Hogyan “komponáljunk” szappanreceptet?

A szappan művészete – a recept titka
avagy hogyan “komponáljunk” szappanreceptet?

Egy természetes szappan titka az alkalmazott anyagok “összhangjában” rejlik. Bármilyen szükségletből vagy ötletből szülessen is a recept, a megfelelő anyagok jó kombinációjával bármilyen igénynek megfelelő szappant tudunk készíteni, de csak akkor, ha figyelmesen “komponálunk”.

Az egyszerűen olívaolajból (“folyékony arany”) készült szappan valóban, minden időkben a szappanok királya, de az olívaolaj az összes zsírok közt az egyetlen, amely önmagában alkalmazva is tökéletesen szilárd, mélyen de gyengéden tisztító, és valóban bőrápoló szappant eredményez.

Amennyiben egyéb zsírokat (állati zsírokat, növényi olajokat, vajakat) is szeretnénk alkalmazni egy szappanreceptben, a zsírokat össze kell hangolnunk, meg kell ismernünk az egyes zsírok tulajdonságait:
– a egyes nyers zsírok bőrre gyakorolt hatását (pl. bizonyos növényi olajok allergizálhatnak)
– a zsírok egymásra gyakorolt hatását (szinergikus hatás)
– az szappanban elszappanosított olajoknak a szappanra, illetve a bőrre gyakorolt hatását (bizonyos zsírok-olajok nagyobb mennyiségben alkalmazva száríthatják a bőrt)

 

Néhány ötlet/jó tanács a sikeres szappanrecepthez

Óvakodj a túl sokféle zsír használatától egy szappanreceptben, mivel a túl sok zsírfajta együttes alkalmazása pontosan a kívánt hatás ellenkezőjét produkálhatja!

A jó szappanrecept a megfelelő mennyiségben, figyelmesen összehangolva tartalmaz:
– bázis-zsírokat – amelyek szilárdságot biztosítanak a szappannak
– telített zsírokat – amelyek elszappanosítva habot képeznek
– telítetlen zsírokat – amelyek javítják a hab minőségét
– értékesebb tápláló zsírokat – amelyek különleges bőrápoló hatást fejtenek ki

Bázis-zsírként alkalmazzuk pl. az olívaolajat, pálmaolajat, állati zsírokat –külön-külön vagy együtt is–, általában 50-70%-os koncentrációban (kivéve az olívaolajat).
A telített zsírok, melyek szobahőmérséklet alatt szilárd halmazállapotúak –különösen a kókuszolaj és a kakaóvaj– elszappanosítva nagyszerű habot képeznek a szappanban. Vigyázzunk azonban a használatukkal, hiszen önmagukban vagy egymással kombinálva 30%-os koncentráció felett száríthatják a bőrt.
Bizonyos telítetlen zsírok, mint pl. a napraforgó-olaj, a földimogyoró-olaj, a kukoricaolaj nagyszerűen krémesítik a telített zsírok által biztosított habot. Ezeknek az olajoknak a nagy mennyiségben (30% felett) való alkalmazása viszont elpuhíthatja a szappant: egyrészt a szappanmassza nehezen fog szalagosodni, másrészt a szappan esetenként még 48 óra elteltével is “ragaszkodni” fog a formához.

Az értékesebb olajok és vajak egy része mint pl. az avokádóolaj, sheavaj, mangóvaj, búzacsíra-olaj, argánolaj, stb. az egyéb telített zsírokkal együtt aztán valóban puha szappant adhatnak, míg mások mint pl. a jojobaolaj vagy a neem-olaj túl nagy mennyiségben használva összekaphatják a szappanmasszát, hogy aztán nem fogjuk tudni a formába önteni. De vannak olyan zsírok is (lenmagolaj, szezámmag-olaj, kendermag-olaj, sáfrányos szeklice-olaj) amelyek igen hamar avasodnak, s nagyobb mennyiségben használva megavasíthatják az egész szappanunkat. Ezeket nem ajánlott 5-10%-nál nagyobb mennyiségben tenni egy receptbe, és nem is éri meg.

