Szalicil kenőcs: gennyes levelő ekcémára, gombára, lábizzadásra és tyúkszemre


Szalicil kenőcs, fő összetevője a szalicil, ami keratolitikus, hámlasztő, fertőtlenítő, gombaölő tulajdonsággal rendelkezik. Széles körbe nyer alkalmazást a bőrgyógyászatban. Házilag is könnyen elkészíthető. Nagyon hatásos.

Elmullassza a genyes-levelő ekcémát (a nők kezefején is), a lábujak közötti gombákat (ez nyáron áll elő, és nagyon viszket).  2-3 nap múlva kezd hámlani a bőr, ekkor abba kell hagyni a kenést, felsérti, eleven hús lesz, ha netán fel sértené a kenőcs a lábujjak között akkor be kell kenni propolisz kenőccsel, minden rendben jön (én is meg jártam, éjjel nagy fájdalmakra ébredtem, de tudtam az okát, a propolisz kenőcstől rögtön megszűnt a fájdalom).  Nagyon jó kenőcs, érdemes elkészíteni, ebből is sokat adtam el. Nem muszáj, de így is lehet.
Az 500 g zsírban lehet főzni 3 napig egy marék (45 g) friss körömvirágot, leszűrjük. Külön edényben megolvasztunk 12 g méhviaszt és 12 g fenyőgyantát, összekeverjük a két olvadékot, ha kell újra leszűrjük.
Amikor kihűlt a kenőcs alapanyag (esetleg másnap) a mixerrel hozzá keverjük a 80 g szalicilt. A körömvirág is megteszi a gyógyító hatását, a fenyőgyantás-méhviasz is, ez mérsékli a szalicil erős keratolitikus hatását (hámlasztó-maró hatást).
A szalicilt feloldhatjuk 50 ml 30%-os propolisz tinktúrában, ezt mixereljük bele a fél kiló zsírba. Egy komplex kenőcsöt kapunk, ami kitűnő gombás betegségek kezelésére. Lábujjak közötti gombára is.

Hozzávalók
 • 80 g szalicil
 • 50 ml propolisz tinktúra vagy etil alkohol vagy ecet
 • 500 g disznózsír

Szalicil kenőcs: gennyes levelő ekcémára, gombára, lábizzadásra és tyúkszemre

Elkészítés

80 g ( 4 db. 20 g-os csomagot) szalicilt feloldunk 50 ml70-os etil alkoholban (az élelmiszer üzletekben lehet kapni a szalicilt, patikában az alkoholt), 1 napig állni hagyjuk, persze többször jól összekeverjük. Másnap ezt az oldatot összekeverjük 500 g disznózsírral. Én mixerrel szoktam végezni a keverést, ebben az esetben egy jó 15-20 perc alatt kész a kenőcs. Egy spatulával (én lejárt, 3-ban felhasított telefonkártyát használok, evvel nagyon jól lehet porciózni a kenőcsöt kis tégelyekben, ki lehet jól kaparni az edényt). Ha 100 g szalicilt oldunk 70 ml folyadékkal és ezt mixereljük 500 g zsiradékkal, akkor 20%-os szalicil kenőcsöt nyerünk. Egy kis ügyességgel sikerül mixerelés után direkt tégelyekben önteni a friss kenőcsöt. Evvel a kenőccsel vékonyan bekenjük az érintett testrészt. Este, lefekvés előtt de lehet napközben is.

További gyógykencék, , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Keku
Lakhely: Románia, Nagyenyed

Márkus János a nevem, 44 éves fiatal ember va- gyok. Tudomány kedvelő, többek között fitoterápia. Jelentek meg receptjeim belföldi, de külföldi szaklapokban is (Elixir magazin 1998, július,Méhviasz és fenyőgyanta kenőcs, és Reuma kenőcs, ezt szaba dalmaztattam, mert találmányom). Könyvet is írtam: Gyógynövény készítmények: kenőcsök, tinktúrák, szi- rupok, pilulák, több mind 100 kenőcs recept van. Jelenleg a Hulda Clark zapper készülékét tanul- mányozom, meg a magnetront (a mikróhullámú sütőből). Többmyire könyvekből sajátitottam el a fitoterápiát. Sokat jártam az erdőt mezőt, Maros partját gyógynövényeket gyüjtve. Több mind 100 fajta gyógynövényt használtam a munkám során. Több mind 200 betegnek adtam kezelést. Inkább a készítményekre szakosodtam, mer kiadosak, a teákat mindig meg kell főzni, le kell szűrni. Nem vagyok megnősülve, a tudományoknak élek. Nem dohányzom nem fogyasztok alkoholt. Hívő vagyok. Pünkösdi gyülibe járok. A Facebook-on a János Márkus néven vagyok elérhető. e-mail: janosm3@gmail.com Nagyon szép az önök honlapja, nagyon bő, sok és pontos tájékoztatóval szolgál, ami könnyen meg értjető, sőt meg is valositjató. Fogadják munkájukért öszinte elismerésemet. Tisztelettel: Márkus János, Nagyenyedről (ro.Aiud) Erdélyből

