Ichtiolos gyógyszappan készítése


Nagyon keresett cíkk ez az ichtiolos szappan, mert nagyon jó a gyógyhatása. Az ichtiolos szappan terápiás alkalmazása: különbőző bőrbajokra: pattanásra, aknés szeboreára, gyulladt rosaceás bőrre javasolt. Az orvosi szappanból (sapo medicinalis) indulunk ki, és ebből nyerjük az ichtiolos gyógyszappant.

Hozzávalók
 • 50 g disznózsír
 • 50 g napraforgóolaj vagy olíva olaj
 • 60 g 30%-os marószóda oldat
 • 12 g 96 fokos etil alkohol
 • 3 g nátrium karbonát (mosószóda)
 • 25 nátrium klorid (konyhasó)
 • 200 g desztillált víz
 • 12 g ichtiol

Elkészítés

A megolvasztott zsírt és olajat a nátrium hidroxid és alkohol jelenlétében melegítjük vízfürdőn, ameddig elszappanosodik. Amikor egy kevés a készítményből teljesen feloldódik meleg vízben ekkor befejezettnek tekinthető az elszappanosítás. Hozzáadjuk a leszűrt nátrium karbonát és konyhasó oldatot. Segíti a szappan kiválását. Felhasználják emulgeátor szerként, emulziók előállítására, kúpmassza, szappanszesz készítésére, fogporokba, pilulák készítésére. Legfontosabb alkalmazása a gyógyszappanok készítése. Miért fontos ez az orvosi szappan? Mert ebből kiindulva lehet készíteni más orvosi szappanokat is: kénes szappant 10%-ék kéntartalommal, ez hatásos: pattanásra, zsíros haj korpásódásra; ichtiolos szappan készítésére, bőrbajokra jó: pattanásra, aknés szeboreára, gyulladt rosaceás bőrre. Boraxos gyógyszappan ami hatásos érzékeny bőrűeknek. Még van a szaliciles szappan. Amikor kész a szappan, de még lágy, akkor hozzá adjuk (keverjük) a 12 g ichtiolt (ammoniumbitumenszulfonát). Formákba öntjük, vagy elnyújtsuk, és megszilárdulás után daraboljuk. Az ichtiol oldodik vízben és glicerinben, részben oldódik alkoholban. Az ichtiolos gyógyszappan 3% ichtiolt kell tartalmazzon. Én 400 g orvosi szappan masszára számítottam a 12 g ichtiolt. 100 g ichtiolos orvosi szappan készítésére szükséges 97 g orvosi szappan massza és 3 g ichtiol. Így 3%-os ichtiol tartalmú lesz. Még ricinus olajat is lehet hozzáadni, de akkor kevesebb napraforgó olajat adunk hozzá, és még teafa illóolajt is lehet hozzá adni, amikor bele keverjük az ichtiolt.

Gyógyszappan

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Keku
Lakhely: Románia, Nagyenyed

Márkus János a nevem, 44 éves fiatal ember va- gyok. Tudomány kedvelő, többek között fitoterápia. Jelentek meg receptjeim belföldi, de külföldi szaklapokban is (Elixir magazin 1998, július,Méhviasz és fenyőgyanta kenőcs, és Reuma kenőcs, ezt szaba dalmaztattam, mert találmányom). Könyvet is írtam: Gyógynövény készítmények: kenőcsök, tinktúrák, szi- rupok, pilulák, több mind 100 kenőcs recept van. Jelenleg a Hulda Clark zapper készülékét tanul- mányozom, meg a magnetront (a mikróhullámú sütőből). Többmyire könyvekből sajátitottam el a fitoterápiát. Sokat jártam az erdőt mezőt, Maros partját gyógynövényeket gyüjtve. Több mind 100 fajta gyógynövényt használtam a munkám során. Több mind 200 betegnek adtam kezelést. Inkább a készítményekre szakosodtam, mer kiadosak, a teákat mindig meg kell főzni, le kell szűrni. Nem vagyok megnősülve, a tudományoknak élek. Nem dohányzom nem fogyasztok alkoholt. Hívő vagyok. Pünkösdi gyülibe járok. A Facebook-on a János Márkus néven vagyok elérhető. e-mail: janosm3@gmail.com Nagyon szép az önök honlapja, nagyon bő, sok és pontos tájékoztatóval szolgál, ami könnyen meg értjető, sőt meg is valositjató. Fogadják munkájukért öszinte elismerésemet. Tisztelettel: Márkus János, Nagyenyedről (ro.Aiud) Erdélyből

