Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Tokmag anyu szerint:
     
    2013. 10. 21. 15:29

    Köszönöm Biofeleség! Smile Rose Végül is gondoltam, csak azért kérdeztem meg inkább, mert mindig olvasom, hogy pontosan kell kimérni a lúgot. Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 10. 21. 15:22

    Kedves Tökmag anyu,
    Kerekítve Wink

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2013. 10. 21. 13:29

    Sziasztok! Olvastam, hogy a méréshez elég 1 grammos pontossággal mérő konyhai mérleg. Kencés vagyok, szappanöntéshez még most akarok hozzákezdeni, szóval lenne egy amatőr kérdésem. Hogyan lehet akkor kimérni pl. 88.76 gr lúgot? Struggle Köszönöm! Cute

  • Kincs szerint:
     
    2013. 10. 16. 10:19

    Szia Mishakal!

    Köszönöm! Rose
    De jó,hogy elkaptam a válaszod mert értesítés híján nehéz követnem.
    Már jobb oldalt sincs az a kis “csevegő”.No mindegy,úgy látszik ,hogy csak engem zavar… Wink

    Üdv.:Kincs

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 10. 15. 21:14

    Tökmag anyu szívesen Smile
    Kedves Kincs 1 kg masszához raktam 10 g tejport, és 40 g vízben oldottam. Nagyobb mennyiséggel sose próbáltam, mert ettől is nagyon selymes hatású lett a szappan Smile

  • Kincs szerint:
     
    2013. 10. 15. 17:55

    Kedves Mishakal!

    Mennyi ek. kecsketejport kell / érdemes rakni 1kg masszához?

    Köszönöm,üdv : Kincs

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2013. 10. 15. 16:58

    Mishakal, köszi! Smile

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 10. 15. 16:18

    Tökmag anyu vegyél el a lúgoldó folyadékból egy keveset, oldd fel benne a tejport, és majd a pudingnál tedd a masszához. Smile

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2013. 10. 15. 15:05

    Sziasztok! Kecsketejporból hogyan lehet készíteni szappant? Eddig csak fagyasztott kecsketejből láttam!

  • P.Gabi szerint:
     
    2013. 10. 13. 16:03

    Az előző bejegyzésem eltűnt az éterben! Big Smile Szóval még egyszer neki futok.Szeretnék segítséget kérni tőletek.Van e valakinek egy jó kis receptje amiben nincs olíva olaj?Ugyanis a húgomnak szeretnék karácsonyra egy szappant készíteni de ő allergiás az olívára.Van itthon kókuszolaj,napraforgó,pici ricinus,kb 50-50 grammnyi shea és kakaóvaj.Lehet ebből valamit kihozni?Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni. Smile

  • Eneh990 szerint:
     
    2013. 10. 13. 09:43

    Zsofia, az baj, ha nyálkás? Ha úgy nézzük, az aloe gél, meg a zabtej szintén nyálkás, azzal nem rég nagyon jó szappant készítettem. Szerintem nem probléma, de vannak itt tapasztaltabbak, ők azért biztos jobban tudják.

  • Eneh990 szerint:
     
    2013. 10. 13. 09:41

    Kedves Dalara, ha jól értettem, azt az olajat, amit lekanalazott, a végén adta hozzá, Superfat-ként. (még nem próbáltam ki, de én így értelmeztem- remélem jól)

  • Zsofia szerint:
     
    2013. 10. 11. 09:57

    Sziasztok!
    Fahéjas szegfűszeges szappant szeretnék készíteni, csináltam a két fűszerből egy tömény főzetet de egy nyálkás, ” alaplé ” lett belőle Frown lehet, hogy sok volt a hozzávaló, ha ezt a nyálkás valamit folyadékként használom…… szerintetek? Esetleg készített már valaki hasonló szappant? Azért gondoltam, mert a szegfűszeget nem szeretném bele darálni viszont az illata jó lenne Smile

  • csillag27 szerint:
     
    2013. 10. 02. 19:53

    Szeretnék gyömbére szappant. Elég lenne őrőltet tenni bele szerintetek? Nem kellene vad, erős illat, de lehessen érezni. Köszi, Eszter Cool

  • csillag27 szerint:
     
    2013. 09. 30. 22:44

    Én is köszönöm a linket a szappangolyókról! Érdemes friss szappanból készíteni, hogy puhább legyen a reszelék?