35 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
 • bonita szerint:
   
  2014. 12. 25. 20:24

  Kekunak hálás köszönetem , mert enélkül a recept nélkül még ma is szenvednék ) Átolvasom a többi ajánlást is )Áldott ünnepeket kivánok)

 • bonita szerint:
   
  2014. 12. 25. 20:18

  Sziaztok ! Elkészytettem a szalicil-ecet és disznózsirból készült kenőcsöm. A lábam ill. ujjaim között lekentem 2-3 napig , és utána csak őgy hámlott le a bőr , szép sima lett alatta. Megszünt a viszketés , nagyon örülök ,hogy rátaláltam erre a fórumra . Munkahelyemen a fürdetéseknél /idősotthonban dolgozom/ akaratlanul és a legnagyobb elővigyázatosság mellett is “összekaphattam ” valamit. Én ajánlom mindenkinek , nálam bevált )) Mean

 • Alma szerint:
   
  2014. 10. 01. 19:38

  Köszönöm Keku!

  Sajnos a lábgomba elleni kenőcsöt nem találtam meg.

 • Keku szerint:
   
  2014. 09. 30. 20:27

  Az olivaolaj és méhviasz, vagy bármilyen olaj és méhviasz egy nagyon jó kenőcs
  alapot biztosít. Én vajat, szőlőmagolajat és lenolajt használok, amiből egy első
  osztályú kenőcs lesz. Tennék hozzá méhvaiszt de már nincs, még jó a fenyő-
  gyanta is, de az sincs, így tömjént adok minden kenőcshöz.
  Körömgombára is van jó kezelés, közzé tettem a Dacic Cool honlapon, az igaz
  román nyelvű honlap-site, ahogy itt mondják, de meg lehet nyitni, hogy magyarul
  nyíljon meg. Nem érek rá, mert tennék még fel jó recepteket, rengeteg új jó
  kenőcs receptem van, 30 féle kenőcsöm van. Nyaki spondilozsra, mindenféle
  csontkinövésre, neuropátiára. Most nagy örömömre elfogytak a kencés tége-
  lyek, amikor a legjobban kéne. Nem tudok rendelni, mert drágák itten.
  E Dacic Cool honlap keresőjébe be kell írni a nevemet románul és ki adja az
  összes receptjeimet, leközölt cikkeimet, a nevem románul: Marcus Ioan.

 • Alma szerint:
   
  2014. 09. 30. 12:02

  Kedves Keku!

  Ha disznózsír helyett olivaolajjal és méhviasszal készítem a kenőcsöt, akkor is működni fog?

  Esetleg köröm gombára kezelésére nincs valami ötleted?

  Nagyon szeretem a receptjeidet, már többet el is készítettem. Ezúton is köszönet érte! Smile

 • Robi szerint:
   
  2013. 03. 04. 16:26

  Üdv. Keku.

  Olvastam a kenőcs receptet. A nagyszüleim is hasonlót használtak csak ők simán
  szalicilt és ecetet kevertek.Nekem is volt ekcémám és ki is próbáltam,hát ember legyen a talpán aki azt a fájdalmat kibírja. A tiédet nem próbáltam és ezért nem is merem. Várom válaszod.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 17. 17:12

  Szia Gatoca! A családom sem használja, hasonló okok miatt mint Édesanyád. Anyósom néha igen, viszont én akkor az egész dzsemmen érzem, hiába van eldobva a teteje – ergo nem marad az csak a tetején, hanem szépen beoldódik.

  Vannak 20%-is szalicilsav tartalmú készítmények, DE ezt ORVOSI PEELING-nek hívják, szakember alkalmazza.

  A Keku receptjében 16% szerepel, de épp a fentiek miatt én arcra bizos nem használnám ezt a koncentrációt- csak mondjuk lábra, helyileg.

  Nagyon sok mindent tanítottak anno, ami ma nem állja meg a helyét, viszont az is igaz, h a mai orvostudomány újra kezdi felfedezni és alkalmazni a régi tudást. Keku azt mondja a recept Nagynénjétől származik, orvosi tudással a háttérben. Valoszínűnek tartom, hogy ez egy kipróbált recept, de nem ápolásra hanem gyógyítás céljából.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 05. 17. 16:55

  Kedves Freya!
  A szalicil savval kapcsolaban nagyon kiváncsi lennék a véleményedre, mert mint kozmetikai összetevőt nyugodtan alkalmazhatónak tartják az itteni források, de azt is olvasom, hogy „bőr- és szarurétegoldó, nagyobb koncentrációban irritáló hatású”.
  Pl. Édesanyám –aki gyógyszertári asszisztens volt- a konzervekbe sem tette, mert azt mondta hogy nem akar kémiailag tartósítani semmit. Itt a patikai kenőcsökben max. 10%-ot használnak a tyúkszemre, de azzal is nagyon óvatosan kell bánni, ezen az oldalon meg 16-20%-os koncentrációban olvasom, mintha valami növényi olaj lenne.
  Szerinted lehet használni házi kozmetikumokban, s ha igen, milyen koncentrációban?

