Szúnyogriasztó krém


Ahogy eljön a tavasz és a jó idő, megjelennek a szúnyogok is. Az utóbbi hetek rengeteg esőzése csak használt nekik, boldogan szaporodtak nem csak folyóparton, hanem a hegyekben is. Bár komoly betegséget nem hordoznak, nagyon kellemetlenek tudnak lenni, és főként a gyerekek hajlamosak elvakarni a csípéseket. Ezért jobb megelőzni a bajt, és védekezni ellenük. A boltban kapható szúnyogriasztók mindenféle kemikáliát tartalmaznak, nem tesznek jót a bőrünknek, és felszívódva belsőleg is okozhatnak problémákat. Miért ne próbálnánk meg ebből is valamilyen természetes alternatívát találni? Sok illóolaj rendelkezik rovarűző hatással, csak valamilyen hordozót kell találni hozzá és megkeresni a megfelelő arányokat. A receptben megadott illóolaj mennyiség a minimumot jelenti, ennél jóval többet érdemes ha tényleg jó hatást akarunk elérni. Valószínű, hogy a pár csepp mindenből drága, nagyon jó minőségű olajokra vonatkozik, a közepes árfekvésű olajokból (500-1500 Ft) több kell.

Hozzávalók
  • 1/2 evőkanál szőlőmag olaj
  • 1 ek shea vaj
  • 1 ek méhviasz
  • 1/2 ek desztillált víz vagy levendula víz
  • 1/8 ek borax
  • 8 csepp citronella olaj
  • 5 csepp levendula olaj
  • 5 csepp citromfű olaj
  • 5 csepp teafa olaj
  • 2 csepp zsálya olaj

Szúnyogriasztó krém

Elkészítés

Gőz fölött melegítsük fel a szőlőmag olajat és a méhviaszt. Ha jól felolvadt a viasz vegyük zárjuk el a lángot és tegyük bele a shea vajat is. Egy másik edényben melegítsük fel a vizet és oldjuk fel benne a boraxot. Folyamatos keverés mellett öntsük a vízes részt az olajosba, és addig keverjük amíg ki nem hül. Mikor már csak langyos cseppentsük bele az illóolajokat, jól elkeverve. Fedeles üvegben tároljuk, kb. két hónapig nem romlik meg. Kb. két óráig hatásos, aztán kenjük be magunkat újra. Rovarűző hatású illóolajok, amiket felhasználhatunk még: bazsalikom, boróka, citrom, citromos eukaliptusz, mirha, pálmarózsa, fenyő, geránium, rozmaring. Fontos: fényérzékenységet okozó illóolajokat ne tegyünk bele, ha a napra is akarunk menni, mert csúnya nyomokat hagy a bőrön. Ezek pedig: bergamott, citrom, limett, orbáncfű, grapefruit illóolajok. Ezek használata után kb. 12 órát várni kell mielőtt napra mennénk.

Rovarriasztók, , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.