Dió

A dió bemutatásadio

A közönséges dió kb. 20-30méteres magasságot is elérő fa, melyet főként ízletes termése miatt ültetnek. Lombozatát szárnyalt, világoszöld színű levelek alkotják, melyek gyógyászati célra is felhasználhatók. Mérete és tekintélyes lombkoronája miatt nagyobb kertekbe ültessük, annál is inkább,  mert alatta, más növény nem nagyon él meg.

Ha diót szeretnénk ültetni, akkor lehetőség szerint tápanyagban gazdag, mérsékelten nedves talajba ültessük, világos helyre. Átlagos vízigénye miatt mérsékelt öntözést igények, a folyamatosan nedves talajt azonban nem szereti.

A dió, a diólevél, és a diókopács felhasználása

A dióbél igen értékes konyhai alapanyag, főként sütemények, tészták és kalácsok készítéséhez használják. Alkalmas dióolaj előállítására és pörkölve is ízletes. A zöld dióból likőr és befőtt is készíthető. A szárított diólevélből teát főzhetünk, valamint használható lemosásra, borogatás és ülőfürdő készítésére is. A szárított diókopácsból főzetet állíthatunk elő.

A dió, a diólevél, és a diókopács gyűjtése

A diólevelet egész nyáron gyűjthetjük a fáról, csak teljesen egészséges, ép leveleket szedjünk. A diót és diókopácsot a diószüret alkalmával gyűjthetjük össze, szeptember-október hónapokban. Utóbbit szárítsuk meg, gyűjtéséhez, mivel színez, használjunk kesztyűt.

A dió, a diólevél, és a diókopács hatóanyagai

A dióbél E és B vitaminban, telítetlen zsírsavakban és fehérjékben gazdag, emellett, jelentős a magnézium, kalcium, kálium tartalma is. A begyűjtött levelek juglont, cserzőanyagokat flavonoidokat, valamin illóolajat tartalmaznak. A diókopács juglonban és hidrojuglon glikozidokban bővelkedik.

A diólevél, és a diókopács gyógyhatásai

A diólevelet külsőleg lemosásra, borogatásra használják, hatékonyan kezelhető vele ekcéma, pattanás, kelés és egyéb bőrbetegség. A diólevélből készített ülőfürdővel az aranyér kezelhető. Belsőleg ritkábban használják, a népgyógyászat vértisztító hatást tulajdonít neki, valamint bél és gyomorhurut kezelésére is használja. A diókopács főzete szintén utóbbi betegségek kezelésére javasolt, emellett az izzadás is csökkenthető vele.

Források: http://napidoktor.hu/blog/termeszetesen/fuben-faban/mi-mindenre-jo-a-dio/

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/dio_kozonseges_diofa/2

Gyógynövények, Hírek, , ,

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.