Ánizs

Az ánizs bemutatása

Az ánizs a Földközi-tenger vidékén őshonos egyéves anizslágyszárú fűszernövény. Külseje a kaporhoz hasonló. Hazánkban termesztik, nagyon könnyen nevelhető kertben, így magunk is nevelhetünk ánizst. Magjait március közepén-április elején lehet elvetni, júliusban már betakarítható a növény. Melegigényes, szinte bármilyen talajon szépen fejlődik.

Az ánizs felhasználása

Fűszernövényként és gyógynövényként is igazán értékes növénnyel van dolgunk. Fűszerként magját használhatjuk fel édességek, sütemények, vadas ételek, mártások ízesítésére. A likőrgyártásban, likőrök és borok ízesítésében is meghatározó.

Az ánizs gyógyhatása

Az ánizs számos gyógyhatással bír, kellemes íze miatt, pedig a gyógyszerek ízének javítására is használják. Javítja az étvágyat, serkenti az emésztést, szélhajtó, vértisztító, és idegerősítő hatású. Segíti a kismamák tejkiválasztását, valamint fejtetű elleni készítményekben is gyakran felbukkan. Magvaiból illóolajat is készítenek. A bőrt hosszabb távon irritálhatja, vagy kissé érzékennyé teheti, ezért nem ajánlott néhány hétnél tovább használni.

forrás: citygreen.hu

Gyógynövények, Hírek, ,

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.