Rózsaszín agyagos pipere szappan


Enyhén fahéj illatú, jól habzó és tisztító pipere szappan, ajánlom ajándékba is elkészíteni.

Hozzávalók
  • 700 gr olíva olaj
  • 300 gr kókusz olaj
  • 10 gr shea vaj
  • 10 gr kakaó vaj
  • 2 teáskanál rózsaszín agyag
  • 306 gr desztillált víz
  • 143.38 gr NAOH
  • őrölt fahéj
  • fahéj illóolaj 15-20 csepp
  • kevés kukorica liszt v. más illóolajat megkötő liszt

Rózsaszín agyagos pipere szappan

Elkészítés

Hideg eljárással dolgoztam, betartva a mindenki által gondolom jól ismert, és ezen oldalon is olvasható biztonsági előírásokat! A desztillált vízben feloldottam a lúgot, közben össze melegítettem az olíva olajat a kókuszvajjal, shea vajjal és a kakaó vajjal. Amikor a két összetevő 45 celsius fokra hűlt, a lúgoldatot óvatosan az olajos keverékhez öntöttem. A fahéj olajat kevés kukorica liszthez csepegtettem, hogy tartósabb legyen az illata, majd a szalag fázisnál bele kevertem a masszába. Ez utóbbit ketté vettem, és az egyik felébe 2 teáskanál rózsaszín agyagot kevertem. Sütőpapírral kibélelt fadobozba öntöttem először a színtelen masszát, rá őrölt fahéjat szórtam, mintha csak a cappucinód habját szórnád meg..:) majd erre öntöttem rá a rózsaszín masszát. Egy kicsit / én hurkapálcát használok / hullámokat rajzoltam bele, hogy márványos legyen a szappanom. Bő 24 óra elteltével szeletelhető a fahéj illatú szappan, minimum 6 hét érési idő múlva már ki is próbálható.

Pipere szappan, , , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Melcsike
Lakhely: Gyula

Fél éve kezdtem érdeklődni elsősorban a házi szappanok használata iránt, amikor sok cikket olvastam a samponok, tusfürdők és egyéb piperecikkek ártó hatásairól. Aztán mivel kreatív csajszinak tartom magam, gondoltam egy nagyot, és elkészítettem párom segítségével az első szappanjaimat,először még persze olvasott receptek alapján. Persze mindig van hová fejlődni, és még sokat kell tanulnom, de hála az itt olvasott hasznos recepteknek és tudományos cikkeknek, ma már sokkal okosabban fogok hozzá egyszerű szappanjaim elkészítéséhez. Köszönet érte!

4 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Melcsike szerint:
     
    2015. 02. 25. 11:23

    Szia! Bocsi, hogy értetlen vagyok, de nem csak az olajat, a lúgos oldatot is 45 fokra hűtötted, ugye? Smile nem hinném, hogy a hűtött gyógynövény lenne a gond, mert a kecsketejet is le kell teljesen hűteni, sőt fagyasztani, hogy ne égjen el, és a kávét is le szokták.. hát nem tudom, mi lehet a gond…van itt egy cikk a szappankészítésnél a leggyakoribb hibákról, már rég olvastam, majd átböngészem még egyszer.. Wink hátha ott írnak valamit…. Smile

  • Jody szerint:
     
    2015. 02. 24. 18:07

    Hello. 45C-ra hűtöttem az olajat. Most is a már bevált receptjeimet használtam… Az jutott eszembe hogy az lehet ok, hogy a gyógynövény főzetet hűtőben tartottam, amíg össze nem kevertem a lúggal? Lehet nem kellene lehűtenem?
    Nagyon köszönöm hogy válaszoltál… Smile

  • Melcsike szerint:
     
    2015. 02. 24. 13:55

    Szia! Nálam vannak nagyobb tapasztalatú emberkék itt, de azt nem értem, hogy amikor összevegyítetted, akkor 52 fokot mértél??? Én akkor már nem is mérem.. Cute Hány fokon szoktad összevegyíteni? Nekem a 45 C fok mindig bejön, még úgy is, hogy nem hajszál pontosan egyforma a lúg és az olaj hője, az számomra képtelenség pontosan összemérni, de ennél nagyobb hőn soha nem vegyítek, és 40 fok alatt sem. Milyen receptet használsz?

  • Jody szerint:
     
    2015. 02. 23. 22:35

    Sziasztok!
    Segítséget szeretnék kérni. Korábban már sokszor főztem szappant, de az utolsó két adag nem sikerült… Nem szalagosodott, nem pudingosodott. Mixeltem sokáig, de semmi. Ketté vált az olaj a lúgos folyadéktól. Egyforma volt a hőmérséklet is. Az volt fura mindkétszer, hogy amikor a lúgot és a főzetet összekevertem, nagyon hirtelen leesett a lúg hőmérséklete, 52C köré. Így hűtöttem az olajat…
    Mi lehet a baj?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.