II. rész: Alapvető és fakultatív hozzávalók


 

A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

II. Rész: Alapvető és fakultatív hozzávalók

Alapvető hozzávalók

A szappan három fő összetevője, melyek nélkül nem lehet szappant készíteni:

 • Állati zsírok és/vagy növényi olajok
 • Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
 • Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk

A folyadékok

 • Víz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált víz, de ha a csapvíz nem nagyon klóros, nyugodtan használható az is.
 • Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot. A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.
 • Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.
 • Tej – a legjobb ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.

A nátronlúg

A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.

Ne használjatok nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultátok volna a Biztonsági szabályokat!

A zsírok

A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

A szappankészítők általában két fő csoportra osztják a zsírokat:

 • Bázis zsírok – Azok a zsírok, melyek nagyobb mennyiségben vannak jelen egy szappanban. A bázis zsírok nyugodtan alkalmazhatóak a szappanban nagyobb mennyiségben és kemény, jól habzó szappant adnak. Általában olcsóbbak és könnyedén beszerezhetőek.

Például a világhíres szappankészítő területein a szappankészítés legjobb alapanyagának az olíva olajat tartják, de a kozmetikai ipar főbb szappan-alapanyagai a pálmaolaj és a kókuszolaj, a családi hagyományok követői pedig az állati zsírra esküsznek.

 • Tápláló zsírok – A legértékesebb zsírok és olajok, melyek ápoló tulajdonságokban a leggazdagabbak. A tápláló zsírokat általában nem alkalmazzák a receptekben előírt zsír 3-20%-ánál nagyobb mennyiségben, mert elpuhíthatják a szappant, vagy némely olaj esetében (mint pl. a lenolaj) meggyorsíthatják annak avasodását. Kis mennyiségben a bázis zsírokhoz keverve viszont nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal ruházzák fel a szappant, illetve azokkal együtt jobb, krémesebb habzást biztosítanak.

A tápláló zsírok általában drágábbak, nehezebben beszerezhetőek. Ebbe a kategóriába sorolják például az édesmandula olajat, a jojobaolajat, a sheavajat, stb.

Fakultatív hozzávalók

Ide sorolunk minden olyan anyagot, amelyeket a szappanban a személyes ízlésünknek megfelelően vagy a kívánt hatás fokozása érdekében alkalmazhatunk.

Az illatanyagok

Két fajta illatanyag közül választhatunk:

 • Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, melyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak ha nem bánunk velük óvatosan.
 • Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, melyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol vagy olaj alapú bázisban. A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt!

A színezékek

Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények) vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak.

Egyéb természetes adalékok

Rengeteg egyéb összetevővel tudjuk kiegészíteni a szappanunkat az állagának javítására, illetve tetszetősebbé tételére. Az agyagtól a magokig, a liszttől a mézig, a selyemkivonattól a tojásig. Fontos hogy mindig jó minőségű összetevőket válasszunk és gondosan mérjük ki a mennyiségeket. Egy jó kézikönyv segít elkerülni a leggyakoribb hibákat.

Az antioxidánsok

A szappannak nincs szüksége tartósítószerre. Az enyhe lúgos Ph gátolja a baktériumok vagy csírák szaporodását.

Az egyetlen probléma ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony antioxidáns, mely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható,  a rozmaring kivonat (ROE).

Szappankészítés hideg eljárással,

61 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 3 oldal1 2 3
 • Summer86 szerint:
   
  2018. 01. 24. 22:23

  Sziasztok!

  Rozmaring kivonat helyett mennyire lenne hatékony a rozmaring macerátum?
  Köszi!

 • Bianka99 szerint:
   
  2016. 12. 25. 08:58

  Sziasztok! Smile tegnap keszitettem eletem elso szappanjat Smile remelem jol sikerult, este fogom felszeletelni. Egy olyan kerdesem lenne, hogy az NaOH valoban okozhat rákot? Mivel az aprobetus reszben ez fel van tuntetve, es a szuleim emmiatt nem nem akarjak hogy hasznaljamThinking pedig engem nagyon erdekelnek az ilyen termeszetes kozmetikumok.

