Balzsam ekcémára, repedezett, szélfútta bőrre


Sikerült az eddigi legjobb balzsamomat elkészítenem, így gondoltam, megosztom Veletek. A kórházi fertőtlenítő szerek szörnyen elbánnak a bőrömmel, plusz itt van a nyakunkon az évszakváltás is, amit nagyon rosszul tűr legfőképp a kezem.

Egy ideje már foglalkozom házi kencekotyvasztással, de ennyire “erős” balzsamot még nem próbáltam… Aztán a minap egy kedves barátom megkérdezte, hogy tudnék-e készíteni valami gyógyírt a férje ekcémás dolgos kezeire, így nekiláttam. Nagyon bevált, szerénytelenül állíthatom. Néhány percig eltart, míg beszívódik, de egyáltalán nem olajos érzetű. Épp leledzett egy kisebb mennyiségű argán olajam a polcon, így megkínáltam a krémet vele is. Nem bántam meg. Smile

Hozzávalók
  • 20 g finomítatlan (!) shea vaj
  • 3 g méhviasz
  • 10 g törökmogyoró olaj
  • 5 g szőlőmag olaj
  • 5 g argán olaj
  • 2 g lanolin
  • 8 g emulsan
  • 2 g cetil-alohol
  • 10 g aloe vera gél
  • 15 g levendula víz
  • A kihűlt krémhez:
  • 9 csepp E-vitamin
  • 3 csepp panthenol
  • 3 csepp propolisztinktúra
  • 2 csepp grapefruit illóolaj
  • 20 csepp Rokonsal
  • 10-12 csepp tejsav

Balzsam ekcémára, repedezett, szélfútta bőrre

Elkészítés

Minden eszközt és tégelyt fertőtlenítünk első lépésként! Egy 200 ml-es főzőpohárban a sheát, viaszt, a 3 olajat, a lanolint , az emulsant és a cetil-alkoholt gőzfürdőben elkezdjük melegíteni, amíg az egész egyneművé nem válik. Ezzel egyidőben az aromavizet, az aloe gélt és a glicerint egy másik főzőpohárban szintén melegítjük. Mikor kellően melegek, de nem forrnak és a zsírok is egyneműek, folyamatos keverés mellett a vizes részt az olajos részhez öntjük. Tanácsos elektromos habverővel dolgozni, mert sűrű, vastag krémet fogunk kapni. Amikor a krém összeállt, hagyjuk kihűlni és hozzáadagoljuk a hatóanyagokat és a tartósítószert. Jól elkeverjük őket. Ez a mennyiség 3 darab 30 grammos tégelybe fért bele. Természetesen minden összetevő kedvünkre variálható.

Ekcémára, Kézápolás, , , , , , , , , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

6 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • drmzperx szerint:
     
    2016. 07. 21. 18:51

    Sziasztok!

    A Rokonsal nagy valószínűséggel a Rokonsal BSB-N akar lenni a receptben. Ennél van egy jobb tartosítószer ami egy az egyben cserélhető a receptekben a neve Preservative EC5AT vagy csak EC5 (http://okokucko.hu/ec5at-presevative-tartosito). Mind a kettőnek az a tulajdonsága, hogy csak pH 6,5 alatt működnek. Tehát a megmértem és 6-7 között van, az pont nem jó. Érdemes olyan pH csíkot használni ami a pH-t a feles felbontásnál jobban méri és nem egyszínű, hanem három különböző, így a színtévesztők is jobban látják pl: http://www.a-gyal.hu/viztisztito/vizszuro_kepek/phcsik7.gif

    A másik, hogy a tejsavból is létezik 85%-os és 95%-os, de a különböző kiskereskedelmi helyeken gyakorlatilag bármilyen higítás. A fenti receptben ez nincs megjelölve, így csak a pH csík értékére tudunk hagyatkozni. Általában az szokott lenni, hogy nagyon savas lesz a krém ~4-3 közötti, és sokan így használják, ami nem fog megromlani, de cserébe lemarja a felső hámréteget és peeling-ként.

    Léteznek olyan természetes, ECOCERT által elfogadott tartosítószerek, amik nem tartalmaznak allergén komponenst (mint a Rokonsal -> Benzyl Alcohol) és működik semleges pH-n is. Így akinek érzékenyebb az arcbőre (a többség) annak sokkal jobb választás. A neve -> Presertvative NAP2. Ezt most a Fáma Kft.-től lehet egyedileg kérésre beszerezni levélben egyenlőre (http://www.famacosmetics.hu/).

  • Noncsi szerint:
     
    2015. 05. 02. 10:20

    Sziasztok! Engem az érdekelne hogy ti mivel méritek a krémek pH értékét?

  • Agoszika szerint:
     
    2015. 04. 28. 19:24

    Smile

    Ma már annyi helyen “oktatnak” kence készítést, én kezdek rájönni, hogy egy nem megbízható helyen kezdtem…

    Neked is szépet! Smile

  • Ribizli szerint:
     
    2015. 04. 28. 18:31

    Szia Agoszika!

    Örülök, hogy nem esett szét! Wink
    Ilyen sok tejsav mellett nem hiszem, hogy 6-os pH fölött volt!
    Igen, köszi, én már vagy 3-4 éve készítek kozmetikumokat, és őszintén mondom nagyon jó forrásaim vannak, a legjobbaktól tanultam! Wink

    Szép estét!
    R.

  • Agoszika szerint:
     
    2015. 04. 21. 22:58

    Szia! Smile

    Nem esett szét, tökéletes paszta állagú azóta is…

    Az első és második fázis úgy zajlott, ahogyan írtad. Köszönöm az észrevételt.

    Ami a Rokonsalt és a tejsavat illeti, én így tanultam… De ezek szerint Te jóval tapasztaltabb vagy, kipróbálom majd ezt a módszert is. Smile

    A PH-t lemértem, 6-7 között volt, pontosan nem emlékszem.

  • Ribizli szerint:
     
    2015. 04. 21. 17:37

    Szia!

    Ne haragudj a kérdésért, nem esett szét ez a krémed?
    55 g a zsírfázisod, és 25 g a vízfázisod, tehát durván 68%-os zsírtatartalmú krémet készítettél, és az emulsan csak 40%-ig tud emulgeálni. Én inkább a lamecreme nevű emulgeálószert ajánlanám hozzá, ami 50% feletti zsírtartalmú krémekhez jó.
    A másik, amit megemlítenék, az a hőérzékenység. Egy recept összeállításakor ezt is figyelembe kell venni, mert különben fölöslegesen tönkreteszed a hatóanyagok jó részét! Az olajokat vízfürdőben melegítjük (ez az infó kimaradt, nem tudom, h Te hogyan melegítetted), először azokat, amelyek nem hőérzékenyek (I. fázis), majd ha minden felolvadt, akkor rakjuk bele a hőérzékenyeket (II. fázis).
    Tehát:
    I. fázis:
    argán, lanolin, méhviasz, lamecreme (emulsan helyett), cetilalkohol
    II. fázis:
    sheavaj, szőlőmagolaj (a törökmogyorót is ide sorolnám, bár fogalmam sincs, hogy hőérzékeny-e).

    Kb. 50 fokosra célszerű felmelegíteni.

    80 g krémhez elég 16 csepp Rokonsal, és 1-2 csepp tejsav (a 10-12 csepp tejsav biztosan nagyon sok, főleg, hogy aloe vera is van benne, ami enyhén savasít)!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.