Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 03. 05. 22:36

    Gelus!
    Hát igen! Ez is egy rózsaszín agyagos szappan…
    Gondoltam lesznek szép rózsaszínű rózsáim…
    Hát nem…
    Az a bajom, hogy ajándéknak is szántam volna. De kb a 12-ből ha 3-4 olyan amit kiadnék a kezemből. Frown
    Most bosszúból csináltam egy tömb-szappant, de annak meg olyan fura zselés lett a közepe, de erről már értekezett itt az oldalon Bogi valakivel, hogy ez normális, hát remélem tényleg az, és nem melegszik túl…
    Mert ha már sima tömbszappant sem tudok csinálni, akkor sírni fogok…
    Frown
    Ma már amúgy is megtettem, nem is tudom igazán miért, na mindegy…
    Frown
    Hisztis HP voltam ma, és persze minden a családon csattan, az összes stressz stb.
    Frown
    És még azok a r… szappanok sem engedelmeskednek… No hagyjuk, ez nem az a sírós fórum…
    Az élet szép, minden pozitív. Smile
    A

  • gelus szerint:
     
    2012. 03. 05. 20:05

    Anikó ! Sajnos én is jártam már így. Épp most a kávés szappanokkal. Frown Ez szerintem azoknál fordulhat elő, amelyikbe por állagú anyagokat teszünk. Mint agyag, kávé, kakaó por, stb. Lehet nem kéne annyi ideig pudingosítani. Ezt még nem igazán tapasztaltam ki. Egy dolgot lehet vele csinálni….elhasználni. Grin Ettől még jók, csak nem túl szépek. Erre szoktam mondani, hogy ronda de finom ! Smile
    Szép estét! Gelus

  • IceCat szerint:
    2012. 03. 05. 20:02

    Anikó! De miért baj ha lyukacsos? Attól még szappan Smile

  • Maja szerint:
     
    2012. 03. 05. 19:56

    Hmmm esetleg kés élével végigsimizni?Én megcsináltam a rózsáimat,baromi nagy türelmem van ha akarok valamit…..SmileVégül nem lettek rosszak..

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 03. 05. 19:52

    Maja!
    Próbáltam, de ahhoz nagyok a rücskök…
    Frown
    A

  • Maja szerint:
     
    2012. 03. 05. 19:48

    Anikó!
    Én is jártam már így sajna,kiszedés után a rücsköket kicsi vizes átsimogatás után eltüntettem..próbáld meg 1 szappanodon.Utána megszáradva szép fényes az eredmény.

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 03. 05. 14:49

    Frown
    Illatos Szappan!
    Köszi!
    A
    Smile

  • 2012. 03. 05. 14:40

    Szia Anikó!
    Szerintem a turmixolás során került bele levegő, ami aztán feljött a felszínre. Legközelebb próbáld meg erősebben ütögetni a konyhapulthoz…. Más ötletem nincs…
    Üdv!

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 03. 05. 12:36

    Lááányoook!
    Nem segít rajtam senki? Mit csináljak másként, hogy ne legyenek oly csúnyácskák a forma-szappankáim???
    Frown
    A

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 03. 04. 17:20

    Sziasztok!
    HÁÁt a rózsa formájú szappankák megdolgoztattak…
    Másnap még mindig puhácskák voltak, annak ellenére, hogy be voltak takargatva…
    Szóval beraktam őket a sütőbe (még múlt héten) a legkisebb fokozatra 1 órácskára, ismét betakargattam őket, és ismét vártam 1 napot. Így már megkeményedtek szerencsére…
    DE!
    Mikor kiszedtem őket néhánynak oly csúnyácska rücskös lett a felülete!
    Ez mitől van?
    Olyan mintha apró buborékok képződtek volna kiöntés után. Tudtommal a szappan képződési reakció során csak víz képződik a zsírsav- Na sója mellett, gáz nem képződik. Jól tudom?
    Mikor kiöntöttem egész folyékony állapotú volt még a massza, és meg is ütögettem a formákat kicsit.
    Frown
    Mit csinálhattam rosszul?
    Anikó

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 02. 26. 14:18

    Sziasztok!
    Tegnap felavattam a rózsaformáimat, Smile készítettem egy rózsaszín agyagos, pálmarózsa illatú szappant, még benne vannak a formában, eléggé puhácskák, pedig pálmavaj-kókuszvaj-olívaolaj alapú a szappan, ligetszépe superfattel. Mindegy majd holnapra még meglátom milyen lesz.
    Üdv: Anikó

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 23. 00:29

    Megjavultak a szappanjaim, felvágtam őket, csinik lettek Smile
    Köszi Bogi! Smile És mindenkinek köszi az eddigieket! Smile

  • Bogi szerint:
    2012. 02. 21. 21:59

    Igen, a sósnál ez nem látszik, vagy nem is megy végbe, nem tudom, de biztos a magas sótartalom miatt.

