Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 24. 22:49

    Kedves Zsuzska (Moby),
    Mivel látom hogy kis gyermeked van, én csak megerősítenélek egy külön mixerfej használatában.
    A fém formákkal pedig nem az az egyetlen baj hogy érintkezhetnek a lúgos masszával, hanem mert a massza hőmérséklete a fém formában túlságosan megemelkedik és a massza megég.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 24. 22:45

    Kedves Ékszerteknős,
    A SAP-ot illetően mindegy hogy milyen pálmaolajat használsz. És minden pálmaolajra igaz hogy: „Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de a szappannak szilárdságot és gazdag, bő habzást biztosít, a pálmaolaj-szappanok hamar keményednek és nagyon jó a tisztító hatásuk”.

  • Eneh990 szerint:
     
    2013. 08. 24. 18:17

    Moby, én ugyanazt a mixert használom szappankészítésre is, amit főzéshez/turmixok készítésére. Igaz, nem napi rendszerességgel készítek szappant. Ha már jobban belejövök a dologba, szeretnék majd venni egy külön mixert, de szerintem nyugodtan használható mindkettőhöz.

    És ha már mézes szappan, nekem is lenne egy ide kapcsolódó kérdésem:
    A méhviaszos -mézes szappanon érződik a méz illata?

  • moby szerint:
     
    2013. 08. 24. 16:30

    Sziasztok!Ismét eljött az idő egy zabos mézes szappan készítésére. Smile Többször készítettem már szappant és előtte mindig gondosan készültem, olvastam, biztonsági szabályokat, ahogy ezt most is tettem…. A kérdéseim: 1. Tényleg nem használhatom már másra a konyhai mixeremet szappankészítés után? (bevallom őszintén én jól elmostam, majd a mosogatógépbe is betettem és ezután használtam, úgy, ahogy eddig-ezek szerint ezt rosszul tettem?- 2. Fém formát ne használjunk szappan öntéshez, de ha kibélelem sütőpapírral az őzgerinc formámat, akkor már használhatom? Előre is köszönöm a segítségeteket és hogy mindig számíthatok Rátok! Rose
    Zsuzska

  • Exerteknos szerint:
     
    2013. 08. 22. 09:21

    Sziasztok!
    Szeretnék készíteni egy szappant, amiben organikus pálmavaj is van.
    Ugyanúgy viselkedik egy szappanban, mint a finomított? Úgy gondoltam, hogy csak superfat-ként tenném bele.
    Mit gondoltok?
    Köszönöm! Smile

  • racoon szerint:
     
    2013. 08. 16. 14:32

    Sziasztok! Bő egy hónapja kezdtem neki a szappankészítésnek. Persze elsőre nekem is a legbonyolultabb recepteken akadt meg a szemem, de beleolvastam pár fórumba, és úgy döntöttem, hogy az alap olívaolaj szappant készítem el először, azt is csak fél adagot. Chic Azóta készítettem már levendulásat és babérosat is, most épp a mentás hűl a fadobozban a takaróba bugyolálva. És bár azt is tudom, hogy az egy hónapos szappant még nem szabadna használni, de kipróbáltam a legkisebb darabot, és lőn öröm és boldogság, mert már most jobb, mint a bolti babaszappan. Igaz, nem illatos, de krémes, szépen habzik, és végre nem szárítja ki a kezemet! Grin

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 14. 21:53

    Kedves Csillag27,
    A nagy nagy melegben minden szappannal érdemes vigyázni. Próba-szerencse Wink

  • csillag27 szerint:
     
    2013. 08. 14. 18:03

    Sziasztok!
    Mindig írjátok, hogy ebben a melegben vigyázni kell a mézes szapannal, nehogy túl melegedjen. Ha leviszem a pincébe szeleteléig, azaz arra a 48órára, amígy a formában van az jó?
    köszi

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 12. 22:18

    Kedves Pama,
    A könyv amit említesz már tudjuk hogy sajnos nem sokat ér Frown
    Ezt az egész mennyiséget megcsináltad?! Ez iszonyúúúúúúúúú! Pain
    A receptedet ellenőriztem, és bizony nem a legjobb: kb. 9-10% superfattel még mascarpone-t is adott hozzá, ami a legzsírosabb sajt. Nem csodálom hogy olyan puha maradt, meg hogy nem szilárdul.
    Sajnos csak azt mondanám hogy főzd át a szappant, de egyrészt nem hinném hogy sokat segítene, másrészt megbuggyasztaná a mascarpone-t.
    Remélem hogy valakinek lesz valami ötlete, mert nekem biz nincsen semmi hasznos Frown

