Fagyöngy

A fagyöngy bemutatásafagyongy

A fagyöngy élősködő életmódot folytató örökzöld növény, amely Európa, Észak-Afrika és Észak-Ázsia területén is őshonos. Hatóanyagokban gazdag növény, ezek közül a legfontosabbak: flavonoidok, kávésav, szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin.

Termése poliszaharidokat tartalmat. Hatóanyagai közül a viszkotoxin és a lektin nagyobb dózisban mérgező, ezért a fagyöngy tartalmú készítmények adagolásánál, mindig követni kell a javasolt mennyiségre vonatkozó iránymutatást.

Gyűjtése nehézkes, ha mégis megpróbálkoznánk vele, akkor novembertől-januárig érdemes gyűjteni, fél centinél vékonyabb ágait, és leveleit. A gyűjtést a bogyóktól való megtisztítást, majd pedig a darabolás és szárítás követi. Jól szellőző helyen kell szárítani, és tárolni, mert könnyen penészesedik.

A fagyöngy felhasználása

A fagyöngy számos gyógytermék, kapszula alkotóelemét képezi, emellett készíthető belőle tea is. Azt fontos megemlíteni, hogy a fagyöngyből forró teát nem szabad főzni, hanem hideg vízben kell áztatni 12 órán keresztül. Speciális felhasználási formája a gyógybor, ekkor egy liter borban másfél hétig áztatunk fagyöngyöt a borban.

Összezúzott bogyója és levele, borogatásként is használható visszér, érszűkület és ízületi fájdalom kezelésére.

A fagyöngy gyógyhatása

A fagyöngy rengeteg gyógyhatással bír, ezek közül talán legismertebb a magas vérnyomás csökkentése, és a szívritmus szabályozása. Emellett kezelhető vele érelmeszesedés, visszér, fülzúgás is. Hatékonyan javítható vele a koncentrálóképesség, és megelőzhetők az epilepsziás rohamok.

Használják asztma és köhögés kezelésére is. Cukorbetegek számára is ajánlható, mivel nem túl nagy mértékben, de csökkenti a vércukor szintet.

Erősíti a méh izomzatát, ezért növeli a fogamzás esélyét is.

forrás: citygreen.hu

Gyógynövények, Hírek, ,

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.