 • gelus szerint:
   
  2013. 11. 19. 00:30

  Szia Rytt !
  Persze, még aktuális Smile Írtam Neked emailt, remélem megkapod.
  Egyébként a XX. kerületben lenne. Vagy itt tudnád átvenni, vagy esetleg még a reggeli órákban (9 óra környékén) be tudnám vinni az Europarkhoz.

 • Rytt szerint:
   
  2013. 11. 18. 22:01

  Szia!

  Ha még aktuális a felajánlásod,akkor én nagyon megköszönném!
  Rytt

 • gelus szerint:
   
  2013. 11. 12. 20:34

  Sziasztok !
  Nem tudom hova írjam, ezért ha nem haragszotok meg érte, akkor ide Smile

  Van egy doboz lúgom. Nem teljesen 1 kg, kevés hiányzik belőle. Szeretném megkérdezni, hogy felajánlhatom valakinek ajándékba?
  De csak úgy tudom átadni, ha érte jön az illető Smile Budapesten lakom.

  Köszönöm !

 • levendulamandula szerint:
   
  2013. 08. 12. 14:08

  Sziasztok!

  Afelől szeretnék érdeklődni, hogy hol lehet kozmetikai pigmenteket beszerezni. Az interneten néhány oldalon felleltem, de eddig 3-4 színnél többre nem akadtam. Köszönöm a segítségeteket!

 • Keti szerint:
    weboldal
  2013. 07. 03. 10:01

  Kedves Biofeleség! Smile

  Nagyon szépen köszönöm a választ! Már alkotók-alkotók Wink
  Az első szappanom: sheavaj, búzacsíraolaj, olívaolaj, kakavajból készült!
  Már “érik” bár már nagyon – -nagyon várom, hogy végre kézbe vehessem Big Smile
  Kislányom szeretne fehér szappant ami nagyon jól habzik, ha jól tudom akkor a kókuszzsír ami elég jól habzik, ugye??
  Question

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 07. 02. 22:45

  Kedves Keti,
  Nyugodtan kombinálj bármilyen színtelen zsírt: kókuszolaj, disznózsír, jojoba, mandula, napraforgó, kukorica, ricinus, rizs, szója –ezek mind szintelenek, persze olvass utána hogy mennyi az annyi Wink

 • Keti szerint:
    weboldal
  2013. 07. 01. 11:39

  Kedves Mannana!

  Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Smile
  Már elkészült az első adagom, már szárad…, csak szeretnék fehérebb szappant is,
  hogy tudjam keverni a színt, meg díszítésre is természetesen Big Smile !

 • mananna szerint:
   
  2013. 06. 30. 12:51

  Kedves Keti!
  A szappan természetes színét a használt olaj határozza meg, ezt tudjuk módosítani színanyagokkal. Legfehérebb olajok közé tartozik a kókuszolaj, sheavaj.
  Az adalékok közül titánium-dioxiddal tudod fehéríteni ezt az alapszínt.
  Jó szappanozást! Smile

 • Keti szerint:
    weboldal
  2013. 06. 30. 11:59

  Sziasztok! Smile

  Szeretném a segítségetek kérni.. hogyan tudok fehér szappant készíteni.., mármint.. hogy fehér színe legyen a szappannak..! Lehet buta kérdés, de nézzétek el Nekem..!
  Köszönöm előre is a választ!
  Rose

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 11. 18:04

  Kedves Mananna,
  Akkor tévedtem, töredelmesen bocsánatot kérek Frown Rose
  Folytathatjuk a pH-s cikk alatt?

 • mananna szerint:
   
  2013. 03. 11. 17:11

  Kedves Biofeleség!