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 12. 22:11

    Pama szerint: 2013. 08. 12. 18:39
    Sziasztok! Én egy kis segítséget szeretnék kérni!
    Kb 1 hete kávés szappant készítettem a “Szappankészítés lépésről lépésre” könyvből, igaz két olajon változtattam, mert nem volt itthon pont az ami ott le volt írva.Viszont ellenőriztem, hogy a szappanosodási számuk hasonló vagy ugyan az legyen és a webes receptszámlálón is átküldtem, hogy biztos jó legyen. Szóval ez már nem az első szappanom, de ez valami borzalom. A pudingosodást is nehezen tudtam elérni, állandóan szétesett, egyszer csak összeállt, Viszont a mai napig nem szilárdult meg. olyan az állaga mint mikor formába tettem. Elküldöm a receptet is kérlek segítsetek hogyan tudnám kijavítani, mert kidobni nem szeretném.
    Tehát a recept:
    600g pálmaolaj
    250g kókuszolaj
    300g rizsolaj
    200g szójaolaj
    250golivaolaj
    210g NaOH
    500g erős feketekávé
    1 teáskanál titándioxid
    1 ek.mascarpone Frown

  • pupak szerint:
     
    2013. 08. 11. 22:31

    Bocsi most látom, hogy Biofeleség már válaszolt.
    Nekem a válasz írás közben dolgom akadt Big Smile

  • pupak szerint:
     
    2013. 08. 11. 22:24

    Kedves Casale!
    Egyáltalában nem baj Big Smile És köszönöm a tanácsodat.
    Már nem emlékszem hol találtam rá talán Antal Vali oldalán szappanok hozzászólásai között írta valaki, hogy amikor vizet tejjel vagy valamilyen cukor
    tartalmú pl. gyümölcslével helyettesítjük akkor ne 45C hanem 40-42fokosan
    öntsük össze az olajos és lúgos oldatokat, mert a cukor megemelheti a reakció hőmérsékletét.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 11. 21:30

    Kedves Casale,
    Nagyon köszönöm hogy besegítesz, hiszen az otthoni beszerzésekben már sajnos én nem vagyok otthon  Rose
    Az egyesítési hőmérsékletről én írtam „A szappanosodás szakaszai”-ban, hogy amikor cukortartalmú anyagot használunk, jobb kb. 40°C-on keverni a lúgoldatot az zsírokkal. Én ugyanis azt tapasztaltam, hogy amikor valami ilyet használok, akkor a formában a massza megint felmelegszik, és vagy megég vagy nehezebben szilárdul.
    Te nem tapasztaltál ilyet?

  • casale szerint:
     
    2013. 08. 11. 19:57

    Kedves Pupak és Biofeleség!

    Remélem nem gond, ha én válaszolok. Én szinte mindig Barco kókuszolajat használok.
    A bécsi kávé szappanban a hab a legegyszerűbb. Big Smile Ha elfogadsz egy tanácsot Pupak várj ezzel a szappannal addig amíg nem lesz egy jó kis 20 fokos napunk. Nagyon túl tud melegedni, ha fa formába öntöd!

    Azt hol olvastad, hogy méz vagy cukor hozzáadásakor nem jó a 45 fok, ez engem is érdekelne, elolvasnám.

    casale

  • pupak szerint:
     
    2013. 08. 10. 23:20

    Kedves Biofeleség!
    Elnézést, hogy csak most jelentkezem, de elutaztunk Big Smile
    De előtte azért megcsináltam életem első szappanját. Yes
    Igaz nem bírtam ki, hogy a víz helyett ne kecsketejet tegyek bele és a levendulát
    gerániummal helyettesítettem Smile Nagyon szépen megszilárdult már 24óra múlva, de csak 48 óra múlva vettem ki a formából.Úgy lehetett szeletelni mint egy jól érett sajtot (nem olyanra gondolok amit mostanában trapista néven árulnak ,ráragad a késre).
    Most szépen szárad és stoppolom az időt mikor telik már le a 6hét.
    Azért bevallom a szalagosodási folyamat elég soká indult be Sweat
    Sajnos arra már utólag találtam rá, hogy a tej vagy más cukor tartalmú folyadék
    használatakor nem 45C fokon kell az olajokat és a lúgos oldatot összekeverni.
    Gondolom ez volt az oka Thinking
    A nagy sikerre való tekintettel már kinéztem Casale Bécsi kávés receptét
    persze egyenlőre hab nélkül Smile
    A kérdésem az lenne, hogy a szappan készítéshez jó a Barco féle kókuszolaj is?
    Köszönöm a fáradságodat amivel segítesz nekünk első bálozóknak Big Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 10. 22:38

