod. Mivel a NaOH reagál a levegőben lévő széndioxiddal, a tárolás idejétől és körülményeitől függően egy része szépen át kezd alakulni NaCO3-á, ami hideg eljárásnál már nem reagál az olajokkal. Ha további használat során is hasonlókat tapasztalsz, akkor bizony ez történt a lúgoddal.

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 09. 24. 07:49

  Kedves Éva, nem tudom hol olvastad ezt az 5-10 percet, mert én nem találtam ilyet. Valahol írtam volna?
  Az 5-10 perc a normális szalagosodás, de ez idő alatt nekem az olivaolaj szappanok is szalagosodtak, s vannak olajok amelyek hamarabb is összeállnak.
  No de mostmár az a fontos hogy a te szappanod jó legyen Smile Írd majd meg hogy mi lett belőle.
  Jó érlelést Rose

 • nagyevaszolnok szerint:
   
  2014. 09. 23. 21:25

  Kedves Biofeleség,
  a lúg gyógyszerkönyvi tisztaságú (kémiai laborban sincs különb), szerintem azzal nem volt gond. A mixelést próbálom majd úgy, ahogy javasoltad. Az 5-10 percet a “normál” vagy a “hosszabb”(olívás) szalagosodási időre írtad?
  Köszönöm, hogy segítettél, szép napot!
  nagyeva

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 09. 21. 19:10

  Kedves Nagyevaszolnok,
  Ellenőrizted hogy a nátronlúgod megfelelő, 98-99%-os tisztaságú-e?
  A botmixer túlmelegedése elkerülhető ha nem folyamatosan mixelsz hanem váltogatod a mixelést a kikapcsolt géppel való kevergetéssel Wink
  Én azt hiszem hogy a szalagosodás 10 perc alatt el kell érkezzen, de ott kellet volna lennem hogy pontosan megmondhassam. De a melegítést jól tetted, érleld csak a szapit, jó lesz Smile

 • nagyevaszolnok szerint:
   
  2014. 09. 13. 21:40

  Kedves fórumozók!
  Először főztem szappant, ezzel a recepttel kezdtem. A hozzávalók pontosan kimérve, hőmérséklet rendben, de nem indult be a szalagosodás. Olvastam, hogy az olívaolajnál lassabban indul, de akinek nincs tapasztalata, az nem tudja, hogy mihez képest. 5-10 perc után már forró volt a botmixerem motorja, átváltottam gépi habverőre. 20-25 perc után már untam, böngésztem a “mit nem csinálok jól” leírást. Gondoltam, minimális lúg bennemaradt a kiméréshez használt edényben, így 2 részletben egy hangyányi lúgot utánaküldtem. Semmi. Úgyhogy végül elkezdtem főzni, pici lángon. 1-2 perc alatt megtörtént, aminek meg kellett történnie. Öntés, darabolás sikeres volt, jelenleg érik. Vajon mit nem sikerült jól csinálnom? Illetve mennyi a “normál” szalagosodás ideje, mennyi a “hosszabb”. Persze csak kb., nade mégis.
  Köszi, ha vki válaszol. Éva

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 09. 12. 09:38

  Kedves Magdi,
  Annyit tudok mondani hogy van imerősöm aki magyarországon készít és ad el szappanokat online, és bizony végigcsinálta az egész procedúrát a laborral kapcsolatban. És mindenkinek végig kellene csinálnia aki online elad. Ha nem így van ez az eladó és az ellenőrző hatóságok hibája.
  Én csak azért írtam mert neked akarok jót, tehát figyelmeztettelek mert sajnos otthon még a barátok sem annyira barátok, és mert így nyílt fórumban elővenni a témát veszélyes lehet.

 • Magdi szerint:
   
  2014. 09. 06. 10:15

  Kedves Biofeleség!
  Köszönöm, hogy ezt megírtad, de akkor megint “kötekedek” egy kicsit. Szerinted, akik a neten árulják a szappanjaikat ( itt nem a nagyokra gondolok. Pl: olívia, manna…stb) mind rendelkezik laborral? Mert a valamilyen engedélyt még el tudom képzelni…., na de a labort. És árulják a szappant, az biztos. Vagy rosszul látom? Egyébként az eladást nem nagy tételben gondoltam, csak közvetlen környzetben, anyag árban. Nincs nekem módom a tömeges gyártásra.
  További szép napot kívánok!

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 08. 26. 18:55

  Kedves Magdi,
  Bár tudom hogy mindenki azt gondol róla amit akar, és talán furcsának tartod hogy írom, de csak jószándékból: a szappanokat amiket otthon csinálsz el nem adhatod. Nem ismerem ugyan az otthoni rendelkezéseket, de itt Olaszban csak dísztárgyként lehetne az ilyen szappanokat értékesíteni, de nem kozmetikumként, mert ahhoz hogy kozmetikumként árusítani lehessen arra kialakított és a rendelkezéseknek megfelelő labor és a recept bevizsgáltatása és kozmetikumként való igazolása szükséges.

