Borostyán

A borostyán bemutatásaborostyan

A borostyán Ázsia és Európa szerte elterjedt örökzöld
növény. Kúszó növekedése, és jó árnyéktűrő képessége miatt, a kertekbe is előszeretettel ültetik talajtakaróként, és kerítésre, falra való felfuttatásra is. Levelei nagyon jellegzetesek, és télen is szépen mutatnak, általában 3 vagy 5 részre tagolódnak.

A borostyán felhasználása

A borostyán, ahogy a növény bemutatásánál már szóba került, felhasználása főleg kerti kúszó növényként jelentős, bár már a hagyományos népi gyógyászat is használta gyógynövényként. Mielőtt részletezném a borostyán gyógyhatásait, fontos megemlíteni, hogy nem megfelelően adagolva mérgező hatású szaponin tartalma miatt. Gyerekeknek, és terheseknek egyaránt nem ajánlott fogyasztani, a belőle készíthető teát.

A borostyán gyógyhatása

A borostyánt régen epe, máj és lép betegségek, gyulladások és reuma kezeléséhez használták belsőleg. Külsőleg elsősorban a különféle bőrproblémákat, valamint idegfájdalmakat, és visszérgyulladásokat orvosoltak vele. Napjainkban a légúti betegségek, asztma, köhögés és hurut csillapítására használják. Külsőleg felhasználva vírus és gombaölő hatását használják ki. Belsőleg teaként fogyasztható, külsőleg borogatás formájában lehet alkalmazni.

forrás: citygreen.hu

Gyógynövények, Hírek, ,

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.