Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Kincs szerint:
    2012. 02. 09. 00:30

    Nincs mit !Smile

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 09. 00:24

    Kincs, hű, köszönöm szépen a részletes választ! Smile

  • Kincs szerint:
    2012. 02. 09. 00:23

    Kedves Gelus!

    Ja,azért mondtam ha Neked eddig bevált akkor jó,nem gáz!Smile

  • Kincs szerint:
    2012. 02. 09. 00:18

    Kedves IceCat !

    Volt egy kérdésed:És most akkor miben VAN és miben NINCS ez a hexán vagy mi a szösz?!
    A válasz :az első háromban nincs a 4.ben van!

    1.) Extra szűz olívaolaj:

    A legdrágább, viszont a legjobb minőségű, fogyasztásra, ételkészítésre legalkalmasabb fajta. A szüretelés után termését 24 órán belül feldolgozzák. Frissen szedett olívabogyóból első préseléssel, hidegsajtolással készül, kizárólag fizikai eljárással. Természetes ízű, minden vegyi eljárástól mentes. Illatos, friss és aromaanyagokban gazdag. Az előállítás során csak ülepítést alkalmaznak, nem szűrik át és nem tartalmaz adalékanyagokat. Savtartalma 1 százalék alatt van. Antioxidáns hatású polifenoltartalma magas: 5-80 mg/100 g. A kedvező éghajlati adottságok miatt a legjobb extra szűz olívaolaj előállítására alkalmas fafajták Szicíliában teremnek.

    2.) Szűz olívaolaj:

    Szintén első sajtolásból nyert olaj, de gyengébb minőségű olívabogyókból állítják elő. Kevesebb aromaanyag található benne. Savtartalma 2 százalék alatt van. Íze és minősége az extra szűz olívaolajénál gyengébb.

    3.)Tiszta olívaolaj:

    Jellemzője, hogy kémiailag finomított és extra szűz olajok keverékéből áll.

    4.) Pomace vagy Sansa olaj:

    Nem minősül olívaolajnak. Kémiai eljárással, oldószerrel állítják elő a kizárólag fizikai eljárással készült olívaolaj után megmaradt gyümölcsmaradékból, magból, masszából. Rendkívül gyenge minőségű, aromaanyag- és vitamintartalma elvész. Savtartalma 2 százalék felett van. A legtöbb országban tiltott az ilyen olajok importja, s a mediterrán országokban étkezési célokra nem is hozható forgalomba – lámpaolajként használják.

    Jó éjt: Kincs

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 09. 00:15

    Közben keresgélek. Látok itt szürkét is, barnát is (google a barátom, csak most nem eléggé). Úgy fest, hogy a fekete iszap a szürke, ez meg csak iszap és ez barna?! Nem vágom…
    Amúgy por.

  • Gelus szerint:
    2012. 02. 09. 00:11

    Szia Kincs!
    Igen, és köszönöm is a fordítást és az információt ! Smile
    Csak ez úgy néz ki, hogy eddig bevált Smile
    jó éjszakát! Gelus

  • Gelus szerint:
    2012. 02. 09. 00:10

    IceCat! Szerintem szürkének kellene lennie. Por állagú volt vagy vizes? Esetleg nem lehet benne valami összetevő ami nem oda való? Lehet hülyeséget kérdezek, de ha nem por állagú, akkor bármivel keverhetik.

  • Kincs szerint:
    2012. 02. 09. 00:06

    Szia Gelus!

    Persze használj azt amit Te jónak látsz vagy gondolsz!
    Én csak lefordítottam segítségül azt az angol oldalt,hogy tudjátok miről is van szó benne pontosanSmile

    Jó éjt:Kincs

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 08. 23:56

    Köszönöm! Smile

    Ma vettem holt-tengeri iszapot. Egyrészt szép szürkére számítottam, de ez barna. Másrészt feltettem az előbb egy pakolást, és azt hittem leszakad az arcom. 10 percig bírtam talán, aztán lemostam, de még az is fájt! Frown
    Igaz, tettem bele kb. 3-4 csepp teafa illóolajat, de azt minden pakolásomba teszek, és eddig soha nem marta így az arcom. Lehet, hogy ezek ketten nem férnek meg egymással? Vagy lehetséges, hogy allergiás vagyok rá? Van ilyen?
    Szappanhoz (is) vettem (szép sötétszürke szappanhoz), de nem rakom bele, ha az is ilyen lesz… Frown
    Van valakinek valami ötlete? :S

  • Gelus szerint:
    2012. 02. 08. 23:55

    Bogi!
    Ezt olvastam valahol:
    Egy természetes szappan ph-ja átlagosan 9-10, a készítés módjától és az érleléstől függően a ph 8-11 között változhat, de ez a normális. Az emberi bőr ph-ja semleges, némely területen kissé savas, de a szappan nem árt, mert a bőr nagyon jól tűri az akár 10-10,5-es ph-t is.

  • Gelus szerint:
    2012. 02. 08. 23:45

    IceCat! Gyönyörű a szappankád! Nagyon guszták ! Smile Gratulálok!

  • Gelus szerint:
    2012. 02. 08. 23:43

    Bogi,
    Ezek után én is kíváncsi lettem milyenek a szappankáim. Na majd csak beszerzem a ph tesztet és megcsinálom. Smile Amúgy baromira nem értek hozzá, hogy ez az érték ténylegesen rossz e.

  • Gelus szerint:
    2012. 02. 08. 23:17

    Kincs!
    Köszi az infót. De ez az olaj teljesen tökéletesen működik a szappanban és nagyon jól ápolja a bőröm. Megmondom őszintén én ennyire nem aggódom amiatt, hogy bármi hú de káros anyag kerül a bőrömre, ha nem extra szűz olívát használok. Smile
    Szerintem Nektek sem kéne. Smile Ráadásul nem is tudok jó áron extra szűzhöz hozzá jutni. Pláne, hogy ételekhez egyáltalán nem használok olíva olajat, mert az ízét baromira nem szeretem.