Egy szappanreceptben ne kombináljatok 3-5-nél több fajta zsírt (legalábbis míg ki nem tapasztaltátok az olajok hatásait), és figyeljetek arra is, hogy az előzőekben említett funkciókhoz 1-1 zsírfélét társítsatok.
– Tökéletesen elegendő egy zsírfajta ami a szappan alapját biztosítja, ebből akár nagyobb mennyiséget is használhattok (50-80%).
– Aztán vegyetek valamilyen habot is képző zsírt (ezek általában a telített, kb. 22°C alatt szilárd zsírok), és használjatok belőlük 20-30%-ot, de ne többet.
– A hab minőségének javítására vegyetek egyféle telítetlen olajat, amelyből elég 10-20%.
– És végül egy olyan bőrápoló olajat vagy vajat, amely a telítetlen olajjal együtt a leginkább alkalmas az adott bőrprobléma kezelésére, vagy a kívánt hatás fokozására. Erre a szerepre választhattok valamilyen értékesebb olajat vagy vajat, de maximum 5-10% mennyiségben.

NAGYON FONTOS!: Amikor egy bizonyos zsírhoz mint maximális koncentráció meg van adva egy bizonyos százalék, az nem csak az adott zsírra érvényes, hanem minden olyan zsírra, amely összetételében és hatásaiban hasonló hozzá!

Tehát amikor azt mondjuk hogy egy habot képző olajat 30%-os maximum koncentrációban ajánlott használni, akkor ez a mennyiség nem csak arra a bizonyos olajra vonatkozik, hanem a szappanban a habot képző olajok összességére. Így például ha egy szappanban együtt használunk pl. kókuszolajat és kakaóvajat, akkor mivel a kakaóvaj is tartalmazza azokat az anyagokat amelyek elszappanosodva száríthatják a bőrt, nem érdemes a szappanban 30% kókuszolaj mellett még 10-15% kakaóvajat tenni, hanem pontosan arról van szó hogy a két zsír összessége ne legyen több mint 30%.

Ugyanez igaz azokra a zsírokra is amelyek nagyobb menyiségben hajlamosak elpuhítani a szappant. Amikor például a napraforgó-olajról állítjuk ezt, akkor ugyanez igaz a hozzá hasonló összetételű telítetlen zsírokra, mint pl. a földimogyoró- vagy a kukoricaolaj. Azaz egy szappanban nem ajánlott ezekből valamelyiket vagy többet kombinálva 30%-nál magasabb koncentrációban használni.

Végül pedig hasonlóan kell gondolnunk a hab minőségét javító általánosan telítetlen zsírok (előbb említettek) és az értékesebb, tápláló zsírok együttes használatára is. Mivel ez utóbbiak nagy része (pl. a sheavaj kifejezetten) nagy mennyiségben tartalmaznak ún. “el nem szappanosodó” anyagokat, ezek a zsírok is puhítják a szappan állagát, tehát egyéb telítetlen zsírokkal együtt érdemes mindkét zsírfajta használatát a minimálisra szorítani, természetesen a szappan használati célját tiszteletben tartva.

A különféle leggyakrabban használt zsírok jellemzőit és ajánlott mennyiségét itt találjátok: http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/vii-resz-zsirok-viselkedese-es-ajanlott-mennyisege-a-szappanban

Bánj óvatosan az illóolajokkal is: http://lukreciakencei.hu/alapanyagok/hasznos_alapanyagok/az-illoolajok-hasznalata-hogyan-es-mennyit
Az ún. “alapillatok” csoportjába tartozó olajokat és a citrusok illóolajait csak kis mennyiségben érdemes alkalmazni, és lehetőleg telítetlen zsírokkal kombinálni őket, mert azokat a szappanmasszákat amelyek sok telített zsírt tartalmaznak, hajlamosak összekapni, túrósítani, hogy aztán nem lehet őket a formába önteni, de még belesimogatni sem!
Sokkal inkább kombinálj 2-3 féle illóolajat a belinkelt cikkben szereplő utasítások szerint, a 3-2-1 elvet követve.

 

Hogyan fogjunk a receptíráshoz?