28 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Illes_Viki szerint:
   
  2014. 05. 07. 13:03

  Kedves Krisztonka!

  Én ichtiolt a gyógyszertárban vettem. 100gr üvegben, recept nélkül. 3100.-
  Még csak samponba tettem, amit mosódióból készítettem.
  Nos az ichtiol fertőtlenít, és a viszketést is csillapítja. Nekem olyan erős bőrgyulladásom volt, hogy véresre vakartam magam. A felületaktív samponcsodáktól. Az ichiolos samponom elmulasztotta két mosással a viszketést. Csak ősemberi zsíros lett a hajam.
  Van ötletetek, hogy milyeskép készítsem, hogy tiszta is és egészséges is legyen a fejem bőre?
  Köszönöm.
  Áldást, Derűt
  Viki

 • krisztonka szerint:
   
  2014. 03. 23. 22:30

  Sziasztok,ichtiolt hol lehet venniQuestion

 • krisztonka szerint:
   
  2014. 03. 23. 22:29

  Sziasztok,ichtiolt hol lehet venni? Smile

 • Baba szerint:
   
  2013. 05. 23. 06:33

  Vettem a tegnap ichtiolos krémet (fekete színű) a kelésemre. Még mire lehet ezt a krémet használni?, …mert gondolom, hogy az egész tégely nem lesz szükséges a kelésre. Kösz.

 • Mishakal szerint:
   
  2013. 04. 13. 16:15

  liza nem 400 g zsiradékhoz van számolva az ichtiol hanem 400 g szappan masszához

 • liza szerint:
   
  2013. 01. 25. 22:05

  Szia!
  Csak 1 kérdésem lenne a szappanhoz, ha összesen 100g zsírból készül a szappan akkor az ichtiol aránya mért a 400 gr-oshoz van beleírva? Question
  Nem elképzelhetetlen, hogy szinekukacnak ezért nem lett jó a szappanja.
  Kérlek javítsd ki a receptet, mert ha valaki nem olvassa végig és nem számolja át, akkor nem szappan lesz belőle. Köszi. Wink

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 11. 30. 03:33

  Nos az ichityolos szappan ment a levesbe.Miután még mindig nem reagál a vizre,ezért hirtelen felindulásból lereszeltem és ment egy sima alapszappanba.Két darabot azért megtartottam örök mementónak.)))))Mér érik a polcon.kiváncsi leszek rá kb 4 hét mulva.

 • Keku szerint:
   
  2012. 11. 14. 13:59

  Kedves Szinekukac!
  Az ichtiolos orvosi szappant elkészítette Ildikó, régebb, és azt írta, hogy nagyon jó.
  A tini lánya használja a pattanásos arcára. Ez az ichtilos orvosi szappan egy
  “Gyógyszertani technologia könyvből van kivéve. Gondolom ők nem írnak le
  rossz receptet. Ezt tankönyvként használják a gyógyszerészek (egyetemisták), meg
  akik a gyógyszergyárba dolgoznak. Itt Romániába ezt a szappant régebb árulták
  a gyógyszertárba, itt el van fogadva-ismerve. Az igaz én nem készítettem el soha, mert nincs ichtiolom, és nem értek a szappanokhoz, de elszeretném készíteni.
  Be szurom ide az Ildikó leveléből. Ildikón kivül el készített más is,
  azt írta nekem, hogy nagyon jó, az igaz én nem tudom, hogy ő milyen szappan alapot hasznát, de Ildikó az ereceti recept után dolgozott. Beszéljen Ildikó, ne én.
  2012 jún. 24
  Azt az orvosi szappant csináltam meg, amelyiket Te küldtél el nekem levélben. Azóta nagyon szereti a lányom, szépen múlnak a pattanásai.
  Nem szoktam módosítani a receptjeidet, mert megbízom benned, hogy azok úgy jók, ahogy leírtad. De lehet, hogy egyszer kipróbálom egy olíva olajos szappanba is, bár akkor kevésbé fogja szárítani a pattikat.

