“Csendes éj” szappan


Ez volt az első meleg eljárásos szappanom, erre kb. 1 évet vártam a CP szappanok után. Smile Nagyon szuper, krémes habja van és rendkívül jó ápoló. Nem hagyományos módon, sütőben készítettem. Az elkészítési módot lentebb olvashatjátok. Smile

Hozzávalók
  • 300 gr olíva olaj
  • 300 gr kókuszvaj
  • 300 gr pálma vaj
  • 100 gr napraforgó olaj
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 - 20 ml édesnarancs illóolaj 140.19 gr NaOH 380 gr folyadék

“Csendes éj” szappan

Elkészítés

A szappan masszát a szokásos módon elkészítem. A lúgot lehűtöm 42 fokra, és az olajokat is. Pudingosodásig mixelem (nem szalagfázisig!). Egy fazékba vizet öntök, csak annyit, hogy a tál, amiben a szappan massza van, ne nyomja ki. Alacsony lángra állítom. A tálat beletesszük vízfürdőbe, beletesszük a lapátot / fakanalat, és lefedjük a tálat. Vigyázzunk, a víz éppen csak bubizzon! Egy idő után szépen el kezd gélesedni a massza (széle sötétebb, közepe világos) Mikor a közepe is sötét lett, (ez kb. 40 - 45 perc) mehet az első keverés. Addig ne is nyúljunk hozzá! Szilikon lapáttal, vagy fakanállal keverjük el jól a masszát. A keverést én óránként szoktam megismételni. A harmadik óra után levesszük a tűzről a tálat, és ismét jól átkeverjük a masszát. Ekkor lehet illatosítani, illetve színezni. Én egy kis edénybe átkanalaztam egy adagot és beszíneztem kakaóval, illetve tettem hozzá mézeskalács fűszerkeveréket is. Formába öntés: A faforma alját végigöntöttem a natúr masszával. Rá a barna massza, majd megint a natúr színű massza. Jól lecsapkodom a formát az asztalra. Utána egy vállfával jól megmozgattam cikk cakk mozdulattal a szappanmasszát. Ez most nem sikerült túl jól, majd legközelebb. :) A tetejét pedig kanállal díszítettem, illetve arany színű micát kapott. Az eredmény már az edény elmosásakor érezhető volt: Puha lett a kezem és nem száradt ki. :)

Pipere szappan, , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Tokmag anyu

Egy popsikrém recept iránti érdeklődésem vezetett ide erre a csodás oldalra. :) Azóta már jó pár krémet elkészítettem, és már a szappankészítés sem idegen a számomra. Végre megtaláltam a természetes bőrápolás módjait, aminek nagyon örülök. :)

9 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Enikő szerint:
     
    2015. 11. 25. 16:06

    Szia Bogáncs! Én most ástam bele magam ebbe a témába és elvileg már másnap használható a főzött szappan,mert a lúg teljesen kimegy belőle. De ha hagyod 1-2 hétig még szuperebb lesz a szappanod. A HP szappanoknál azt javasolják,hogy minimum 50%,de inkább 60% legyen a kemény zsírok mennyisége. De mivel létezik olíva színszappan is,elvileg lehetséges. De számolj vele,hogy valószínűleg hosszabb lesz a főzési idő,mert a hideg eljárásnál is nehezebben kezd el írni a massza,ha csak olívából áll. És itt megragadom az alkalmat,hogy tiszta legyen a dolog: A CPOP lényege csupán annyi,hogy az érlelési időt a felére csökkentjük,míg a HP-nél másnaptól használható a szappanunk. Jó szappanozást!!! Smile

  • Bogancs szerint:
     
    2015. 04. 18. 09:55

    Szia Tökmag anyu!
    Én még nem régóta készítek szappant, és főzve nem is csináltam még, de ezt a receptet kipróbálnám. Az a kérdésem, hogy így elkészítve mennyi mennyi idő múlva lehet használni a kész szappant? Illetve még azt is kérdezném, hogy ez az eljárás más szappannál is működhet-e, pl. a 100% olivaolajos levendulás “alapszappannál”?Bogi

  • zsuzstyina szerint:
     
    2015. 01. 30. 15:55

    Ja, bocs, igen! Itt a hsz-eknél addig jutottam el, hogy tűzhelyfüggő és arra asszociáltam! Shame

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2015. 01. 30. 13:04

    A CPOP nem ugyanaz az eljárás, mert azt sütőbe rakják, ez meg vízfürdőben készül. VÉGIG.

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2015. 01. 30. 12:59

    Kedves zsuzstyina! Nem.

  • zsuzstyina szerint:
     
    2015. 01. 30. 11:59

    Akkor ez nem HP szappan, hanem CPOP. Big Smile

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2014. 12. 12. 16:38

    Egyébként tűzhely függő, hogy kinek meddig tart a főzés, az a lényeg, hogy folyamatosan tudd tartani a 60 – 70 fokot. Nekem három óra kellett, hogy jó legyen. A jó massza szép szappanmassza színű, enyhén opálos és könnyen keverhető.

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2014. 12. 12. 16:35

    Kedves FarkasAni!

    Hopsz, lemaradt, pótolom! Blush

  • Farkas Ani szerint:
     
    2014. 12. 11. 21:43

    Kedves Tökmag Anyu! Mennyi folyadék és mennyi lúg kell hozzá? Question
    Ani

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.