Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 14. 15:57

    Viki!
    Kókusz illóolaj??? Azt hol veszed meg? Még sosem hallottam ilyet…

    Maja!
    Én nem vagyok gyakorlott szappankészítő, “csak” vegyész, de szerintem bizonyos helyeken gyorsabban lejátszódott a reakció, mint máshol, szerintem ha gyakrabban kevred, vagy gyorsabban kevered az elején – mondjuk az első fél órában- akkor nem lesz ikrás. De hátha még a gyakorlottabbak is hozzászólnak. Smile

    Bogi! Köszi a válaszokat! Hol szerzed be a holttengeri iszapot? Én erről olvastam, hogy nagyon jó ekcémára, pikkelysömörre.

    Üdv mindenkinek!

    Anikó

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 01. 14. 15:06

    Ez a kecketejes csokis szappanom csoki illattal.

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 01. 14. 14:58

    Szia Kincs!
    Mi érdekel a sószappannal kapcsolatban a recept vagy hogy hogy készítem el?

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 01. 14. 14:53

    Nekem úgy sikerűlt kókuszillatú szappant készíteni,hogy kókusz tejjel oldottam fel a lúgot. Pudingosodáskor belekevertem kér e.k. kókuszreszeléket és kókusz illót. Nagyon finom illat lett belőle. Ez egy kókuszos fahéjas szappan lett. A tetején is kőkuszreszelékkel.

  • Maja szerint:
     
    2012. 01. 14. 12:17

    És még 1 kérdés:neten néztem olyan szappanfőzést(m1 arhivum),hogy a lúgot és az olajokat összeönötte a pasi és gázon kevergetve főzte míg besűsűsödött,aztán formába és kész.Kipróbáltam,nekem elég ikrás lett a szappanomFrownValamit elszúrtam?De egybe van.Ez elméletben csak 1 hét érés után használható.(meleg eljárásnak számít?)
    Házi disznózsírból is készíthető szappan,vagy azt hagyjam meg mosószappannak?Bár találtam neten kevés zsírral is készült szappant isSmileAkkor mégis csak használják?

  • Maja szerint:
     
    2012. 01. 14. 12:13

    Bogi!Én még csak nemrég kezdtem szappant készíteni.Alapolajokat vásároltam be:napraforgó,oliva,mandula,ricinus,shea vajam is van,néhány illóolaj,Szeretném is csinálni ,de a hidegeljárásos tiszta olivás-levendulás szappanom nagyon soká fog lekerülni a kamrapolcról.Érik még a hajmosó szappanom is ,és egy kis adag sószappan.Olyan recepteket keresek amihez nem kell megvenni a fél bioboltot…az majd később ráér(gondolom te is így kezdted).Egy két egyszerű szappanreceptet feltennél ide?Az ekcémára való szappanod szép de hogy készül?Az egész családom száraz ekcémára hajlamos bőrűBig Frown(

  • Bogi szerint:
    2012. 01. 14. 11:11

    Szia Anikó! A superfat mindenképpen olaj/zsír/vaj, hiszen “fat”. Nem kell mindenképpen sheának vagy kakaóvajnak lennie. Viszont vele együtt mehet a növény is, ha macerátumról van szó. Vagy csak beletettél ázni valamit előtte az olajba, hogy mondjuk ne legyen kemény, zörgős a növény (pl a rozmaring nagyon kemény, ha szárítva van). Viszont a pudingosodáskor a lúg nagyrésze már megkötötte a zsírokat, így kevésbé roncsolja az ekkor beletett értékes dolgokat, mint amilyen egy növényi püré, vagy a méz is, de ezek nem superfat-nek számítanak, mert nem zsírok. Nekem pl sikerült vörös rózsa szirmaiból készült olajos pépet beletenni ilyenkor úgy, hogy vöröses maradt a szappanban is. Nem fakította meg nagyon a lúg. Az avokádó is szép világos zöld maradt. A színezékeket is ilyenkor szoktam beletenni, főleg, ha kétfelé veszem a masszát, hogy kétszínűre készítsem.
    Kókuszillatút nem csináltam még, most fogok venni kókusz illatú kókuszolajat (finomítatlan), majd kipróbálom. A kókuszos szappanom fahéjas illatú, bár kókusztejjel készül víz helyett. Én eddig a főző kókuszolajat vettem, ez teljesen megfelel a célnak, egyébként főzéshez is jobb, mint az olivaolaj. A blogom: http://www.boglart.blogspot.com még fejlesztés alatt a szöveges rész, de a képek láthatók-nézd meg a régebbi bejegyzéseket is, ne csak az első oldalt.

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 13. 23:27

    Szia!
    Az előbb el kellett robognom, mert felébredt a kicsi lányom…
    …Szóval.: Superfat gyanánt bármit tehet bele az ember ugye? pl.: akár gyógynövényes macerátumot is mondjuk ligetszépe olajjal? Nem kell mindenképp shea vagy kakaóvajnak lennie a superfat-nek?
    Te tudtál már kókusz illatú szappant varázsolni? Nekem azt mondták az szinte lehetetlen…
    Üdv: Anikó

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 13. 23:16

    Szia Bogi!
    Meggyőztél, nem teszem a sütőbe, mert én úgy vagyok vele, ha már szappan legyen illatos, biztos hogy így első lépésként a levendula-szappant fogom kipróbálni, bár asszem teszek bele kókuszolajat is (ugye finomított is jó? tudod ez a főző-kókuszzsír), mert vettem nemrég egy kézműves-levendula szappant, és az én ízlésemnek nem volt elég kemény. Ja és ráadásul most olvastam a neten, hogy az olivaolaj hőérzékeny – ami azért tök jó, mert szoktam vele főzni is…
    Üdv: Anikó

  • szerint:
     
    2012. 01. 13. 10:38

    Kedves Anikó!
    Már dolgozunk az együttműködésen az illatosszappan bloggal. Amíg ez nem indul el, ajánlom figyelmedbe az oldalt, nagyon egyszerűen és tisztán le van írva a szappankészítés menete, hogy mire kell vigyázni, és vannak receptek is.
    http://illatosszappan.blogspot.com/
    De a topic nyitás is nagyon jó ötlet, sok olvasó gyárt szappanokat, érdemes tőlük kérdezni!
    Lukrécia (én még mindig nem kezdtem el, sajnos)

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 13. 10:19

    Sziasztok!
    Úgy láttam nem én vagyok az egyetlen, aki nem tudja, de szeretné csinálni, szóval megköszönném a jó tanácsokat, ajánlásokat, recepteket, hogyanokat.
    Grin
    Üdv: Anikó

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.