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 17. 16:03

  KEKU-

  varázslás ! Smile

  Bocs Keku, Te azt írtad ugyan, hogy nem használod, de adtál egy illetőnek, akinek az elmondásod alapján használt. Ebből az következik, hogy Te előállítottad egy tulajdonodban lévő recept alapján.Azt is hozzátetted, hogy lehet 5 napig használni.

  Ez egy 22-es csapdája mint látom, elbeszélünk kicsit egymás mellett Smile.

  Összefoglalom röviden amit én akartam hangsúlyozni:

  A HIGANYTARTALMÚ KENŐCSÖT EGY PILLANATIG SEM LEHET HASZNÁLNI. OTTHONI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT HIGANNYAL NEM SZABAD DOLGOZNI. NEM LEHET az általad említett KENŐCSÖT BETEGSÉGKEZELÉSRE AJÁNLANI. Azért mert anno hiányos szaktudás mellett az orvosok használták a higanyt vagy vegyületeit gyógyítás céljából (pl. szifilisz, bőrbetegségek, fogtömés … ) a mostani tudásunk alapján, in vivo kísérleti eredmények által igazolva, a HIGANY SEMMILYEN GOMBÁSODÁSRA, (BŐR)BETEGSÉGRE NEM JELENTHET MEGOLDÁST.

  Nagyon nem lenne jó, ha ez a recept akár mint hozzászólás felkerülne az oldalra, és valaki esetleg kedvet kapna arra, hogy egy hőmérőt eltörjön.

  Légyszi küld át nekem privátban a receptet, mert most már nagyon kiváncsi vagyok mind az eredetére, mind pedig az összetételére. Van orvos, gyógyszerész, vegyész a családban így lesz legalább amin vitatkozzunk Smile.

 • Keku szerint:
   
  2012. 05. 17. 15:24

  Kedves Freya!
  Higany tényleg méreg,egyet értek velek.
  Én nem használom, írtam. Igazad van, kell védeni az emberiséget a káros
  tényezöktől.
  Nálunk van aki varázslással foglalkozik, és meg csinálja, hogy az ember házába,
  ételébe be jut a higany. Ők ezt élő ezüstbnek nevezik, a vaárzslok, ezek nagyon
  gazdagak ezek a vaázslok, Mágiával foglalkoznak, jó pénzért.
  Erre nincs mit mondani, van aki harcol a mérgek ellen, hogy vegyék ki a gyógyászatból, és akkor egy másik be varázolsja az emberbe. Valami van ebben
  a vrázslásba, van aki nem hisz benne, se sokna nagyon ártanak ezek a dolgok.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 17. 15:22

  Keku – Biofeleség a hasonló gondolatmenetet a szalicilsav esteében írta, de a lényeg ugyanaz. Az orvostudomány rohamosan fejlődik, az ami igaz/alkalmazható volt anno ma már nem állja meg a helyét.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 17. 15:17

  Kedves Keku!

  Amit írtam azt a Te megjegyzésedre írtam válaszként; idézet Tőled:
  “Van ennél sokkal erősebb kenőcsöm is, a higany kenőcs, gépzsírral, ez
  tényleg veszélyes, mert a higany bejut a véráramba is. Ezt is csak v. 5 napig szabad
  használni. Én nem használtam, de adtam másnak is …”

  Itt kerek-perec az áll, hogy ismereteid alapján 5 napig lehet a higanytartalmú kenőcsöt használni, bizonyos bőrbetegségre ajánlani.

  Erre én továbbra sem tudok mást írni, mint hogy:

  A HIGANYTARTALMÚ KENŐCSÖT EGY PILLANATIG SEM LEHET HASZNÁLNI. OTTHONI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT HIGANNYAL NEM SZABAD DOLGOZNI.

  Évekig szintétizáltam fémorganikus vegyületeket, dolgoztam higanyvegyületekkel, nagyon szigorú biztonsági szabályok betartásával (elszívófülke alatt, védőöltözetben) amit otthoni körülmények között nem lehet és nem szabad reprodukálni.

  Szintén Tőled idézem:
  “Szükség van erős kenőcsökre, akinek pikkelysömöre van, meg bőrfrakas, lupusza
  van, ezek mit tudjanak csinálni? Ezek a betegségek nem múlnak el, én úgy tudom.
  Még a hőmérőkbe is higany volt..

  Sajnos bizonyos betegségek a jelen tudásunk alapján nem kezelhetőek … de ez egyáltalán nem indokolja a higany alkalmazását. Lehet, hogy megszabadul az illető a szemölcstől VISZONT különböző fokú idegrendszeri károsodás ellenében. Lehet mérlegelni, melyik a rosszabb.

  Igaz, hogy a hőmérőkben higany volt, anno, de ezt már régen kivonták forgalomból.
  Helyette ott van az alkoholos- vagy digitális hőmérő. Pontosan azért mert lehet még háztartás ahol fellelhető a higanyos-hőmérő, tartom fontosnak azt, hogy leírjam, NEM LEHET az általad említett KENŐCSÖT SEM GYÁRTANI SEM PEDIG AJÁNLANI.