Ez első és legfontosabb eldönteni milyen szappant is szeretnénk készíteni. Ne akarj egy szappantól mindent, és ne kavarogjanak a fejedben mindenféle gondolatok egyszerre. Az egyszerűbb mindig jobb, tehát ne kombináld túl!

Ülj le, és tiszta fejjel gondold át alaposan hogy mi az az elsődleges és számodra legfontosabb hatás amit a leendő szappannal el szeretnél érni:

– Például ha a szappanodnak jó tisztító hatást, tömörséget szeretnél adni, válassz olyan zsírokat, amelyek ezt biztosíthatják (pl. pálma, kókusz, kakaó) és bánj csínyán a telítetlen és tápláló zsírokkal. Használj valamilyen telítetlen zsírt, de válassz egy könnyebb olajat, és használd aránylag kis mennyiségben (5-15%). A méhviasz a maga kis mennyiségében (1-3%) is nagyszerű szilárdságot biztosít a szappannak (vigyázzunk azonban, mert a túladagolt viasz használhatatlanul viaszossá teszi a szappant). Bizonyos adalékanyagok pedig növelik a szappan tisztító hatását, mint pl. a mélytisztító szappanokban az agyag, samponszappanokban a cassia-por (cassia obovata, színtelen henna).

– Amennyiben jól habzó és illatos szappant szeretnél, akkor használd a maximum mennyiséget (30%) a telített zsírokból, főleg a kókuszolajból, kakaóvajból, s ahhoz adj kb. 10-25%-ban olyan telítetlen zsírokat (ricinusolaj, földimogyoróolaj), amelyek a kókuszolaj habját még bővebbé és krémesebbé teszik. Vigyázz hogy milyen illóolajat használsz, nehogy a szappanodat összerántsa!

– Ha valamilyen alkalomra szeretnél szappant ajándékozni, akkor keress az alkalomhoz illő anyagokat, színezékeket, illatokat, de ebben az esetben válassz olyan zsírokat, amelyeknek a kiválasztott illóolajokkal és adalékanyagokkal érintkezve biztosan nem okoznak majd nem kívánt hatásokat. Például a karácsonyi illatokhoz (ánizs, gyömbér, fahéj, szegfűszeg) érdemes nagy mennyiségben telítetlen zsírokat társítani. A szappan nem fog sok habot képezni, de így –mivel a telítetlen olajok nagy része nehezen éri el a szalag-fázist– megelőzhető a szappanmassza túrósodása.

– Ha pedig valamilyen kifejezett bőrproblémára szeretnél ápoló szappant készíteni, akkor használd minimális mennyiségben vagy kerüld a habzásért felelős zsírokat amelyek száríthatják a bőrt, és válassz olyan zsírokat, amelyek a problémás bőrre nyugodtan használhatóak, de nem puhítják el a szappant (állati zsírok, rizsolaj, mandulaolaj, szőlőmagolaj), illetve társítsd őket 1-2 fajta olyan olajjal vagy vajjal, amelyek arra a bizonyos bőrproblémára jó hatással vannak. Az ilyen szappanokban nagy mennyiségben használhatunk gyógynövény-macerátumokat (olívaolajban) és gyógynövényfőzeteket, olyan adalékokkal kiegészítve mint a zab vagy a méz, és az illóolajokat is úgy válasszuk, hogy az illatuk helyett inkább a terápiás hatásuk kerüljön előtérbe.

 

Az alap- és adalékanyagok viszonya

Végül de nem utolsó sorban fel szeretném hívni a figyelmeteket bizonyos anyagok egymással való kapcsolatára. Mivel pl. a viaszok magasabb, míg a vajak alacsonyabb hőmérsékleten olvadnak, illetve a cukor- vagy alkoholtartalmú anyagok nagy mértékben megemelik a kémiai reakció hőmérsékletét, bizony ajánlatos az ilyen anyagokat csak egy bizonyos tapasztalat birtokában kombinálni.

