IX. rész: Hogyan javíthatjuk a leggyakoribb hibákat?

A szappan készítése hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 IX. Hogyan javíthatjuk a leggyakoribb hibákat?

Ha szappanmassza nem sűrűsödik, nem éri el a szalag-fázist

Túl sok vizet használtunk, vagy a nátronlúg volt kevés. Ellenőrizzd a mennyiségeket.

A magas telítetlen zsírsav tartalmú olajok (amik szobahőmérsékleten folyékonyak) lassabban érik el a szalag-fázist. A botmixer használata megoldhatja ezt a problémát.

 

Ha a kész szappanban kemény fehér csomók vannak. Ha a szappan nagyon kemény, fényes és töredezik. Ha fehéres buborékok vannak benne.

Túl sok lúgot használtál és a szappan túl lúgos. Ne használd a bőrödre, de el se dobd. Lereszelve nagyszerű mosószer lesz. Ha töredezik, valószínű hogy kevés volt a folyadék.

 

Ha a szappan felszíne fehér porral fedett

Függhet a hőmérséklettől, amelyen a szappant a formába öntötted, vagy bizonyos illóolajok “mellékhatása” is lehet. Mindenesetre ez a jelenség teljesen ártalmatlan, de ha zavar elég lekaparni vagy lemosni a használat előtt.

 

Ha szappan túl hamar éri el a szalag-fázist és már a lábosban annyira sűrű hogy nehezen lehet a formába önteni

Bizonyos alkoholtartalmú illatanyagok vagy egyes illóolajok (pl. a szegfűszeg) vannak ilyen hatással. De okozhatja a problémát a telített (szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú) zsírok  túl nagy mennyisége is.

A jojobaolaj is -ha 10%-nál nagyobb koncentrációban van jelen a receptben- összekaphatja a masszát.

Próbáljáld jól kinyújtani a masszát a formában. Nem lesz egy szépség, de használható lesz.

 

Ha a szappan nem jön ki a formából

Tedd a szappant a mélyhűtőbe néhány órára, majd olvaszd ki és próbáld meg megint kiszedni. A telített zsírokban gazdag szappanok könnyebben válnak el a formától.

Hasonló problémák elkerülése végett soha ne használj  kerámia- vagy üvegedényt formaként.

A fagyasztott szappan hajlamos veszíteni az illatából.

 

Ha 24 óra elteltével a szappan felületére kicsapódott az olaj

Túl sok lúgot használtál vagy a szappant túl gyorsan öntötted a formába, még mielőtt a szalag-fázist elérte volna.  A massza nagyon lúgos, így nem használható.

A kicsapódást bizonyos illóolajok is okozhatják (citrusok, mint pl. a narancs), ebben az esetben a kicsapódott réteg vékony kell legyen, s magátó “fel fog szívódni”. Ebben az esetben a szappant nyugodtan hagyd érni, majd használd mintha mi sem történt volna.

 

Ha a szappan nem szilárdul napok múlva sem, vagy nyálkás, szivacsos

A receptben túl sok folyadék van, vagy a lúg volt túl kevés.

Bizonyos olajok (szezám-, olive-, kukoricaolaj…) nagy mennyiségben alkalmazva puha, nyálkás szappant eredményeznek.

Hagyd száradni néhány hétig. Ha a a folyadék volt túl sok, sassan ki fog párologni a szappanból, s a szappan használható lesz.

 

Ha a szappanon márványozás-szerű fehér csíkok vannak

A lúg nem keveredett el rendesen az olajokkal, és lehet az is hogy az egyesítés hőmérséklete túl alacsony volt.

Bizonyos illóolajok is okoznak ilyen gondot, de némely telített zsír (mint pl. a sheavaj) is okozhatják ezt a “havas efektust”.

Ha a fehér részeken nincsenek csillogó, kemény lúgcsomók, akkor a szappant nyugodtan használhatod.

