Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Gelus szerint:
    2012. 01. 27. 17:36

    Kedves Zsuzs és Virág !
    Én azt javaslom, hogy ne abban az edényben készítsetek szappant amiben az ételt is. 100,-ft-os vagy 1 euros boltokban kaphatók olcsón műanyag edények. Szerintem megéri egyszer beruházni (2-3 db), mert amint egy adagot megcsináltok, azonnal rákaptok az “ízére” és tuti, hogy többet és többet szeretnétek majd csinálni. Pláne, ha a Családotok és az Ismerősök megtudják. Big Smile)))

  • Virág szerint:
    2012. 01. 27. 16:15

    Sziasztok!
    Látom van szappankészítés téma, úgyhogy ide szórom a kérdéseim. Smile
    Zsuzs már megkérdezte az egyiket ami engem is foglalkoztatott, hogy főzéshez használt edényeket, tárgyakat lehet-e szappankészítéshez használni?
    Illetve a másik, hogy mivel nem áll szándékomban egy regimentnyi szappant gyártani, csak kb. 4 darabot, honnan tudhatom, hogy nagyjából mennyi alapanyagból lesz 4 (90-100grammos, azaz normál méretű) szappan?
    Köszönöm!

  • Zsuzs szerint:
    2012. 01. 27. 15:58

    Sziasztok,
    bocsi, még valami. Egy oldalon azt olvastam, hogy deszt.víz helyett jó az ioncserélt víz is. Az a lényeg, hogy ne legyen benne annyi ásványi só, mint pl. a csapvízben, mert a lúg így nem tud megfelelően dolgozni. Már az ára miatt sem lenne mindegy… Ti mit tudtok erről?
    Zsu

  • Zsuzs szerint:
    2012. 01. 27. 15:44

    Sziasztok,
    ától cettig végigolvastam a fórumot. Nagyon aranyos, ahogy így segítgettek egymásnak! Smile Kedvet is kaptam a szappankészítéshez! Már egy hete csak a szappanokra gondolok mindig,meg-megállva… Smile
    Légyszi segítsetek nekem is! Smile
    Ha olyan edényben kutyulom a masszát, amiben ételt főzünk, nem lesz szappan ízű a benne készült étel?Ugyanez a kérdésem a botmixerre is, átveszi-e a sz.szagot.
    Nagyjából minden helyre került a fejemben, recept, forma, anyagok, szóval megvárva a válaszokat, jövőhéten belevágok! Smile
    Jó hétvégét mindenkinek!
    Zsu

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 26. 23:07

    Lányok!
    Érdeklődnék, hogy az aloe kivonatot, a rózsavizet ill. az uborka pépet vagy levet mennyire roncsolja a lúg?
    És hogy melyek azok az olajok, melyekből keményebb fajta szappan készíthető? Vagy csak annyi a titka, hogy sokáig érni hagyjuk?
    Üdv: A

  • Gelus szerint:
    2012. 01. 25. 22:51

    Kedves Bogi ! Köszönöm szépen a segítséged ! Most egyszínű lesz, úgyhogy akkor már az elején beleteszem az olajokba. Smile Köszi mégegyszer ! Jó éjszakát! Gelus

  • Bogi szerint:
    2012. 01. 25. 21:56

    Kedves Gelus!
    Az agyagot én már hamarabb is hozzá szoktam adni.Összeöntöm az olajokat a lúggal, aztán csak annyit keverek rajta a botmixerrel, hogy összekeveredjenek, aztán kettéosztom, és amelyikbe megy az agyag, beleteszem, és együtt pudingosítom őket. Ha egyszínű az egész, akkor az olajokba már bele is lehet készíteni a lúg hozzáadása előtt is.

  • Maja szerint:
     
    2012. 01. 25. 21:19

    Anikó!
    Én csak bébicipőben járok a szappanozás terénSmileIlatosszappan azért mérföldekkel többet tud nálunk.Jó pap meg amúgy is holtáig tanul!Jó éjt mindenkinek.

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 25. 20:53

    Kedves Maja, Bogi, Viki, Illatos Szappan!

    Köszönöm a válaszaitokat! Okulok / okulunk belőlük!

    Grin

    Anikó

  • Gelus szerint:
    2012. 01. 25. 19:06

    Kedves Bogi! Szeretném megkérdezni, hogy a rózsaszín agyagot a pudingosodáskor miként keverjem bele? Oldjam fel egy kis superfat-ben és öntsem bele vagy csak úgy szárazon szórjam bele és keverjem el?
    Köszönöm segítséged !
    Szép estét ! Gelus

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 01. 25. 14:27

    Szia Illatos Szappan!
    Köszi a választ,maradok a betekarásnál továbbra is.