Olvassátok át mégegyszer a “A szappanosodás szakaszai” című cikk első bekezdését “Az egyesítési hőmérséklet”-ről. Nagyon fontos tudni, hogy:

– Amennyiben pl. tejet használtok mint folyadékot, akkor (különösen az első receptekben) ne használjatok mézet. A tej már önmagában is emeli a kémiai reakció hőmérsékletét, a méz használata pedig méginkább elősegítené hogy a szappan megégjen. Ugyanígy nagyon nagy odafigyelés szükségeltetik a méhviasz és a méz egy szappanban való használatához, úgyhogy az első recept-próbálkozások folyamán kerüljétek az ilyen kombinációkat.

– Ugyanabból az aromás növényből (pl. rozmaring, fenyő, fenyőgyanta, citrusok, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, stb.) ne használjatok egy szappanban olajos kivonatot és illóolajat egyszerre!!! Mint tudjuk, az illóolajokat a növényekből nyerik, és a növények maguk is már alapból tartalmaznak illóolajokat, amely az olajban való érlelés során az érlelendő olajba vándorolnak. Így az erősen fás, aromás illatú kivonatok összekaphatják a szappanmasszát (ld. előbb), mennyiségük ellenőrizhetetlenné válik, és beláthatatlan kárt okozhatnak a szappanban.

Természetesen minden szappankészítőnek megvannak a saját jól bevált receptjei és trükkjei. Minél többet gyakoroltok, annál biztosabbak lesztek majd bizonyos kombinációkban, s annál biztosabban fogjátok tudni a recepteket a magatok hasznára változtatni.
Én ebben a cikkben csak megpróbáltam néhány tippet adni a szappanrecept-írás kezdeteihez, de természetesen rengeteg trükk van még amit itt nem tudtam összeszedni. Ezeknek a felfedezését rátok hagyom Smile

Biofeleség

Hírek, Szappankészítés hideg eljárással

48 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
 • Kincs szerint:
   
  2018. 01. 09. 18:58

  Szia Summer86!

  Mindig annak a SAPjával számolunk amiben macerálunk!
  Tehát ha oliva olajba tetted akkor azzal!

  Szép estét! Kincs

 • Summer86 szerint:
   
  2018. 01. 01. 10:45

  Sziasztok!
  A szappanomhoz körömvirág macerátumot szeretnék használni.
  Ilyenkor az olívaolaj SAP-jával számoljam a lúgot? Vagy a szalag-fázisban tegyem hozzá, és ilyenkor elszappanosítatlanul marad benne? Maximum mennyit használhatok belőle?

  Ugyanezeket szeretném kérdezni a friss avokádóról is.
  Köszönöm!

 • Biofeleség szerint:
   
  2016. 02. 06. 14:57

  Kedves Wakisa, a kiváncsiság nem mindig jó tanácsadó Wink
  Az Aleppói szír szappan is majdnek teljesen olivaolaj szappan, s mégis az egyik leg híresebb és leg használtabb szappan, és igenis habzik, csak egy kis víz nomeg kézi munka kell hozzá hogy a szappant felhabosítsuk.
  Ha a táblázatokra hallgatnánk akkor már rég sehol nem lennénk Laugh Csinálj meg egy tiszta olivaolaj-szappant, érleld meg alaposan, s aztán használd. A te próbád lesz a mérvadó, nem a táblázatok.

 • Biofeleség szerint:
   
  2016. 02. 06. 14:52

  Kedves Ági? (agijuhas),
  Habár a mennyiséggel (615,5g zsír) megnehezítetted a dolgod, azért ügyes voltál, mert a számítás jól sikerült Big Smile
  A szalag lehet hogy már el is érkezett, csak olyan enyhe volt hgy nem vetted észre Wink Ne aggódj, ha a szappanod megkeményedett akkor jó kell majd legyen. Érleld hosszú ideig, hogy alaposan kiszáradjon, és meglátod hogy tökéletes lesz.
  Gratula Cake

 • wakisa szerint:
   
  2016. 02. 05. 19:35

  Sziasztok
  Kíváncsiságból beírtam a soapcalc-ba, tiszta olívaolaj receptet, vagyis csak az olíva olajat és az összesítésnél azt írta ki, hogy a tisztító hatása 0 és a habzása is 0, valamint, hogy nagyon puha (nem éri el táblázatban megjelölt értékhatárokat), akkor ez most hogy is van?? Itt azt írja Lukrécia, hogy a tiszta olívaolaj szappan jól tisztít, kemény, ezek az eredmények azonban teljesen mást mondanak és elbizonytalanítanak a szappanrecept számolásban… Question Confused