  • Dalara szerint:
     
    2013. 09. 30. 21:57

    Kedves eneh990,

    köszönöm szives fáradozásodat, igazán kedves volt tőled. Végigolvastam, és ne haragudj, egyet nem értek. Amit Anikó felforral, lekanalaz, azt használja fel folyadékként a lúggal? Mit csinál a zsiradékkal? Kidobja?
    A másik amit szerettem volna kérdezni: tegnap csináltam egy mákos szappant, ami soha nem gélesedik, sokszor megcsináltam már. Ma hozom be a helyéről, hát mit látok? Egy nagyon sötétbarna ovális alakú csúnyaság a közepén és kivül egy normálisabb ovális réteg. Megmenthető még, különösen a közepe? Köszönöm a válazst előre is

  • Kincs szerint:
     
    2013. 09. 30. 21:39

    Yes

  • Zsofia szerint:
     
    2013. 09. 30. 13:37

    Kedves Deszter!

    Köszönöm, igen sokat segítettél ,mert én csak vizet használtam eddig és illót. A következőt felturbózom Grin

  • Eneh990 szerint:
     
    2013. 09. 30. 10:28

    Dalara, nem találtam meg visszamenőleg, Andi írta, és én akkor kimásoltam, így most el tudom küldeni.:
    Idézem Smile

    “Kókuszillat Andi-módra
    1,2 kg olajhoz kb. ennyi mennyiség kell………. 3 csomag kókuszreszeléket (zsírosabbat), beleöntöttem desztvízbe és felforraltam. Lehűtöttem jól, és a tetején lévő zsíros réteget lekanalaztam egy pohárba. Másnap ugyanezt felforraltam, lehűtöttem és megint a kókuszos zsírt hidegel lekanalatam a tetejéről. Ez intenzíven illatos zsiradék. Harmadik napon újra felforr-lehűt-lekanalaz. Ekkorra már szerintem kijön belőle minden ami lehetséges zsírtartalom. Hűtőben tárolom végig.
    Összeállítottam egy kedvenc habzós és fehér szappan olajait a lábosban reggel és beleszórtam egy zacskó kókuszreszeléket, felmelegítettem és állni hagytam az olajban. Estére már felpuhult és kókuszossá tette az olajakat és EKKOR LEMIXELTEM az egészet. Így lett kicsit sűrűbb az olaj……de tele kókusz”porral”.

    Elkészítettem a lúgos folyadékot kókusztejből (csak 2,5 dl-t vettem, a többit kipótoltam desztvízzel) itt pedig nagyon vigyáztam arra, h. 50 foknál ne legyen forróbb soha a folyadék, ezt úgy csináltam, h. végig benne állt az az akciós hőmérő….. majd bele egy kanál lúgot, kavartam és amikor már visszahűlt, akkor tettem bele a következő kanál lúgot, és megvártam amíg lehűl……….tudom macerás így, de ezt egy angol oldalon olvastam hogy a kókusznál vigyázni kell a hőfokra, nem lehet magas, mert tönkre vágja a kókusz alkalodidját – vagy mijét ?!?!?! ………tehát én ezt találtam ki. Igaz hogy sokáig tart, de így fehér maradt, s talán a kókusztejnek is jót tettem……nem ?
    S amikor kb. 45 fokos volt a lúgos kókusztej és a kókusszal-mixelt-olajak is, akkor a szokásos módon elkészítettem. Jégfehér lett Alján vékony csokis réteg van, tetején a nagy fehér kókuszos massza, legtetején egy kis kókuszreszelék……..

    Hát én ezt találtam ki, jól kimaceráltam a kókuszillatot, remélem valakinek hasznos és elég részletesen leírtam…….Kókusztémához még valamit hozzáfűznék : mindenképpen a zsírosabb kókuszreszelék kell hozzá, abból több jön ki zsiradék, és ha nem sajnáltok rá pénzt akkor lehet több adagot is felfőzni, több kókusz”krém” lesz, illatosabb. Én 3 tömböt csináltam meg egyre több kókusszal, és mivel már többet nem akartam rákölteni, ezért főztem fel 3x a vízben a kókuszt, persze a legelső főzéssel jön ki a legtöbb és legjobb kókuszkrém. Tehát ezt lehetne erősíteni, új kókuszt bele, de nem akartam többet költeni.
    Ami kimaradt: SF-nél adtam hozzá ezt a kinyert kókuszkrémet ……….és az olajba áztatott és lemixelt kókuszreszelék miatt gyorsan sűrűsödik , tehát alig-szalagfázist kell csinálni, mert akkor önthető ……..

