Az otthoni kémiai hámlasztásról röviden


A napokban többen kerestek otthoni hámlasztással kapcsolatos recepteket az oldalon. Innen jött az ötlet az alábbi szócikk megírásához,hiszen az otthoni hámlasztás tökéletes arra, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől és, hogy serkentsük kicsit a bőr vérkeringését. Viszont fontos, hogy tisztázzunk néhány alapdolgot és megismerjük mit szabad és mit nem.

A konyhánkban AHA- és a BHA savakkal találkozhatunk, melyek kitisztítják a pórusokat, csökkentik a pattanásokat, serkentik a kollagén termelést, kisimítják a ráncokat és segítenek a száraz bőr gyógyulásában is. Bár az AHA és a BHA savak egyaránt hámlasztó hatással bírnak, mégis eltérően hatnak:

 • a BHA sav (béta- hidroxi- sav vagy szalicilsav) zsírban jól oldódó, bejutva a pórusokba azok “belsejében” hámlaszt, így a zsíros, tág pórusú, pattanásos bőrre ajánlott leginkább.
 • az AHA savak (glikolsav, tejsav, gyümölcssav) ezzel szemben vízben oldódónak, így leginkább a bőr felszínen fejtik ki hatásukat, viszont arcbőrünk annál ragyogóbb és simább lesz. Száraz, fakó bőrre illetve hegek halványítására ajánlott.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy zsíros bőrre csak BHA hámlasztást lehet/szabad alkalmazni, lehet őket felváltva is bevetni. Egy a lényeg, sose vigyük túlzásba: fogadjuk el, hogy vannak olyan bőr”hibák” amit ugyan lehet halványítani, kezelni, de véglegesen megszüntetni nem.

A HÁMLASZTÁS KÉMIÁJA

A hámlasztási folyamat megváltoztatja bőrünk pH értékét, a savasabb tartományok fele tolva el. Ezért a hámlasztást követően hagyjunk időt a bőrünknek mielőtt bármit is rákennénk. Ez idő alatt (min. 30-40 perc) a bőr visszatér a normál pH tartományba. Ezért leginkább este érdemes hámlasztani, amikor utána már maximum csak egy éjjeli krémet és nem sminket kenünk föl rá, és főleg nem tudunk napra menni.

FONTOS TUDNIVALÓK

Mind az otthoni, mind pedig a szakember által végzett hámlasztás esetében fontos a mértékletesség! Hogy kinél milyen gyakran alkalmazható az egyrészt függ a bőr típusától, a hámlasztásra használt vegyülettől, illetve a hámlasztásra szánt időtől és attól, hogy nyáron vagy ősszel alkalmazzuk.

Soha ne azt nézzük, hogy papírforma szerint milyen gyakran lehet alkalmazni, mindig arra figyeljünk, hogy a mi bőrünknek mi tesz jót.

 • Az AHA savas otthoni hámlasztást hetente egyszer javasolják, az oldat koncentrációja nem lehet magasabb 10%-nál.
 • Ezzel szemben a BHA-s hámlasztást 1-2%-os koncentrációban, gyári krémek esetében, papírforma szerint 3 naponta is megismételhetjük. Otthon soha ne alkalmazzuk 5%-nál magasabb koncentrációban, és szerintem, kéthetente gyakrabban. Mindig figyeljük, hogyan reagál a bőrünk!

Ha a hámlasztás következtében nem tapasztalunk semmi változást, de még nem értük el a bűvös 10%-os határt AHA-sav, illetve az 5%-os határt BHA sav esetén, érdemes egy erősebb keverékkel próbálkozni, de soha ne emeljük a koncentrációt 1%-al az azt megelőző fölé.

Az otthoni kémiai hámlasztással viszonylag hamar érhetünk el szemmel látható eredményt, de soha ne várjunk csodára. Szánjunk viszont időt a pattanásos bőr egyensúlyának helyreállítása, az apró hegek halványítására. Az otthoni hámlasztástól soha ne várjunk az orvosi peeling által elért eredményeket.

FIGYELEM!

Ha a bőrünk a hámlasztás után erősen hámlik vagy tartósan kipirosodott, irritált, vagy netalán berepedezik, akkor sajnos túlhámlasztottunk: egy ideig mindenképp fel kell hagyni vele. Ha a tünetek nem javulnak, keressük fel háziorvosunkat!

AMIT JÓ HA TUDUNK

Az AHA sav egyik mellékhatása az enyhén szúró, csípős érzés, ami viszont normálisnak számít, mivel egy savas oldatot viszünk fel egy felületre, aminek pH értéke viszont ennél magasabb. A felkenéstől számítva pár perc múlva ez megszűnik. Az arcunk utána ugyan kipirul, de nem éghet.