 • Enikő szerint:
   
  2014. 08. 26. 14:32

  Kedves Magdi!
  Köszönöm a segítséget! Persze nekem az alusból sikerült félre tenni,de sebaj. Én saját használatra készítem a szappanokat,igy nem zavar,ha nem tökéletes a formája. Nekem a funkciója a lényeg,mert van ekcémás,pikkelysömörös,zsíros,pattanásosodásra hajlamos bőrű a családban.
  Szerencsére a barátnőm jó tesztalany,mert az ő családjában is sok bőrprobléma van. Eddig pozitív visszajelzéseket kaptam.
  Még egyszer köszi a segítséget és a jó kívánságot! Big Smile

  Enikő

 • Magdi szerint:
   
  2014. 08. 25. 22:03

  …bocsánat, arra nem feleltem, hogy ki kell-e bélelni a dobozt. Nem kell, ha zsírpapiros. Abból simán kiszeded.

 • Magdi szerint:
   
  2014. 08. 25. 22:00

  Kedves Enikő!
  Én használtam tejes dobozokat. A tapasztalatom az, hogy a dobozba töltött szappan nem lesz egyenes oldalú, mert a doboz valamennyire kidudorodik a súlytól. Bár ez lehet, hogy csak akkor igaz, ha Te is felülről töltöd meg, mint én. Tehát, én nem vágtam szét a dobozt, hanem fogyasztás előtt csak szétnyitottam a ragasztásnál. A szappant is ott töltöttem be, majd csipesszel összefogtam, és úgy altattam 1 napot.
  Érdemesebb a magas, keskeny fajta dobozt használni, mert szeletelés után, talán jobban kézre esnek azok a darabok.:
  De a LEGFONTOSABB!!! amit el kell mondanom. Nem emlékszem, itt mondták-e a lányok, vagy máshol olvastam, de csak a zsírpapíros belsejű doboz a jó, az alus nem!!! A lúg megkezdi az alut!!! Erre figyelj kérlek!!!
  Jó szappan készítést kívánok, és ha eljön az idő, boldog babázást is!

 • Magdi szerint:
   
  2014. 08. 25. 21:46

  Kedves Biofeleség!
  Köszönöm, hogy nem értettél félre, és nem kötekedésnek vetted a kérdésemet.
  Az igazság az, hogy még nagyon az elején vagyok a dolgoknak, de próbálok sok-sokreceptet olvasni, hogy tanuljak, miközben kutyulgatom a mások által már elkészített szappanokat. Persze kutyulgatás közben is tanulok, és/vagy okulok.
  Már látom, hogy van aki csinál szappant házilag, de nincs benne igazán semmi. Van aki direkt a beltartalmat veszi előtérbe, van akinek a külcsín fontosabb, van akinek az illat. Mindez csuda érdekes!!!
  Többen kértek már tőlem szappant vételre, de természetesen még odáig nem merészkedtem. Addig is érdeklődöm melyik lenne kelendő.
  Köszönök Neked (és a többieknek is) minden segítséget, és választ az eddig feltett kérdéseimre.
  További kellemes nyarat mindenkinek!
  Magdi

 • Enikő szerint:
   
  2014. 08. 21. 22:27

  Sziasztok!
  Van valakinek tapasztalata a tejes dobozok használatával kapcsolatban?
  Egyszerre többféle szappant szeretnék készíteni,mert,ha megszületik a babám,nem lesz rá egy darabig lehetőségem Big Smile . ,de nincs elég formám. A tetra pak dobozokat ki kell bélelnem szilikonos sütőpapírral,vagy nem szükséges?
  Előre is köszi a segítséget!

 • potyi szerint:
   
  2014. 08. 11. 12:25

  Kedves Biofeleség!

  Köszönöm a választ, nem tudom már, hogy hol olvastam, hogy fémmel nem lehet, nagyon sok oldalt átnéztem, mielőtt nekiálltam volna szappant készíteni. Végül is megcsináltam a fém botmixerrel. Smile Már kivettem a formából őket és száradnak. Eddig minden rendben ment, aztán majd kiderül, hogy jók lettek-e a szappanok. Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 08. 09. 14:13