    Ha valaki továbbfejleszti ezt a módszert én örülnék ha nekem is elmondaná majd, mert kókuszmániásak vagyunk, amikor 4 hónapja itt megjelentem, már akkor kókusztémában érdeklődtem, ez mostanra vált csak valóra….”

  • Dalara szerint:
     
    2013. 09. 28. 22:40

    eneh990 köszönöm szépen, várni fogom Smile

  • Eneh990 szerint:
     
    2013. 09. 28. 20:21

    Pár hónapja valaki leírta, hogy hogy készített kókusz illatú szappant, holnap megkeresem Smile

  • Dalara szerint:
     
    2013. 09. 26. 23:53

    Kedves Biofeleség!

    Köszönöm a választ. Akkor megint lőttek a kókuszillatú szappanomnak, mivel én csak természetes összetevőket használok. Plusz még a szájápolóba se mehet be. Mindegy, a lényeg, hogy tanultam valamit.

  • Deszter szerint:
      weboldal
    2013. 09. 26. 14:55

    Mennyi illóolajat használsz? Én 1 kg szappanmasszához 10 ml-t adok plusz a folyadékhoz leforrázott, szárított, őrölt virágokat is beleteszem, és így hónapokig nagyon finom illatúak a szappanok. Szóval a folyadék egy része levendulafőzet. Nem tudom, segítettem-e?

  • Zsofia szerint:
     
    2013. 09. 26. 13:08

    Sziasztok!
    A szappanok illatosításával volna gondom, amíg érnek mindent átleng a levendula illata ahogy oda kerül a sor, hogy használhatóak már csak a natúr szappan illat marad mit rontok el? Az egyik bevásárlóközpontban voltam egy szappanos üzletben, hát ott olyan fényes, színes és illatos natúr szappanok találhatóak, hogy majdnem sírva jöttem ki Grin Persze az áráról ne is beszéljünk….. A végén keverem bele az illót rizsliszttel próbálom fixálni…. de nem túl nagy sikerrel.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 09. 23. 09:36

    Kedves Dalara,
    A cocos nucifera-nak azaz kókusznak nincs illóolaja, csak olaja/zsírja/vaja. Ha kicsi az üveg é „illólaj” van ráírva, akkor az illatolaj, szintetikus.

  • Dalara szerint:
     
    2013. 09. 22. 17:06

    Sziasztok, vettem cocus nucifera illóolajat. Szerintetek ez is eltűnik a szappanban? Köszönöm Big Smile

  • Deszter szerint:
      weboldal
    2013. 09. 20. 14:05

    Abban szeretnék segítséget kérni, hogy extra olajok esetében mekkora az a minimális mennyiség, amit még van értelme beletenni a szappanba? Pl. 2,5 %-ban is van érezhető hatásuk, vagy ilyen kevés az csak pocsékolás? Persze az is könnyen lehet, hogy a válasz attól is függ, melyik olajakról van szó? Előre is köszönöm a választ Smile

  • Csillag szerint:
     
    2013. 09. 19. 08:14

    Kedves Ilike30!

    Nagyon megörültem a videónak, sokat segítettél, hálásan köszönöm! Big Smile

  • Noci szerint:
     
    2013. 09. 17. 17:14

    Kedves Biofeleség!
    Zöld dió macerátunból csináltam szappant ami esztétikailag (formája, színe) nagyon nem tetszik. Szeretnék belőle reszelt szappant csinálni. Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted a színét tudnám-e világosítani titán-dioxiddal, vagy valami mással? Az állagán (mivel nem túl kemény) tudok keményíteni pl. zab liszttel?

  • Ilike30 szerint:
     
    2013. 09. 16. 15:25

    Kedves Csillag!

    Én még nem csináltam szappan golyócskákat, de a következő technikákat láttam az youtubon:

    http://www.youtube.com/watch?v=ZhL7-SU9bi8
    http://www.youtube.com/watch?v=f_Dlx4idCAQ

    Sok szerencsét hozzá, majd én is kipróbálom!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.