  A mérést (8.5 pH, 9 pH) most végeztem el a cikked alapján: 10.18g vízben feloldottam 1.03g szappant (melegítettem, hogy gyorsan feloldódjon, majd az elpárolgott mennyiséget visszapótoltam).
  A pH papírt az Azúrban vettem.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 11. 16:36

  Kedves Mananna,
  Nekem eddig még nem sikerült beszereznem használható inikátort, úgy hogy nem nagyon mértem. Amikor mértem, akkor rendesen megérett szappan pH-ja 8,5-ös volt.
  Te hol vetted a tiedet?

  Amennyit én tudok:
  -hogy a szappannal való mosakodáskor a szappannak a vízzel (Ph7) való kontaktusa miatt más lesz a bőrt érő kémhatás.
  -hogy a szappanok közt amiatt is lehet külömbség, hogy a lúg a külünféle zsírokkal nem ugyanolyan kapcsolatban van.
  -hogy a zsírokban lévő különféle zsírsavak és „el-nem-szappanosodó” anyagok különféle koncentráiója miatt a zsírok különböző mértékben és különböző ideig szappanosodnak, tehát recept is válogatja a pH-t, nomeg olivaolaj és olivaolaj közt is van különbség.
  -illetve hogy minél tovább érik a szappan, annál alacsonyabb a pH-ja.

  Ne haragudj hogy kötöm az ebet a karóhoz, de nehéz elhinnem hogy egy kéthetes szappannál te 8-8.5-ös pH-t mérsz, itt nekem valami nem stimmel. Igazam van ha azt gondolom hogy egyszer sem mérted az oldó desztvíz és a feloldandó szappan mennyiségét? Pedig csak ez (1gr szappan 10ml desztillált vízben) adhat egy biztos összehasonlítási alapot. Csak akkor tudjuk összehasonlítani a szappanjainkat, ha ugyanazokkal a mennyiségekel dolgoztunk, különben mit sem ér pH-t mérni.

 • mananna szerint:
   
  2013. 03. 11. 15:53

  Kedves Biofeleség,
  a pH-t eddig úgy mértem, ahogy írtad is: bevizeztem csapvízzel. Viszont most az idézett cikket olvasva kipróbáltam desztillált vízzel is (a felületét bekenve és a leírt módon oldva) így egy régi tiszta olívaszappannál ugyanazt ( pH 8.5) kaptam, egy újabb kb. két hetes 4 olajból készült szappannál 9-es pH-t kaptam mindkét módszerrel. Van ötleted, hogy lehet ez? (a pH papír amit használok 0,5 pontossággal mér) Te próbáltad már egy szappannál mindkét módszert? Ha igen, mik a tapasztalataid? Előre is köszönöm! Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 11. 14:33

  Kedves Mananna Rose
  Csak még egy kérdés: hogy méred a szappan pH-ját?
  Egyszerűen bevizezed a szappant, s úgy teszed rá a lakmuszpapírt, vagy ahogy ebben a cikkben (http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/a-nagy-szappanos-kerdes-ph) feloldod vízben? Mert a két esetben egészen más érték jön ki.

 • mananna szerint:
   
  2013. 03. 11. 13:30

  Kedves Biofeleség!
  Bocsánat, hogy csak most reagálok, de csak most jutottam géphez.
  Azt hiszem, félreértettél! Még véletlenül sem biztatnék senkit, hogy ilyen-olyan ismeretlen koncentrációjú lúgoldatokat használjon. A Sundae által leírt oldat 50%-os koncentrációjú (valószínűleg gyárilag keverték, tehát pontosan 50%), ami azt jelenti, hogy fele víz, fele NaOH. Ezzel az oldattal nem bonyolult számolni.
  Kérdésedre, hogy mértem-e már kéthetes szappan pH-ját: persze, sőt mindenkit arra biztatnék, hogy tartson otthon pH-papírt, ami 6.5 és 10 pH közötti tartományban mér és az érési idő alatt akár többször is mérje meg a szappan pH-ját. Ezzel kapcsolatban: én is óvatosságból írtam az egy-két hét várakozási időt. Ugyanis az 50% lúgoldattal készített szappanok esetében bár az tapasztalatom, hogy (megfelelően meleg helyen tartva) már másnapra teljesen lejátszódik az elszappanosodási reakció amit a pH 8-8.5 tartomány is igazol, de ha véletlenül valaki nem takarta be kellően a formát, akkor kihűlhet, és mint tudjuk, akkor az elszappanosodás is sokkal hosszabb ideig tart. (Az elszappanosodási folyamatot nagy mértékben befolyásolja a hőmérséklet és a víztartalom: hidegebb massza – lassúbb elszappanosodás; több víz – lassúbb elszappanosodás)
  Ha gondoljátok próbáljátok ki kis mennyiségben, kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra!

