Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • casale szerint:
     
    2012. 01. 22. 19:25

    Kedves Bogi!
    Sokat kérdezünk… Köszönöm a türelmedet.
    Akkor veszek kókusz olajat és lemérem, hogy 1 dl hány g. Így rendben lesz?
    Akit érdekel megkérdeztem a Mediline-ban egyéni vásárlóként is lehet vásárolni. A honlapon szereplő árakat meg kell szorozni 1,52-vel (27 % ÁFA + 25 % árrés) Sok dolgot még így is megéri náluk vásárolni, ja és megfoghatóak, vagyis nem virtuális a bolt
    Casale

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 01. 22. 14:54

    Casale! Itt még ezt is találtam:
    A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 c. Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.
    A kókuszzsírból két fajtát lehet kapni:
    1. Szűrt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék(43,2%) kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez és bármilyen étel, pl. magyar, készítéséhez a semleges íze miatt. A kókuszzsírt gőzöléssel 110c távolítják el a korpából vegyileg nem kezelt emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi.

    2. Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) : Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék (43,2/) Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg, bőr, haj kezeléshez. A kókuszzsírt 55c nyerik ki a friss kókusz húsból speciális módon.
    Remélem, tudtam segíteni!

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 01. 22. 14:26

    Casale! A kókuszvaj/zsír/olaj ugyanarra a termékre vonatkozó név, és nem fog tönkremenni szobahőmérsékleten sem, nyugodtan tarthatod akár az éjjeliszekrényeden. Épp most olvastam egy cikket arról,. hogy a kókuszdióban a pálma tetején akár 100 F feletti hőmérséklet is van. “A kókuszolaj, mivel magasan telített, nagyon stabil molekula és rendkívül ellenálló az oxidációval szemben. A kókuszolaj molekula annyira stabil, hogy ha melegítjük, 12szer jobban ellenáll az oxidációnak, mint a repceolaj. Mivel a kókuszzsír kémiai szerkezete nagyon stabil, a főzéshez ez az egyik legjobb (legbiztonságosabb) zsiradék, és nagyon sokáig eláll. Ha megfelelően dolgozzák fel, két vagy három éven keresztül is eláll, anélkül, hogy megavasodna.” Ez most idézet volt a cikkből.
    http://www.kokuszdieta.hu/2004051210/Gyakori-kerdesek/Pelda-GyIK-1.html
    Illót is lehet kalkulálni, csak nem egyszerű, a sokféle hígításban kapható illó miatt. Hagytkozz inkább az orrodra Smile

  • casale szerint:
     
    2012. 01. 22. 11:18

    Sziasztok!
    +1kérdés: a magyar kalkulátorban kókuszvaj van, az angolban kókusz olaj.
    Utánajárva a dolognak kókuszvajból 1 kg-os darabot lehet venni, nem az árával van bajom, hanem azzal, hogy a 200 g-on felüli résszel, amelyet elsőre nem akarok elhasználni mit csináljak? Szerintetek lefagyasztható?
    +2 kérdés az illóolajokat is kell kalkulálni?
    Casale

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 01. 22. 09:14

    Anikó! A creatyviki-s kalkulátor alatt sok értékes infó van, érdemes elolvasni. Azt azért nem mondanám, hogy kézmosószappannak jó csak a recept, sokak például sertészsírt is tesznek minden szappanjukba, mert esküsznek rá, hogy sokkal jobb. Én nem tudom, se zsírt, se vajat nem használtam még. Ghít szoktak (ez a tisztított vaj) talán gyakrabban. Én eleinte apró lyukú sajtreszelőn lereszeltem a csokit, most már inkább magas kakaóvaj tartalmú holland kakaót veszek, ebből nem is kell sok, hogy szép színe legyen. Főleg, ha csak márványt szeretnél, mert akkor csak egy kevés folyósabb masszát vegyél külön, amibe beleteszed a kakaót/csokit, és a már formában lévő szappanba vékony sugárban beleöntöd, s a végén vékonyabb lapáttal (fa pálca) keversz rajta ízlésed szerint.