 • agijuhas szerint:
   
  2014. 11. 22. 20:50

  Sziasztok!
  En is eljutottam a sajat magam komponalt elso szappanomig,de sajnos valami kis hiba becsuszott…ezert a segitsegeteket kerem! a tablazatok szerint szamoltam,de valamit csakis elronthattam,mert a szalag fazist nem erte el,nem surusodott! A recept a kovetkezo:

  360 g OLIVA OLAJ
  180 g KOKUSZ OLAJ
  60 g SHEA VAJ
  15.5 g MEHVIASZ
  85.5 g NaOH
  180 g DESZTILLALT VIZ
  Szallag fazisnal(amit nem sikerult elerni): orolt kv 1 evokanal,szaritott koromvirag szirom,karacsonyi illo olaj keverek (edesnarancs,fahej,szegfuszeg,anizs)

  Formaba ontottem,mara megszilardult (kb 24 oraja csinaltam).Azert hogy nem erte el a szallag fazist meg hasznalhato lesz??Elore is koszonom!!!! Rainbow

 • Timi74 szerint:
   
  2014. 08. 27. 16:35

  Felszeleteltem első “saját tervezésű” szappanom, amit alig győztem kivárni, hogy milyen is lesz.

  Összetevők:
  400gr olívaolaj
  200 gr kókuszolaj
  100 gr pálmaolaj
  50 gr sheavaj
  50 gr kakóvaj
  folyadék: vörösbor, amit előtte felforraltam fahéjjal és szegfűszeggel, utána meg hűtőbe tettem, el kellett volna kis fagyasztás is, mert nagyon melegedett, ahogyadtam hozzá a lúgot-de lassan, sikerült
  112,5 gr NAOH

  szalagfázis után:
  1 púpozott evőkanál házi szőlőmagőrlemény
  22 gr méhviasz (csak ennyi volt itthon-többet szerettem volna)
  58 gr sárgabarack-magolaj (szőlőmag lett volna ideális)

  és itt van felvágás után, nagyon tetszik és örülök. majd kíváncsi leszek a hatására is.
  http://kepfeltoltes.hu/view/140827/DSCF1356_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/view/140827/DSCF1359_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/view/140827/DSCF1360_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/view/140827/DSCF1372_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/view/140827/DSCF1373_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 • Timi74 szerint:
   
  2014. 08. 27. 13:46

  Változtattam a recepten is és megtanultam a kalkulátort is használni.
  Tegnap elkészült életem első saját összeállítású szappanja. Vörösboros,szőlőmag-örleményes szappan. Délután fogom szeletelni. A kalkulátor szerint minden rendben vele, az állaga, így kinézetre is rendben. Már alig várom, hogy felszeletelhessem és lássam milyen is.
  Tegnap így nézett ki. http://kepfeltoltes.hu/view/140827/DSCF1304_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Majd szelés után is lefotózom és leírom miket tettem bele.

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 08. 26. 18:43

  Kedves Timi74, én nem találok semmi kivetnivalót vagy hibát a receptben Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 08. 26. 18:42

  Kedves Eszter11,
  Ha a lúgot nem számoltad le, akkor sajnos ez a szappan nem lesz alkalmas személyi higiéniára, mert a pH-ja nagyon magas lesz.
  Biztos hogy nem tetted? Írd le a receptet, hátha valamit kisütünk belőle Wink

 • Timi74 szerint:
   
  2014. 08. 25. 14:46

  Időközben rájöttem (még nem készítettem el). hogy ez így nem lesz jó, mert a felhasznált olajak SAP-ja változó. Alakítok rajta….

 • Timi74 szerint:
   
  2014. 08. 24. 23:14

  Sziasztok!
  Én is megpróbálkoznék saját recepttel-számolással
  Ezt gondoltam:

  400 gr olívaolaj
  100 gr napraforgóolaj
  100 gr pálmaolaj
  100 gr kókuszolaj
  50 gr sheavaj
  225 gr folyadék
  99-100 gr NaOH

  Kb. 5 %-os superfattel számoltam összes zsírból-olajból.

