Citromfű

A citromfű bemutatásaLemon balm herb growing in garden

A citromfű a Dunántúl délkeleti tájairól származó évelő növény, melyet gyógynövényként és fűszernövényként is felhasználhatunk. Terjengősen növekedik, miközben akár egy méteres magasságig is nyújtózhat. Levelei a csalán fűrészes szélű, lekerekített leveleire emlékeztetnek.

A citromfű felhasználása

Gyógyászati és egyéb célra a növény leveles hajtásait lehet felhasználni, fehér virágzata értéktelen ebből a szempontból. Leveleit fűszerként, gyümölcsök és zöldségsaláták ízesítésére lehet használni. Gyógyászati célra tea formájában használhatjuk.

A citromfű gyógyhatása

A citromfűből készített tea számos pozitív hatással rendelkezik. Gyakori eleme a depressziót csökkentő, valamint a nyugtató hatású teáknak, enyhe antidepresszáns és relaxáló hatása miatt. Hatékonyan csökkenthető vele a láz, valamint az emésztés javítására, és fertőtlenítésre is használható.

A citromfű termesztése

A citromfű termesztése nem túl nehéz. Ültetéséhez kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyet keressünk a kertben. Talaj tekintetében nem válogat, a meszes talajt különösen szereti. Öntözésével nem igazán kell foglalkozni, általában elég számára a csapadékból származó nedvesség. Miután júliusban virágzott, vissza kell vágni, ellenkező esetben elfásodik. Szaporítható szabadföldi magvetéssel, palántával és tőosztással is.

forrás: citygreen.hu

Gyógynövények, Hírek, ,

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.