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 22. 08:34

    Bogi!
    Köszönöm a “felvilágosítást”!
    Eddig mindig az angolt használtam, és ott nem találtam butter-t. (Azt amit az illatosszappan blogon ajánlottak, mert ott leírta részletesen, hogy hogy használjuk a kalkulátort, és ezért a creativiky-set meg sem néztem…)
    Szóval köszi! Ez inkább ilyen kézmosó szappannak jó nem? Jó a habzása, magas a tisztítóhatása…
    Az étcsoki helyett mehet kakaópor is ugye? (Talán könyebb eldolgozni.) Ha csak párat keverek akkor “márványos” lesz? Vagy ahhoz ketté kell választani, az egyikbe rendesen “barnára” eldolgozni, és utána újra összeönteni és csak párat keverni?
    Üdv: A

  • Kincs szerint:
    2012. 01. 21. 23:23

    Szepbambi,Bogi! Köszönöm! Jó éjt:Kincs

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 01. 21. 22:45

    Szia Anikó! A vaj szerepel a kalkulátorban, legutolsóként. Én még nem használtam.
    Kincs! A superfat bármelyik olaj, zsír lehet, olyan is, amelyik nem szerepel egyébként a szappan összetevői közt.

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 21. 22:02

    Sziasztok lányok!
    Hááát, én bizti nem használnék margarint szappankészítésre, vagy legalábbis kideríteném mik azok az anyagok, amiknek benne sem kéne lenniük, lehet, hogy van olyan is benne ami nem a legjobb a szervezetünknek, még magunkra kenve sem. A vaj az már bizalomgerjesztőbb, de annak akkor nem lesz más a zsírsav összetétele? Én nem láttam a lúgkalkulátorokban olyat, hogy simán vaj lenne benne.
    ???
    Tapasztaltabb társaink?
    A

  • szepbambi szerint:
    2012. 01. 21. 21:47

    szia Kincs!
    én ezt nemrég mentettem le magamnak
    http://ordogszappan.blogspot.com/p/szappan-dolgok-anyagok.html

  • Kincs szerint:
    2012. 01. 21. 20:25

    Szia Viki59,Bogi!

    A superfat mint fogalmat értem csak azt nem tudom pontosan,hogy mely anyagok sorolhatóak ide?

    Köszönöm:Kincs

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 01. 21. 19:57

    Szepbambi!
    Az intim receptemet feltettem,moderálás után nyilvános lesz!

  • 2012. 01. 21. 19:45

    Szia Szepbambi! Margarin helyett használhatsz vajat, ha jobban szereted. Itt nincs külön olaj megnevezve superfat-ként, egyszerűen több olajat tett a receptbe. A kókuszt én is sokallom, de a 44% folyadéktartalmat is. De ettől a recept még működhet. Valószinűleg nehezebben fog keményedni, habzani viszont biztosan szuperül fog!
    Üdv!

  • szepbambi szerint:
    2012. 01. 21. 19:37

    szia Viki59!
    a tejsavós szappan hogyan készítetted? miket raktál hozzá hány grammot???

  • szepbambi szerint:
    2012. 01. 21. 19:27

    találtam egy ilyen receptet:
    560 g margarin
    340 g kókuszzsír
    20 g étcsokoládé
    280 g forrásvíz vagy desztillált víz
    120 g tej
    140 g NaOH
    A víz–tej elegyben oldjuk a NaOH-t.

    itt a superfat az mi?? kókusz és margarin?? ez nagyon sok mennyiség nem?? ráadásul a kókusz mint ahogy olvastam szárít. A másik kérdés hogy itt milyen margarint kell használni?? nekem nem tűnik természetesnek a margarin nem is szoktuk enni.

  • 2012. 01. 21. 16:23

    Szia Szepbambi! Fog habzani, csak krémes habja lesz, nem dús, mint a kóuszolajosoké. Érdemes kipróbálnom, majd meglátod!
    Szia Bogi! Az általad feltöltött receptek tényleg nem az enyéim, de engem az sem zavarna, ha az lenne. Smile Köszönöm a kedves soraidat!
    Üdv!

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 01. 21. 15:37

    Anikó! A csipkebogyót előző este beáztattam és azzal oldottam fel a lúgot. A rózsaviznél is kiszámoltam a folyadék mennyiségét és azzal oldottam fel a lúgot. Nem fagyasztottam le. Én csak a tejes,joghurtos dolgokat fagyasztom le. Az intim szappant pl tejsavóból készítettem és ezt is fagyasztottam.

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 01. 21. 10:00

    Maja! Írj priviben és megbeszéljük! Köszönöm!

