Rózsavíz házilag


A gondolat, hogy a készen vásárolható desztillátumok jobbak az egyszerű infúzumoknál, sokszor csak mítosz. Sajnos igen ritkán és drágán lehet teljesen természetes (színtiszta, adalékmentes) rózsavízhez jutni. A boltokban kapható, savakkal és konzerválószerekkel teli vizek mindig szegényebbek, sokkal kevesebb hatóanyagot tartalmaznak mint a házilag készíthető változataik.
A desztillátumoknak sokkal finomabb, elegánsabb illatuk van, de ezt mi is elérhetjük egyetlen csepp rózsa illóolaj hozzáadásával: elég egy kis illatmentes hintőport használni, ami felszívja az illóolajat, összedolgozni alaposan (egy mozsárban kb. 10 percen keresztül őrölgetve), majd a vízhez adni, s egy éjszakai pihenő után leszűrni.

Hideg eljárás:
Szedjük le a szirmokat a virágokról, gyengéden, egyszerűen csak kézzel. Gyüjtsük a szirmokat (óvatosan, vigyázva hogy ne törjenek) egy gézlapba (amit mint egy zsákot összekötünk) vagy pamutzacskóba, így merítsük egy lábosban hideg vízbe, ahol egy egész éjszakára hagyjuk pihenni. A zacskó lehetőleg ne érje a lábas alját, hanem a fedővel rögzítsük a géz-csomagot záró fonallal a lábas fala mellé. Így a zacskó szabad mozgása a kioldódó anyagokat lefelé viszi, míg a víz el nem telítődik a hatóanyagokkal. Reggel vegyük ki a zacskót a vízből, és nyomjunk erősen ki minden hatóanyagot. Hagyjuk egy kicsit pihenni a keveréket, majd egy papírszűrőn keresztül szűrjük le hogy áttetszőbb legyen.

Meleg eljárás:

Szedjük le a szirmokat a virágokról, gyengéden, egyszerűen csak kézzel. Gyüjtsük a szirmokat (óvatosan, vigyázva hogy ne törjenek) egy gézlapba (amit mint egy zsákot összekötünk) vagy pamutzacskóba, így merítsük egy lábosban a vízbe és lassú tűzön, lefedve kezdjük melegíteni. Amikor a víz kezd forrni, vegyük le a tűzről, s hagyjuk pihenni a főzetet kb. negyed órára. Amikor meglangyosodott, távolítsuk el a zacskót, s hagyjuk teljesen kihülni.

Hozzávalók
 • 1-2dl desztillált víz
 • Kb. 10 friss rózsa szírma

Rózsavíz házilag

Elkészítés

látsd fent

Forrás: tovább a linkre

Arclemosó, tonik, Krémkészítési eljárások, ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Biofeleség
Lakhely: Venezia
Weboldal: https://www.facebook.com/Biofeles%C3%A9g-Tudatos-KozmEtika-523866861057083/

Olaszországba tévedt hazánk lánya vagyok, évekig csináltam itthon szappant és kozmetikumokat a családomnak, barátoknak, legnagyobb megelégedésükre. A “Biofeleség” nevet egy barátnőnk adta, amikor látván a kotyvasztásaimat egyszer közölte a férjemmel hogy “neked bio feleséged van” :-) Sajnos az elmúlt években a bőröm nagyon érzékennyé és ekcémássá vált, úgyhogy le kellett tennem a csináldmagadról és a begbízható késztermékeket használom. De a kedvenc receptjeimet szívesen hagyom a próbálkozó kedvűek örömére. Szeretettel kérlek hogy a kérdéseitekkel forduljatok a Lukrécia Kencéi szerkesztőihez.

19 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Marcsy szerint:
   
  2014. 05. 30. 09:26

  Kedves Biofeleség! Köszönöm a választ!
  Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 05. 29. 23:18

  Kedves Gyöngyszem,
  Más receptekben is 100 g rózsasziromhoz 250 g vizet írnak. A szirmok a vízben nagyon összeesnek, de nagyon sok szirom kell kevés vízben ahhoz hogy illata is legyen.