  Kedves Magdi, elvileg tökéletesen igazad van Wink Yes
  De csak elvileg, mert:
  1) az el nem szappanosított olajok valamennyire ápolják a bőrt, de így ugyebár minden z egyes olajok ún. “el-nem-szappanosodó” lipidkoncentrációjától függ, amikről viszont egy házi szappankészítőnek halvány fogalma sincs.
  2) igen, használhatnánk akár disznózsírt is, de akkor mit szólnának a vegetariánusok? Wink Ők is kukacoskodnak, nem is keveset.
  3) próbáltál már 100% dizsnózsír-szappant? Én igen, és elmondhatom hogy nagyon jó kemény, de egyáltalán nem habzik és van egy enyhe mellékillata, ami nem mindenkinek jön be
  Remélem segítettem. Olyan klassz hozzászólásaid vannak, élvezet válaszolni rájuk, nagyra értékelem ha valaki nyitottan és értelmesen vitatkozik Big Smile Rose

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 08. 09. 14:05

  Kedves Potyi,
  Hol olvastad hogy hogy nem lehet fém? Van fém és fém: az alumíniummal, rézzel, stb. a lúg reagál, viszont a rozsdamentes acél ellenáll. Tehát azt teljes nyugalommal használhatod.
  “Esetleg egyéb tanács egy kezdő szappankészítőnek?” -Hogyne, sok-sok türelem Wink Ne akarj sietni és mindent tökéletesen csinálni, hagy időt magadnak.
  Sok sikert Heart

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 08. 09. 14:00

  Kedves Naorsi,
  Ezt az általad leírt eljárást itt Olaszországban is használják, persze mindenki maga dönti el melyiket választja, mennyire akar biztosra menni.
  Atz hogy felesleges melegíteni és hőmérsékletet mérni nem mondanám ennyire határozottan, márcsak azért se mert több évtizedes tapasztalattal rendelkező szappankészítők mérnek. Ez a módszer a kémiai reakció hőmérsékletét használja ki, de bizonyos környezeti tényezők befolyásolják, s így nem biztos hogy mindíg ugyanolyan lesz az eredmény. Nem beszélve a szobahőmérsékleten (vagy még melegebben) kemény zsírokról.
  És az olivaolaj szappan sem ok nélkül az első: az igaz hogy több idő kell az érleléséhez, de egyetlen olajat kell méregetni, nem hat félét, tehát ez a legegyszerűbb, ami a legkevesebb tévedési lehetőséget biztosítja

 • Magdi szerint:
   
  2014. 08. 08. 12:48

  Kedves Biofeleség!
  Csak 1 kérdés, és nem kukacoskodásból!!! ….akkor mi a fenének költünk sok-sok pénzt a szappan alapanyagokra (különféle, jobbnál-jobb olajok, sheavaj….stb) ha úgy sem hat? Question Mármint, hogy “úgyis lemossuk”, ahogy Te írtad. Ennyi erővel csinálhatnánk csak disznózsírból is, nem? Mad Ne haragudj, nem bántani akarlak, csak tényleg kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy akkor miért? Én, személy szerint NAGYON-NAGYON kezdő vagyok. Az a 3-4 féle szappan amit eddig csináltam (első az olívás) mind nagyon szuper!!!! Eddig neten vettem jónak mondott “zöld” szappant, de azt nem találtam annyira jónak, mint a sajátot. Én nagyon tudok száradni, és a netestől száradtam is, de a sajáttól nem. Yes Tehát, még1X kérdezem, ….. van értelme, vagy nincs? Előre is köszönöm a választ. Kellemes nyarat mindenkinek!!! Cool

 • erika06 szerint:
   
  2014. 08. 06. 17:32

  Kedves naorsi!

  Köszönöm szépen a választ. Rose Még van készletem, de ha elfogy, teszek egy próbát, és megnézegetem a javasolt videokat is. Én is Házikencésen voltam egyébként Wink

  Üdv: Erika

 • naorsi szerint:
   
  2014. 08. 06. 12:19

  Kedves Erika06!

  Csak így készítem a szappanjaimat azóta, amióta megtudtam ezt az infót, ugyanaz a kiváló minőség lett az eredmény. Smile
  Igazából netről szedett infókkal kezdtem el a szappanozást, de egy idő után úgy gondoltam, elnézek egy tanfolyamra is (házikence), ahol szintén megerősítettek ebben. Sőt, fent vagyok egy amerikai szappankészítő fórumon is, aminek több mint 4500 tagja van, tőlük is megkérdeztem, és közülük sem hőmérőzik senki. Ha megnézed a youtube-on a soaping101 videóit, ő is ezt a módszert használja.
  Az a lényeg, hogy max. 10 fok különbség legyen a két fázis közt, de ha hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, akkor ehhez nem kell hőmérő.
  Ha gondolod, próbáld ki egy kis adag masszán ezt a módszert, így sokkal egyszerűbb. Smile

  Sok sikert! Smile
  Orsi

 • potyi szerint:
   
  2014. 08. 06. 11:04

  Kedves Fórumozók!