  Egyet kell értenem BIOFELESÉG megjegyzésével, hogy azért mert anno hiányos szaktudás mellett az orvosok használták a higanyt gyógyítás céljából (pl. szifilisz, bőrbetegségek, fogtömés … ) a mostani tudásunk alapján, in vivo kísérleti eredmények által igazolva, a HIGANY SEMMILYEN GOMBÁSODÁSRA, BŐRBETEGSÉGRE NEM JELENTHET MEGOLDÁST.

 • Keku szerint:
   
  2012. 05. 17. 14:07

  Kedves Freya!
  Igaz, a higany nagyon mérgező, itt nálunk ki vették a forgalomból.
  De régebb nem volt annyi természetes gyógyszer a gyógyszer iparban
  És ha nézel gyószerészetről szóló könyveket,abba sok receptet kapsz higannyal,
  Inkább a higany vegyületei, sói jönnek fel használva. A higanyt használja a robbanó
  szer ipar, meg a vegyipar is, legalább régebb használta.
  Én nem használok higany kenőcsöt. Írtam ebből valaki meg gazdagodott, jól élt.
  Szükség van erős kenőcsökre, akinek pikkelysömöre van, meg bőrfrakas, lupusza
  van, ezek mit tudjanak csinálni? Ezek a betegségek nem múlnak el, én úgy tudom.
  Még a hőmérőkbe is higany volt..
  Sokan kereskednek higannyal, nagyon drága.
  Szerintem, jó ha az ember ismeri, hogy a gyógyszertárba mit adhatnak neki.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 17. 12:49

  Kedves Keku!

  Egy régebbi bejegyzéseddel kapcsolatosan írok. Valahogy eddig elsiklottam fölötte: “Van ennél sokkal erősebb kenőcsöm is, a higany kenőcs, gépzsírral, ez
  tényleg veszélyes, mert a higany bejut a véráramba is. Ezt is csak v. 5 napig szabad
  használni.”
  EZT SEMMILYEN KÖRÜLMÉNY KÖZÖTT EGY PILLANATIG SEM LEHET HASZNÁLNI!

  A higany a bőrön keresztül abszorbeálódik! Ugyanakkor a higanygőz a legveszélyesebb, a belélegzett mennyiség 80%-a szívódik fel a tüdőn keresztül, majd a vérárammal az agyban, vesében, májban és más szervekben is lerakódik.A higany a szervezetbe kerülve rövidtávon akut, hosszú távon pedig krónikus higanymérgezéshez veze.

  A HIGANYNAK NINCS TOXIKOLÓGIAI HATÁRÉRTÉKE, A SZERVEZETBE KERÜLVE A LEGCSEKÉLYEBB MENNYISÉGBEN IS KÁROS. SZÁMOKBAN MÉRVE LEVEGŐ HIGANYTARTALMÁNAK A FELSŐ EGÉSZSÉGÜGYI HATÁRÉRTÉKE 0,003 mg/m3.

 • Keku szerint:
   
  2012. 05. 15. 00:49

  Kedves Gelus és Balagi!
  Örvendek Gelus, hogy készítettél szalicil kenőcsöt, nem hiába töröm magam.
  Írtam, hogy ki van próbálva. Csak kell vigyázni amikor a bőr hámlani kezd, és
  attól függ, hogy hol kenegeti az ember magát vele.A doktor nagybátyám (a fele-
  ségtől származik ez a kenőcs recept) be kente a talpát vele fűrdés után, csak
  egyszer, lábizzadás ellen, meg tisztitja-szárítja a bőrt. Nagynéném még az arcát is
  kente.
  A majoránna kenőcsöt én rándulásra, zúzódásra, ficamra, felfújodásra, daganatra
  és mind fájdalom csílapító használom az eltört lábamra.
  Az árnika kenőcsöt: zúzódásra, daganatra, fájdalom csillapító, véraláfutsára használom, nem ajánlott nyílt sebre tenni. Hasonlit a majoránna gyógyhatására,de
  ezért használom mert duplázodik az erejük.
  A propolisz tinktúra és a kenőcs receptet fel töltöm most. Nem tudom mikor lesz
  leközölve. Gondolom nyomjam fel ide, egy kicsit hoszsú a leírása, de megéri.
  Nekem egész fejezetem van erről a propolisz feldolgozásáról, gógy erejéről. Felér
  egy kis házi patikával.
  A szalicil kenőcs, fenyőgyanta kenőcs, propolisz kenőcs, majoránna kenőcs, árnika
  kenőcs, aprobojtorján kenőcs, gyujtóványfű kenőcs, babérlevél kenőcs, Kínai kenőcs, össze számítva kb. 60 féle betegséget gyógyít, ha jól emlékszem,meg
  van valahol a lista. Rég számítottam össze.
  Nagyon kedvesek vagytok, hogy be fogadtatok, más biza nem kedvel semmi
  vonatkozásban, nem tudom miért. De nem számít. Én vettem a lángot, ápolom,
  kamatoztatom és tovább adom, hogy más is csillapítsa fájdalmát, gyógyítsa be-
  tegésgeit.

