Mindent bele extra ápoló, selymes szappan


Anyukám szerint: “Ez nagyon jó ez a szappan, most már mindig ilyet csinálj, mert ez nem szárítja a bőröm!”
Ezt a szappant mindenkinek ajánlom, ELKÉSZÍTÉSÉT pedig AZOKNAK, AKIK ELŐSZÖR FŐZNEK SZAPPANT, illetve akik nem akarnak foglalkozni a színezéssel, díszítéssel és több időre, előre meg szeretnék főzni a szappanjukat.
Ez egy egyszerűen elkészíthető, mindennapi használatra való szappan, ami krémes, de dús habjával tisztítja és ápolja is a bőrt egyszerre.
Ezek alapján te is elkészítheted saját szappanod, illetve ha valamin változtatni szeretnél, ezek választ adnak rá:

Meleg eljárás tűzhelyen:
http://ordogszappan.blogspot.hu/2012/11/meleg-eljaras-tuzhelyen-kepekkel.html

Zsíradék százalékok és szappanba tehető anyagok leírása: http://ordogszappan.blogspot.hu/p/szappan-dolgok-anyagok.html

Magyar szappanreceptszámoló:
http://creativiky.hu/program/receptszamolo.php

Az olívaolajon és a kókuszzsíron kívül én mindent a cosmio.hu-ról rendeltem.

Hozzávalók
  • 550g olívaolaj
  • 290g kókuszzsír (olaj/vaj) (amit a boltokban megvehetsz olcsón)
  • 50g kakaóvaj
  • 30g méhviasz
  • 10g shea vaj
  • 20g bio kókuszolaj super fatnek (ez a drágábbik fajta)
  • 129.53g NaOH
  • 372g desztillált vagy tisztított víz

Mindent bele extra ápoló, selymes szappan

Elkészítés

FONTOS: Ez az elkészítés nem tartalmaz részletes és biztonsági leírást, azokat megtalálod az oldalon illetve a fenti megadott linken! ---Először felolvasztom egy nagy lábasban (keménységi sorrendben) a méhviaszt, majd a kakaóvajat, shea vajat, kókuszzsírt, végül hozzáöntöm az olívaolajat és kicsit megmelegítem. ---A vízhez hozzáöntöm a nátronlúgot (és nem fordítva!), majd összekavarom, kicsit hűlni hagyom és hozzáöntöm a hasonló hőmérsékletű zsírokhoz, egy kézi habverővel összekeverem és elkezdem főzni, de végig a legalacsonyabb lángon. Ráteszem az edény fedelét, de hagyok egy rést. ---Időnként megkevergetem, hogy ne ragadjon le és hogy összekeveredjen a lúg és a zsírok. ---Egy idő után elkezd sűrűsödni, ez után sűrűbben kell kavargatni. ---Majd egy idő után (kb 40-60perc) leveszem a lángról, botmixerrel homogenizálom (Ez a lépés kihagyható) ---Közben, ha nagyon kiszáradna, vízzel pótolom. ---Ez után elkezdi azt játszani, hogy megnő, ekkor elkavarom a habverővel, majd megint megnő stb... , majd ha abbahagyta a játékot akkor megint lehet mixerezni, ez után hűlni hagyjuk, és ha nem szeretnél bele semmi mást tenni, akkor amikor már enyhén meleg, hozzáteszed a 20g bio kókuszolajat, öntheted formába, betakargatod, hogy lassan hűljön ki, másnap már kész is! :) Ha szeretnéd feldobni, tehetsz bele illóolajat, bármilyen gyógynövényt, agyagot, mézet, stb. :)

Forrás: tovább a linkre

Pipere szappan, , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Reggaena
Lakhely: Orosháza

24 éves fiatal nő vagyok és minden nagyon érdekel, amivel olcsóbbá, egyszerűbbé és környezetbarátabbá tudom tenni mindennapjaimat. :)

15 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • mdhelga szerint:
     
    2017. 08. 27. 18:25

    Szia!
    Én most kipróbáltam a fenti recepted, és nagyon megtetszett. Bár én CPOP eljárással készítettem, és egy kicsit más a színe, de eddig tetszik. Pár napig azért békénhagyom, biztos, amit tuti. Viszont nagyon jó, selymes az állaga, kezet mostam már vele, most lett kész. Smile
    Viszont én kihagytam a bio kókuszolajat belőle…remélem nem vált kárára. Híján voltam eme összetevőnek… Shy

  • Veronika szerint:
     
    2014. 10. 31. 18:37

    Oki, bocs, hogy okoskodtam Wink

    Akkor mégegyszer a lényeg érthetőbben:
    A hidegeljárásnál nem fejeződik be az elszappanosodás a szalag fázisnál, tehát teljesen mindegy, hogy mikor rakjuk bele a superfatnek szánt zsíradékunkat, a lúg “így sem fogja tudni” megkülönböztetni a többitől, amit már előre elkevertünk vele.

  • Reggaena szerint:
     
    2014. 10. 31. 15:28

    Kedves Veronika!

