Felfázás / Megfázás elleni fürdősó


A felfázás igen komoly dolog is lehet, de ha sikerül az első tüneteknél elkapni, akár egy sós forró vizes ülöfürdő is megállíthatja a dolgot. Feltéve persze, hogy nem bakteriális fertőzéssel alakult ki, hanem épp csak rosszul becsültük fel reggel, hogy mennyi alsóruhára van szükségünk.

Én egy fürdőbe (persze nem tele kád, mert kíméljük a vízszámlát) egy 3 decis bögre sót szoktam egy szűrő segítségével feloldani. Ha időben vagyunk a felfázásnak másnapra nyoma sincs, ehhez általában csak sót szoktam használni olajok nélkül, de ha beüt a megfázás jöhetnek az olajok: borsmenta, teafa, eukaliptusz. Ha ajándékba készül betegnek, esetleg gyermeket szeretnénk benne fürdetni, egy kevés ételfestékkel meg is színezhetjük. (a zöldet ajánlom, az passzol az illatokhoz, de kislányok lehet szívesebben veszik a rózsaszínt vagy lilát)

A sós gőz tisztítja a légutakat, remekül fertőtlenít minket kívül és belül, és ha nem adagoljuk túl semmilyen irritációt nem okoz. Ezzel a módszerrel ideiglenes sóbarlangot teremthetünk a fürdőszobánkba.

A fahéj illóolaj is kerülhet a sóra, de az könnyen okoz irritációt, és erős melegítő hatása van.

Figyelem: Csak olyan illót használjunk ami a beteg bőrét biztosan nem irritálja, és a szagától sincs rosszul. A víz legyen olyan meleg amit még épp elvisel a beteg, és ha kezd kihűlni bátran töltsünk utána még egy kevés melegvizet, de szálljunk ki a vízből mielőtt túlságosan kihűlne, különben ellenkező hatást érhetünk el.

Hozzávalók
  • nagyszemű só (bármilyen csak ne az amit a sótartóba töltünk)
  • 3 csepp teafa illóolaj
  • 5 csepp eukaliptusz olaj
  • 3 csepp borsmenta
  • 2 csepp fahéj olaj (elhanyagolható)
  • némi ételfesték (elhanyagolható)

Felfázás / Megfázás elleni fürdősó

Elkészítés

Egy jól kézbevehető lehetőleg nagy alapterületű tálba öntjük a sót, és cseppenként adagoljuk az illóolajakat miközben rázogatjuk a tálat, hogy jól átforgassuk a sót (Ha egyszerre egy adagot készítünk nem olyan fontos a jó keveredés, mivel egy helyre megy). Ha ezzel megvagyunk a só máris használható, vagy színezhetjük ugyanezzel a módszerrel: apránként adjuk hozzá az ételfestéket, és vigyázzunk ne adjunk hozzá túl sokat, mivel ha túl sok a festék fenn áll a veszélye, hogy a bőrünk és a törölközőnk színe bánja a dolgot. 1 bögre/ fürdő. Ha egyszerre több adagot készítünk ügyeljünk rá, hogy jól elkeveredjenek az olajok, és hogy teljesen légmentesen zárjuk le, nehogy az illóolajok elillanjanak.

Megfázásra, , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.