 • gelus szerint:
   
  2012. 05. 14. 22:33

  Kedves Keku!
  Én megcsináltam ezt a krémet és használom is !
  Tényleg szuper hatása van! Smile Egyáltalán nem durván marja a bőrt, hanem szép egyenletesen.
  Köszönöm ezt a jó receptet!
  Üdv, Gelus

 • Balagi szerint:
   
  2012. 05. 14. 21:10

  Kedves Keku!
  Biztosan ki fogok próbálni a receptjeid közül néhányat. A propolisz krém kimondottan érdekel, de valószínű, hogy ennek is jó hasznát venném, egy kisebb adagra gondoltam. Egyébként, ha nem titok mire használod még a majoránna és az árnika kenőcsöt. Én majoránna olajat szoktam készíteni puffadásra.
  Nagyon érdekel a fitoterápia szívesen gyűjtögetek és termelek is egy két dolgot igaz kizárólag saját illetve családi felhasználásra. Sajnos én is későn eszméltem, mikor már a nagyszüleim nem élnek és a saját hasznos tapasztalataikat nem tudják átörökíteni. Ezért is örültem a megjelenésednek, nálatok talán még elevenebbek ezek a hagyományok. Csatlakozom Biofeleség soraihoz:” te is gazdagítasz minket” és ez nagyon jó. Köszönöm és további jó munkát. Üdv: Balagi

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 05. 14. 07:13

  Kedves Keku! Meg kell mondanom (írnom) hogy nagy öröm hogy itt vagy köztünk.
  Igaz hogy te gyógykenőcs recepteket tettél fel, mi meg inkább kozmetikumokban vagyunk otthon, de én például mit se konyítok a gyógykenőcsökhöz. A fitoterápiát is csak az utóbbi két évben kezdtem megismerni, s a kozmetikumaimban használni.

  Igazán tisztellek azért amit képviselsz, s mindazért a kukatómunkáért ami a receptjeid mögött van. Én székelyudvarhelyi családból származom, s azt gondolom hogy nagyon fontos az a munka amit te végzel, nemcsak az ottani magyaroknak, de nekünk magyarországi magyaroknak is. Bizony már igen sok hasznos dolog megy feledésbe, mint pl. a fenyőgyanta, lassan már azt sem tudjuk mi fán terem, és a te recepted előtt azt se tudtam mire jó.

  Az hogy ez egy kozmetikumokról szóló oldal, ne ijesszen el, mert a sokszínűség gazdagabbá tesz. Ígyhát te is gazdagítasz minket, de még hogy!
  És arra is rájöttem, hogy ezzel a szaliciles recepteddel is csak azért volt gondom mert nem ismerem a szalicilt és soha nem használtam még kozmetikumokban sem. Pénteken megyek majd a homeopata-fitoterapeuta doktornőnkhöz, s töviről hegyire ki fogom kérdezni Smile

 • Keku szerint:
   
  2012. 05. 14. 01:10

  Kedves Balagi!
  Köszönöm a bátoritást.
  El gondolkoztam a dolgokon. Én többnyire gyógy kenőcs recepteket közöltem.
  Ezen a honlapom kozmetikumok szerepelenek inkább. Én egyszerű, könnyen
  elkészíthető recepteket közöltem. Mert itt nálunk csak ezeket lehet elkészíteni.
  Itt nem lehet kapni kozmetikai készítményekbe anyagot (shea vaj, kakaovaj,
  kokusz olaj st) ami van az nagyon drága. Ahogy néztem a sok jó receptet rá
  jöttem, hogy ti profik vagytok. Én nem használok vizfürdöt a kenőcsöm készítésénél,
  se a hütőbe nem teszem a kenőcseimet készítés közbe, vagy után. Amiért
  egyszerüek, könnyen elkészíthetöek, nem jelenti azt, hogy nem jók, nem hatásosak.
  A kozmetikai, magyarul test ápolásra használt készítmények egy a rendeltetésük,
  benne van a nevében, test ápoló (arcra, hajra, izzadásg ellen). A fitoterápiai ké-
  szítmények nem test ápolok, hanem külömbőző betegségek kezelésére ajánlott.
  Bátran el készíthetik a szalicil kenőcsöt: levelő gennyes ekcémára a nők kezefején,
  gombás betegségekre, lábizzadásra, tyúkszemre. Ez egy erős kenőcs. Persze
  csak ha szükség van rá. Írtam, Nagynéném be kente vele az arcát is. Általános kenőcs: méhviasz és fenyőgyanta kenőcs,ami hatásos:reumás fájdalmakra, kis
  daganatos csomokat olszlat, visszér, trombozis st. Ezt is el készítheti aki valamilyen
  betegségben szenved. Evvel egy időben lehet használni a reuma szeszt illóoljakból.
  A propolisz kenőcs nagyon jó, fel fogom annak is teni a receptjét. Nem egy ember-
  nek adtam ezekből a készítményekből, több mind 200-nak. Nálunk, Romániába
  az Általános kenőcsöt (fenyőgyanta és méhviasz) lehet kapni a gyógynövény
  szaküzlettekben, Carpicon a neve (Olv. Kárpikon). Én meg jelentettem ezt a kenő-
  csömet egy nagyon népszerű ujságba (formulaAS). És egy nő az akadémia tagja,
  azt hiszem orvosnő, neki fogott nagy iparba gyártani, jó pénzért. Nekem erről írt
  egy másik akadémiai tag, ő gyógynövény könyvet adott ki, váltotukn vagy egy
  levelet. Ha nem lett volna jó a kenőcs nem került volna be a román gyógyszerek
  közé. Itt nálunk senki se árulja el a receptjeit. Én elárulom, közé teszem.
  Nálunk propolisz kenőcsöt is lehet kapni, nagyon keresett, meg a propolisz tinktúra
  is. Nyugodtan el készíthetik a leközölt receptjeimből bármelyik,persze csak ha
  szükséges, beteg valaki a családból. De jó, hogy legyen vagy egy ilyen készítmény
  a házba. Nekem az ágyam fejénél 3 féle kenőcs van (Propolisz kenőcs, majoránna
  kenőcs, és árnika kenőcs). Miért? el törtem a lábam, és nagyon dagadt, adot az
  orvos 2 féle kenőcsöt (Fastul Gel és Lioton gel), nem rosszak, de nem is jók.
  Rá kentem én egyszerre a lábamra (bokámra) mind a 3 féle kenőcsömet egyszerre,
  és reggel amikor édesapám hozta az ételt meglepödött mennyire lohadt le a
  lában (csak egy éjszaka folyamán, de elhanyagoltam, most is kéne kenjem, de
  nem kenem). Ott van a Hoffman féle csepp, az amikor nagyon köhögtem, hogy
  fuladtam meg, be vettem néhény cseppet. Ez hatásos: kólikás fájd, gyomor és epegörcsre, szív dobogásra, asztmás rohamra, görcsös köhögésre, hisztériás
  roham enyhitésére. (készül: 3 rész 70-fokos etil alkohol és 1 rész éter, én csak
  jodoformos étert kaptam az állat patikában, ebből készítettem, 3-20 cseppet kell
  bevenni cukorra cseppentve).

