Ablaktisztítás keményítővel


Ezt a receptet egy “Csodatévő gyógynövények” című könyvben találtam. Szó szerint így írja: “Ablak és ajtóüvegek: A kukoricakeményítő a legrégibb és legolcsóbb szerek egyike. Fél pohár keményítőt keverjünk el két liter meleg vízzel. Ez az oldat nemcsak a zsírt távolítja el gyorsan az üvegről, hanem fényt is kölcsönöz neki.”
Amikor kipróbáltam, eleve csak fele mennyiséget csináltam meg. Ezzel végig takarítottam az összes ablakomat (4 dupla+1 szimpla), a bejárati ajtónk nagy ablakát, a mellékhelyiségek ablakait, a vitrines szekrény üvegét, a tükröket, a konyhai szekrények üveges ajtóit, a sütő tükröződő ajtaját. Kb. 3 dl fogyott belőle.
Szóval nagyon kiadós és tényleg gyönyörűen csillogott minden. Járkáltam a flakonnal a kezemben és azt néztem, hogy mit lehetne még kicsillogózni.

ablak333

Hozzávalók
  • fél pohár keményítő
  • két liter meleg víz

Ablaktisztítás keményítővel

Elkészítés

Kettő negatívumot is tudok, de szerintem egyik sem tragédia. Az egyik, hogy nem lehet eltárolni, mert megromlik. Két hét után - nyáron, nagy melegben - már megbödösödött. A másik, hogy felhevült felületen (pl. felforrósodott üvegen) a víz hamar elpárolog és bár tiszta lesz az üveg, sokkal melósabb letakarítani és a keményítő is fehér porként itt-ott megmarad. Végeredményben szerintem "jó cucc", és ha valakinek hirtelen felindulásból ablakpucolási láza lesz, de nincs más, ez egy jól működő alternatíva lehet.

Tisztítószerek

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Bogancs
Lakhely: Újszentiván

Igazság szerint,én nem vagyok igazán krém, meg mindenféle kence híve, de a Kerti patikában a Spektrumon láttam egy herpesz elleni balzsamot citromfűből, amit elkészítettem és mivel gyönyörűen bevált, elkezdtem utána nézegetni és lettem híve a házilag elkészíthető kozmetikai és egyéb szereknek. Ez kb. másfél éve volt. Azóta ha csak lehet, megpróbálok mindent kiváltani ilyen termékekre, a családom kisebb-nagyobb örömére...

1 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Tavaszi nagytakarítás ÖKO módon – 1. rész: ABLAKPUCOLÁSHangák | Hangák szerint:
    weboldal
    2017. 03. 01. 23:08

    […] oldat nemcsak a zsírt távolítja el gyorsan az üvegről, hanem fényt is kölcsönöz neki.” (forrás a Lukrécia kencéiről, és […]

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.