 

Ha a zsír-lúg keverék túl hamar sűrűsödik, csomósodik

Megtörténhet amikor tejet használsz folyadékként vagy amikor túl melegen keverted az olajba a lúgot. Keverd össze alaposan mixerrel és amint szalagosodik, azonnal öntsd a formába.

 

Ha a szappan veszít az illatából

Tartsd a kész szappanokat egy cipősdobozban vagy színezékmentes papírzacskóban. Az illatanyag felületi kipárolgása normális, de elég lesz használatba venni a szappant, s ismét érezhető lesz az illata.

A könnyebb formából kivétel miatti lefagyasztás negatívan befolyásolhatja a szappan illatának tartósságát.

Hírek, Szappankészítés hideg eljárással

182 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 7 oldal1 2 3 4 5 6 7
 • Magdi szerint:
   
  2017. 04. 19. 19:32

  Kedves Lányok!
  Készítettem 1 db 1500 grammos tömbszappant, és véletlenül csak 1000 grammhoz elegendő folyadékkal oldottam a lúgot.
  Szerencsére a lúg teljesen feloldódott, de a massza nagyon gyorsan, borzalmasan besűrűsödött. Csak kanalanként tudtam belesimítani a ládába a masszát. (Majdnem “nyeles szappan” lett.) IDK
  Szerintetek mire készüljek a kibontásnál?

 • drmzperx szerint:
   
  2016. 10. 25. 21:29

  Kedves Gabi71!

  Könnyen elképzelhető, hogy a lila agyag nem bírja a lúgot, reakcióba lép azzal és így megváltozika színe. Próbád ki azt, hogy a lila agyagot összekvered egy kevés lúggal. Ha megváltozik a színe, akkor sajnos a lila agyag nem használható lúggal együtt.

  A mica és az agyag is ásványi szilikát keverék. Én nem különböztetném meg őket ilyen formán. Toxikológiailag a színt adó komponens a meghatározó, és az független attól, hogy valalki a két kezével ásta ki az anya földből, vagy bele lapátolta egy betonkeverőbe Smile

 • Gabi71 szerint:
   
  2016. 10. 20. 14:58

  Kedves drmzperx!

  Köszönöm a választ, de én lila agyagot használtam és nem mica port. A rózsaszín agyag használatánál a rózsaszín szín megmarad. Az agyagot az illó olajhoz teszem és adok még hozzá lisztet is (attól függően milyen erős színt szeretnék), ott még gyönyörű színe van, de amikor beleteszem a lúg és az alapolajok keverékébe a szalagfázisnál, elmegy a színe és barnás-szürke lesz.
  Lehet olyan, hogy rossz helyen vettem anyagot, mert ezt nem a szokott helyen vásároltam?!
  Az agyag 100%-ban természetes összetevőkből áll, míg a Mica -por, úgy tudom nem.

 • drmzperx szerint:
   
  2016. 10. 20. 13:57

  Kedves Gabi71!

  A szín lehet szerves festék, ami oldódik vízben vagy olajban, és lehet pigment, ami nagyon kicsi részecske. Az agyagok, mica porok apró színes részecskék. Ezek arra kell figyelni, hogy nem szabad hagyni, hogy leülepedjenek, mert akkor nem lesz színe a szappanak, csak alul egy vékony rétegben, másrészt sokat kell belepakolni a termékbe. Tehát nem szabad sajnálni, és nagyon jól el kell keverni. Ha megváltozik a szín, az elsősorban az egyéb színek miatt lehet. Tehát ha van már eleve egy színe a terméknek és ahhoz hozzáadok egy másikat, akkor a végső színt a színkeverési szabályok alapján fog kikeveredni. Az alapanyagok ritkán lépnek reackcióba a színekkel vagy a pigemnetekkel.