SZABÁLYOK, AMIKET NEM LEHET KIKERÜLNI

 1. Bármilyen pakolás vagy peeling használata előtt fontos, hogy bőrünket megtisztítsuk a napi szennyeződésektől.
 2. Nagyon fontos tudni, hogy mind az otthoni, mind pedig az orvosi hámlasztás fény- és napérzékenyebbé teszi a bőrt, ezért ne feledkezzünk meg a fényvédő (természetes!) napi használatáról.
 3. Nagyobb hámlasztó kúrát csakis ősszel alkalmazzunk.
 4. Kerüljük el, hogy bőrünk befülledjen a smink alatt.

MIT SZABAD HÁMLASZTÁS MELLETT?

Használhatunk a bőrtípusunknak megfelelő nappali sminket, ha figyelünk a fényvédelemre. Viszont ha azt érezzük, hogy a bevált kencéinkre negatívan reagál a bőrünk, kipirosodik, viszket, azonnal hagyjunk fel mind a hámlasztással, mind pedig e kencék alkalmazásával. Helyettük használjunk valami bőrnyugtató krémet egy ideig.

HÁMLASZTÓ ANYAGOK A KONYHÁBÓL

Talán nem is tudjuk, hogy micsoda kincsesbánya konyhánk ebben az esetben is Smile.

AHA-savak forrásai

 • Joghurt és savanyított tejtermékek

A savanykás tejtermékek a bennük található tejsavaknak köszönhetően gyengéden hámlasztanak.

Joghurtos hámlasztás: a megtisztított arcra vigyük fel a tejterméket, és hagyjuk megszáradni. Ezt követően ujjbegyeinkkel óvatosan dörzsölgessük le. A tejsavak nemcsak az elhalt hámsejteket tüntetik el, de a bőr savköpenyét is helyreállítják.

 • Alma: ecet vagy frissen csavart almalé

Mindig kapható és szinte mindenre jó a világ legnépszerűbb gyümölcse, az alma. Bőrápolóként elsősorban a benne található AHA-savakat hasznosíthatók. Az orvosi peelingekhez is legtöbbször almából kivont gyümölcssavakat használnak.

Tipp gyümölcssavas hámlasztásra: http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/arcpakolasok/aha-savval-a-rancok-ellen

 • Mechanikai hámlasztás AHA-savval

Ha a bőrünk nem különösebben érzékeny, akkor használhatunk olyan hámlasztót is, ami apró részecskéivel szedi le a megvastagodott bőrt. Télen erre a legalkalmasabb a finom szemcséjű (barna) cukor.

Recept mechanikai hámlasztásra: Keverjünk össze mézet egy nagyon kevés vízzel, majd szórjunk bele annyi cukrot, hogy kenhető masszát kapjunk. Ehhez tegyünk néhány csepp friss citromlevet, majd masszírozó, körkörös mozdulatokkal vigyük fel a bőrbe, körülbelül 5 percen át.

Tipp: http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/arcradirok/enyhe-hamlaszto-hatasu-arc-es-testradir

BHA-sav a konyhánkból

 • Szalicilsav vagy aszpirin (acetilszalicilsav)

Zsírban oldódik, ezért mindig egy olajba/vajba keverjük bele, majd ezt vigyük fel az arcunkra. Adhatunk a keverékhez akár egy kevés mézet is.

Forrás: http://health.discovery.com/, http://reference.medscape.com/

Krémkészítési eljárások

18 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Steffie szerint:
   
  2014. 06. 29. 20:25

  Sziasztok! Van valaki, akinek ténylegesen sikerült feloldania valami folyadékban a szalicilsavat? Olvastam, hogy vízben szinte egyáltalán nem oldódik, csak zsiradékban és/vagy alkoholban. Én porítottam a tablettát, és sem melegített jojobaolajban (bár ez viasz, nem zsír…), sem vodkában nem volt hajlandó feloldódni a hosszadalmas kavarászás ellenére sem. Kérlek, adjatok tanácsot, ha nektek sikerült, mert nincs 8000Ft-om hámlasztóra, és már tragikus, ahogy a bőrőm kinéz… Köszönöm!

 • Anonymus szerint:
   
  2013. 03. 17. 20:26

  Jó termékekkel el lehet érni egy -ha nem is orvosi-, de drága és jó kozmetikai szalonokban végzett hámlasztáséval, tehát hogy valóban eltűnnek a hegek, stb., csak időt kell hagyni neki.