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 05. 29. 23:17

  Kedves Marcsy,
  én még sohasem csináltam diómacerátumot, úgyhogy lehet hogy nagy hülyeséget fogok mondani. De az általános szabály az, igen, hogy addig szárítjuk a friss növényt amíg el nem veszíti a súlyának a felét. És mivel a dióhéj friss, tartalmaz vizet, tehát azzal is ugyanígy kellene eljárni –elvileg.
  Esetleg a fórumban, vagy az olajos kivonatokról szóló cikk alatt Freyától tudsz segytséget kérni Wink

 • gyongyszem szerint:
   
  2014. 05. 28. 21:19

  Sziasztok!
  Én csak azt nem értem, hogyan lehet a tíz rózsa szirmát belelógatni 2 dl vízbe…. Question Nem tól kevés az a víz? Vagyis… Technikailag ezt hogyan kell elképzelni?
  Köszönöm Smile
  Gyöngyszem.

 • Marcsy szerint:
   
  2014. 05. 27. 21:16

  Keves Biofeleség!
  Dió macerátumot szeretnék készíteni. Olvastam a hozzászólásokat és azt írtátok, hogy meg kell szárítani a növényeket addig ameddig a súlyuk felét el nem vesztik. Eddig értem! De a zöld diónak is nagy a víztartalma. Az nem rontja el az olajat????
  Question

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 07. 13. 20:07

  Kedves Fanni! Nagyon köszönöm az értékes kiegészítést-helyesbítést! Big Smile

 • Fanni szerint:
   
  2012. 07. 13. 20:01

  Remélem nem bánjátok, ha ezt bemásolom ide:
  Tobai Ágota, aromaterapeuta mester(em) mondta:
  “A Rosa Damascena, vagyis a Damaszkuszi rózsa illóolaja egyike a legértékesebb illóolajoknak. Tulajdonságait tekintve, nincs is olyan probléma, amire ne jelentene megoldást.

  Mivel azonban az egyik legdrágább illóolajról beszélünk, használatát tekintve igencsak megfontoltan járunk el.
  Arcápoló készítményekben, parfümkeverékekben, illetve lélekre ható szaglóüvegcsében találkozunk vele leginkább.
  A rózsa aromavíz a vízgőzdesztillációs lepárlás során keletkezik, így ezt otthon nem tudod előállítani.

  Házilag a következőt teheted: tiszta helyről származó, nem permetezett rózsaszirmokat forrásvízbe, vagy tisztított vízbe helyezel, majd vízgőzfürdő felett lassan gőzölöd. Szűrés után az így nyert illatos vizet arc- vagy testpermetként, illetve arcolaj felvitele előtt használhatod, de mindenképpen tárold hűtőben, mert gyorsan penészedik.

  Ugyanakkor azt is tudnod, kell, hogy bár rózsaillatú vizet nyertél ily módon, ez a víz nem tartalmazza azokat a hatóanyagokat, melyek a vízgőzdesztilláció során – speciális körülmények között – a világ egyik legillatosabb rózsájából kinyerhetők.”

 • Fanni szerint:
   
  2012. 07. 10. 17:45

  Kedves Biofeleség,

  kösziSmile Azért remélem ez alapján nem fogják azt hinni a többiek, hogy pont olyat lehet készíteni házilag, mint a jó minőség, mert -sajnos- nem ilyen egyszerű. De persze bátorítok mindenkit, hogy a rossz helyett készítsen házit, de aki teheti, vegyen “bolti” jó minőségűt, szerintem nem fog csalódni.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 07. 10. 06:46