    Én tisztában vagyok a fogalmakkal, és a receptben a 20g bio kókuszolajra nincs is számolva lúg, az elkészítésnél is írtam, hogy a főzés után kell beletenni.
    Viszont ha főzés előtt, vagy hideg eljárásnál a legelején belerakjuk a superfat-nek szánt zsírunkat, akkor a lúg “nem fogja tudni”, hogy azt kell kihagyni a lúgosodásból. Grin
    De persze úgy is meg lehet csinálni, meg superfat nélkül is Smile

  • Veronika szerint:
     
    2014. 10. 31. 13:00

    Kedves Bundika és Reggaena!
    Az SF, azaz superfat a NaOH által el nem szappanosított zsíradéktöbbletet jelzi. Az elszappanodási folyamat nem fejeződik be a szalag fázisnál (pudingosodás). Adott mennyiségű NaOH nem képes elszappanosítani többet, mint amit az adott zsíradékok elszappanosodási száma mutat. Tehát ha lúgtöblettel dolgoztok és utólag rakjátok bele a SF-nek szánt zsíradékot, az is el fog szappanosodni. Ha viszont x % zsíradéktöbblettel, akkor is megmarad az x% superfat, ha a lúg hozzáadása előtt keveritek bele az olajakba.

    Üdv, V

  • Reggaena szerint:
     
    2014. 10. 31. 12:21

    Kedves Bundika!

    Elnézést, ezt nem tudtam, mert még nem csináltam hideg eljárással, de úgy, ahogy mondtad, logikusnak tűnik. Smile

  • Bundika szerint:
     
    2014. 10. 30. 23:04

    Kedves Reggaena! Hogy érted, hogy hideg eljárással nem lehet SF-et tenni a szappanba? Eddig úgy tudtam, hogy lehet, a pudingos résznél kell akkor beleönteni az SF-et. Vagy nem jól tudom? Confused

  • Reggaena szerint:
     
    2014. 10. 17. 10:42

    Kedves cat.lorincz!

    Persze, megcsinálhatod hideg eljárással is, de akkor nem tudsz bele superfat-et tenni és 353,4g víz kell hozzá.
    Egyébként lehet a superfat-et változtatni, de a ricinus olajjal én óvatosan bánnék, ha azt teszel bele, szerintem elég a 10g is, de persze lehet kísérletezni. Smile

  • cat.lorincz szerint:
     
    2014. 10. 16. 18:23

    Szia! Hideg eljárással is meg lehet csinálni? Ill SF-nek mehet bele más is? pl ricinus vagy avokádó? Köszi!

  • Reggaena szerint:
     
    2014. 09. 17. 15:55

    Kedves Kincs!
    Csak éppen hogy összekavarod, először nem lesz homogén.

    Kedves Farkas Ani!
    Én kezdőként is főztem a szappant, nekem még nem sikerült elrontani Grin
    Sőt első szappanom után, ami 100% olíva olaj volt, készítettem ezt a szappant, a receptet is én találtam ki. Smile

    Örülök, hogy tetszik a recept! Garantálom, hogy nagyon fogjátok szeretni a szappant! Smile

  • Farkas Ani szerint:
     
    2014. 09. 16. 21:37

    Kedves REGGAENA!
    Ez egy nagyon jó recept. Már én is főztem szappant, nem kezdőknek való a meleg módszer, mert könnyen el ehet rontani. Az első kísérletem prímán sikerült, a második siralmasan. De tanultam belőle, és a te szappanod lesz az, amit elkészítek hamarosan.
    Köszi, hogy megosztottad velünk!
    Ani Smile

  • katundy szerint:
     
    2014. 09. 16. 20:49

    Köszönöm a választ!Smile KipróbálomSmile

  • Kincs szerint:
     
    2014. 09. 16. 12:50

    Szia REGGAENA!

    Ördögszappan azt írja,hogy:
    “Akkor megvan a hidegen elkevert, pudingos állagú szappanmasszánk ami nem tartalmaz savas anyagokat. Ekkor a lábast feltesszük a tűzre, minimum lángon.”

    Ez azt jelenti,hogy szalagosodásig kell keverni?

    Köszönöm,üdv.Kincs

  • Reggaena szerint:
     
    2014. 09. 16. 11:33

    Ja és nekem 2 óránál valamivel kevesebb idő volt megfőzni. Ha időközben nagyon kiszáradna, pótolhatod vízzel, amennyit jónak látsz.

  • Reggaena szerint:
     
    2014. 09. 16. 11:31

    Köszönöm, nekünk nagyon bevált ez a szappan, most főzök majd még két ilyen adagot.

    Én NaOH-dal csináltam, de készítheted KOH-dal is, ez esetben 181,35g KOH kell bele, víz ugyanannyi.

    Nem gőzfürdő felett, hanem simán lábosban csinálom, ha van lángelosztód akkor ajánlott, de nekem anélkül is teljesen jó lett. Smile

  • katundy szerint:
     
    2014. 09. 16. 08:34

    Szia!
    Tetszik a receptSmile
    Pár kérdésem lenneSmile
    NaOH- kell bele nem KOH ? A főzési folyamat kb mennyi idő? Simán lábasban főzöd, nem víz fürdőben?

    KöszönömSmile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.