Hidegolajos kivonatok készítése


A hidegolajos eljárást leginkább a virágdrogok vagy levéldrogok esetében alkalmazzuk, ilyen a körömvirág, rózsa, zsálya, kamilla, csalán, orvosi székfű, cickafark, hárs, fekete bodza, galagonya… FONTOS, hogy az olajkivonatok készítésénél mindig tiszta, vegyszermentes növényt és hidegen sajtolt, lehetőség szerint bio olajokat használjunk. Ebben az esetben is készíthetünk egykomponensű kivonatot, amihez egyféle gyógynövényt használunk, vagy többféle növényt tartalmazó kivonatot is. Figyeljünk arra, hogy a növényi hatóanyagok egymás hatását erősítsék és ne kioltsák!

Az áztatáshoz széles szájú, steril üveget használjunk mely lefedhető. Az érlelési idő 4-5 hét – naponta rázzuk fel/keverjük át az elegyet. Tartsuk az üveget napos ablakpárkányon vagy más, meleg helyen. Célszerű a kivonatot tavasszal vagy nyáron készíteni.

Az áztatási időt követően a keveréket finom szövésű gézen vagy vászonkendőn keresztül lecsepegtetjük, a visszamaradt szárazanyagot alaposan kinyomkodjuk. Használjunk gumikesztyűt, hogy ne szennyezzük be a kivonatot. A végeredmény egy áttetsző, általában tiszta, színes folyadék lesz.

A hidegolajos kivonatokat magában masszázsolajként vagy hatóanyagként krémekhez, kenőcsökhöz adhatjuk.
Hideg helyen, napfénytől elzárva, légmentesen zárható, steril, sötét palackban egy évig eltartható.

Krémkészítési eljárások

110 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 4 oldal1 2 3 4
  • Tippek és receptek a rózsa házi felhasználásához 1. - kozmetikumok - Rózsamánia szerint:
    weboldal
    2017. 03. 17. 16:17
  • casale szerint:
     
    2013. 08. 01. 23:58

    Kedves Zsuzstyina!

    Ügyes vagy, jól csináltad!

    casale

  • zsuzstyina szerint:
     
    2013. 07. 31. 06:07

    Casale!
    Csak olivaolajat tettem rá, nem tudom, mennyit pontosan. De van egy bevált szappan receptem, azt szeretném elkészíteni úgy, hogy majd csinálok rozmaringos olajat is, és a szükséges mennyiséget ezekből fele-fele arányban kimérem. Plusz majd rozmaring illót teszek bele.

  • casale szerint:
     
    2013. 07. 30. 19:07

    Kedves Zsuzstyina!

    Most, hogy az üvegben a cucc, csak úgy teljesen csendben megjegyzem: pontosan tudod, hogy hány g olíva- és hány g napraforgóolaj került a dióra? Ha a válasz igen, akkor kalkulálható az olaj a szappanrecepthez. Ha válasz nem akkor használd el valamilyen testápolóhoz. Én külön csinálok macerátumot olíválal és napraforgóval. A szappanhoz szükséges mennyiségeket ezekből külön-külön mérem ki.

    casale

  • zsuzstyina szerint:
     
    2013. 07. 30. 06:58

    Fahéj, Köszi!!
    Tudom jókor jut eszembe-már az üvegben a cucc ROTFL de mire is lesz jó ez a dió-olaj? Question
    Arra gondoltam, sampon-szappannak talán jó lenne, de csinálnék hozzá rozmaringos olajat is, és rozmaring illót tennék bele…
    Szerintetek?

  • Fahej szerint:
     
    2013. 07. 29. 12:06

    Szia zsuzstyina!
    Én a zöld diós olajat egy befőttes üvegben szoktam elkészíteni. Az üveg 3/4-ig teszem az összevagdalt leveleket ill. összetört zöld diót majd ezután felöntöm fele olívaolaj és fele napraforgó olajjal. Azután 1-2 hónapig érlelem amíg jó sötét nem lesz az olaj. Citromfüves olajról még nem hallottam,(de ha vki igen az engem is érdekelne) én még csak tea formában használtam szappanhoz. Üdv.:Fahéj

  • zsuzstyina szerint:
     
    2013. 07. 28. 12:34

    Sziasztok!
    A zöld diós olajnál a mennyiség mennyi legyen? (x.olajhoz x dió és levél? Question )
    Citromfűből érdemes macerátumot csinálni szappanhoz?
    Vajon az illatot is átveszi az olaj?
    Köszike!!!