 • Gabi71 szerint:
   
  2016. 10. 19. 09:04

  Sziasztok!
  Segítséget szeretnék kérni. Szerettem volna készíteni egy lila agyagos kecsketejes levendula szappant, de hiába tettem bele a lila agyagot No , színtelen lett a szappanom. Arra gondoltam, hogy elkészítem a szappant kecsketej nélkül, hátha az zavar be, de most a szín barna lett. Rózsaszín agyagot már használtam, azzal nincs problémám Yes . Mi a különbség a két szín között, hogy a szappan nem lesz lila? Mit csinálok rosszul? Question Kifogytam az ötletekből! A segítséget előre is köszönöm!

 • drmzperx szerint:
   
  2016. 08. 05. 22:46

  Kedves Magdi!

  A növényi őrlemény nem kimondottan fogyaszt lúgot, így vagy kevés volt a lúg, vagy sok a víz. Ha a víz volt sok, akkor idővel kiszárad és jó lesz a szappan. Ha a lúg volt kevés, akkor sajnos már nincs mit tenni nem lesz jó soha. Ha kb. 1 hónap múlva sem szilárdul meg, akkor biztos a lúg volt kevés. A lúg 2 okból lehet kevés. Az első, hogy rosszul volt számítva elve, a másik, ha nem teljesen oldódott fel a számított mennyiség, marad az edény alján.

  Üdv,

 • Magdi szerint:
   
  2016. 08. 03. 08:36

  Sziasztok!
  Kérlek segítsetek, ha tudtok!!!
  Tegnapelőtt de. készítettem 1 csipkebogyós-rózsaszirmos szappant. Szilikon formába öntöttem (kb. 10 dkg-s darabok lesznek) és azóta az állaga nem keményedik, csak maradt olyan félkemény, frissenfőzött puding állagú.
  Itt azt olvastam, hogy lehet, hogy sok a folyadék. 1 kg szappanhoz 330 g teát főztem. Azóta is gondolkozom mi lehet, és az jutott eszembe, hogy lehet az a gond, hogy beletettem a teában felázott (előtte már porrá őrölt) növényeket is? Kb. 1 ek. volt, de mivel porrá őrölve főztem meg teának, így igazából sokkal több a mennyisége őrlés nélkül.
  Mit tehetek? Question
  Segítségeteket NAGYON várom! És előre is köszönöm.

 • play007 szerint:
   
  2016. 05. 31. 14:07

  Sziasztok!

  3 napja készítettem szappant meleg eljárással.
  A recept a következő volt:

  200g sertészsír
  119g kókuszolaj
  100s sheavaj
  50g napraforgó olaj
  50g méhviasz
  69g NaOH
  200g ioncserélt vízből főzött gyógynövényes tea.
  3 tabletta aktív szén

  A puding állagú masszát 80 fokos sütőbe tettem egy nagyobb rozsdamentes lábosban,tehát a massza nem volt sok benne elterült az alján…
  Fél óra múlva megnéztem,a színe élénk sárgáról barnára váltott,géles állagú volt,megint visszatettem fél órára,átkevertem,de nem esett át azokon a változásokon amiken kellett volna ugyan olyan géles állagú volt…
  Aztán következett 2 óra áramszünet!! Big Frown
  A szappant a sütőben hagytam a szappant,majd a 2 óra után újból 80 fokon főztem fél órát.
  A főzés végén “megkóstoltam” nem csípett,a lakmuszpapír szerint a PH 8 volt.
  Másnap kipróbáltam de már zuhanyozás közben húzódott tőle a bőröm,most is kicsit olyan érzés,mintha megmart volna kicsit,viszketek kicsit fáj a böröm,
  Szerintetek mit ronthattam el?

 • Eszta szerint:
   
  2016. 05. 16. 20:25

  Sziasztok!