  Üdv: Ildikó (A Lukrécia honlapján „bs.Ildi” néven szerepelt, ápolónő a szakmája).
  Nem akarok senkinek csalodást okozni. Reggel 4 órakor szoktam lefeküdni, sokat
  dolgozom ezen recepteken. Mind kiprobált receptek, ha nem is én próbáltam ki, de
  ki vannak próbálva.

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 11. 14. 12:27

  Kedves Keku!
  Gondoltam mielőtt barinőmnek adnám a szappant megkukkantom hogyan müködik.Jelentem sehogy.Vizben oldodásra hajlamot szemernyit sem mutat.Lehet hogy gyógy-,de hogy szappan nem, az biztos.Mert ha nem habosodna még hagyján,de hogy a viz jelenlétére egyáltalán nem reagál…….Irtad,hogy soha nem probáltad ki,csak feltetted ide a receptet.Én pl csak kipróbált receptet adok,vagy javasolok bárkinek is.
  Nem vitatom a jószándékodat,de kipróbálatlan recipét kérlek máskor ne tégy fel.Az ember rááldozza az idejét,energiáját és nem utolsósorban pénzét (kb2500 ft volt csak az ichtiol,meg az alkohol) az eredmény pedig finoman szólva szólva is kétséges.

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 11. 13. 14:19

  A szappan meglepően könnyü.A szokásos 7-8 dekának alig a fele.Kemény,fogásra száraz.Az illata….nos büdös)))))Kátrányszagu,ami engem pl nem zavar,mert kedvelem.Enyhén lukacsos,szinét megtartotta.Ma odaadom a barinőmnek kipróbálásra,azzal,hogy két hét mulva kezdheti.Irtó kiváncsi vagyok,használ-e neki.

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 10. 31. 10:46

  Ahogy igértem.Tegnap leöntöttem az ichiolos szappant.Voltak kétségeim,de mára eloszlottak.Szép sima most még egy keményebb puding konzisztencijával biró szappan lett belőle.Türelmetlenségemben ma reggel ki is vettem a formából és fel is szeltem.Nekem nagyon tetszik a formája is.Három részre osztottam ugyanis .Az elsőt hagytam naturnak a másodikat bekevertem egy kisebb mennyiség / az össz mennyiség egy harmada/ ichitollal,a harmadik részbe a maradék ichtiol ment.A szappan most háromszinü forgatag )))))Pillanatnyilag egy tejszinhabos kissé összekutyult tejeskávéra hajaz, mármint szineiben.))))))Már szárad a polcon megesz a fene,hogy még minimum négy hetet kell várnom mig kiderül jó lett-e.))))

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 10. 30. 19:29

  Kedves Keku!
  Nagyon köszönöm a bővebb leirást.Igy már tiszta és világos.Már nem kell kisérleteznem,amit amugy is utálok,mert sose jövök rá mit rontottam el.)))))
  Már meg van minden hozzávaló.Veszek egy nagy levegőt és nekiállok.Még egyszer köszönöm és referálni fogok az eredményről.