 • eszter11 szerint:
   
  2014. 08. 24. 17:56

  Sziasztok! Kezdő szappankészítő vagyok, tegnap vágtam fel a màsodik szappanomat. A receptet magam írtam, és tegnap jutott eszembe, hogy nem csökkentettem a lúg mennyiségét. Confused Mire szàmíthatok? Használható lesz a szappan?
  Köszi, Eszter

 • zohori szerint:
   
  2014. 08. 21. 10:50

  Köszönöm Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 07. 29. 15:33

  Kedves Zohori, ahogy én tudom ugyanúgy mint az egyéb tejek Wink

 • zohori szerint:
   
  2014. 07. 28. 19:51

  Kedves Biofeleség! A kókusztej hogy viselkedik szappanban? Mit kell róla tudni? Egyáltalán használható ?

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 05. 29. 23:05

  Kedves Tudatosmetropolita,
  A szappanrecept pályázat ötlete nagyon jó, de arra számíts hogy a beküldött receptek közül valószínűleg sok az itteni alaprecept („első recept”) változatai lesznek, lévén hogy egyetlen olajat használunk a készítésekor, és csak a zsírfelesleg és a kiegészítő összetevők (színezék, illat) változnak. Ez a legegyszerűbb és a legnehezebben elrontható recept Wink
  Sok sikert hozza Rose

 • 2014. 05. 28. 23:40

  Sziasztok!
  Ez a cikk egy csoda, regisztráltam is miatta. Itt biztos van, akinek van elég tapasztalata és szeretne részt venni egy szappanrecept pályázaton. Mivel nem szeretném, csak úgy “ellopni”, kimásolni mások saját receptjét ezért itt a pályázat: http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/05/szappanrecept-palyazat.html

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 03. 18. 10:07

  Kedves SReni89,
  Ha abszolút kezdő vagy, akkor ajánlom az első receptet.
  Ha nem, akkor… Wink A recept teljesen jó, de a mandulaolaj nagyon finom a szappanban, használhatod egyenlő arányban is a sheavajjal.
  Viszont a 350g egy kicsit kevés ahhoz hogy rendesen dolgozni tudj a masszával, s hogy a zselésedés is optimális legyen. Jobb lenne fél kilóra számolni, és sokkal egyszerűbb is.
  A zsírfelesleg pedig nem változtat semmit a folyadék mennyiségén, az ugyanannyi marad, az összes zsír 30-33%-a.
  Sok sikert és finom szappant kívánok Smile

 • SReni89 szerint:
   
  2014. 03. 17. 20:20

  Sziasztok!
  Mivel kezdő szappanfőző vagyok, nem szeretnék nagy mennyiségben főzni, ezért ezt a receptet gondoltam ki.
  Meg az lenne a kérdésem, hogy ha a superfatot 7%ra teszem, a folyadéktartalomból le kell vonnom ezt a 2%ot, csak mert az nem váltott át magától a kalkulátorban, így nem tudom…
  A recept:
  250 g olíva olaj
  70 g kókusz olaj
  10 g mandula olaj
  20 g shea vaj.

  Remélem, jónak ítélitek! Smile
  Köszönöm!

 • mano12 szerint:
   
  2013. 11. 01. 23:57

  120g oliva olajból, napraforgó olajból, kókusz olajból és vajból is + 20g ricinus olaj
  szerintetek működne??

 • borcsa szerint:
   
  2013. 09. 15. 18:55

  Hát ma komponáltam egy receptet.
  Íme:
  -650g olivaolaj
  -75g kókuszolaj
  -50g napraforgóolaj
  -10g szőlőmagolaj. Ezt, és teafa illót csak akkor tettem hozzá, amikor pudingos volt. Botmixerrel nagyon hamar elértem. Wink Illetve tettem még bele egy kevés őrölt paprikát, hogy narancsosabb színe legyen.
  A célom egyébként ápolós szappan készítése volt, a nagy hab, nálam nem fontos. Elég száraz a bőröm, főleg a lábszáram, majd meglátjuk milyen lesz így. Bár régen sokat viszketett is, annyira, hogy azt hittem, a bőröm le tudnám kaparni, de ez már a múlté. Mert egy ideje saját készítésű szappant használok (meg oliva alapú saját gyártású testápolót), de azokat az illatosszappan receptjeinek kis módosításával készítettem el.