  Keszitettem egy szappant, az oldalon talalt recepten valtoztattam egy picit.
  A kovetkezok szerint foztem (leirom az eredeti receptet es melle,hogy en hogy csinaltam):

  200 g kókuszvaj
  300 g pálmavaj
  300 g olivaolaj
  100 g szőlőmag olaj superfat (en ehelyett avokadoolajat hasznaltam, ugyanebben a mennyisegben)
  200 g repce olaj
  418 g kecsketej fagyasztva
  146 g NaOH
  1 érett avokádó
  10 g citromsav
  1-2 ek fehér agyag
  kész glicerin szappan darabkák; tetejére felolvasztott glicerin szappan (én glicerin félkész szappant használtam amit csak fel kell olvasztani) (elhagytam)
  mák tetszés szerint 1-2 ek (elhagytam)
  1-2 kk titán dioxid tetszés szerint (elhagytam)
  5-10 ml illóolaj (elhagytam)
  raadaskent szinezeknek ket evokanal spirulina algat tettem bele.

  A problemam, hogy a tombbe ontott szappan tetejen kicsit kicsapodott az olaj, es szeletelesnel lattam, hogy egyik-masik szelet (de nem mind!!) itt-ott kicsiket lyukacsos es abbol is szivarog olaj.De mivel masok altal dicsert receptet hasznaltam (minimalis valtoztatassal), ugy gondolom a lug nem lehetett sok. Mit tegyek? Kidobjam a szappant? Frown Hasznalhatom vajon ettol meg?
  Koszonom elore i!

 • mosolyka78 szerint:
   
  2016. 05. 03. 11:54

  Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy használhatom-e az elkészült szappanomat.
  Évek óta itthon készítek szappant, mindig kalkulátorral számolok, eddig sosem volt problémám. Most viszont valamiért kissé túlmelegedett a masszám, és így a kész szappanban (3 hét után) aprócska buborékokat látok. Nincs benne folyadék, sem kristály, de bizonytalan vagyok, hogy ez jó-e így, mert korábban nem jártam még hasonlóképpen. Itt van róla kép: http://kepfeltoltes.hu/160503/DSCF1397_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  A recept jó volt. Az lehetett probléma, hogy esetleg túltoltam az illóolajat (geránium+narancs), vagy az olaj hőfokát nem jól lőttem be, erre tudok tippelni, mert már a keverőformában összepudingosodott.
  Ezt lehet így még használni biztonsággal? Vagy olvasszam újra?
  Köszi előre is a segítséget!
  Szép napot mindenkinek! Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2016. 04. 30. 11:48

  Kedves Noémi, sajnos elég nehezen tudom elképzelni hogy ilyen kevés vízben a lug rendesen és alaposan feloldodjon és hogy az olajjal homogén módon keveredjen. Ha ez megtörtent, akkor jó, de az érlelés legyen ugyanolyan hosszú, a bőröd biztonsága érdekében Smile

 • Noya0223 szerint:
   
  2016. 04. 29. 20:36

  Sziasztok!
  Sehol nem találtam választ a problémámra, így a konkrét eset leírásával szeretnék segítséget kérni.
  2 adag szappant kezdtem el csinálni, a recept 385g olíva, 15g shea vaj, 38g naoh, 99g víz. Eddig nincs is gond, de mikor a 2. adaghoz mértem a vizet, gyanus volt, hogy kb kétszer annyi, mint az előzőnél. Arra gyanakszom, hogy a lug súlyát mertem, aza 38 víz, 38 naoh keverékkel készült a szappan.
  Kérdésem hogy ez gond-e vagy max hamarabb érik!? Grin

  Köszönöm !
  Szép estét /napot! Smile

  Noémi

 • Biofeleség szerint:
   
  2016. 02. 05. 09:56

  Kedves Wakisa, reméljük hogy megmarad Smile Érleld meg, s aztán meglátod hogy használható lesz-e. Én azt gndolom igen, hiszen a használatban a vízzel a szappan egy kicsit “összeáll” Wink

 • wakisa szerint:
   
  2016. 01. 25. 11:50

  Elkészítettem a szappanom, minden rendben vele, vágáskor viszont maradtak kisebb nagyobb darabkák, amik kitennének még egy szappant. Mivel a massza még elég puha volt, ezért összegyúrtam őket egy ovális tömbbe, megmarad ez így nekem, vagy fel kellene inkább olvasztanom?