  • 2012. 01. 25. 11:19

    Sziasztok!

    Viki: Szerintem erről a szappanbetakargatásról is mindenkinek meg van a saját véleménye, és mindenki esküszik a saját módszerére. Én minden szappanomat faformába öntöm egy tömbbe, és mindig minden szappanomat betakartam. Nem melegedett túl sem a kecsketejes, sem a mézes még nyáron sem, ami bosszantó is valahol, mert így nem tudok hiteles tanácsot adni azoknak, akikkel ez előfordult.
    Szóval próbáld ki így is, úgy is, és majd meglátod, a te lakásod mikroklímája hogyan alakítja a szappanérést.
    Uj-Anikó: egészen biztosan hozzászokott az orrod, az illóolaj olyan könnyen nem illan azért el, kell neki jó pár hét, hogy “kopjon” az illata.

    Üdv Mindenkinek!

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 01. 25. 10:16

    Lányok!Én mondig betakarom a szappanjaimat,mindegy hogy tömbbe vagy szilikon formába öntöm. Amikor tanultama szappanozást ( bár még mindig tanulom) mindenhol így láttam és csak kétszer fordúlt elő,hogy túlmelegedett, akkor is azért mert 10szeres mennyiségű étcsokit tettem bele tévedésből és a kakaó miatt túlmelegedett. Bár megmentettem,később felhasználtam másik szappanba,és egy uborkásat ott meg túl sok volt az uborka benne.Annyi a teendőm vele ,hogy tovább zárad a padláson,de telejesen jó,mert időben észrevettem és a hűttőbe tettem pár percre. Bár lehet,hogy Ti nem takarjátok be és úgy is jó.Illatos Szappan Te hogy készíted kiváncsi vagyok a véleményedre Te már régóta készítesz szappanokat. Hozzáteszem Én csak hidegen készűlt szappanokat készítek.

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 24. 22:53

    Ez a vajas-kókuszzsíros recept egyre jobban tetszik (amit Szépbambi “küldött” be), ha végre meglesz a hőmérőm tuti kipróbálom! A csoki illata legalább nem illan el. Frown
    Grin

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 24. 22:50

    Maja!
    Szerintem elég volt bele az illóolaj, az illatosszappan oldalon néztem körül, és ott majdnem minden recept 500g olajhoz 10 ml illót írt, ezért én is annyit tettem. Mikor elkészült a szappan (a hálószobában van a szekrény tetején pihenget) alig lehetett bemenni olyan levendula illat volt, most meg alig érezni. Frown
    Mondjuk lehet, hogy az a baj, hogy közben meg is fáztam… Wink
    A

  • Maja szerint:
     
    2012. 01. 24. 21:02

    Anikó!Tömbszappant nem kell takargatni,mert túlmelegszik!Raktam fel saját receptet,ha publikus lesz,a fényképén a nagyobbik nekem is túlmelegedett,olaj maradt a közepén és fehér lett a teteje.De reszeltem olvasztottam sütőben és újraöntöttem.Megfelel.

    Tény és való,hogy a hidegeljárásos szappanokat könnyedén illatosítod,szinezed és szépen lehet kezelni,a melegeket már tapasztalattal kell kezelni,főleg ha nem póri mosószappan lesz a drága,hanem pipere vagy ajándék.

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 24. 20:55

    Maja!
    Ez a vizes kezes simítás jó ötlet, nekem eszembe sem jutott, pedig nagyon logikus! Smile Ügyes! Smile
    Anikó

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 24. 20:53

    Bogi!
    Tejes doboz volt a forma, szóval tömbszappant “öntöttem”, annál arról volt szó, hogy ne takargassuk, vagy igen?
    No mindegy legközelebb jobban sikerül…
    Üdv: Anikó

  • Maja szerint:
     
    2012. 01. 24. 20:52

    AnikóSmileRaktál bele elég levendulaolajat?1 kiló szappanba sok kell!!De kérdezd Bogit!

  • 2012. 01. 24. 20:51

    Szia Uj-Anikó!
    Pontosan tudom, miről beszélsz! Meleg eljárásnál miután le/kiveszed a masszát a tűzről, nagyon gyorsan kell dolgozni. Pár másodperc alatt is úgy meg tud szilárdulni, a massza edény alján maradt maradéka, hogy az edény aljáról már csak a morzsalákot tudod felkaparni. Nekem ez már a kitöltésnél látszott, hogy fura lett a szappan teteje, nem volt annak köze hozzá, higy betakartam vagy nem.. A következőt már úgy készítettem, hogy az edény alján lévő maradékot nem szedtem ki.
    Üdv!