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 07. 19:36

  Kedves Mananna,
  Megbocsásd, de ellent kell mondanom neked, két okból is:
  Egyrészt mert nem mindenki olyen ügyes hogy az ilyen-olyan nátronlúgoldatok mennyiségeit ennyire profin átszámolja, itt sokan csak most kezdenek szappankészítésbe.
  Másrészt pedig mert a minimum 4 hetes „száradási idő” alatt (amit mi pont ezért nem szárításnak hanem érlelésnek hívunk) nem csak a szabad víznek kell kiszáradnia a szappanból, hanem a nátronlúnak is el kell veszítenie a bőrkárosító hatását.
  Megmérted már egy 2 hetes szappan pH-ját?

 • mananna szerint:
   
  2013. 03. 07. 18:25

  Kedves Sundae! Szerintem nyugodtan használhatod az 50%-os lúgoldatot (a receptben előírt szilárd NaOH tömegének kétszeres tömegét véve). A hozzáadandó víz mennyiségéből viszont le kell vonni az 50%-os lúgoldat víztartalmát. A 98-99% os lúg a szilárd NaOH minőségére vonatkozik. (A szilárd NaOH erősen higroszkópos anyag lévén a levegő víztartalmából sokat el tud nyelni, így felhígul, ezért mindig szorosan le kell zárni használat után a tárolóedényt). Egyébként az 50 tömegszázalékos NaOH oldattal is kiválóan lehet szappant készíteni (ez az oldat töményebb, mint a kalkulátorok által kiszámolt NaOH-ból és vízből készült oldat), amire viszont vigyázni kell, az az, hogy sokkal előbb éri el a szappanmassza a trace-állapotot (gyorsan reagáló olajoknál ez nem mindig előnyös az adalékolás és a formába öntés szempontjából). Amit viszont nyerni lehet használatával, az a száradási idő – nem kell négy-hat hetet várni, 1-2 hét alatt elkészül a szappan Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 28. 10:17

  Kedves Sundae!
  A gond csak az, hogy a vizünk mindig ugyanannyi kell legyen, de a lúg mennyisége a zsíroktól függő változik. Akkor is ha 150gr lúg van írva a receptben, akkor is ha 200gr, ugyanúgy 300-330gr vizzel dolgozunk.
  Ha alapból lúgoldatot használunk, akkor a megnövekedett lúgmennyiséggel megnövekedik a víz mennyisége is, s akkor a szappan sokkal lassabban (vagy egyáltalán nem) szárad ki, és megavasodik.

 • Sundae szerint:
   
  2013. 01. 28. 01:15

  Zohori, olvastam én is, csak szeretném érteni, mi a gond a vizes oldattal, hol hibás a gondolkodásom.

 • zohori szerint:
   
  2013. 01. 28. 00:48

  Kedves Sundae! NE használd!!! A szövegből másolom ide, lehet elkerülte a figyelmed: “A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

  Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.”

 • Sundae szerint:
   
  2013. 01. 28. 00:20

  Sziasztok! Hosszas kutatómunka után sikerült lúgot szereznem, de 50%-os vizes oldatot (folyékony, csavaros tetejű üvegben van). Használható? Hogyan módosítsam a recepteket? Mivel 50%-os oldat, arra gondoltam, hogy ha pl. 20 g lúg kellene nekem, akkor 40 g vizes lúgoldatot tennék bele, és 20 g-mal kevesebb vizet. Ez így helyes?

