Ananász

Az ananász bemutatásaananasz

Az ananász a Közép és Dél-Amerika trópusi területein őshonos, broméliafélék családjába tartozó növény. Hazánkban szobanövényként is tartják, gyümölcsével pedig a piaci árusoknál, valamint az üzletekben találkozhatunk.

Az ananász felhasználása

Gyümölcse nagyon ízletes, jól csillapítja a szomjúságot, gyümölcssalátákhoz kiváló alapanyag, egyéb ételekhez is jól passzol (Hawaii pizza, Hawaii csirkemell és társai Big Smile. Leggyakrabban nyers formában, valamint befőttként, és üdítőitalként találkozhatunk vele. Érdekesség, hogy a trópusi tájakon alkoholos italokat is készítenek belőle.

Az ananász gyógyhatása

Az ananász több olyan előnyös tulajdonsággal is bír, amire akár nem is gondolnánk. Értékes hatóanyaga a bromelain, ami egy fehérjebontó enzim. Ez az enzim hatékonyan segíti az emésztést és gyulladáscsökkentő hatása is van. Magas a C-vitamin, mangán, valamint egyéb vitamin tartalma is, ezért megfázásos időszakban is érdemes fogyasztani. Ha már meghűltünk, akkor is jó szolgálatot tehet, ugyanis enzimjének köszönhetően segít feloldani a torokban lévő lerakodott nyákot.

Az ananász termesztése

Az ananász termesztése hazai körülmények között nem lehetetlen, de igencsak lassú folyamat. A szaporítás történhet tősarjakkal vagy az ananász levágott leveles hajtásának meggyökereztetésével. Ha bármelyik módszerrel is próbálkozunk arra számítani kell, hogy ha mindent jól csinálunk akkor is 3 év elteltével fejlődik ki gyümölcs.

forrás: citygreen.hu

Gyógynövények, Hírek, ,

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.