 • Balagi szerint:
   
  2012. 05. 13. 18:56

  Szia Keku!
  Nem írtad el, csak figyelmetlenül olvasták, téged meg már megzavart a sok komment. “Elkészítés
  80 g ( 4 db. 20 g-os csomagot) szalicilt feloldunk 50 ml70-os etil alkoholban (az élelmiszer üzletekben lehet kapni a szalicilt, patikában az alkoholt), 1 napig állni hagyjuk, persze többször jól összekeverjük. Másnap ezt az oldatot összekeverjük 500 g disznózsírral.” Ez ugye a 16 %-os.
  A recepted végén pedig ezt írod: “Ha 100 g szalicilt oldunk 70 ml folyadékkal és ezt mixereljük 500 g zsiradékkal, akkor 20%-os szalicil kenőcsöt nyerünk. ”
  Várom a receptjeidet, mindig is érdekelt ami igazán kipróbált népi recept. További jó munkát, üdv: Balagi

 • Kincs szerint:
   
  2012. 05. 12. 10:11

  Jó kis matek!Smile

 • Keku szerint:
   
  2012. 05. 12. 00:27

  Kedves Freya!
  Igen, ott elírtam, nem tudom mit számítottam (lehet a 20 g csomagot, ez tévesztett
  meg. De lehet készíteni 20%-os kenőcsöt is, akkor több szalicilsavat kell tenni,
  mind 500 g zsiradékhoz. Még 4 g szalicilsav kell. Hát itt számít a 4% is, mert ez
  egy erős kenőcs. Ahogy írtam, lehet 10%-ra is készíteni, meg 20%-ra is.
  Attól függ mire nyer alkalmazást. Jó ismerni a hatóanyagokat amivel az ember
  dolgozik. A szalicilsav nincs kimondottan az erős, veszélyes, halálos mérgek
  csoportjába osztva, én úgy tudom. A borax az más, nem szalicilsav. Nem minden
  használható belsőleg (ivásra-evésre), de a veszélyesebb anyagok használhatok
  külsőleg. A borax leírása: nátrium tetraborikum, színtelen, erős vízben és glice-
  rinben oldható, szeszben oldhatatlan kristályok. Koldkrémekhez, nappali krémekhez
  különböző haj, szem, láb, ondoláló, lúgos arclemosószerek készítésére használt
  emulzióképző. Van koldkrém receptem is.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 11. 22:53

  Kedves Keku! Igy van, 16%-os a kenőcs, de a leírásban 20%-at írtál. Mivel a kommentelés épp azon megy köztetek, h tulságosan koncentrált , nem mindegy a 4% ide vagy oda. Azt is tudom, h a Te a lexikont használtad, ezért is írtam, h nem feltétlenül kell szaklap – a lexikon megbizható forrás, bocs ha félreérthető volt a megjegyzésem.

