Kencékbe való szűz kókuszvaj/zsír házilag


A szűz és extra szűz kókuszvaj 100 gr-ja nekem drágának tűnt, így kutakodtam kicsit a neten és több videót, valamint leírást is találtam, hogyan lehet készíteni otthoni körülmények közt olcsón kókuszvajat. Kicsit kínlódni kell vele az igaz, de az alacsony ár kárpótol érte valamint a megmaradt kókusztej, ami igazán finom.

Hozzávalók
  • Kókuszreszelék 200 g-ne legyen kénezett ez fontos
  • Forró víz kb 1 liter

Kencékbe való szűz kókuszvaj/zsír házilag

Elkészítés

A kókuszreszeléket beleszórom egy lábosba és hozzáöntök kb. 1 liter forró vizet.5 percig főzöm.Ha picit hűlt belerakom egy turmixgépbe és jól összemixelem.Aztán fogok egy szűrőt és és a kókuszreszeléket leszűröm, de ki is csavarom kézzel pluszban.(A kifacsart kókuszreszeléket félrerakom, nem lesz rá többet szükség.). Marad előttünk kb 1 liter fehér folyadék, ez a kókusztej.Ezt szépen berakjuk a hűtőbe (én egy éjszakára szoktam). A tetején lesz a kókuszzsír, pár milliméter vastagon. Ezt óvatosan leszedjük, minél kevesebb folyadék maradjon rajta. De ez még így nem jó, mert vizes és megromlana hamar ezért belerakjuk egy lábosba és nagyon alacsony lángon, alapon elkezdjük rotyogtatni. Kb 20 percig. Eleinte csapkodni fog a víztől, de aztán szépen lassan lecsillapodik és egy fehéres morzsás (néhol barnás már) réteg lesz a lábosunk alján+felette a kókuszuszolaj. Ekkor elzárjuk a tűzhelyet várunk egy kicsit, hogy hűljön és az edényt megdöntjük oldalra.A finom kókuszillatú olajunkat szépen kikanalazzuk vagy öntjük egy kis tégelybe, vigyázva, hogy a fehér morzsás anyag ne kerüljön bele. Nekem olyan 60 g jött ki 200 g reszelékből.

Arckrémek, Krémkészítési eljárások, ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Judit

Kozmetikus vagyok és mániákus kotyvasztó :) .Remélem tudok másoknak is segíteni abban, hogy száműzzék a mérgeket a környezetükből, a bőrükről és az otthonaikból.

25 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Tunde88 szerint:
     
    2015. 01. 25. 12:06

    Sziasztok! Fontos, hogy egy éjszakát álljon? Úgy értem, hamarabb nem jelenik meg a kókuszvaj? Grin Blush

  • Zofial szerint:
     
    2014. 05. 07. 22:01

    Sziasztok! Most készítem első saját készítésű kókuszvajamat, éppen a hűtőben várja a reggelt. Smile Lenne néhány kérdésem. Az első, hogy hirtelen ötlettől vezérelve tettem bele főzés közben egy kis kókusztejport. Hülyeség volt? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a zsír leszűrése után maradt kókuszreszeléket és a kókusztejet milyen kencéhez lehetne hasznosítani? Szappanfőzésnél sajnos még nem tartok, most készítem az első kencéimet, így egyenlőre csak a legegyszerűbbekkel próbálkozom.

  • szerint:
     
    2013. 10. 18. 23:36

    Kösz hogy szóltatok, javítottam!

    L

  • Judit szerint:
     
    2013. 10. 16. 19:58

    Sajnos eltünt a receptjeim közül is, belenyúlni sem tudok. Frown

  • Reggaena szerint:
     
    2013. 10. 16. 09:58

    Én sem látom a receptet, csak a bevezető részt Frown

  • batora szerint:
     
    2013. 02. 19. 16:47

    Szia Juliska!

    A hiba nem a te készülékedben van, én sem látom most a receptet Frown

  • Juliska szerint:
     
    2013. 02. 19. 15:02

    Csak én nem látom a receptet? Csak a bevezető szöveg van, de az nincs itt, hogy hogyan készül a kókuszzsír.