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 24. 20:50

    Maja!
    Nevezz Anikónak, ha úgy kényelmesebb. Smile
    A csomagolásról én is ezt gondoltam, de nagyon illan a levendulás szappanom illata…
    Frown

  • Bogi szerint:
    2012. 01. 24. 20:42

    Anikó! Én akkor jártam így, amikor nem takartam be a szappant a szilikonban. Ilyenkor a levegő CO2-jét beszívja a lúg és nátrium karbonát alakul ki a szappan tetején, fehérebb és olyan morzsolódós. Nem jelent gondot, lehet használni (főleg a mosószappant), de a fürdős szappanoknál én is levágtam az aljukat, mert csúnyának láttam.

  • Maja szerint:
     
    2012. 01. 24. 20:28

    Új-Aniko!(de furi névválasztás)
    Én főzem mosószappant és nekem csak kicsit lett morzsás a teteje,de kivettem a tejesdobozból és a tetején lévő részt kicsit megsimiztem vizes tenyérrel.Sima lett.
    Önteni nem tudod úgy,mint a hidegeljárásosat,de gyorsan kell dolgozni vele.Nem nézegetni,babusgatni,ha kész max 1 gyors illatosító átkeverés és zsupsz a formába.
    Csomagolni gondolom az érési idő végén kéne,mert addig is éri a levegő….

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 24. 19:37

    Kedves Bogi, Viki, Illatosszappan!
    Vagy Bárki aki tudja!

    A hétvégén elkészítettem az illatos mosószappanunkat (tettem bele egy kis mosóparfümöt, mert utálom azt a natúr mosószappan szagot…). De! Élek a gyanúval, hogy nem főztem elég ideig, mert nagyon morzsolódik a teteje (az a része ami “öntéskor” felül volt), szerintetek?
    Mondjuk úgyis mosógépbe lereszelve használtam volna, így most egy részét nem kell reszelni…
    Mondjuk az “öntés is inkább gyömöszölés volt, mert nem olyan egybeállós inkább olyan szétválós volt a massza…
    Vélemény?
    A szappanokat mikor szoktátok becsomagolni? Az érési idő végén, vagy már az elején?
    Üdv: Anikó

  • Fanni szerint:
    2012. 01. 24. 15:22

    uj-aniko,
    vaterát megnéztem és 700Ft felett (907Ft a hőmérőSmile 890ft a postaköltség.

  • Maja szerint:
     
    2012. 01. 24. 10:47

    Bogi,mivel nem találom az emailcímedet(lehet,hogy béna vagyok pedig 2 napig kerestem),így ide írok.A szappant addig forgattam a fejembe,hogy megcsináltam magam,az itthoni alapanyagokat felhasználva.El is fogyott a sheavajam (óóóóh),de azt kapok nemsokára ….remélemSmileÍgy tárgytalan lett a dolog,de köszönök mindent!!!!

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 23. 20:46

    Bocsi Bogi!
    Frown
    Smile
    A vaterán sajna nem találom mennyi rá a posta, de azért ilyen olcsó, mert HongKong-ból hozzák. A Gelus által ajánlott helyen is +990.- a futár költség.
    A

  • Bogi szerint:
    2012. 01. 23. 15:41

    Lányok! Ne bosszantsatok, én 3800-ért vettem, akkor nagyon örültem neki, mert sehol máshol nem volt-itt a városban legalábbis. Az enyém is digitális, és húshőmérő, amit maghőmérőnek is szoktak nevezni, mert a hús belsejének (magjának) a hőfokát lehet ellenőrizni, hogy belül is megsült-e. Na mindegy, majd ha ez tönkremegy (remélem, csak jópár év múlva) majd veszek olcsóbban én is. Smile

  • Gelus szerint:
    2012. 01. 23. 15:32

    Kedves Lányok ! Itt is tudtok maghőmérőt rendelni (vásárolni): http://www.konyhatizezercikk.hu/advanced_search_result.php?keywords=magh%F5m%E9r%F5&x=0&y=0
    Nekem a digitális változat van. Nagyon jó. Smile
    Üdv, Gelus

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 01. 23. 15:06

    Lányok!

    A vaterán 700-2500 Ft-ig lehet kapni a maghőmérőt (amilyen Boginak is van) -50-300 fokig mér. Igaz itt úgy hívják, hogy konyhai hús hőmérő.

    Üdv: A

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.