Mákos-citromhéjas szappan


A szappan “lényege” az egész mákszemekSmile A szappannal, szelíd masszázst alkalmazhatunk a testünkön. A egész mákszemek, mint apró görgők végig “morzsolgatják” a felhámot, de bizony a mélyebb rétegekre is hatással vannak. A “szappankezelés” után, felébred a bőr, az elhalt sejtek lemorzsolódnak, az épek fellélegeznek, megélénkül a bőr vérkeringése, kissé kipirul, felmelegedik. Aktiválódik a nyirokrendszer működése. Felgyorsul a bőr rétegeiben felhalmozódott méreganyagok/salakanyagok kiválasztódása. Csökken a szövetekben felhalmozódott folyadék mennyisége. Javul a sejt-anyagcsere folyamat. Idővel mérsékelheti a narancsbőr tünetegyüttesét (de erre tervezek egy másik szappant). Általánosan javul a közérzetünk.

Ebben az esetben a mák mennyiségével nem spóroltam. A mák ebben az esetben a nem az ismert csodálatos hatásaival emelkedik ki a szappanban,
hanem a csodálatos hatásaihoz hozzátesz még: egész mák, mint masszázsgolyóSmile

A szappan az egész mákon kívül tartalmaz extra szűz olívalajat, kókusz-, és pálmavajat, tisztított vizet és NaOH, tisztított vajat. A saját citromfánk termésének héjából reszeltem bele, beletéve így élő rezgést és a citrom illóolaj gyógyhatásait. A bőrt tisztítja, feszesíti, erősíti, felüdíti, lassítja az öregedési folyamatokat, emellett a szellemet megnyugtatja, fokozza a koncentráló képességet, csökkenti a szellemi kimerültséget (persze az alvást nem pótolja). Mindezt kiegészítettem eukaliptusz illóolajjal, amely erősíti a koncentrációt, az egészséges logikus gondolkodást, általános közérzetjavító, de a bőrirritációra is pozitívan hat.

Nyár óta készítek hatalmas lendülettel és lelkesedéssel szappanokat. Sokféle zsír/olaj összetételt kipróbáltam, többféle zsírfelesleget és folyadéktartalmat, a minél több tapasztalat reményében. Tudom már pontosan milyen szappanokat szeretek és milyet szeretek készíteni. Ezek a szappanok amiket megosztok megállják a helyüket, nem éppen “tudományosan” készültek, inkább a kíváncsiságtól hajtva, az intuíciómra hallgatva, de mindig precízen mérve.
Csak olyan szappant teszek fel ide, amit már teszteltem/teszteltünk, és csak olyant amivel nem volt a készítés során “váratlan” eseménySmile
Tehát legkevesebb 5 hete készültek, de ez már 49 napos az írás idején.

3% zsírfelesleggel és 38 % folyadéktartalommal dolgoztam.

Hozzávalók
  • 500 g extra szűz olívaolaj
  • 250 g pálmavaj
  • 250 g kókuszvaj
  • 380 g tisztított víz
  • 144 g NaOH
  • 20 g tisztított vaj (ghí)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 3 ek egész mák
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 5 ml citrom/eucalyptus illóolaj

