Aloe vera

Az aloé vera bemutatásaaloe vera

Az aloé Afrika száraz területein őshonos, a liliomfélék családjába tartozó növény, amelyet napjainkban Amerika és Európa szerte, termesztenek gyógyhatása miatt. Az aloé fajtáinak száma a 300-at közelíti, de csak néhány bír gyógyhatással is. Gyógyászati célra az Aloé Verát nevelik leggyakrabban.

Az aloé vera felhasználása

Az aloé gélje külsőleg és belsőleg egyaránt felhasználható. Ha belsőleg szeretnénk alkalmazni, akkor ital, tea, valamint kapszula és ampulla formájában fogyasztva van erre lehetőségünk. Külsőleg, az otthon termesztett növény levelét is használhatjuk, ehhez elég lecsippenteni a leveléből, kipréselni a benne található zselés anyagot, és a bőrre kenni.

Az aloé vera gyógyhatásai

Az aloé számos kedvező tulajdonsággal bír, külsőleg felhasználható égési sebek kezelésére, gyulladáscsökkentésre, fertőtlenítésre és hámosításra is. Hatékonyan csillapítható vele a vérzés, és gyorsítható a sebgyógyulás is. A kozmetikai ipar számára is értékes alapanyag, mivel regenerálja a bőrt. Egyes források szerint ízületi és reumatikus bántalmak is kezelhetők vele.
Ásványi anyag és vitamin tartalma magas, ezért táplálék kiegészítőként is megállja a helyét. Erősíti az immunrendszert, emellett belsőleg alkalmazva méregtelenítő és tisztító hatása is van. Nyugtatja az idegeket, és fájdalmat is csökkenti.

Az aloé vera termesztése

Aloét otthon is nevelhetünk, nagyon könnyen gondozható növény. Elhelyezéséhez napos, meleg helyet kell választani, nyáron szabadban is tarthatjuk, esőtől védett helyen. Télen kb. 10 fokos helyen kell teleltetni. Öntözni nem kell túl gyakran, épp csak tartsuk nedvesen földjét. Ha serkenteni szeretnénk fejlődését, tavasszal és nyáron adhatunk neki kaktusz tápoldatot is. Szaporítása is egyszerű, elég leválasztani oldalsarjait, majd pedig meggyökereztetni homokos földben.

forrás: citygreen.hu

Gyógynövények, Hírek, ,

1 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • buksi szerint:
     
    2015. 03. 27. 18:53

    Üdvözletem mindenkinek, tud valaki olyan megbízható helyet ahol tudnék rendelni ehető aloe verát?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.