 • s-eva szerint:
   
  2012. 10. 25. 12:54

  Kedves biofeleség
  Hát úgy tanultam a szappanozást hogy mikróba összemelegítettük az olajokat, a lúgoldatot meg folyóvíz alatt hütöttük le, aztán ,,úgy gondolomra” összekevertük.Köszönöm a segítséget. Biztosan lesznek még kérdéseim.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 24. 19:47

  Szia Éva,
  Akkor már értem. De te milyen eljárást tanultál, hogy hogy nem mértetek soha hőmérsékletet? A meleg eljárással megérteném, de a hideg eljárásnál ez sajnos alapvető.
  Ne keseredj el, várj egy kicsit a büdös szappanokkal, s majd meglátod hogy elmegy-e a szaguk vagy sem. Ennek az új szappannak viszont sikerülnie kell Wink
  Bármi gondod vagy kérdésed van, írj.

 • s-eva szerint:
   
  2012. 10. 24. 15:33

  Kedves Biofeleség
  Ma csináltam először hőmérővel szappant. Azért nem használtam eddig mert a múlt héten tudtam beszerezni. Azt vettem észre hogy eddig valószínűleg sokkal magasabb hőmérsékleten öntöttem össze lúgot az olajakkal.(ahol tanultam nem mértünk hőt)
  Jó pár percig hűtöttem őket. Kiváncsian várom milyenek lesznek így a szappanok
  Köszönöm

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 24. 11:53

  Kedves Éva,
  Miért nem használod a hőmérőt ha van? Anélkül nem is lehet szappant csinálni, az egyik legfontosabb, alapvető befolyásoló tényező a hőmérséklet!
  Nem lehet, hanem biztos hogy a hőfok is problémás készítéskor! Addig míg nem méred a lúg és az olajok hőmérsékletét azt se tudhatod pontosan hogy mitől büdösek a szappanjaid. Lehet hogy az olajaid teljesen jók, és alaptalanul gyanakodsz az olajokra, lehet hogy csak elég lenne hőfokot mérni.

 • s-eva szerint:
   
  2012. 10. 24. 09:37

  Szia batora
  Köszönöm válaszod. Kókusz-pálma -oliva és napraforgót használok. Megy bele pici ricinus és méhviasz. Szappanos kalkulátorral számolok. Szagolgatom az olajaim de nem érzem hogy avas lenne. Illóolajat is használok. Sajnos egyszerűen nem jövök rá hogy mi a baj. Én is sokáig a padlásszobában szárogattam, de rájöttem hogy ott nagyon meleg van.

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 19. 14:51

  Szia Éva!
  Nem feltétel a hidegen sajtolt olaj – általában nekem sem (csak) az van itthon.
  Csak “hangosan gondolkozom”:
  Milyen olajokkal dolgoztál? Eredetileg milyen szaga volt? Van valami rendszer, hogy melyik szappanod szagosodott meg? Nem feltétlenül az olaj, lehet, hogy valami más összetevő a hibás. Hogyan szárítottad idáig őket? (Én egyébként most költöztettem fel a padlásra őket.)

 • s-eva szerint:
   
  2012. 10. 19. 09:12

  Sziasztok! Új vagyok itt..Nekem a legnagyobb gondom a büdös szappan. Olvasom hogy fontos a friss alapanyag De hát ugye az nem igazán megoldható, mert a legtöbb hozzávalóból min. 1 kg-ot tudunk venni. Ti hogyan tároljátok az alapanyagokat? Én már bepakoltam a hűtőbe a nyáron. Jó pár kiló szappant csináltam már de sajnos többnek avas büdös szagát érzek. nem mindig erős de nem szívesen használom így. Próbálok jó olajakat venni (ami nem mindig hidegen sajtolt) Vettem agy laborhőmérőt is,de még nem használtam. Lehet hogy a hőfok is problémás készítéskor ahogy olvasom. A szárítást meg csak a szobában tudom megoldani. Mivel jön a fűési szezon nem egyforma a hőmérséklet (családi házban lakunk) Ti hogyan csináljátok? Bye

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.