Mákos-citromhéjas szappan

Elkészítés

A szappan hidegeljárással készült. A megfelelő "védelmi előkészületek" után ( hosszú ujjú ing, kesztyű, szemüveg, maszk, nyitott ablak, ) minden hozzávalót előkészítettem a védőpapírral letakart munkapultra. (3 literes fazék amiben elkészítem a szappant, hőálló üveg kancsó (aminek teteje is van szellőző nyílással), botmixer, mérleg, anyagok, amikből készítem a szappant, és amibe önteni fogom, folpack és takaró.) Kimértem az olajokat, vajakat és külön a tisztított vajat. Kimértem a keményítőt, a mákot. Lereszeltem a megmosott megtörölt citrom héját. Rácsöpögtettem a illóolajokat a keményítőre/mákra. Megmelegítettem a zsiradékot, -a tisztított vaj kivételével- 55 fokra, lezártam a tüzet. (A konyhában 20 fok van). A mosogatóba hideg vizet engedtem, annyit, amennyi pont addig ér, mint a lúg, a hőálló edényemben (illetve itt még csak a tisztított víz). Kezemen kesztyű, szememen szemüveg! Egyszer használatos papírtölcsérbe kimértem a NaOH-t. A kezembe vettem a papírtölcsért, majd a mosogatóban lévő kancsót körkörös mozgatásba "fogtam" a lúg kristályokat pedig folyamatosan a folyadékba engedtem. (A kancsót folyamatosan körkörösen mozgatom. A gőz "irányából" kihajolok, tehát a fejem nem fölötte van, az ablak pedig nyitva:) Feloldottam a lúgot és visszahűtöttem kb. 45 fokra. (Az egyszer használatos papírtölcsér a szemetesbe landolt.) Ekkorra a felmelegített "zsírok, olajok" is pont ennyire hűltek vissza. A zsiradékba öntöttem a lúgot és a botmixerrel megkevertem, majd a legkisebb fokozatra bekapcsoltam és segítettem, hogy kialakuljon a szalagfázis. Ekkor hozzáadtam a plusz tisztított vajat, az illóolajos-mákos-keményítőt, összekevertem. Az előre odakészített öntőformába öntöttem a masszát. Letakartam folpack fóliával úgy, hogy nem ért a fólia a masszához, majd betakartam egy kis pihe-puha takaróval, hogy a "kémia" végezhesse a dolgát. 24 óra elteltével (vagy valamivel több) szeleteltem. Egy régi aszaló tálcáin érlelem a szappanokat. Az alja rácsos így nem kell rendszeresen forgatni, hisz körbe járja a levegő. (Ha nincs ilyenünk akkor, tegyünk egy papírt tálcára vagy falapra és sorakoztassuk rá a szappanokat, ebben az esetben nem árt az elején gyakrabban, később ritkábban forgatni a szappant. Az első időben ezt is kesztyűben tegyük:) Én a 3.-4. nap szoktam picinyke spirálommal lepecsételni:) Ezt egy régi, számomra kedves/értékes gombból és bambusz pálcából készítette a Fiam:) Ha szappankészítésre adjuk a fejünk, alaposan tervezzünk és informálódjunk, feltétlenül olvassuk el többször, ezen az oldalon ( Lukrécia kencéi) található, "szappankészítés" című bejegyzést. Én is így tettem, amiért köszönettel tartozom, minden előttem Haladónak:) Köszönöm.

Forrás: tovább a linkre

Pipere szappan, , , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: magi
Lakhely: Pest megye

Több mint 20 éve léptem (vissza) a természet ösvényére. A természetes életmódot tanítom, minden érdeklődőnek.

19 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Andi szerint:
     
    2013. 01. 23. 19:24

    Köszi!
    Bár ezt a barnulást még mindig nem értem, a végén tettem bele a mákot. A többieknek miért nem barnul a mákszemek körül? Smile

  • batora szerint:
     
    2013. 01. 23. 15:31

    Szia Andi!
    A fixálásra azért van szükség, mert így marad meg az illóolaj illata. Azért keményítőt és zablisztet szoktunk használni, mert ezek viszonylag kicsi szemcsések, így nem fogod azt érezni, hogy valami karcol – persze vannak olyan szappanok, ahol nem baj, ha egy kicsit dörzsis, de pl. egy gyerkőc szappanjában nem túl szerencsés.

    A mákszemeid szerintem a lúgtúl barnultak.

  • Andi szerint:
     
    2013. 01. 23. 13:49

    Sziasztok!
    Még csak egy szappan készítésén vagyok túl. Levendulás-mákos szappannal próbálkoztam, szerintem egész jó lett, de a fehér szappanban a mákszemek környéke kissé bebarnult. Meg tudná mondani valaki, hogy mi az oka és mit csináltam rosszul?
    A másik kérdésem, hogy sok helyen olvasom az illóolaj fixálásáról, amihez keményítőt vagy pl. zablisztet használtok. De sehol nem találtam, hogy erre miért van szükség. Szerintetek bármilyen liszt jó hozzá? Mondjuk én főleg kukoricalisztben gondolkodtam.
    Előre is köszönöm a segítséget.
    Andi

  • Kincs szerint:
     
    2012. 12. 02. 14:32

    Köszönjük Magi,és viszont kívánjuk! Big Smile Bye

  • magi szerint:
     
    2012. 12. 02. 10:16

    Kedves Kincs!
    Egy pillanatig sem feltételeztem, hogy kötekedni akartál volna Smile
    Sugallat hatására Smile

    Örömteli első gyertyagyújtást Nektek!

  • Kincs szerint:
     
    2012. 12. 01. 01:17

    Nem mondod!?(tanuló vagy)
    Mert azt szeretném megkérdezni, még hogy(csak nem mertem és nem kötekedés képen)mi alapján számítod ki azt a 20g -ot még Hypnotized pluszba!???
    Én is nagyon szeretek tanulni,és gyűjtöm az igéket!!!
    Különben érzel majd különbséget(remélem)!!!