  • Bogi szerint:
    2012. 02. 08. 23:15

    LÁnyok! Képzeljétek, vettem a DM-ben pH tesztet, s nagy várakozásokkal telve ki is próbáltam. Azt mondjuk láttam a dobozon, hogy 10-ig mér, de gondoltam, hogy nagy a valószínűsége, hogy ezalatt lesz a szappanjaim pH-ja. Hát, nagyon meglepődtem, hogy mindegyik tesztcsík a legmagasabb tartományban színeződött el. Mindegy volt, hogy adtam-e hozzá superfatet, vagy kecsketejes volt-e, vagy bármi. Nagyon elkeserített ez az eredmény. Igazából a szappanjaimon nem érzem, hogy szárítanának, sőt, nagyon is jók, mások is szeretik. Most nem tudom, hogy mit gondoljak, vagy tegyek. Lehet, hogy kevesebb lúggal kéne dolgozni? Illatos szappan, te mit gondolsz erről?

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 08. 22:29

    Köszönöm! Smile

  • Eszter szerint:
    2012. 02. 08. 22:18

    Ügyes vagy!!!!Szép lett és biztos nagyon fincsi is lesz Big Smile
    És szépek az ékszerek is Smile Képzeld,én is ékszerezéstől kanyarodtam a szappanokhoz Wink

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 02. 08. 22:14

    IceCat!
    Te egy nagyon kreatív csajszi vagy!
    Szép a szappanod, szépek a fülbevalóid is!
    Anikó

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 08. 21:45

    Itt a muti: http://icecatkreativ.blogspot.com/2012/02/koromvirag-szappan.html
    Ne kíméljetek! Smile Bár így csak a külsejét lehet véleményezni… Frown Smile

    Jut eszembe, mivel szeletelitek olyan szép hullámos oldalúra a szappanokat?

  • Eszter szerint:
    2012. 02. 08. 21:37

    A popsikrémhez nem én küldtem.
    Igen,ez az EU nekem is mindig gyanús bármely termékre is van írva…

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 08. 21:28

    Rengetek dologra csak ennyit írnak rá, hogy EU. Nem csak olajra, nem csak élelmiszerre.
    (Mindjárt muti)

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 02. 08. 21:23

    ÁÁÁ! Eszter!
    Te voltál az aki a popsikrémhez is beküldted?
    No mindegy, jó hogy elolvastam, mert azóta nézem ezt:
    “Mindig hangsúlyozom, hogy keressük a csomagoláson a termelőt, a termőhelyet és a bogyó típusát (3T szabály). Régen rossz, ha valahol ez szerepel: Származási hely: EU. ”
    Mondjuk már a cikk előtt is mindig gyanús volt nekem mikor ez ráírva valamire: Származási hely: EU. Mért nem mondják meg rendesen? Ugye?

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 02. 08. 21:19

    Próbáld ki a direkt főzésre készülő finomított kókuszolajat, olcsóbb mint az olíva, és nagyon jó benne sütni-főzni.

  • Eszter szerint:
    2012. 02. 08. 21:18
  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 02. 08. 21:16

    Muti!

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 08. 21:16

    Anikó!
    Értem, köszi!
    Jelenleg extra szűz olivám van itthon. Nem eszem. Szappanozom, kenem. Szerintem irtó büdös. Egyszer próbáltam sütni benne… Hát, nem volt túl jó étvágyam tőle… Smile

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 08. 21:14

    Én nem aggódok -így első szappan után Grin -, ha aggódni akarnék, aggódnék inkább amiatt amiben az ebédem sütöm Smile

    Erről jut eszembe. Szabad itt önreklámozni? Akkor megmutatnám az második, és egyben első jól sikerült szappanom Smile Legalábbis eddig úgy tűnik, hogy sikerült Smile

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 02. 08. 21:13

    IceCat!

    A Pomace olívaolajban van, és az extra szűz olívaolajban nincs hexán.
    Egyébként Maja popsikrém receptjének hozzászólásainál valaki becsatolt egy-két cikket az olívaolajról, azóta nézem azt is, hogy rajta van-e a címkén, hogy milyen fajta bogyóból gyártották. Jelentem a Despar márkájú olívaolajon minden fel van tüntetve ami kell.
    Üdv: A

    Ja! Én csak kókuszolajjal főzök! Az olivát -mióta tudom, hogy nem hőstabil – a hideg dolgokhoz használom csak.
    Grin

  • 2012. 02. 08. 20:59

    Csajok, mielőtt elborzadunk a szappanba kerülő pomace olívaolaj finomításához használt hexán segédanyag ártalmas hatásán (aminek a nagy része egyébként a gyártás során eltávozik vagy ezt mondják, mittudomén) álljunk meg egy pillanatra … Szerintetek az étolajat mivel finomítják? Vagy mindenki extraszűz olívaolajat tart csak otthon főzésre?
    Én azt javaslom, ne agyaljatok ezen annyit. Használjon extraszűzet, aki azt szereti, de ne érezze magát senki amiatt rosszul, mert a szappanjába a gyengébbet teszi.
    Aggodalommentes szappanozást kívánok mindenkinek!

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 08. 20:43

    És most akkor miben VAN és miben NINCS ez a hexán vagy mi a szösz?!

  • Kincs szerint:
     
    2012. 02. 08. 20:39

    Anikó!

    Persze,hogy megnéztem!Smile
    Azért is írtam ide,hogy tudjátok Ti is!Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.