    Kedves Lillus Rose,
    A szappant az ép, összefüggő bőr(!)felületek tisztítására használjuk, nem a nyálkahártyára! Ki ne próbáld fogmosásra, az ég szerelmére! Pain
    Nem győzöm elégszer elismételni, de sajnos gyakran csak a levegőben landol:
    Ne kezdj el olyan anyagot használni amiről nem tudod hogy milyen mennyisében és hogyan használható, aminek nem ismered minden pozitív és negatív hatását, a felhasználási lehetőségeket, és azoknak a határait!!! Doctor

  • Lillus szerint:
     
    2013. 08. 10. 21:01

    Kedves Biofeleség!
    Köszönöm a válaszodat Big Smile
    A glicerinmentes szappan azért érdekelne, mert fogkrémet készítenék vele. Már 2x is készítettem, a fogkrém maga nagyon jó, csak az a bajom vele, hogy a glicerin bevonja a fogakat, és nem engedi, hogy az ásványianyagok beépüljenek, és ezáltal valmennyire regenerálódhasson a fog.
    Sajnos már használtam több glicerin tartalmú fogkrémet, és nekem nagyon nem váltak be…
    Különben én úgy tudom, hogy régen kisózták a glicerint amikor a mosószappant főzték, (még nagyanyáink idejében), csak az a baj, hogy nem tudom a pontos eljárást.

  • Dalara szerint:
     
    2013. 08. 05. 14:58

    Kedves Kreativkönyvelő!

    Ezer bocsánat, hogy csak kb 2 hónap után jelentkezem, de számos okom volt a távolmaradásra. Az egyik, hogy nagyon elhavaztam, a másik, hogy időt akartam a kisérletezéseinek, ami a vörös szantálfa por lilává szappanosodása körül forgott.
    Nos, azóta, amióta posztoltam az első, halványlila színű képet, két tömb szappant készitettem, ime a képek:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153120438470179&l=6d35f7e599
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153120159535179&l=cba4a50164

    Ha még emlékszel az első képre, kevés port tettem bele, halványlila volt. A második szappan, amit csináltam, teljesen barna lett, mint a tiéd. DE a harmadik!!! Olyan szép lila lett, remélem visszaadja a kép a színt. Sokat raktam bele, mint a másodiknál és mégis, olyan szép lila lett, annyira örülök, egy éves munkám, hogy végre a levendula szannapnhoz méltó, 100% természetes lila színt tudjak neki adni. A kétség mégis fennáll, hogy vajon miért lett egyszer barna, egyszer szép lila. Egyetlen dologra tudok gondolni: jobban működik ‘hidegebb’ olajban. Ez volt ugyanis az egyetlen különbség a második és első szappanom között. Az olaj olyan kb 35-40 C között volt. Lehet azonban, hogy itt nálam tapasztaltabb és okosabb emberek talán megfejtik az okát. Szép napot, próbáld ki te is a hidegebb olajat, hátha neked is működik, mert tényleg szép lila színe lesz.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 29. 18:15

    Kedves Pupak Rose,
    A biztonsági szabályokat csak azért hagytam benne az idézetben, mert nem lehet elégszer ismételni, de nehogy magadra vedd és kioktatásnak érezd!
    És tudod, a türelem a királyok erénye, a türelmetlenségen meg lehet uralkodni, mert érdemes Wink
    Nagyon sok sikert és jó időt kívánok az első szapanokhoz, és nagyon várom a beszámolót Big Smile

  • pupak szerint:
     
    2013. 07. 28. 21:01

    Kedves Biofeleség!
    Köszönöm válaszod! Belátom igazad van az alapoknál kell a ház építést kezdeni Grin
    Nem leszek türelmetlen(remélem)!
    A biztonsági szabályokat és a szappan készítés lépéseit már többször elolvastam
    (még fogom is) mielőtt hozzá kezdek.
    Remélem legközelebb csak a sikeremről fogok beszámolni Big Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 28. 13:46

    Kedves Pupak,
    pontosan mert ez lesz az első szappanod, kezdj az első receptel! Yes Hidd el, ha már most kombinálgatni meg számolgatni kezdesz, biztos lesz valami ami nem sikerül úgy ahogy te akartad… Confused

    „Kezdjetek egy már kipróbált recepttel, majd próbáljátok egy kicsit módosítani azt, újra számítva a lúg mennyiségét minden alkalommal amikor változtattok a zsírok kombinációján vagy mennyiségén.

    Ne kezdjetek szappankészítésbe anélkül hogy ismernétek és betartanátok a Biztonsági szabályokat.”