  • Noci szerint:
     
    2013. 07. 09. 18:21

    Kedves Casale!
    Neked is nagyon köszönöm, mert így legalább nem ment el a kedvem és délelőtt szedtem egy adag dió levelet és diót. Hát nem mondom, hogy nem késtem le ezt a műveletet, de a cél érdekében feláldoztam késem, kezem Big Smile
    Sikerült! (mármint a hentes része)
    Most már nagyon résen leszek és a tanácsotok szerint macerálom Big Smile

  • casale szerint:
     
    2013. 07. 08. 23:53

    Kedves Noci!

    Én zöld diót és friss diófa levelet maceráltam olívában és napraforgóolajban is. A tavalyi maradékát most használtam el egy hajmosó szappanba.
    Én sem szárítottam ki a diókat félbevágtam, a leveleket egészben macerálom. Én is minden reggel felkeverem és csak egy papírtörlő van a tetején. Az idei adagok 3 hete vigyorognak az üvegben.
    Fontos, hogy a macerátum leszűrése után ne maradjanak növényi részek az olajban. Használj vászon darabot a szűréshez.

    casale

  • Noci szerint:
     
    2013. 07. 08. 21:58

    Kedves Biofeleség, Kedves Györgyi!
    Nagyon köszönöm Nektek a segítséget!! Próbálkozom tovább … tető nélkül Big Smile

  • VGyorgyi szerint:
     
    2013. 07. 08. 21:26

    Kedves Noci!
    Friss növényekből készítettem macerátumot, többször is. Behoztam a kertből, felaprítottam és ment be az üvegbe. Az üveget viszont nem zártam le légmentesen, naponta átkevergettem, és tökéletesen rendben ment minden, gyönyörű használható lett a végeredmény.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 08. 21:10

    Kedves Noci, gondolom igen. A friss növényeket ki kell szárítani a használat előtt, legalább a súlyuk felét el kell veszíteniü, s az olajjal való befedés után is csak egy tiszta pamutdarabbal szabad fefedni, hogy a víz ki tudjon párologni belőle. De pontos leírást még nem tudok adni, mert soha sem próbáltam, utána kellene nézni.

  • Noci szerint:
     
    2013. 07. 08. 17:04

    Kedves Biofeleség!
    A zöld diós macerátumom enyhe ecetes szagot áraszt Cry
    Szerinted használható még szappanba, vagy ez is kuka?

  • Noci szerint:
     
    2013. 07. 08. 12:02

    Kedves Biofeleség!
    Nagyon köszönöm a válaszod. Én is éreztem, hogy ahol víz van ott élet is Smile . Van egy zöld dió macerátumom is. Farkas Ani diószappan receptjét szeretném megcsinálni belőle. Ha leveszem az üveg tetejét akkor úgy még jó?

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 08. 08:16

    Kedves Noci,
    A friss növények vizet tartalmaznak, ami megrontja az olajat. A friss növények használatának egész más módja van, a növényeket ki kell szárítani a használat előtt, s az edényt sem szabad lefedni fedővel, hanem lélegeznie kell.
    Attól tartok hogy ezt az olajodat dobhatod, mert ha furcsa szaga van, akkor már nem jó felhasználni.

  • Noci szerint:
     
    2013. 07. 07. 22:54

    Kedves Biofeleség!
    Friss levendulát áztatok oliva olajban kb. 2 hete, de elég furcsa szaga van. Friss levendulát is lehet olajban macerálni, vagy csak a szárítottat?

  • Alma szerint:
     
    2013. 03. 18. 22:52

    Kedves Biofeleség!

    Köszönöm szépen a gyors választ. Akkor azt hiszem maradok a bolti csipkebogyóolajnál Smile

  • missalmamama szerint:
     
    2013. 03. 17. 22:16

    utánanéztem, itthoni elkészítéshez is több száz kiló kéne. Inkább megpróbálok félretenni, és venni egy 100% tiszta olajat. Azért köszönöm szépen a segítséget Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 17. 16:13

    Kedves Missalmamama,
    Az a helyzet hogy én még hohasem csináltam ilyet. Elvileg házilag is meg lehet csináni, csak utána kellene nézni hogy pontosan hogy is működik.

  • missalmamama szerint:
     
    2013. 03. 17. 15:35

    Kedves Biofeleség!

    Köszönöm a gyors választ! Sajnos lelombozott. Van rá mód, hogy ezt a procedúrát házilag véghezvigyem?

