Fahéj

A fahéj bemutatásafahej

A fahéjat a Srí Lanka területén és a Szunda-szigeteken őshonos fahéjfa és kasszia kérgéből készítik. Három ismert fajtája a kínai, a ceyloni és a malabári fahéj. A fahéjfa kérgét lehántják, ezután egy napig szárítják és engedik szabadon érlelődni. Ezután a külső réteget eltávolítják, ezt követően pedig a kiszáradt belső kérget feltekerik fahéjrúddá. A kassziából készített fahéjat, nemcsak a belső, hanem a teljes kéregből készítik.

A fahéj felhasználása

A fahéj felhasználási lehetőségeink száma szinte végtelen. Fűszerként, őrölve és fahéjrúdként ízesíthetünk vele süteményeket, desszerteket, kompótokat akár húsételeket is. A világ konyhái előszeretettel használják, a Közel-Keleten húsételek elmaradhatatlan fűszere, míg Indiában egyes curry keverékek alapanyaga. A karácsonyi szezon egyik alap fűszere és illata, kihagyhatatlan a forralt borból.
Teakeverékekben is találkozhatunk vele, de ennél is gyakoribb formája az illóolaj. Illóolaját párologtatáshoz, inhaláláshoz, szauna szeánszokhoz is használhatjuk. Kellemes hangulatot érhetünk el, ha fürdővízhez is adunk néhány cseppet. Szolgálhat masszázsolaj alapanyagául is.

A fahéj gyógyhatásai

Párologtatott illóolaja jótékonyan hat a hangulatra, emellett az olaj antivirális és gombaölő hatású is. Teaként, keverékben fogyasztva gyomorerősítésre, és az emésztés javítására hatékony megoldás. Gyulladáscsökkentő hatása, a szájüreg, és a fogíny gyulladása esetén lehet segítségünkre.
Érdekes, és kevésbé ismert hatása az inzulin hatékonyságának fokozása, ehhez egyes kutatások szerint, már napi 2 gramm fahéj elfogyasztása is elegendő. A szív és érrendszerre szintén jó hatással van.
Serkenti a vérkeringést és a zsírégetést, emiatt hatékonyan használható a narancsbőr elleni harcban is.

forrás: citygreen.hu

Gyógynövények, Hírek, ,

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.