  • pupak szerint:
     
    2013. 07. 28. 00:19

    Sziasztok!
    Segítségeteket szeretném kérni! Szeretném az első szappanomat elkészíteni.A következő alapanyagokból gondoltam:sheavaj, olívaolaj, kakaóvaj,kókuszolaj, argánolaj, van még egy kis makadámdióolajom is illatként esetleg geránium.Szerintetek milyen arányban használjam őket és mennyi lúgot tegyek bele? Számolás még teljes káosz számomra Question
    És van egy kis kecsketejem a mélyhűtőben víz helyett beletehetem?
    Előre is köszönöm ha valaki veszi a fáradságot, hogy segítsen! Big Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 26. 20:00

    Kedves Márti,
    Most egy kicsit megkavarodtam: akkor most „Olívás, shea vajas, mandula olajos, kamilla-mályva főzetből” vagy sheavajas-dióolajos diólevél főzettel meg zsályalevéllel? Melyik bűzlik?
    És ez a zsályalevél friss volt vagy szárított?
    Ok, a lényeg hogy: a mennyiség 1kg zsírhoz 1-1,5 evőkanál, s nem 3, ez elég sokra sikeredett. A használat előtt a száraz növényt mindenképp finom porrá kell őrölni, nehogy karcoljon. Nem jó friss növényt hasznáni, mert vizet tartalmaz, s megronthatja az egész szappant.

  • GTAncsa szerint:
     
    2013. 07. 26. 15:31

    Köszönöm a választ. Sajnos a kémiai ismereteim nagyon gyenge lábakon állnak úgyhogy inkább nem kisérletezek. Bár a neten találtam egy ezüst kolloidos szappant (horvát gyártmány) állitólag természetes. A másik folyadék ötletem a tengerviz. Az gondolom nem reagálhat rosszul a NaOH – val?

  • Zsuzska szerint:
     
    2013. 07. 26. 15:16

    Sziasztok! Tanácsot kértek tőlem én pedig nélkülete nem adok. A kérdés: terhesen is neki lehet-e állni szappant főzni. Sok-sok szappant csinált már az illető, tehát magabiztosan mozog a terepen. Első trimeszterben van. Lehetőleg olyanok írjanak, akik esetleg maguk is főztek (vagy nem) terhesen. Csak saját szappant használnak és sajna nincs csak 1-2 hétre tartalék. Neutral

  • Nagy Marti szerint:
     
    2013. 07. 26. 14:25

    Kedves Biofeleség! Rose
    Először is köszönöm a gyors reagálást.. A következő receptet követtem:
    250 g kókusz , 200 g pálma, 300 g olíva, 100 g dió, 100 g shea, 100 g szója, 415 g diólevél főzet 149 g NaOH, 6 g dió olaj superfat, 3 ek zsálylevél, pálmarózsa illó.
    Nem érzek avas szagát, inkább a mosószappanhoz tudnám hasonlítani (mint régen a jó öreg Flóra szappanok) bár még annak is jobb illata volt. A szója lejárati ideje már nagyon a határon volt, a zsálya levél pedig megfeketedett és megkeményedett. Ha nincs más választási lehetőségem, elhasználom így, de ez a szag még engem is megrettent.
    Köszönöm, Márti

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 26. 13:24

    Kedves Nagy Márti,
    Kérlek próbád meg pontosítani hogy mit jelent hogy „ egyre büdösebb” meg hogy „a szó szoros értelmében képes néha megöklendeztetni” –az alapanyagok furcsa egyvelegére gyanakszol, vagy avas szagát (is) érzed?

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 26. 13:21

    Kedves Lillus,
    Az a szappan amelyik glicerin-mentes, az nem szappan.
    A szappanosodás során a lúg a zsírok zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja a zsírok összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja. A „növényi” glicerint is a zsírok elszappanosításakor nyerik.
    Dehát mi a gondod a glicerinnel?

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 26. 12:25

    Kedves GTAncsa,
    1) Bárminféle adalék használata előtt meg kell bizonyosodni hogy az a bizonyos anyag hogyan viselkedik a nátronlúggal való kémiai reacióban, illetve milyen egyéb, esetleg káros anyag szabadulhat fel a reakció során. Ezek nélkül az információk nélkül a tudatlanságunknak nagyon csúnya következményei lehetnek.
    2) Mivel az ezüst kolloid egy erős fertőtlenítő anyag, -akkor is ha az interneten csak pozitív infók keringenek- én nem hiszem hogy jót tenne a szappanban naponkénti mosdásra való folyamatos használata.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 26. 11:49

    Kedves Zsofia,
    A vajasdobozzal légy nagyon óvatos, mert ha nagyon vékony a fala, akkor nem biztos hogy ellenáll a szappanmassza újramelegedésének, ha viszont nagyon kicsi, akor pedig a massza túl hamar kihűl, s az se jó

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.