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 17. 15:05

    Kedves Missalmamama,
    Ibolya illóolajat azért nem találsz tisztán, mert nagyon nehezen, alkohollal nyerik, ezért ha található, akkor naaaagyon drága (pl: http://aromaterapisilloolajok.com/04-abszolut-olaj-es-higitott-olaj/662-ibolya-olaj–ibolya-level-abszolut-olaj–ibolya-illoolaj.html, http://parfumeria.hu/primavera-ibolyalevel-abs-illoolaj-5ml)
    Az ibolya illatanyaga nem oldódik olajban, ezért először alkohollal kell kivonni az illatanyagokat, majd úgy tenni az olajba, s ez egy külön procsedúrát igényel.

  • missalmamama szerint:
     
    2013. 03. 17. 12:54

    Rákerestem, sajnos ibolya illóolajat sehol se találtam, legalábbis olyat, ami 100% tiszta lenne. Ha valaki tudja hol lehet kapni, légyszíves ossza meg velem.

  • missalmamama szerint:
     
    2013. 03. 17. 12:36

    Sziasztok!
    Régóta szeretnék a krémkészítésbe belefogni, de sosem tudtam hogyan. Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt Cute Arra gondoltam, hogy készítek egy ibolyás hidegolajos kivonatot. Imádom az ibolyát, de szinte semmibe nem teszik bele. Gondoltam, ha itt lesz a szezonja, elmegyek az erdőbe gyűjteni. Kérdésem a következő: ahhoz, hogy 4-5 hét leteltével ibolya illatú macerátumot kapjak, illatos ibolyát kell leszednem? Ha olyat is leszedek, aminek nincs illata és mondjuk a végén hozzáteszek egy kis illóolajat, ugyanolyan jó lesz az eredmény? Valamint ne csak a virágát, hanem a szárát is belerakjam majd? Milyen olajat használjak és mennyit? Pl. egy 100ml üvegbe mennyi virágot és mennyi olajat rakjak? Köszi a válaszokat előre is, és bocsánat, hogy ennyit kérdeztem, csak még teljesen kezdő vagyok.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 17. 09:01

    Kedves Alma, nem. A bolti csipkebogyó olajat a bogyók magjából préselik.
    Ha viszont macerátumot akarsz készíteni, ahhoz magozd ki a bogyókat és szárítsd meg őket mielőtt az olajba teszed, mert a bennük lévő víz megronthatja az egész olajat.

  • Alma szerint:
     
    2013. 03. 16. 23:09

    Sziasztok!

    Csipkebogyót szeretnék macerálni.
    A végeredmény vajon olyan lesz mint a bolti csipkebogyóolaj?

  • szerint:
     
    2013. 02. 18. 19:23

    Köszönöm szépen a segítséget Kiss Mindenképp kipróbálom ezt a murkos macerátumot s majd megírom, hogy sikerült! Clover

  • Freya szerint:
     
    2013. 02. 17. 20:28

    Yes

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 02. 17. 12:22

    Kedves Csokigolyó,
    A friss zödségek (pl. sárgarépa) sok vizet tartalmaznak. Ezért az olajban való áztatás előtt nagyon fontos hogy nagyon finomra reszeld őket, majd hogy hagyd száradni egy tiszta papíron, egész addig míg el nem vesztik a súlyuk felét, s végül de nem utólsó sorban érdemes a meleg eljárással (gőzfürdő) dolgozni, hogy a bennük maradt víz elpárologjon, külöben az olajat hamar megrontják.

  • szerint:
     
    2013. 02. 16. 23:13

    Sziasztok! Sikerült már jó pár adag macerátumot gyártanom, de még sosem gondoltam rá, hogy zöldségből csináljam Smile Aztán rátaláltam egy sárgarépás macerátumra (sárgarépa és napraforgó olaj), melyet napozókrémekbe és a fáradt, sápadt bőrre ajánlanak. Ti csináltatok már hasonlót? mindent ugyanúgy kell csinálni, mint a virág- és leveldrogok esetében?
    Előre is köszi a választ! Rose

    Itt a link a macerátummal:
    http://www.elemental.eu/hu/687-sargarepa-olaj.html

  • blackrabbit szerint:
     
    2013. 02. 06. 09:01

    Bocsi, lehet hülye kérdés, de ilye egy már valamiből kisajtolt hidegolajos cucc kell,? Én gyógy növényeset szeretnék készíteni, és az nem fogja zavarni a hatóanyagokat?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.