Hajszesz korpás-hulló-zsíros hajra


Egy délutáni séta folyamán összeszedhetjük a hozzávalókat, némelyek kihagyhatók ha nincs, de még rakható is bele plusszban. Nálam nem mindegyik hozzávaló volt friss, azt szárítottan használtam.

Hozzávalók
  • 400 ml vodka
  • 1 marék csalánlevél-szár-gyökerestül
  • 1 marék diólevél (szárított is jó)
  • 1 marék nyírfa levele-szára
  • 1 marék kamillavirág (szárított is jó)
  • 1 marék zsurló (szárított is jó).

Hajszesz korpás-hulló-zsíros hajra

Elkészítés

A hozzávaló növényeket megmossuk és ollóval, vagy késsel aprítjuk és befőttesüvegbe rakjuk. Leöntjük 4 dl vodkával, celofánnal védve rárakjuk a tetőt. Meleg helyen 2 hétig állni hagyjuk, időközben megrázogatjuk. Két hét után leszűrjük egy régebbi műanyag hajszeszes flakonba, vagy bármi másba. Nekem túl erős volt az alkohol tartalma, ezért a megmaradt növényeket forralt desztvízzel átöblítettem, beleöntöttem az alkoholos vizet is a flakonba. Így végül is hígítottam a hajszeszt. Így már könnyedén rakom fel hajmosás után és hagyom rászáradni a hajamra. Már az első 1-2 használat után eltűnt a korpám és kitolódott a hajmosásom is 2 nappal (nem zsírosodik).

Más hajápolószerek, , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Maja
Lakhely: Kecskemét

Híres kenekedő lévén szembesültem,hogy nem minden márkás termék"jó" és használ.Így találtam a neten hosszas nézelődés után erre a természetes termékekre,és szívesen is alkalmaztam párat.Tudásomat bővíteném és mélyíteném(szakmám se idegen a témától-laboránsként végeztem:-) )Minden érdekel ami nem MŰ.

13 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Alma szerint:
     
    2015. 12. 11. 19:20

    Köszönöm kedves Maja!

    Mennyi víz került bele? Szerinted így vízzel mennyi ideig áll el?

    Alma

  • Maja szerint:
     
    2015. 11. 25. 20:32

    Kedves Alma!
    Az erős azt jelenti,hogy nagy a szesztartalma,ezért hígitom,hogy ne szárítson annyira.De valakit ez például nem zavar!

  • Alma szerint:
     
    2015. 11. 25. 14:00

    Kedves Maja!

    Mit értesz azon, hogy erős lett a hajszesz? Az illata lett nagyon erős, vagy esetleg a fejbőrt irritálta?

    Köszönöm: Alma

  • CsodasKata szerint:
     
    2013. 10. 18. 15:40

    Köszi a tippet Maja, lehet hogy én is beugrom egy “Panniba” vodkáért! Yes

  • Maja szerint:
     
    2013. 10. 17. 19:01

    CsodasKata!
    A csalán szárított gyökere is jó,gyógyszertári alkohol is megfele erre a célra,de mivel az 70%-os ,a vodka meg szűken a fele,így azt hígitani kell így:200ml 70%-os alkohol+200 ml desztillált víz,vagy forralt lehűtött csapvíz.Bár megjegyzem,most vettem a Pennyben ma vodkát,mert akciós Wink

  • CsodasKata szerint:
     
    2013. 10. 17. 15:31

    Sziasztok, a szárított csalán gyökér is jó a recepthez? Ha nincs gabonapálinkám a gyógyszerári alkohol is jó lesz? Milyen sűrűn kell használni? Köszi, Kata

  • gretus76 szerint:
     
    2013. 04. 02. 13:18

    Kedves Keku!

    Kimondottan csak hajhullásra milyen főzetet ajánlanál?Lehet a tavasz miatt hullik a hajam de sógornőm is panaszkodik most ugyanilyen problémája van neki is és mivel szép hosszú hajunk van ezért nem szeretnénk levágatni ha van rá más módszer is a hullás megállítására.