 • Biofeleség szerint:
   
  2016. 01. 24. 20:03

  Kedves SKati,
  Sajnos a méhviasz utólagos hozzáöntése valóban nagy probléma, mert nem vesz úgy részt a szappanosodásban mint a szalagosodott zsírok. És amennyiben csomókban kihül akkor nem lesz belőle szappan hanem viasz marad ami a bőrön sem olvad.
  A szappan alja valószínűleg azért lett annyira világos mert bizonyos anyagok (gondolom a viasz és a méz) melegítette az egészet, de ez a része hamarabb kezdett hülni. Gondolom 26 óra alatt nem zselésedhetett át és hülhetett ki az egész szappantömb.
  Remélem még nem késő hogy válaszolok, szerintem vágd fel és érleld meg alaposan a szappant, aztán próbáld meg a használatban egy darabját. S ha a viasz esetleg kényelmetlenné tenné a használatát, akor egy kis vízzel gőzfürdő felett felolvaszthatod lereszelve, és akkor utána a kiszáradás után azonnal használhatóbb lesz -reméljük Smile

 • wakisa szerint:
   
  2016. 01. 22. 19:34

  Kedves Tokmaganyu,
  nagyon köszönöm, igen, segítettél, és megerősítetted az önbizalmam Smile A zsírfelesleg pont 5%-ra jön ki, úgyhogy neki is ugrok, ha már ilyen jó kedvet csináltál nekem. Smile
  szép napot neked, wakisa

 • Tokmag anyu szerint:
   
  2016. 01. 22. 17:00

  Kedves wakisa !

  A legtöbb szappanrecept számláló más értéket ír, de nem olyan meghatározó a különbség közöttük. Ha mégis választani “kell” a Soapcalc-ot ajánlom (az nagyon részletes) vagy : http://hazikence.hu/tolunk-neked/szamolok/szappanrecept-kalkulator/
  Ez kevésbé részletes, de kezdőknek tökéletes. Ha ápolóbb szappan szeretnél 5% alá semmiképp ne menj a kalkulátorban zsírfelesleg terén. Ahogy a receptet néztem, cserélheted sheával, de mindenképp számold át a receptet! Smile
  A recept amiről beszéltél (ha nem haragszik meg a szerző Wink ) hideg eljárással készült, mert mint az láthattad, több hét az érlelési ideje. Smile

  Remélem tudtam segíteni valamennyit! Smile

 • wakisa szerint:
   
  2016. 01. 22. 13:08

  Sziasztok, kezdő vagyok, már mögöttem van egy sikeres mosószappan zsírból, ami az érés alatt olyan finom lett, hogy kézmosásra is használtuk. De kezd elfogyni. Szeretnék valami mást készíteni, találtam is receptet csak az egyik hozzávalót (kakaóvaj shevajra) szeretném kicserélni, és minden szappankalkulátor más mennyiséget ír a szükséges vízre és a lúgra ugyanolyan mennyiségű olajok esetén…..Melyikre hallgassak?? Question

 • SKati szerint:
   