  Kedves Fanni!
  Teljesen igazad van, és mentségemre szolgáljon hogy fordítottam a receptet. Thinking
  Javitom a bevezetőt, hogy ne sértegessem a természetes termék-gyártókat sem.
  Milyen jó hogy vagytok, és milyen jó ilyen emberekkel együtt gondolkodni! Big Smile

 • Fanni szerint:
   
  2012. 07. 10. 01:32

  Igen, tudom, hogy külhonban laksz.
  És azt is tudom, hogy az 500ft-os rózsavizek többnyire semmit sem érnek (pláne, ha az összetevőit is elolvasom..).
  Viszont mivel én elég jó minőségű rózsavizet használok, ezért kicsit erősnek érzem az általánosítást, hogy csak mítosz, hogy a boltiak jobbak. Tudom, hogy én csak egy vagyok a sok ember közül, de mivel több helyet is tudok, ahol lehet jó minőséget venni, illetve tőlem is beszerezhet ilyet, aki szeretne, ezért nem esett jól.
  Mivel azzal viszont nem értek egyet, hogy a jó minőségű rózsavizet otthon ugyanúgy elő lehet állítani… (A gagyinál biztos lehet jobbat csinálni házilag Smile )

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 07. 09. 07:00

  Kedves Fanni!
  Tudod, én nem Magyarországon élek.
  Az itteni tapasztalataim azt mutatják, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható rózsavíznek nevezett termékek zöme soha nem is látott rózsát. Nagyon kis hányaduk tartalmaz rózsa kivonatot, de sajnos rengeteg egyéb a tartósítás miatt alkalmazott adalékot is.
  Az igazi tiszta rózsavíz nagyon ritka, leginkább csak online kapható és 10-15 Eurot is meghalad egy 200ml-es flakon ára. Azon kívül ezeknek sincs jobb illatuk mint a házi készítésűnek. Egyetlen egyszer vettem egy flakonnal, de szerintem nem éri meg.

 • Fanni szerint:
   
  2012. 07. 09. 00:34

  Miért gondolod, hogy a készen kapható- jó minőségű- hidrolátum ténye csak mítosz és házilag ugyanolyan hatékonyat tudunk készíteni?

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 07. 07. 15:08

  Szia Diamia!
  Szerintem hűtőben max. 3-4 napig. De ha teszel bele 10% 95°-os alkoholt, az tovább is eltartja.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 07. 07. 11:10

  Smile

 • diamia szerint:
   
  2012. 07. 07. 05:35

  Beáztattam a szirmokat, nemsokára le is szűröm. Gondolom hűtőben kell tartani. Mennyi ideig áll el?

 • batora szerint:
   
  2012. 07. 06. 12:01
 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 07. 05. 19:45

  Kedves Diamia!
  Ahogy Kriszta is írja, a rózsavíz nagyon jó a krémekbe mint vizes rész, de arcvízként (tonikként) is használható, és különösen jó hatású a vegyes vagy érzékeny bőrre.

 • Kriszta szerint:
   
  2012. 07. 05. 18:48

  Kedves diamia!

  Én a házilag készített rózsaolajról tudok beszámoli, pontosabban áradozni. Hihetetlenl finom illatú olaj sikeredett belőle, legszívesebbe megittam volnaSmile Pedig nem is azokból a nagyon illatos fajtákból készült. Én sokat kencézek, így főleg télen nagyon jól jött az olaj. A rózsavizet is ugyanúgy használhatod vizes krémekbe, sőt arclemosóba is, de én úgy gondolom annak nem lesz annyira intenzív az illata és romlandóbb is lesz. Habár gyorsabban elfogy, mint az olaj. Most is van pár ,,fej,, szirmom, megint olajat fogok belőle készteni, jól jön napsütésSmile

 • diamia szerint:
   
  2012. 07. 05. 17:45

  A rózsavíz tulajdonképpen mire használható és meddig áll el?Gondolkodom, hogy a szirmaimból olajat vagy vizet készítsek, de csak szőlőlag- és olívaolajam van.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.