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 10. 30. 19:25

  Nos hát kedves Hester én is tévedhetek.)))))Ma bementem a Westend-ben lévő patikába is csak ellenőrzés végett.Elhajtottak mint a legyet.Se ichtiol,se alkohol.Az is igaz számos patikában kakaóvajat se adnak./ ami azért nem is baj,mert a patikai finomitott,már nem is használok olyat csak organikusat/ Lehet a személyes kisugárzásom az ami miatt a Visegrádi utcában kapok,lehet azért mert többször közöltem már velük,hogy szappant kreálok,de mindig kapok amit kérek.Kaptam ichtiolt is meg alkoholt is.Csupán annyi megjegyzést füztek hozzá,hogy legközelebb rendeljem meg előre,mert e két tétellel kifosztottam őket.))))
  Ugy tünik e szempontból is patikája és patikusa válogatja.Ne is add fel.)))))

 • Hester szerint:
   
  2012. 10. 30. 17:50

  Kedves Szinekukac! Köszönöm szépen az ötletet, megnézem a Visegrádi utcában. Eddig minden patikában kerek szemekkel néztek rám, és volt, ahol közölték, hogy van egy rendelet, aminek értelmében nem adhatják ki. Lehet, csak le akartak rázni, de nem hagyom magam. Grin

 • Keku szerint:
   
  2012. 10. 30. 16:22

  Kedves Szinekukac!
  60 g 30%-os marószóda oldatot így készítünk: 18 g marószódát összekeverünk 42 ml vízzel, és így kaptunk 60 g 30%-os marószóda oldatot. Ezt a hármas szabály segítségével lehet kiszámítani: X=30 x 60=1800:100 = 18 g marószóda. A szükséges víz mennyiséget megkapjuk ha az oldat mennyiségéből kivonjuk az oldott anyag mennyiségét: 60-18=42 ml víz. Az ichtiol tartalmat mind a hárma szabály segítsé-
  gével számítsuk ki. 3% kell legyen legalább az ichtiol tartalom, de lehet több is.
  Az ichtiolt bele lehet keverni az egyszerű (kezdők ) szappanába is, ami olíva olaj
  és marószodából készül csak. Van aki elkészítette ezt az orvosi szappant és
  azt írta, hogy nagyon jó, atini lánya evvel mossa a patis arcát. Az alkohol azért kell
  bele, hogy gyórsítsa az elszppanositást, só és a szóda kisózásra szükséges.
  Fel kell oldani előszőr a konyha sót, meg a mosószódát is, le kell szűrni az
  oldatokat, és a leírás szerint hozzá kell adni a készülő szappanhoz. Küldöm a leírást
  idéző jelbe (ezt én így terveztem, a szakkkönyvbe erről nem ír). Ez itt elismert
  orvosi szappan, ebbe lehet mást is tenni, nemcsak ichtiolt (ként, szalicilt). Ezt fel
  használják mind emulgeáló szert is.
  “A megolvasztott zsírt és olajat a nátrium hidroxid és alkohol jelenlétében melegítjük vízfürdőn, ameddig elszappanosodik.
  Amikor egy kevés a készítményből teljesen feloldódik meleg vízben ekkor befejezetnektekinthető az elszappanosítás.
  Feloldjuk a mosószódát 100 ml vízben, leszűrjük, akkor fel oldjuk 100 ml vízben a konyhasót, leszűrjük ezt is (így felhasználtuk a 200 g/ml vizet). Hozzáadjuk a leszűrt nátrium karbonát és konyhasó oldatot. Segíti a szappan kiválását.
  Fel használják emulgeátor szerként, emulziók előállítására, kúpmassza, szappan szesz készítésére, fogporokba, pilulák készítésére. Leg fontosabb alkalmazása a gyógyszappanok készítése”.

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 10. 30. 16:12

  Vagy arra gondolsz,hogy a 200 desztvizben oldjuk fel a mososzódát és a konyhasót?Igy már lenne értelme)))))

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 10. 30. 16:11

  Batora kedves!
  A marószóda oldattal nincs is gondom,csupán a mosószóda és konyhasó oldatot nem értem.Arra nem tért ki a recept irója,vagy elsiklottam valami fölött?

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 30. 13:47

  Szia Szinekukac!