 • Keku szerint:
   
  2012. 05. 11. 22:31

  Kedves Freya!
  Ez a szalicil kenőcs az én számításom szerint 16%-os. Itt van egy kis adag, innen
  könnyen lehet következtetni: 100 g disznózsír és 16 g szalicilsav keveréke. Ha
  100 g zsiradékhoz teszünk 10 g szalicilsavat akkor 10%-os lesz a kenőcs.
  Normálisan le kéne vonni a 100-ból a 10 g v. 16 g-mot. Így 100 kenőcshöz kéne
  keverni 84 g zsírt és 16 g szalicilsavat. Egyszerű a nagy adagomnál is számolni:
  az 500 g zsírt oszt el 5-el = 100 g zsír, akkor a 80 g szalicilsavat is kell osztani 5 felé
  = 16 g szalicilsav. Egy 10%os szalicilsavas kenőcsöt így nyerünk: 90 g zsiradékot
  összekeverünk hidegen 10 g szalicilsavval. Most már érthető. Ezeket meg lehet
  nézni a gyógyszeres könyvekben. Ahogy írtam, ez a recept Nagynénémtől eredt, a
  férje orvos. Ha nem lett volna jó a kenőcs biztos nem hagyta volna, hogy a felesége
  készítse, és osztogassa még másoknak is.
  A szalicilsavról írnak a lexikonok, én egy kozmetikai könyvből írtam ki a tulajdonság-
  ait. Van ennél sokkal erősebb kenőcsöm is, a higany kenőcs, gépzsírral, ez
  tényleg veszélyes, mert a higany bejut a véráramba is. Ezt is csak v. 5 napig szabad
  használni. Én nem használtam, de adtam másnak is, azt mondta, hogy gyenge
  kenőcs, lábujjak közötti gombákra adtam, de jó: visszérre, meg más bőrbajra.
  A nagyszüleim, meg a szüleim is a szalicil savat konzerválásra használják.
  Akármilyen befőzöttre, paradicsom lére, ízre, a tetejére tesznek egy jó réteg
  szalicilt, van aki belefőzi a zakuszkába (padlizsán és paprika jön összefőzve).
  Persze az íz használatakor le szedik a tetejéről a szalicilt. Kérdem, ha mi étkezési
  célokra is használjuk a szalicilt, akkor kenőcsbe ártalmasabb lenne?
  Ősszel nehezen lehet szalicilhez jutni, nagyon veszik, mert ekkor van a befőzések
  ideje.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 11. 21:59

  Szia Keku! Az általad elkészített krém esetében a szalicilsavra vonatkoztatott koncentrációt 20%-nak adod meg; sajnos akárhogy számolok nekem nem ennyi jön ki.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 11. 21:20

  Olvasgatva egyik-másik recepthez vagy vegyülethez füződő kommentet úgy érzem,talán nem ártana óvatosabban fogalmazni egyik-másik vegyülettel kapcsolatosan addig amig maga a fogalom, a vegyület élettani hatása többé-kevésbbé nem tisztázott biztosnak mondható forrásból. Nem kell szaklapokat bújni de ne is a másik végletből merítsünk mert ott sajnos nagyon sokszor vagy hiányos, vagy félrevezető vagy hibás információt találunk.

 • Keku szerint:
   
  2012. 05. 11. 20:55

  itt küldöm a receptem kisebb mennyiség elkészítésre: 100 g disznózsír és 16 g
  szalicil keveréke. A szalicilt fel lehet oldani 10 ml propolisz tinktúrába, és így
  összekeverni a zsírral. De lehet propolisz tinktúra nélkül is dolgozni. Küldök
  itt néhány receptet szalicilsavval (gyógyszertári receptek):
  Kenőcs hiperkeratozisra (bőrkeményedésre, tyúkszemre és szemölcsre, ro. veruci) 10%

  Rp. Szalicilsav (szalicil) ……………….10 g
  Vazelin (gyógyszertári) …………..100 g

  M.f. Ung, 2-3 szor be kell kenni naponta az érintett testrészt.

  Rp. Szalicilsav (Acidum salicylicum) ……..2 g
  Cink oxid (Zinci oxydum) ……………..25 g
  Búza keményítő (Amylum tritici) ……25 g
  Fehér vazelin (Vaselinum album) ……48 g

  Készítése: Az elporított szalicilsavat összekeverjük a cink oxiddal és a keményítővel, átszitáljuk a VI-es számú szitán (én is a porokat többször át szitáltam, csak így keverednek össze jól). Megolvasztjuk a vazelint és leszűrjük gézen keresztül, rendre hozzá keverjük (dörzsöljük) a porkeverékhez,
  ameddig egynemű (homogén) készítményt kapunk.

  Gyógyhatása: összehúzó, gyulladást csökkentő tulajdonságú.
  Ajánlatos: bőrgyulladásra. Még nevezik Lassari pasztának.

  126.) KENŐCS PITIRIAZIS VERSIKOLORRA (PITIRIAZIS VERSICOLOR HIPERCROM), A HÁTON ÉS MELLEN MEGJELENŐ BARNA FOLTOK

  Rp. Jód (Jodum) …………………..1 g Rp. Szalicilsav ………..2 g
  Szalicilsav ………………………2 g Benzoesav ………..4 g
  Benzoesav ………………………3 g Fehér vazelin …..40 g
  Etil alkohol 70° …………….100 g M.f .ung
  M.f. sol. (oldat) D.S. külsö használatra, este.
  D.S. külsö használatra, nappali
  bedörzsölö szesz.