    Üdv.Kincs

  • magi szerint:
     
    2012. 11. 30. 19:20

    Kedves Kincs!
    újra itt vagyok, teljesebb válasszal Smile
    Szóval szeretem megtapasztalni a dolgokat: ezért lecsökkentettem a zsírfelesleget 3 %-ra és a szalagfázisnál adtam hozzá 20 gr tisztított vajat. Legközelebb ha elkészítem, akkor 5 % zsírfelesleggel készítem és nem adok hozzá a szalagfázisban. Kíváncsi vagyok érzek-e majd különbséget.
    Tudod én még tanuló vagyok Smile
    Szép hétvégét!

  • magi szerint:
     
    2012. 11. 30. 19:16

    Kedves Kincs!
    újra itt vagyok, teljesebb válasszalSmile
    Szóval, szeretem megtapasztalni a dolgokat, ezért az alapnál lecsökkentettem a zsírfelesleget 3%-ra, és szalagfázisnál adtam hozzá a 20 gr tisztított vajat. Kíváncsi voltamSmile Elfogom újra készíteni, de akkor majd 5 % zsírfelesleggel és nem adok hozzá a szalagfázisnál. Hátha sikerül megfigyelnem lesz-e különbség.
    Tudod én még csak tanuló vagyok Smile Szép hétvégét!

  • Kincs szerint:
     
    2012. 11. 30. 17:51

    Köszi !Smile

  • magi szerint:
     
    2012. 11. 29. 23:55

    Kincs kedves, csak is tapasztalatgyűjtés céljábólSmile

  • Kincs szerint:
     
    2012. 11. 29. 23:46

    Kedves Magi!

    Milyen oknál fogva készítetted csak 3% zsírfelesleggel!?

    Köszönöm,üdv.:Kincs

  • magi szerint:
     
    2012. 11. 29. 23:43

    Szia Bundika!
    Szerintem nem lehet színben nagy különbségSmile A ghítől nem lesz sárgább, hanem…..az ablak előtt gyöngyök vannak felkötözve és ahogy a Nap besüt, a üveggyöngyök forognak és szórják a Szivárvány színeit. Imádom. A képen azt vélem felfedezniBig Smile) Megnéztem a blogon is, ott van világosabb fotó.
    Képzeld akit megajándékoztam vele, nagyon szeretikBig Smile)
    Remélem Te is szeretni fogodSmile
    Ölellek, szép napokat.

  • Bundika szerint:
     
    2012. 11. 29. 23:30

    Kedves Magi!

    Egy pár napja már fel is szeleteltem a szappant, de nekem nem lett olyan szép citrom sárgás színű, mint a tiéd a képen. Ezt a ghínek tudhatom be?? Mindegy, nekem így is tetszik! Grin Alig várom, hogy használhassam! Még egyszer köszönet a receptért!

  • magi szerint:
     
    2012. 11. 20. 00:19

    Bundika, egyetértünkSmile sok sikert!
    Köszönöm,

  • Bundika szerint:
     
    2012. 11. 19. 23:54

    Köszönöm a gyors válaszod Magi! Most nem fogok nekiállni a ghí készítéséhez, de elolvastam az ajánlott linket és egyszer tuti, hogy megcsinálom! Inkább sheavajjal fogok most dolgozni. Holnap be is szerzem a mákot és a citromot és már csinálom is!!! Grin Köszönettel, Bundika

  • magi szerint:
     
    2012. 11. 19. 18:34

    Szia Kincs!
    Elhagyható, helyettesíthető, hisz ezt pluszba tettem beleSmile
    Kakaóvaj, sheavaj….
    KöszönömSmile

  • magi szerint:
     
    2012. 11. 19. 18:29

    Bundika szia!
    Ghít (tisztított vajat) esetleg reform boltban tudsz venni, de nagyon egyszerűen magad is elkészítheted vajból (én ezt választanám).
    A leírását nálam megtalálod: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/09/ghi-ghee-tisztitott-vaj-keszitese-es.html
    Szintén az élettani hatásátSmile de helyettesítheted azzal amid van, pl. kakaóvaj, sheavaj vagy tápláló olajSmile

  • Kincs szerint:
     
    2012. 11. 19. 17:09

    Kedves Magi !

    Nagyon izgalmas recept!
    Én most nem csinálnék ghí-t itthon,mivel lehet helyettesíteni vagy egyszerűen elhagyható!?

    Üdv.:Kincs

  • Bundika szerint:
     
    2012. 11. 19. 16:40

    Kedves Magi!

    Nagyon-nagyon tetszik a recepted és azonnal el is készíteném, ha tudnám, hogy hol lehet ezt az ún. ghí-t beszerezni. Van esetleg erre tipped? Előre is köszönöm!

    Bundika

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.