 • Lysithea szerint:
   
  2013. 06. 26. 08:17

  Kedves Biofeleség!

  Köszönöm a gyors választ!
  Ennek örülök, így neki is állok hamarosan.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 06. 25. 21:44

  Kedves Lysithea,
  A Herbária barna zacskós szárított növényei nagyon jók nem csak teának hanem mindenféle felhasználási területen. Én már évek óta hozogatom mindig otthonról a körömvirágot, kamillát, kakukkfüvet, mert az itteni növények meg sem közelítik a minőségét. Nyugodtan használd a macerátumhoz is.
  A Naturlandot nem ismerem annyira, de abból eddig csak filtereset láttam, azt pedig nem használnám szívesen, mert nem vagyok benne biztos hogy hit daraboltak bele Thinking

 • Lysithea szerint:
   
  2013. 06. 25. 21:17

  Sziasztok!

  Bocsánat, ha ez nem ide való, de nem tudom hol kérdezhetném meg.
  Tehát a kérdés az lenne, hogy Herbáriás vagy Naturlandos (nem filteres) teából lehet-e macerátumot készíteni. Orbáncfű a kiszemelt.
  Ha nem lehet, akkor hogy tudnék orbáncfű macerátumot készíteni?

  Előre is köszönöm a válasz(oka)t!

 • Manya szerint:
   
  2013. 06. 24. 19:12

  Kedves Biofeleség!
  Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Smile Akkor nincs más hátra, mint előre… Nekiállok próbálkozni és bízom a legjobbakban Smile Nagyon sok receptet találtam már itt, ami tetszik, és tuti ki is próbálom a legtöbbet! Smile
  Még egyszer nagyon szépen köszönöm!

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 06. 24. 17:44

  Kedves Manya!
  Olyan oldalt/doumentumot lehetetlen készíteni amely a zsírok kombinációinak a hatását taglalja, mert ahhoz kémikus kell. Egyrészt a szappan minősége és hatása a bőrre az egyes zsírok zsírsavtartalmának a függvénye: a különféle zsírok különféle arányban tartalmazzák a különféle zsírsavakat, s ezekből legalább 15 féle létezik. Másrészt pedig minegyikünk bőre mást szeret és mást bír, s a különféle zsírokban lehetnek anyagok amiket valaki elégedetten használ, míg neked allergiát okoznak.
  Ötleteket adhatunk (rengeteg recept van fenn), de neked kell kitapsztalnod hogy neked mi a legjobb. Igen, a legbiztosabb út sokat olvasni, keresgetni és tapasztalni.

 • Manya szerint:
   
  2013. 06. 24. 09:55

  ányok!
  Szerintetek olyan oldal, vagy doumentum létezik valahol, amiben leírnak olyanokat, hogy melyik olajokat/zsírokat mivel érdemes párosítani egy bizonyos hatás eléréséhez? Olyanra gondolok, mint pl. zsíros/normál/száraz bőrre ez és ez. Vagy ekcémára ez és ez…
  Vagy nincs más út, csak az hogy elolvasgatom az egyes olajok/zsírok hatását és saját kútfőből párosítgatom őket?
  Bocs, ha lüke a kérdésem, de egyszerűbb volna Grin

 • BAnna szerint:
   
  2013. 05. 30. 23:20

  Kedves Biofeleség! Megfogadtam a tanácsodat, gyorsan felvágtam a szappant és nagyon úgy tűnik hogy sikerült!!! Jó hogy nem vártam vele holnapig, mert a teteje (ami izzadt) sokkal szárazabb volt és kissé nehezebben vágható. Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget! Jó éjszakát! Anna

 • BAnna szerint:
   
  2013. 05. 30. 22:34

  Meglestem a szappant, szépen megszilárdult, csak “izzad”… Nem tudom ez gond-e. Confused

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.