  2016. 01. 18. 16:43

  Sziasztok!
  Segítségre, véleményre volna szükségem. Két alkalommal készítettem szappant saját receptből, amit a cikk tanácsai alapján és kalkulátor segítségével igyekeztem összeállítani. A két sikerélmény után harmadjára talán kicsit túlbátorodtam, és mézet és méhviaszt is terveztem a szappanba. A recept a következő volt:
  165 g körömvirágtea
  67,5 g NaOH
  175 g olívaolaj (pomace)
  150 g szőlőmagolaj
  125 g kókuszzsír
  40 g sheavaj (narancs, szegfűszeg illóolajos, Manna)
  10 g méhviasz
  15 g méz
  1 ek körömvirág
  Sajnos már majdnem elértem a szalagfázist, mikor észrevettem, hogy bizony a méhviasz kimaradt, de mivel bele volt számolva, ezen a ponton beleöntöttem. Persze “beledarabosodott”.
  Formának tejesdobozt használtam, aminek a tetejét vágtam le. A méz ellenére betakargattam, de gyakran ellenőriztem, hogy nem melegedik-e túl. Kb 26 óra elteltével (tudom, korán), mivel hideg volt, kiszabadítottam és felvágtam. Nagyrészt szép világos mézbarna színe lett, látszanak benne sötétebb részek, ez szerintem a méhviasz. DE az alja, kb egy szappannyi rész, nagyon világos krémszínű, elüt a többitől, illetve a felvágott szappanban is látszanak világos pöttyök, foltok. A lúg biztosan feloldódott, ellenőriztem. Mitől lehet ez? Esetleg a sheavaj, vagy a korai kitakarás? Az esztétika kevésbé érdekel, de vajon használható lesz?
  Előre is nagyon köszönöm! Kati

 • Biofeleség szerint:
   
  2016. 01. 11. 11:26

  Kedves Éva, sajnos így látatlanban nem tudom pontosan megmondani mitől lehetnek a foltok. A sárgás-barnás szín általában oxidációt jelent, a puhaság pedig nekem a glicerin-pöttyöket juttatja eszembe. Nem tettél a szappanba virágokat vagy egyéb más anyagot ami esetleg nem homogénen oszlott el a masszába? És biztos hogy a massza a formába öntésnél teljesen homogén volt?

 • Evakovacs szerint:
   
  2016. 01. 03. 22:32

  Sziasztok,

  körülbelül 3 éve készítek szappanokat, így azt mondhatom, hogy van egy kis tapasztalatom benne. Azonban most olyan problémával szembesültem, amire még nem találtam magyarázatot. Van egy olyan szappanom, amit nagyon szeretek, kislányom bőrére is ezt használom. Csak extra szűz olíva olajat és kókuszolajat tartalmaz, 80% -20% az arány. A legutolsó két öntés alkalmával vettem észre, hogy a szappan felületén kis fehér folt jelenik meg, ami később átvált barnás-sárgás színűre. Az illata nem változik, ez az avasodás, ugye? De mitől lehet? Már vagy ötször megnéztem a szappan kalkulátort, de nem számoltam el semmit. Ugyanezeket az olajokat használom a többi szappanomhoz is, csak ott teszek bele más olajokat is, és azoknál nincs ilyen problémám. A legutolsó készítésem december közepén volt és már egy-két szappanon megjelent a fehér folt. Azt vettem észre, hogy ott sokkal puhább a szappan. Vizet 31%-ban használok, az utolsó öntésnél levittem 29%-ra. Emellett többféle szappant is készítek, van ami 2 éves, de még ezzel a jelenséggel soha nem találkoztam. Szerintetek mi lehet ez? Köszönöm szépen!

 • Biofeleség szerint:
   