    Köszönöm a válaszod előre is! Smile

  • Maja szerint:
     
    2012. 10. 20. 18:05

    Tuende!
    Mi lett a hajszeszed végeredménye,Sikerült???

    Nálunk eleinte fújjogta a férjem,mert “zöld” szaga van Grin De nem adtam fel nem vettem boltit!!Mára elhasználta a 3/4-ét és kéri a következő adagot(már érik),mert szerinte mintha nőtt volna a haja a feje búbján Smile Lehet,hogy feltaláltam a kopaszodás elixírjét? ROTFL

  • Tuende szerint:
     
    2012. 09. 08. 20:16

    Nagyon ígéretesnek tűnik….

    Most érik éppen Wink . Szárítottakból csinálom. Mivel diófalevelem nem volt az kimaradt, de dobtam bele pár babérlevelet. Most már csak 9 nap türelem…rázogatom néha, meg is kukkantottam….mintha kicsit forrt volna Big Frown az baj? elrontottam valamit? remélem nem Frown

  • Keku szerint:
     
    2012. 05. 24. 13:55

    Kedves Maya!
    Igaz, szerintem lehetne ilyen hajszeszt készíteni csak csalán levélből és gyökérből,
    ezeket alkoholba macerálni, így is jó lenne a hajszesz. De a csulin gyökér fonots.
    Jó a Maria Treben könyve. De én inkább a gyógyserkönyv alapjámn dolgozom,
    miért? Mert gazdaságos kell legyen egy készítmény( (nyereményes, hogy jöjön
    ki valamenyi tinktúra). Ha marékkal teszük a gyógynövények, és elepjük alkohollal,
    leszűrés után mennyi marad? Meg adom itt a tinkúra készítésének alap receptjét:

    A tinktúra készítésének általános szabálya: 200 g nagyon jól megszárított és felaprított gyógynövény és 1000 ml etil alkoholban (70°-os, általában) 8-14 napig való áztatása (macerációja) eredményezi a tinktúrát. Friss gyógynövényből 600 g használunk 1000-1500 ml etil alkoholra számítva. Mindennap jól összerázzuk, és leszűrjük egy tölcsér és vatta segítségével, használhatunk laboratóriumi szűrőpapírt is. Belsőleg általában 5 ml (1 kávéskanál, 60 csepp) tinktúrát veszünk be, kevés teában, folyadékban oldva, háromszor (3-szor) naponta. Cseppenthetjük a nyelvünkre is. Én oldatlan veszem be, szükség esetén.

    Meg adok egy kis táblázatot , hogyan higitsuk az alkoholt:

    500 ml 70°-os alkoholt nyerünk ha 381 ml 87° etil alkoholt feloldunk 119 ml desztillált vízzel.
    500 ml 70°-os alkoholt nyerünk ha 337,5 ml 95°-os alkoholt feloldunk 162,5 ml desztillált vízzel.
    500 ml 70°-os alkoholt nyerünk ha 393 ml 85°-os alkoholt feloldunk 107 ml desztillált vízzel.
    Ha nem rendelkezünk desztillált vízzel akkor felforralt lehűtött csap vizet is használhatunk. Lásd a táblázatot, ahol meg van adva mennyi vizel kell vegyíteni az alkoholt, hogy tetszés szerinti töménységű alkoholt kapjunk. Szesz mérővel (sűrűség mérő) lehet ellenőrizni az alkohol töménységét, a piacon az oroszoknál vagy szaküzletekben lehet megvásárolni). Példa egy tinktúra elkészítésére:

    SZÁRAZ PASZULY HÜVELYBŐL TINKTÚRA (PHASEOLUS VULGARIS)
    100 g száraz paszuly hüvelyt jól felaprítva (én kávéörlön ledarálom) beáztatunk 500 ml 70°-os etil alkoholban, 8-14 napig állni (macerálni) hagyjuk, mindennap jól összerázzuk, leszűrjük egy tölcsér és vatta segítségével (én egyenesen a tárolandó üveg palackban szűröm). 4-szer (négyszer) naponta 70-120 cseppet (1-2 kávéskanállal) veszünk be. Ajánlatos: cukorbajra, reumára, vesebajra (vesehomokra és kőre), szívbetegségekre. Összekeverünk 60 ml száraz paszuly hüvely és 10 ml galagonya levél és virág tinktúrát. 3-szor naponta 100 cseppet (1,5 kávéskanállal) veszünk be, étkezés előtt. Szívbetegségben szenvedőknek ajánlott.

    Kedves Maya küldjél egy imel címet, hogy küldjek neked is recepteket, esetleg a
    könyvemet. Ha akarod.

  • Maja szerint:
     
    2012. 05. 24. 12:26

    Kedves Keku!
    Semmi baj nincs,ha elmondod a véleményedet egy receptnél!Sőt!Minnél többen adjuk át a tapasztalatainkat másoknak,annál jobb!A recept leírásnál jeleztem,hogy bármi más összetevő elhagyható,illetve más növény is adható hozzá,kinek mije van kéznél és mit kíván a fejbőre.Tulajdonképp ez alapreceptnek ,kiindulópontnak is tartható.Én Mária Treben könyvét hoztam magammal a szülői házból,mert csak porosodott a polcon.Ellenben én sokat olvasom és használom is a teákat!Ott azt írja Treben asszony,hogy lepje el a szesz a füveket tinktúra készítésnél(csalán),de van olyan recept,hogy 1 liter pálinkával önti fel a marék gyógyfüvet.No,én a csalánt vettem alapul.

  • Keku szerint:
     
    2012. 05. 23. 23:09

    Kedves Maja!
    Csulin gyökér a fontos, meg néztem az én receptemet. Nálam mindenből
    majdnem 10 g van (1-2 kávéskanál). Ez első évben nagy levelet növeszt, a
    második évben nő szára is. Mi mind gyerekek össze gyurtuk a csulint és evvel
    dobigáloztunk (be ment vagy egy lány hajába, le kellett vágják a haját). Az öreg
    gyógynövény árus barátom megmondaná: “haj hullás-haj növesztő nem létezhet
    csulin gyökér nélkül (Latinul: Arctium lappa). Még hozzá lehet adni 10 g (1 kávés
    kanál) zsálya levelet és örvény gyökeret (Lat: Inula helenium) és persze a fent
    emlitett közönséges bojtorjánt (csulint). Most már perfekt a recept, ez egy haj
    tonikum, hajnövesztő, és hajhullást gátló.
    Én csak adtam egy tanácsot, nem becsülöm alá a kedves Maja tudományát-recep
    tjét. Nem muszály hozzáadni amiket én ajálotam, de nekem mind ezek benne
    vannak a receptembe, és 500 ml alkoholba áztatom a növényeket.
    De, ahogy írtam máskor, minnél több az azonos ható anyag annál erősebb lesz
    a készítmény. Szerintem a leg fontosabb volna a csulin gyökér hozzáadása.

  • Keku szerint:
     
    2012. 05. 23. 22:36

    Kedves Maja!
    Hatás fokozás végett lehetne hozzá adni egy fél darab piros csípős paprikát,
    kevés tormát (gyökeret), 2-3 szem borokabógyót és puxpáng levelet. Ezeket a
    növényket be kell tenni a többivel együtt a macerátumba. Nekem is van egy ehhez
    hasonló hajszesem. Anyira kedvelte valaki, hogy 5 porciót rendelt belőle, egy
    poricót ki küldtek Németbe.
    De szerintem ez egy erős készítmény, az enyémet csak 2 kétszer lehet használni
    hetente, be kell dörzsölni masszírozás által a fej bőrbe. Úgy értettem ez csíp is.
    Szerintem nagyon jó ez a hajszesz bátran hasznáhatjátok. Csak nagyon erős!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.