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 01. 21. 09:58

    Casale! A Creativykis szappanreceptszámláló magyar nyelvű, és a lap alján szavakba van öntve a tudnivaló. Ebből kiderül, hogy a keménységi fok alapján tudod eldönteni, hogy a szappan lágy lesz-e vagy kemény. De sokminden más is, pl a habzás, a tisztítóhatás, ápolóhatás is. Érdemes elolvasni. Én a saját receptjeimet (nem amik itt fent vannak) ennek figyelembe vételével dolgoztam ki. Arra figyelj, hogy a vizet érdemes 32%-ra lecsökkenteni. Nekem volt olyan, hogy a 38% víz annyira sok volt, hogy a szappanom kétszer annyi ideig száradt.

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 01. 21. 09:53

    Szépbambi! Nekem habzik ez a levendulás szappanom, nincs vele gond.

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 01. 21. 09:52

    Kedves Illatos szappan! Én, személy szerint nagyon sokat köszönhetek neked, a mai napig is kérdezek tőled a saját fórumodon. Sokra tartalak emberileg, amiért megosztod másokkal a tapasztalataidat és a receptjeidet. Amikor Lukrécia szólt nekem, hogy osszak meg néhány receptet a többiekkel, én jeleztem, hogy ezek nem a sajátjaim, mert nem akartam volna “plágiumgyanús” lenni. Ezeket a recepteket (egyébként négyet tettem fel, csak még kettő nem olvasható) direkt nem tőled vettem, mert tudtam Lukréciától, hogy egyszer te is itt leszel, és nem akartalak volna megsérteni. Máshol olvastam (Sheanatura és youtube), bár elképzelhető, hogy Sheanaturás Dóri is tőled vette át. A youtube.ról nem tudok, hogy mi volt a forrása. Örülök, hogy itt is elérhető vagy és remélem, tudunk együttműködni ezen az oldalon. A többiektől pedig elnézést kérek, amiért ezt a személyes jellegű hozzászólást közszemlére tettem, de nem tudom ISZ-t máshogy elérni.

  • szepbambi szerint:
    2012. 01. 21. 09:07

    Kedves Illatos Szappan!!
    köszönöm a felvilágosítást!!!Big Smile
    még azt szeretném megtudni hogy pl a levendulás szappan akkor nem fog habozni???

  • 2012. 01. 21. 07:09

    Szia Szepbambi!

    Úgy látom, ezek az én receptjeim, gyorsan hadd írjak hozzájuk pár szót.
    A levendulás szappannál az 5% superfatnél nem írtam hozzá, hogy trace-nél, tehát maga a recept úgy van kiszámolva, hogy az olívaolaj mennyisége eleve tartalmazza az olajtöbbletet. Erről írok majd a cikkek közé, hogy mi a különbség a között, ha a trace állapotnál adod hozzá az extra olajat, és aközött, hogy eleve több olajjal készíted a masszát, és nem kell külön olajjal bajlódni. Illóolaj nem lehet superfat!
    A körömvirágos szappanban a körömvirágtea maga a folyadék, tehát a legelején add hozzá a lúgo! Smile
    Mindenképpen írd meg, hogy működött-e a kézi habverő, még nem dolgoztam vele! Sokan készítenek úgy is szappant, hogy kanállal keverik, de ezt azért nem vállalnám, nagyon sokáig tart.

  • szepbambi szerint:
    2012. 01. 20. 22:29

    szia Casale!
    itt egy magyar kalkulátor
    http://creativiky.hu/program/receptszamolo.php
    az angolt pedig úgy tudod könynen lefordítani hoyg beírod a google-ba hoyg soap calculator és a legelső találatnál arra kattints hogy az oldal lefordítása ,így nagyjából ha nem is pontosan de lefordítja magyarra.

  • casale szerint:
     
    2012. 01. 20. 21:11

    Kedves Bogi, Fanni, Anikó!
    Köszönöm a segítségeteket. Szappan főzés cca. 2 hét múlva lesz. Bogi tanácsára tenni fogok a szappanba oliva olajat, shea vajat és kakaó vajat is. Megnéztem a lúg kalkulátort ez nem nagyon segít rajtam. Bár nem tudok angolul, azért ki tudtam tölteni, de Bogi azon tanács, hogy a szappan ne legyen túl lány nem tudom honnan kellene ebből kiderülnie.
    Reggel kipróbáltam a szappanokat fejmosáshoz. az extra szűz olivaolajos kicsit se habzik, csak tologattam a fejemen. A kecsketejes szappan határozottan jó, a coco szappant pedig erre vettem. Véleményem szerint tehát nem kell külön sampon-szappan.

