Borsmenta

A borsmenta bemutatásaborsmenta

A borsmenta lágyszárú évelő növény, mely az árvacsalán félék családjába tartozik. Őshazája nem ismert, egyes források szerint a Távol-Keleten, míg mások szerint Európa nyugati területein fejlődött ki. Vékony szárán kerekded, kissé hosszúkás, fogazott szélű levelek sorakoznak, virága lila színű fürtös virágzat. Hasznos gyógy és fűszernövény, ezért számos országban termesztik. Vízigényes növény, de ellenálló is egyben, fagyokat jól tűri, vadon is terem. Kertben tőosztással és dugványozással is szaporítható.

A borsmenta felhasználása

A borsmentát fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt felhasználják. A virágzást megelőzően begyűjtött leveleket lehet hasznosítani,  melyekből tea és illóolaj is készíthető. Fűszerként, húsételekhez, gyümölcssalátákhoz, mártásokhoz, és teákhoz is használhatjuk. Illóolaját főként fogkrémek, és szájvizek készítésénél alkalmazzák.

A borsmenta gyógyhatása

Teája elsősorban görcsoldó és emésztésjavító hatású, de menstruációs problémáknál is jó szolgálatot tehet. Használják nyugtató hatású teakeverékek készítéséhez is. Görcsoldó hatása a migrén csillapításánál lehet segítségünkre. Mentoltartalma miatt, gyermekeknél nem szabad használni!

forrás: citygreen.hu

Gyógynövények, Hírek, ,

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.