  • Hippee szerint:
     
    2012. 09. 27. 19:38

    Hol találtatok kén-dioxid mentes kókuszreszeléket? Mostanság azt keresek a boltokban,de sehol se találok olyat,amit ne kezeltek volna azzal…én kókusztejet szeretnék csinálni belőleSmile Köszönöm előre a választBig Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 09. 20. 18:20

    Kedveseim,
    Végre a saját orrommal tapasztalhatom miről is beszéltetek amikor a kókuszolaj fantasztikus illatáról zengtetek ódákat Big Smile Tegnapelőtt egy bioboltban találtam étkezési kókuszzsírt, aminek tényleg mennyei kókuszillata van, igaz hogy 200gramm belekerült 4 euróba, a szagtalan társa pedig (bio olaj az is) 1kiló 9 euró. Azt használom a szappanokban, mert a szagtalan volta még előny is, ezt meg a krémeimbe teszem majd. Yes
    Viszont abban kitartanék hogy ez a recept nem kókuszolajat/kókuszzsírt eredményez, hanem egy víztartalmú vajat. Ezt csak azért tartom fontosnak leszögezni, mert ez a vaj semmi esetre sem alkalmas a kókuszolaj (kókuszzsír) helyettesítésére szappanban.
    Az illatos olajamnak nagyon örvendek, és mostmár nekem is lesz kókuszillatom, nyammm… Razz

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 07. 13. 23:31

    Én egyébként Judit mellé állok. Én is kipróbáltam már a házi kókuszzsír készítését, s aki szeret krémkeveréssel foglalkozni, talán ezt is jó szórakozásnak tarthatja, illetve ezt is ki kell próbálni egyszer. Nem beszélve a fincsi kókusztejről, ami helyettesítheti a tehéntejet pl müzli, gyümiturmix stb esetében, de magában is jó. Én nem rotyogtattam ki belőle a vizet, ha úgyis emulzióhoz használom fel, akkor nem baj, hogy vizes kicsit, csak ezt figyelembe kell venni az emulgeálásnál. Annyit azért hozzátennék, hogy figyelni kell a vásárláskor, mert ha rá van írva a zacsira, hogy kéndioxiddal kezelve, azt ne vegyétek meg érthető okokból. Nem is mindegyik gyártmány ad egyformán zsírt. Kipróbáltam pl a nyers kókuszdióból kivett kókuszt lereszelve, de érdekes módon nem lett több zsír belőle. Big Frown

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 07. 13. 23:18

    Kedveseim!
    Talán némi információval szolgálhatok a vitás kérdésekben: (ha többet szeretnétek megtudni a kókuszzsírról: http://www.kokuszdieta.hu oldalon sok érdekes infó van.)
    A kókuszzsírból két fajtát lehet kapni:
    “1. Szűrt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék(43,2%) kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez és bármilyen étel, pl. magyar, készítéséhez a semleges íze miatt. A kókuszzsírt gőzöléssel 110c távolítják el a koprából vegyileg nem kezelt emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi.
    2. VCO Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) : Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék (43,2/) Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg, bőr, haj kezeléshez. A kókuszzsírt 55c nyerik ki a friss kókusz húsból speciális módon.
    Mi a helyes megnevezés Kókuszolaj vagy kókuszzsír

    A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 c. Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.
    Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt érdemes használni.

    A kókuszzsír egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű zsír kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája, a jó zsírsav megőrzése miatt! Legyen feltüntetve az olvadás pontja és a laurinsav tartalma.” Angel

  • judwil szerint:
     
    2012. 07. 06. 11:19

    En hasznälok tisztitott es szüretlen kakaovajat a szappanjaimba. A szüz kakaovaj barnäs szinü es kakao illatu ami jo välasztäs pl. kakaovaj-csokoläde szappanhoz.Smile Kokuszbol csak a tisztitott vältozatot hasznälom…

  • Judit szerint:
     
    2012. 07. 06. 08:53

    Kedves Biofeleség!
    A bio olajokat úgy tudom vízgőzzel szagtalanítják, a nem biókat meg vegyszerrel kezelik.Valószínű a Te bio olajaid is ezért szagtalanok.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 07. 06. 08:12

    Valószínűnek tartom hogy a “finomításnak” is van kémiai és mechanikus (szűréses) módja. Minden alapanyagom amit veszek, bio kakaóvaj, kókuszolaj, sheavaj, stb. minden kémiai kezeléstől mentes, mégsincs illatuk. Például a finomitatlan olivaolaj, amiből sok helyen szappant készítenek (ld. Aleppo) itt is kapható készítőktől vagy boltokban is előfordul, de azt mondják róla a szakértők hogy hamar romlik, pont azért mert oliva-törmeléket tartalmaz.

