Bogárriasztók természetesen


Itt a tavasz és a kertet, házat ellepik a hivatlan betolakodók melyek ellen muszáj védekezni. Napjainkban iszonyatos mennyiségű és fajtájú rovarölő és riasztószer kapható, melyek legtöbbjéről nem is lehet pontosan tudni milyen hatással lesz ránk a későbbiekben. Az in vivo kísérletek eredményeiből nem becsülhető pontosan a szer emberi szervezetre gyakorolt hatása. Nagyon sok hatóanyag kockázati kategóriában, vagy egyenesen a «valószínűleg rákkeltő» csoportba tartozik. A „BIO” szót jól használja a marketing, sok esetben a szintetikus mérgek is annak vannak feltüntetve, azt sem mindig jelzik, hogy mennyit szabad belőlük használni. Általában a szerek illatosítottak, így még az illatuk is hívogató. A kifújt mérget belélegezzük, vagy «csak» rátelepszik a bútorjainkra, a padlóra ahonnan a kisgyerek vagy kisállat akár be is nyelheti. A bekerült hatóanyag bioakkumulálódik és nehezen ürül ki.

A kártevők ellen számos dolgot tehetünk, anélkül, hogy egészségünket veszélybe sodornánk. Ne várjunk 100%os sikert, de az egészségünk mindennél fontosabb.

Hozzávalók
 • fűszernövények levelei
 • tinktúrái
 • olajai
 • méz
 • sütőpor
 • szódabikarbóna
 • cukorszirup

Bogárriasztók természetesen

Elkészítés

Szúnyogriasztó növények a babér, levendula, fokhagyma, bazsalikom, oregáno, menta, citromfű vagy a dió. Érdemes fűszernövényként termeszteni őket, az ablakpárkányon cserépben vagy a bejárat/ tornác közelében a földben ültetni. Ha az esti kiülésnél ezek illóolajait párologtatjuk, tinktúráit használjuk vagy csak egyszerűen néhány levelet (általában dió vagy babér) dobunk a kinti sütögetésnél a parázsba védelmet nyerünk ellenük. A múltat idézi és a szellő sem okoz gondot, ha a régi petróleumlámpát szúnyogriasztó olajjal töltjük fel és használjuk. Legyek esetében hatékony a levendula-, eukaliptusz- és cédrusillat, ezért a lakásban ezt párologtassuk. Mosásnál, ha az öblítő vízében hasonló illóolajakat teszünk a kiteregetett ruhákat a legyek elkerülik. Igen egyszerűen házi légypapír is készíthető: élénkszínű kartoncsíkra kenjünk mézet vagy a csíkot mártsuk sűrű cukorszirupba. A csíkot hasonló módon lógassuk fel, ahogy a szintetikus változatával is tennénk. Hangyák esetében használjunk a felmosó vízben boróka és levendula tinktúrát, sajnos a hatásos fokhagyma az nekünk is kellemetlen. Ha megtaláljuk hol jönnek be a házunkba zárjuk el az útvonalat a fenti illóolajak által átitatott vattakoronggal vagy ha irtásba gondolkodunk akkor porcukor-sütőporos keverékkel , ami a királynőt is megöli. Szódabikarbónával is védekezhetünk ellenük, hasonló módon.

Rovarriasztók, , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Freya
Lakhely: Halden

Üdvözöllek! Sokáig gondolkodtam hogyan sűríthetném össze egy mondatban mindazt ami az ÉN-t adja nálam. Édesanya, feleség és vegyészkutató igen erős kutyulási/kisérletezési késztetéssel megáldva – ez vagyok én :-). Szeretem természetes dolgokkal körülvenni magam, valamint a természet kincseit felhasználni a mindennapokban. Fontosnak tartom, hogy családom tagjai minél kevésbé legyenek kitéve ártó kemikáliáknak: ezért egy ideje a konyhámat is labornak képzelem ... Nagyon megtetszett ez az oldal mind tartalmát, mind pedig a stílusát nézve; úgy gondolom, igen hasznos ötleteket lehet itt találni és ezáltal sokat lehet tanulni is. Gratulálok mindenkinek!

12 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Szódabikarbóna | Lukrécia kencéi szerint:
  weboldal
  2012. 05. 29. 07:05
 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 16. 10:21

  A szódabikarbóna is hatásos Smile

 • batora szerint:
   
  2012. 05. 16. 10:20

  Sziasztok!
  Hangyák ellen én szódabikarbónát szoktam használni a házban.

 • gaboca szerint:
   
  2012. 05. 16. 10:14

  Freya ez nagyon jó ötlet. Köszönöm. Ki fogom próbálni.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 16. 10:04

  Gabóca – nagyon szívesen. A levegő illatosításáról jut eszemben, hogy én a hagyományos pórszivó zsákjába / vagy a zsákmentesnek a tartályába mindig szoktam tenni az első alkalommal egy kozmetikai vattapamacsot illóolajjal átitatva … jól elfedi a “porszagot”. És megőrzi az illatát míg lecserélem a zsákot.

 • gaboca szerint:
   
  2012. 05. 16. 09:27

  Szia Freya! Arról nem is beszélve, hogy a levegő illatosítást is megoldottam, mert azóta kellemes menta illat van a fürdőszobában. Két legyet egy csapásra.
  A fenti összeállításod nagyon jó, köszönöm.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 16. 09:05

  Szia Gaboca’ ez nem véletlen, tényleg utálják mind a fodor- minda borsmentát. Látod milyen jól müködnek az ösztönök Smile Smile.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 16. 08:58

  Keku – a somról nem is tudtam eddig – de mindig tanul az ember valamit Smile. Molylepke ellen még nagyon jó a levendula, akár csokorba szedve, akár az oblítő vízben illatanyagként használva.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 16. 08:55

  Köszi Kincs Smile

 • gaboca szerint:
   
  2012. 05. 16. 07:13

  Jó reggelt mindenkinek! Tegnap este döbbenten láttam a fürdőszobában, hogy egy régi bolti tusfürdőt, amit már rég nem használunk, csak valahogy ott maradt, megtámadtak a hangyák. Hirtelen csak egy üvegcse fodormenta illó volt kéznél, -amit fürdéshez használok néha-, abból locsoltam rájuk, meg köréjük. Hát nem szeretik az illatát ,rövidid időn belül eltűntek.

 • Keku szerint:
   
  2012. 05. 15. 21:53

  A fehér ürmöt, somkórót és a diófa levelet használják nálunk molylepke üzésre.
  Ezeket a növényeket be teszik a szekrénybe a ruhák közé. Ezek persze gyógynö-
  vények is.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 05. 15. 21:07

  Ez nagyon jóóóSmile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.