  A recept így szól:
  “60 g 30%-os marószóda oldat”

  Mivel nem azt írta Keku, hogy végy Xg NaOH-t és azt old fel Y g vízben, ezért értelmezésem szerint ezt az oldatot nem a 200 g deszt. víz felhasználásával készítjük el, hanem azon felül.

  Javítson ki valaki, ha rosszul értelmezem.

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 10. 30. 13:25

  Bocs az ujabb zavarásért,de rájöttem mi zavar ebben a receptben.A leirásban az szerepel,hogy együtt melegitjük az olajat és zsirt a luggal és az alkohollal.Idáig oké.Aztán azt irja,hogy a konyhasó és mososzóda OLDATOT hozzáadjuk?!?! Miben oldom fel a két anyagot ,milyen töménységben,mennyi folyadékban????Segitsetek aki tud,mert megigértem egy ismerősnek,hogy csinálok ilyen szappant és most benne csücsülök a pácban.))))))

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 10. 30. 13:02

  Kedves Hester!
  Ma vettem a Visegrádi utcai patikában ichtyolt. Sztem bármelyik patikában kapsz.Szeretnék csinálni ilyen szappan,de nekem valahogy nem tetszik az itteni recept.Nincs valami egyszerübb?

 • Hester szerint:
   
  2012. 08. 30. 18:29

  Azt szeretném megtudni, hogy melyik budapesti patikában lehet recept nélkül ichtiol port kapni? Thinking Van valami tippetek?

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 06. 18. 10:19

  Szia Freya!
  Ebben teljesen igazad van, csak nekem már annyi mindent írtak orvosok ami nem tett semmi jót -sőt, hogy minden alkalommal elgondolkozom amikor egy hasonló szappant látok

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 06. 18. 10:17

  Ha nem tévedek az ichtiol a kátrány latin neve, soha sem próbáltam még kozmetikumba tenni, de lehetségesnek tartom hogy hatásos, akkor is ha óckodok minden ammónia-vegyülettől.
  Viszont nem tudom mit keres a mosószóda egy mosakodásra való szappanban, különösen ha a nátronlúg mennyisége ilyen magas. Ebben a szappanban aztán minden van ami száríthat (alkohol) és irritálhat (nátronlúg+mosószóda), úgyhogy nem szívesen használnám beteg bőrre.

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 18. 10:13

  Sziasztok! Annyi hatteri infom van ezzel a szappannal kapcsolatosan, hogy a recept orvos altal irodott, ellenorzott recept.

 • vili79 szerint:
   
  2012. 06. 18. 09:40

  szia Biofeleség!
  ebben igazad lehet.
  tapasztalatom szerint az ichtiolt egy kilónyi állati, vagy és növényi zsiradékhoz kb. 2 mokkáskanálnyit szoktak adni szappankészítéskor. a pattanásos, kivakart szúnyogcsípéses, ekcémás sebekre. sajnos magamon ki is próbálhattam. szinte azonnal megszüntette a krónikus viszketési rohamot..
  de hát ebben a receptben az egyik legkisebb rész volt a kátrány.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 06. 17. 21:15

  Kedves Vili79!
  Bár Keku többször írta hogy nem orvos vagy gyógyszerész, csak autodidakta, természetesen nem kérdőjelezek meg semmit. Én magam is autodidakta vagyok.
  Az egyetlen külömbség hogy én teljesen vegyszermentes kozmetikumokat készítek, és szerintem a gyógyszeres kenőcsök készítése nagyban túlmutat a konyha keretein.
  A linket pedig azért szúrtam be, mert amikor a recept megjelent nem volt még annyira kiemelve az elővigyázatosság fontossága, s a recept olyan anyagokat tartalmaz amelyeket a gyógyszerészet illetve a vegyészet alkalmaz és amelyekkel nagyon óvatosan kell bánni.

 • vili79 szerint:
   
  2012. 06. 17. 20:58

  szia Biofeleség!
  ezt miért tűzted ide??? csak nem kérdőjelezed meg KEKU hozzáértését? Smile
  de tényleg. kicsit konkrétabban, mire gondoltál?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.