  2016. 01. 02. 16:12

  Kedves Tifativ, a legelső és legnagyobb probléma amit kiveszek a soraidból hogy mindent keversz mindennel Confused : olajokat a lúggal és kifejezéseket amelyekkel nem vagy tisztában. Természetesen ezt ne vedd sértésnek, hiszen mindegyikünk így kezdte, én is, de alapvető tanulmányok hiányában jobb előkészített receptekkel, előírt anyagokkal és eszközökkel dolgozni. Megmagyarázom mire gondolok:
  1) Ha testápolásra készíted a szappant akkor tiszta és friss olajokat kellene használnod, nem használtakat. A használt olaj csak és kizárólag mosószappanra jó, és annak is megvannak a szabályai, a legelső a lúgfelesleg és nem a lúg leszámolása, aza nem kevesebb lúgot használunk hanem még egy kicsit többet is.
  2) A nátronlúg mennyisége jó lenne egy testápoló szappanba, de ismétlem, tiszta friss olajból. A gond ott van hogy te csak telítetlen olajokat használtál, amelyek már maguktól puhítják a szappant, ugyanakkor 36% vízzel holott 30% kellett volna a hideg eljárásban. Tehát a rengeteg napraforgóoalj + a túl sok víz = szappan ami nem szappanosodik.
  3) A botmixer nem helyettesíthető habverővel, egyszerűen mert nem keveri el alaposan és elég gyorsan hanem sokkal inkább telepakolja a szappanmasszát egy csomó levegővel. Rengetegen próbálták már a habverőt, de az csak abban az esetben használatos ha habszappant készítesz, és akor ismét másképp kell eljárni, más szírokat kell használni.
  Miért nem feltetsz be 1 liter olivaolajba és egy olcsó botmixerbe és próbálod ki sz első receptet? Hidd el, megéri Wink

 • tifativ szerint:
   
  2016. 01. 01. 12:25

  Kedves Tökmag anyu!

  Köszönöm válaszod. Sejtettem, hogy esetleg a használt olaj lehetett a siker kulcsa az első szappanfőzési kísérletemnél, mert az nagy valószínűséggel jóval több szabad zsírsavat tartalmaz, mint a nem használt olaj és a víztartalma is csekélyebb lehet, hiszen, a 160-180 °C körüli hőmérséklet kedvez a víz elpárolgásának. Emellett talán a hidegen sajtolt olaj tulajdonságai is segíthetnek a szappankészítés sikeres kivitelezésében. Az ezekből készült szappanom valóban nyúlós egy kicsit és eléggé fogy, de ez nem zavar és észrevehetően jobb, mint a bolti szappanok, közel sem szárítja annyira a bőrt.
  Legközelebb kipróbálom a javaslatod és teszek az egyvelegbe sűrűbb zsiradékokat, remélem, azokkal több sikerrel járok. Smile

 • Tokmag anyu szerint:
   
  2016. 01. 01. 00:55

  Kedves tifativ! Több dolog van ami aggaszt. Elsősorban a használt olaj mivolta. Az utóbbi próbálkozás pedig nagy valòszínűséggel azért nem sikerūlt, mert rengeteg az olaj mennyiség. Noha lehet 100% os napraforgós szappant készíteni, de tudni kell hogy gyorsabban fogy és nyúlik is. A mèhviaszt mindenképpen bele kellett volna kalkulálnod és a mennyiségèt is érdemes lett volna növelni, vagy használni keményebb zsírokat, pl. Kókuszvaj, pálma. Smile kezdésnek jó az 50%olaj-50% vaj arány mint pl. 25% kókusz 25% pálma 25% napraforgó 25% olíva. Ki kell tapasztalni az olajok és vajak arányát és utána könnyebb lesz. Smile

 • tifativ szerint:
   
  2015. 12. 30. 17:13

  Üdvözlet mindenkinek!