  • Judit szerint:
     
    2012. 07. 06. 06:27

    Én úgy tanultam, hogy az igazi kakaóvajnak és kókuszvajnak van illata, annak ami nem finomított.Aminek nincs az valamilyen finomítási folyamaton már átesett.A gyógyszertári kakaóvaj is finomított az 100%.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 07. 05. 19:57

    Kedves Judit!
    Direkt megnéztem a technikai információit annak a kókuszolajnak amit a szapanjaimhoz használok:
    Santo Domingo-ból, biológiai termesztésből származik, a kókusz húsából hidegen (mechanikusan) sajtolt, oldóanyagok vagy antioxidánsok hozzáadása nélkül.
    Az érdekes csak az, hogy egyáltalán semmi szaga, semmi kókuszillata sincs. Édesanyám gyógyszertári asszisztens volt, s azt mondta hogy az igazi tiszta kakaóvajnak sincs kakaóillata.
    Szerintem ez a kókuszillatú kókuszolaj egy hatalmas reklám. Valószínűbbnek tartom hogy ha van illata akkor nem igazán tiszta, nem alaposan szűrt olajról lehet szó, de attól hogy nincs szaga még nem biztos hogy kémiailag kezelt.

  • Kriszta szerint:
     
    2012. 07. 05. 18:54

    Most rendeltem cosmion, reméltem,hogy nem ugyanabban a barna üvegcsében küldik,mint télen, de de. És kifolyt a drágaság:/

  • Judit szerint:
     
    2012. 07. 05. 09:35

    bocsánat: *tartalmából

  • Judit szerint:
     
    2012. 07. 05. 09:31

    Kedves Biofeleség!

    Biztos, hogy veszít a hatóanyagtartalamából, de szerintem akkor is több hasznos anyag marad benne mint a boltiban, amit kitudja hogyan(főleg a nem biot) kezeltek már az, hogy marad illata sejteti, hogy nem annyira van roncsolva a szerkezete mint a finomítottnak.De a lényeg, hogy akinek van kedve, otthon is előállíthatja így nemcsak a kréme, hanem az egyik alapanyag is házi gyártású leszSmile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 07. 05. 07:30

    Kedves Judit!
    Ha viszont a vízben 5 percig főzöd (tehát forrásban van a víz) plussz még másik 20 percig rotyogtatod, akkor abban bizony meg nem maradnak a vitaminok. 50-60 °C felett minden növényi zsír veszít a vitaminjaiból, ez pedig legalább kétszer olyan meleg.

  • Judit szerint:
     
    2012. 07. 05. 07:01

    Biofeleség-köszönöm, igazad van javítani fogom kókuszzsíra(vajra).
    Frus-én is ilyet vettem amit mondasz, de az finomított, se íze nagyon, se illata nincs, .Amit én készítek finom kókuszillatú és enyhén kókusz ízű, így több hasznos anyag(vitamin, ásványi anyag stb) marad benne, mint a bolti finomítottnál.

  • frus szerint:
     
    2012. 07. 05. 02:02

    Judit!
    Van ám literes kiszerelésben is kókuszolaj, ami az 1300-1600 Ft-os árával nagyon megéri, én azt használom kencékben is, főzni is és télen, mikor félkemény volt, vaj helyett is kentem a kenyérre. Smile Budapesten a legtöbb bioboltban lehet kapni, de vidéken is vettem már.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 07. 04. 21:15

    Kedves Judit87!
    Abban helyesbítenék –ha megengeded- hogy ez nem kókuszolaj, hanem egyfajta vaj vagy zsír. A kókuszolajat Magyarországon tévesen kókuszzsírnak is hívják, de a kókuszolajat préseléssel nyerik, ez viszont amit te írsz a kókusz húsának a forralásával nyert vaj- vagy zsírszerű anyag. Gondolom hogy jó lenne javítani a címet mert félrevezető.

  • Judit szerint:
     
    2012. 07. 04. 19:33

    Maja-köszönöm a kiegészítést, én nem vagyok jártas szappanozásban Smile

  • Maja szerint:
     
    2012. 07. 04. 19:25

    A megmaradt kókusztejet ajánlom szappankészítéshez a lúgoldásnál! Yes

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.