  128.) KENŐCS INTERTRIGORA (GOMBA COMBTÖVÖN, HONALJ ALATT)

  Rp. Szalicilsav ……………….1 g
  Benzoesav ………………..2 g
  Bórsav ……………………..3 g
  Fehér vazelin …………. 30 g
  M.f. ung.
  D.S. külső használatra, bekenjük vékony rétegben
  a beteg testrészt, 2-3 nap múlva lehámlik a bőr,
  ha nem hámlik le, akkor nem jó a kenőcs (nem hatásos).

  132.) KENŐCS BŐRKEMÉNYEDÉSRE (VASTAGODÁSRA): TYÚKSZEMRE, SZEMÖLCSRE

  Rp. Szalicilsav ……………..10 g
  Vazelin ………………..100 g
  M.f. ung.
  D.S. külső használatra, hámlasztó
  hatású, 2-3 naponta bekenjük
  az érintett területet, tyúkszem
  esetében jól beáztatjuk a lábat. (Lásd a 11 számú kenőcs receptet).

  EKCÉMÁRA KENŐCS

  Egyenlő aranányban összekeverünk: körömvirág, cickafarkkóró virágot, gilisztaüző varádicskóró virágát, farakasalma levelet, fehér üröm fold feletti részét és tölgyfa kérget. Ezen gyógynövények főzetéből készítünk kenőcsöt, vagy az ismert módon, 60 g gyógynövénykeveréket (száraz) főzünk 500 zsírban. Kevesebb adag : 100 disznózsír, margarin, vaj és 12 g száraz gyógynövény keverék.
  Ezek gyógyszertári kenőcsök.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 05. 11. 20:05

  Igen, a hypocloridot otthon is hipo-nak hivják. Csak azért említettem, mert valamikor sokmindent használtak a különféle nyavalyákra anélkül hogy tudnák mit használnak, illetve anélkül hogy valaki felvilágosította volna az embereket a lehetséges megelőzésről.
  Tapasztalatból tudom, hogy mit jelent bolti vegyi mosakodószereket használni, és mit jelentett megszabadulni tőlük. Az életem teljes egészében megváltozott, úgyhogy ajánlom a kedves családodnak is.
  A bőrgyógyászok szerint sokminden elavult, vagy mert valóban rájöttek hogy ártalmas vagy mert túl hatásos. A savakkal –a klórhoz (hypo) hasonlóan- nagyon csínyán bánnék, de te biztosan többet tudsz róla.
  Egy honlapon ezt olvasni: “A szalicilsav meggyorsítja a hámosodást, így a pórusok nem tömődnek el, és a bőr is gyorsabban lecserélődik” de “igencsak agresszív anyag, és viszkető, túlszáradt területek alakulhatnak ki a hatására”. Ez engem a kortizonos kenőcsökre emlékeztet, amikor azt olvasni hogy bőrgyulladásra javaslott készítmény, de mellékhatásként bőrgyulladást okozhat.
  Tudsz esetleg valamilyen honlapot ahol részletes és megbízható információt lehet találni?
  Gyógyszerészek, segítsetek!

 • Keku szerint:
   
  2012. 05. 11. 17:41

  Kedves Biofelség
  Én nem bánom ha tegeződünk, nem tudom ti hány évesek vagytok, én 44 éves vagyok, írtam a bemutatkozásba (Profilomba). Én meg jártam. Itt keresem az értelmes,
  okos emberek társaságát. Meg barátkoztam egy orvos családdal, neki van fogá-
  szati rendelőjük otthon, a nő a fogorvosnő, a férje is állat orvos, de nagyon jól ért
  a gyógynövényekhez. És a doktor urat le tegeztem nagyon megszólt, azóta vigyázok,
  nem is mentem hozzájuk. Most jelenleg ezt a honlapot 12 -en nézik. Hogy nem
  szólnak hozzá az más dolog. Ez a honlap nagyon látogatott, írta a netten, 2640 személy látogatja (nézi meg) 1 hónap alatt. Szerintem az egész világon nézik, pláné
  a magyarok, de nézhetik mások is, lefordittatják az anyagot, ha érdekli őket.
  Értem mit mondsz. Hát a testvérem felesége ő bolti (vegyszeres) mosogató sze-
  reket használ, meg a fürdőszoba is tele van ilyen üzleti-vegyi samponokkal. A fürdő
  szoba közös, mi is használjuk. De én nem használok samponokat, és nem mosogatok vegyi mosószerrel. Szerintem a hipoklorit veszélyes, itt hipónak becézik,
  ruha fehérítésre használják azt hiszem., lehet hadi célokra is használni. Látod, én
  ezzel nem kenném be a kezem, ez aztán Erőss vegyszer a hipi. A testvérem felesé-
  gének többet nem állt elő az ekcémája, se másnak, mert mondták volna, vagy
  kértek volna kenőcsöt..

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.