  Most szeretném az első szappanomat saját használatra elkészíteni, találtam is az oldalon egyszerű alapreceptet, elolvastam a biztonsági előírásokat, és úgy általánosságban nagyon sok hasznos információt találtam az oldalon, ezeket nagyon szépen köszönöm mindenkinek.
  Beszereztem a hozzávalókat is, viszont a botmixer kérdésben elakadtam. Azt olvastam, hogy nem lehet fém… én sajnos mindenhol olyat találtam, aminek a keverő része fém (a kés meg gondolom a műanyagban is fém). Nikkelezett acél. Ez használható? Ti mit használtok? Esetleg egyéb tanács egy kezdő szappankészítőnek? Smile
  Köszönöm,
  Pötyi

 • erika06 szerint:
   
  2014. 08. 04. 22:04

  Kedves Naorsi!
  Érdekes amit írtál a szobahőmérsékletű olajról, lúgról, úgy tűnt az írásodból, hogy már ki is próbáltad. Eddig bárhol olvastam, magyar, vagy külföldi szappanos blogokban (sőt tanfolyamon is részt vettem) ilyet nem hallottam, olvastam. Semmi esetre sem szeretnék akadékoskodni , csak az érdekelne, hogy többször próbáltad-e ezzel a módszerrel a szappan készítését és van-e olyan jó minőségű az eredmény, mint 40 fok körüli hőmérsékletnél? Question

 • naorsi szerint:
   
  2014. 08. 03. 11:06

  Kedves Biofeleség!
  Köszönöm a sok információt, nagyon sokat tanultam tőled! Smile
  Bár azóta megtudtam pár dolgot, és gondoltam, leírom ide, hátha másnak is megkönnyítem az életét.
  Nem kell sem a lúgoldat, sem a zsírok hőmérsékletét mérni, mindkettőnek szobahőmérsékletűnek kell lennie, ezt kézzel is simán ellenőrizni lehet. Ezzel anno rengeteget szenvedtem, hogy pontosan beállítsam a hőmérsékleteket, de szerencsére felesleges. Max. 10 fok különbség lehet a kettő között, de ha előző este elkészítjük a zsírokat és a lúgoldatot is, akkor másnapra tökéletes hőmérsékletűek lesznek.
  A másik, hogy a kasztíliai szappan (100% olivából készül) tényleg kiváló, csak az a baj vele, hogy legalább 4-6 hónap, de adott esetben 1 év is kell, mire megérik. Én ezért nem javasolnám első szappannak, mert csak 4 hónap múlva lehet használni… Pontosabban persze előtte is lehet, csak nem lesz az igazi.
  Helyette kezdőnek ezt javasolnám 5% túlzsírozással, és 30% vízzel:
  125 gr oliva
  125 gr napraforgó
  125 gr kókusz
  125 gr pálma
  70 gr NaOH
  150 gr víz
  A Pomace olivaolajnak más a SAP értéke, tehát ez a recept arra nem jó, csak szűzre és kevertre.

  Jó szappanozást mindenkinek! Smile

  Orsi

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 07. 04. 21:12

  Kedves Tudatosmetropolita,
  Mivel az egyetlen olaj amiből tisztán (tehát csak ezt az olajat használva) tökéletesen kemény és jól tisztító de ugyanakkor gyengéd szappant lehet készíteni az olivaolaj, ezért van ez a receptben, és több mint 5 éves szappankészítői tapasztalatomra (nomeg egy csomó más öreg szappanos tapasztalatára) hagyatkozva elmondhatom hogy ez alegjobb a kezdőknek. Ezt naaaagyon nehéz elrontani, és aki eddig figyelmesen követte pontról pontra az utasításokat, mindenki több mint elégedett volt ez eredménnyel.
  Tulajdonképpen bármilyen olivaolaj nyugodtan használható, csak nagyon kevés külömbség van: az extraszűz a legadottabb a bőrápoláshoz, enyhén zöld szít ad a szappannak, a szűz sárgásabb, és a szansza (pagácsa) olaj adja a legkeményebb és legvilágosabb szappant.
  Én személy szerint a szappanban fölöslegesnek tartom a drágább, finomítatlan/hidegen sajtolt olajokat használni, hiszen a szappant lemossuk magunkról, ideje sincs hogy valami felszívódjon belőle.

 • Gemoke szerint:
   
  2014. 07. 01. 20:30

  Szia, a megadott recept oliva olajra vonatkozik. Ha más olajakat használnál jó segítség a bővített szappankalkulátor (googleban megtalálod). A program kiszámolja a víz és lúg mennyiségét adott olajösszetevők esetén(azt te variálhatod ). Sőt olyan rendes, hogy leendő szapid tulajdonságait is előrejósolja.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.