 • Anonymus szerint:
   
  2013. 03. 17. 20:25

  Kicsit későn olvasom ezt a cikked Freya, és nagyon jól összeszedett, precíz, mint mindig. Smile Viszont szerintem otthoni készítménnyel veszélyes hámlasztani. Még precíziós mérleggel is nagyon nehéz egy konyhában 1-2%-os hámlasztót tartalmazó krémet készíteni, és pont ezeknél, főleg a BHA-nál egyáltalán nem mindegy, hogy egy, vagy kettő. Semmi garancia nincs, hogy 1000%-ig elkeveredett az otthoni krémünkben a krém. Egy aszprin tablettában egy csomó segédanyag van, hogy számoljuk ki, hogy hány % lett a végtermékben a BHA? Persze a tejsav is ok, de ha tényleg van valami bőrproblémád, akkor azzal nem sokra mész, talán megelőzésnek, vagy fizikai radír helyett jó. Ha pedig nem tudod a pontos arányokat, akkor az időt is nehéz megbecsülni, és azt is, hogy hagyjuk rajta egész éjszakára, vagy x idő után mossuk le. Szerintem ez az a téma, amit NEM szabadna otthon csinálni, vagy amit szabad otthon, az olyan kis koncentrációjú lesz, hogy nincs sok értelme. Plusz ha valamibe belekeverjük, krémbe pl., akkor kéne mérni a ph-ját is, és előtte is olyan arclemosót kell használni, ami savas ph-jú. Ezeket a laborokban pontosan megmérik, tesztelik, megtalálható a termék dobozán, hány %, le kell mosni, vagy sem, milyen gyakorisággal lehet használni stb. Szóval ez az, amit a mai napig ÖRÖMMEL veszek meg. Egyébként a kémiai hámlasztás nagyszerű, csak nem a házikence kategóriás. Pl. az almaecetes házi arclemosók nem tűntették el a hegeimet, hatékony készítményeknek magas az AHA tartalma, és mellette tartalmaznak sokszor még valami folthalványítót, pl. niacinamidét, arbutint stb.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 12. 18. 23:19

  Köszi Ani! Wink

 • Farkas Ani szerint:
   
  2012. 12. 18. 20:52

  Kedves Kincs!

  Citromsavat nem használnám hámlasztásra, inkább tejsavót, vagy tejavat. Freyának igaza van.

  Ani

 • Farkas Ani szerint:
   
  2012. 12. 18. 20:47

  Kedves Liazel!

  Nem értem, miért nem adtak. 50g kiadható a szalicilból.

  Ani

 • liazel szerint:
   
  2012. 12. 18. 01:09

  Ma akartam venni szalicilsavat a gyógyszertárban, de nem adtak. Azt mondták hogy gyógyszer alapanyag, így por állagban nem adhat, csak valami alkoholos oldatban. Úgyhogy aszpirint vettem. A héten tervezem kipróbálni az aszpirines arcpakolást.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 07. 20. 12:12

  Szia Freya!

  Nem,nem próbáltam a citromsavat mert nem tudom,hogy mi,merre,hány méter! Smile

 • Freya szerint:
   
  2012. 07. 20. 10:53

  Szia Diamia! A tejsavo egy nagyon jo hamoldo, vizmegkoto tulajdonsaga van. Használhatod arcradirok keszitesenel, de onmagaban felvive is hatasos.

 • Freya szerint:
   
  2012. 07. 20. 10:46

  Szia Kincs! Kiprobaltad a citromsavas hamlasztast?

 • diamia szerint:
   
  2012. 07. 15. 05:43

  Épp most rendeltem tejsavat. Azt hogy használhatom? Vegyes típusú bőröm van.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 07. 13. 20:30

  Szió drága Freya!

  Vegyes az arcbőröm!(T zónás zsírosabb)

  Bye Kincs

 • Freya szerint:
   
  2012. 07. 13. 19:56

  Szia Kincs: a citromsavat mindenkepp hamlasztasra szeretned elhasznalni? Milyen a borod?-szaraz vagy zsiros, mert szaraz bor eseten inkabb mas felhasznalas utan neznek vagy max. 2-3%-os oldattal probalkoznek elsore, szaraz bor eseten.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 07. 12. 13:25

  Igen köszi xslady!
  De ha már meg van a citromsavam akkor már azt szeretném előbb kipróbálni!

  Bye Kincs

 • xslady szerint:
   
  2012. 07. 12. 12:03

  Szia Kincs!
  Gyógyszertárban kapsz szalicilt.
  Valóban, az üzletekből kivonták, szerintem az EU hozománya ez is.
  Üdv. XSlady

 • Kincs szerint:
   
  2012. 07. 12. 00:34

  Kedves Freya !

  Szalicilsav még mindig nincs,de viszont van étkezési citromsavam! Wink
  Azzal is lehet hámlasztani,és mik kellenének még hozzá,hogyan…?

  Köszi Kiss Kincs Bye

 • Kincs szerint:
   
  2012. 07. 12. 00:18

  Yes

 • Új cikkek | Lukrécia kencéi szerint:
  weboldal
  2012. 07. 11. 22:18

  […] Freya írt egy nagyon hasznos összefoglalót, az otthoni kémiai hámlasztásról, ajánlom hogy mindenki olvassa el, aki ilyenen töri a fejét: http://lukreciakencei.hu/kremkeszites/kremkeszitesi_eljarasok/az-otthoni-kemiai-hamlasztasrol-rovide… […]

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.