  Elolvastam az általános szappanfőzési hibákról szóló írásokat, de ebből sem jöttem rá, miért nem sűrűsödik a lúgos víz és olaj keverékem, múltkor 3 órán keresztül kevergettem, melegítettem és nem ment végbe a szappanosodás. Ezzel szemben a youtube-on lévő videókat nézve, csak ámultam, hogy néhány perc leforgása alatt szappanná változott a keverék. Az első szappanom sikerült, bár kicsit puha lett és kenődős ha víz éri, de legalább szappan. Ezt fele-fele arányban, nem használt, hidegen sajtolt és használt, melegen sajtolt napraforgó olajból készítettem. Az utóbbi két alkalommal, teljesen új, melegen sajtolt étolajjal és szintén nem használt szőlőmag olajjal próbálkoztam, de mindkétszer sikertelenül, nem következett be a szalagosodás, pedig betartottam a kalkulátorral számolt mennyiségeket. Igaz, méhviasszal is kalkuláltam, de azt hittem, azt csak aszalagfázis bekövetkezténél kell hozzákeverni a masszához és a szappankészítés szempontjából jelentéktelen. De most újra megnéztem a kalkulátort és ha méhviasz nélkül állítom be a mennyiségeket, akkor egy grammal kevesebb vizet és 7 grammal kevesebb lúgot ír. Elképzelhető, hogy ez a pár grammos félreértés okozta a reakció kudarcát? Mondjuk ez furcsa lenne, hiszen ez esetben ennyivel több lúgot adtam a készítményhez. Így nézett ki: 116 g NaOH, 331 g víz, 800g napraforgóolaj, 100 g szőlőmagolaj és 20 g méhviasz, amit nem tettem a keverékbe, mint írtam, csak a reakció végbemenetele után akartam hozzákeverni. A másik, hogy nem botmixerrel kevertem az elegyet, hanem habverő géppel és néha kanállal. Szóval értetlenül állok a történtek előtt, hiszen fentebb olvasható a hibalistában, hogy ha több a lúg, akkor gyorsabban kellene szappanosodni a zsiradéknak, ezzel szemben, nemhogy gyorsabban nem szappanosodik, de sehogyan sem. Frown MI a hiba?

 • Biofeleség szerint:
   
  2015. 12. 12. 20:46

  Kedves László, egyrészt jó lenne ismerni a szappan összetételét, hogy miért nyálkás és miért nincs jó szaga, aztán pedig az eredeti felhasználási célját. A házi szappanokat általában mosásra készítik, ha mosakodni szeretne vele arra semmiképp sem ajánlom.
  A színe nem mérvadó, a házi szappan soha sem fehér, hiszen maguknak a zsíroknak is van saját színük. Nem tudna róla egy fotót feltölteni, hogy lássuk miről van szó?

 • laszlo67 szerint:
   
  2015. 12. 05. 19:15

  Üdvölök mindenkit.
  Szereztem kb 3kg házi szappan.
  Az állaga nyálkás szemcsés,
  szine inkább szürke mint fehér.
  Szaga sem jó,szennyedős látható
  benne.
  Szeretném újra főzni jobb szappant
  csinálni belőle.
  Ehez kérném a segítségüket a mértékek
  megadásával.
  Előre is köszönöm.

 • kissgne58 szerint:
   
  2015. 10. 29. 05:59

  Kedves Biofeleseg!

  Nem problema, hogy kesobb valaszoltal, teljesen megertem a dolgot, tobbnyire engem is lefoglalnak a hetkoznapi teendok!

  Ennek ellenere koszonom a valaszodat! Szep napot!

 • Biofeleség szerint:
   
  2015. 07. 05. 14:44

  Kedves Nileiah,
  Először is teljesen normális hogy a forma oldalaira a szappan rátapad s hogy ott enyhén “görbül”. Ha nem tetszik “lesorjázhatod” egy zöldségpucolóval, de a szappan használatában nem tesz semmit.
  A “ráncosodás” lehet attól hogy túl mixelted a masszát, s hogy aztán a zselésedés után enyhén összeugrott. Talán jobb egy enyhe szalag-csíkig mixelni, nem tovább Wink
  Az illat- és színmentes szappanhoz a legjobb a paraffin Wink Grin
  No de komolyra fordítva: minden olajnak van egy saját színe és illata, a szezámmagolajnak pedig jellegzetes piritott illata van. Ez a házi szappannál elkerülhetetlen, legalábbis ha nincsenek tökéletsen dezodorált kozmetikai használatra való olajaid.
  A legfehérebb szappanba általában dezodorált állati zsírt, fehér pálmaolajat, kókuszolajat, szansza (pogácsa) olivaolajat, esetleg szójaolajat lehet használni. De a bőrápolásban legjobb olajoknak bizony színük van.
  A sikosság a magas oliva- és szezámolaj-koncentráció miatt van, idővel érleléssel javulnia kell.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.