    Fanni külön köszönöm amit írtál. Ki fogom próbálni a pakolást a fejbőrömre. Valahogy majd leegyszerűsítem.

    Rózsavíz jó áron engem is érdekelne!

    Casale

  • Maja szerint:
     
    2012. 01. 20. 20:38

    Bogi!
    Írtál 2 receptet ,az első egész tetszik(ekcémás ,száraz bőröm van).Lehet róla szó,hogy mielőtt beruháznék és megcsinálom(még mindig hitetlen vagyok a szappanok jó tulajdonságaira,NEM KELL TESTÁPOLÓ),vennék tőled egy szappant ami ez a recept alapján készült?Megoldható?Próba után talán tényleg meggyőzöm magam….

  • Maja szerint:
     
    2012. 01. 20. 20:19

    uj-anikó:a disznózsíros mosószappant főztem gázon,de megnézheted,ha a neten keresed”szappanfőzés” .Igazából az M1-archivumából vadásztam elő.A pasi főzi a lúg+zsírt amíg be nem sűrűsödik(meleg eljárás).Nézd meg!!!Megéri!Ja és nem annyira büdi,nyugi!Lúgszagú.

    A szappant én sima kenyérvágó nagykéssel szelem felSmile

    Bogi!Ha korpás a fejed hajmosás előtt háztartási szalicilt rakj kevés olajba vagy pépesítsd vízbe és maszírozd 20 percre a fejbőrbe.Hajmosás samponnal(samponszappannal tényleg nem zsírosodik hamar!!!)majd ecetes vízzel öblítsd le.Lányomnak sikerült így a korpáját eltüntetni.Egy próbát neked is megér gondolom.

  • Fanni szerint:
    2012. 01. 20. 17:26

    Casale,

    Én növényi olajos hajpakolást szoktam javasolni (és magamnak is készíteni) problémás hajra. Az adott növényi olajba (olíva, búzacsíra, napraforgó pl) teszem az illóolajokat, és azt bemasszírozom a nedves fejbőrömbe és rajta hagyom 20percig (bebugyolálva). Majd jól lemosom. Szerintem ez hatékonyabb, mint ha a samponban lenne az illó+bázisolaj. De ha nincs ilyen pakolásra időd heti 1-2x, akkor valóban jobb, ha a szappanban vannak az olajok, mint seholBig Smile)

    A te hajadra ezekből az illóolajokból javasolnék hajhosszúságtól függően 10-20cseppet (terápiás illóból):
    muskotályos zsálya, fenyő (ezt a kettőt mindenképp)
    atlasz cédrus, citrom, teafa, rozmaring (verbenon vagy cineol típusú), kakukkfű (linalol típusú)
    Nyilván szappanba is teheted, ott nem tudom az arányokat.

    Aromavizet is tehetsz bele a deszt.víz helyett: levendula, olasz szalmagyopár, rózsa, muskotály zsálya, kakukkfű, rozmaring közül bármelyike(ke)t.

    Nekem valaki azt mondta, hogy télen attól lehet korpás és/vagy szeborrás a fejbőr, mert befülled pl. sapkába, vagy nincs 100%-ra megszárítva, stb…

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 20. 17:10

    Ez a válasz gyorsabb volt, mint a kérdés…
    Grin

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 20. 17:09

    Szia Viki59!
    Épp ez ötlött fel bennem a délelőtti chat után, mármint hogy a csipke is piros, csak már sok volt a dolog és nem tudtam megírni…
    Csak beleszórtad szárazon, vagy beáztattad, és a teáját is felhasználtad?
    Jó hogy írod ezt a rózsavizet, ezt is lefagyasztod jégkockának mielőtt feloldod a lúgot, vagy trace-nél adsz hozzá valamennyit (most már ezt is tudom, hogy így mondják mikor pudingosodik he-he-he)? Mennyi olajhoz mennyi rózsavízet adtál?
    No megyek, mert apárom már azt mondta függő vagyok…
    Persze a szappanok tetszenek neki, meg a deoját is imádja, meg a kókuszvajjal kenegeti magát, mikor azt hiszi senki nem látja…
    Grin

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.