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 21. 21:20

    Huh, köszi Bogi, akkor megnyugodtam! Smile
    Eddig ez elkerülte a figyelmem, pedig mindig lesem, hogy mit csinálnak Smile
    (A sós pl. 1 órán belül teljesen megkötött.)
    Van még mit megtanulnom…

  • Bogi szerint:
    2012. 02. 21. 21:15

    Icecat! Ne parázz! Ez a gélesedés, amiről beszéltem. Normális, sőt, fontos része a szappanosodásnak. Így van jól! Majd visszakeményedik, nyugi!!

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 21. 20:47

    Remek. Most már a másik is olyan Frown (Kettőt csináltam.)
    Nem értem! Frown

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 21. 20:28

    Sziasztok! Megint…
    Újraalkottam a körömvirágos szappanom, mert olyan jó lett, és fogy.
    De a mai elég furákat csinál. Nagyon hamar pudingosodott, alig bírtam belekanalazni a formába, ami nem is baj. Ami fura, hogy azóta sötétebb lett, olyan zselé szerű, és folyósabb mint amikor “kiöntöttem”. Mit művel ez?! Ilyen hibáról emlékeim szerint nem is olvastam még.

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 02. 20. 20:52

    Bogi!
    Az én vajasom tuti túlmelegedett, mert lett is egy sötétebb folt a közepén, ami barnás-vajszínű, míg a szélei szép fehér-vajszínűek maradtak, amikor történt (aznap, mikor készítettem a szappant) kikértem Illatos Szappan véleményét isa saját blogján, és ő is megerősített abban, hogy túlmelegedés esete állott fenn. Most felvágás után is látszik, hogy az a világos ami eredetileg a tömbszappan széle volt, az világosabb, mint a közepe. Frown
    Nálam valószínűleg az volt a gond, hogy műanyag dobozba tettem, amit lezártam + törölközővel be is takargattam. Ez már sok volt valószínű…
    Anikó

  • Maja szerint:
     
    2012. 02. 20. 18:00

    Renáta!Én vettem KOH-ot de még nem csináltam folyékony szappant..még nem tudok betelni a kemények készítésévelSmileDe észben tartom!

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 20. 17:27

    Köszi Bogi! Ezek szerint nem korán, hanem túl későn vágtam fel?! Az sem rossz! Smile
    Azt hiszem ez az infó elkerülte a figyelmem. Igazából az is kiment a fejemből, hogy itt is van ilyen szappan recept. Na majd legközelebb. (Kb. 1 óra múlva már kemény volt, de még meleg. Nagyon meleg.)
    Igen, ez a melegedés érdekes dolog. Ott álltam felette, és azon gondolkoztam, hogy vajon hány fokig jó még? Az eddigi rengetegsok, három szappanomhoz képest jóval melegebb volt, és kicsit fura volt a teteje… Ezért gondoltam, hogy talán valami nem stimmel.
    Ha ez a borzasztó szaga elmegy (azt olvastam, hogy elmúlik), nem töredezik tovább, és tudom majd használni, akkor jó ez így is. Nem szépségversenyre megyek vele Smile
    Bár színe pl. gyönyörű lett (szerintem). Legalább az! Grin

  • Bogi szerint:
    2012. 02. 20. 17:16

    Icecat! A himalájai sós recptnél én kifejezetten felhívtam a figyelmet arra, hogy még szinte meleg, amikor fel kell vágni még a kiöntőformában, mert később nem lehet szeletelni, csak törik. (úgy emlékszem legalábbis.) Figyelni kell, hogy mikor lesz olyan állapotban, hogy már nem folyós, de még nem is hűlt ki teljesen. Na, akkor kell szeletelni! A “túlmelegedés” nekem gyanús. Olyan sokszor olvasok ilyet tőletek! A szappan, amikor már a formában van, melegednie kell, át is megy egy géles állapoton, de ez normális. Én már több száz szappant készítettem, de még egy se melegedett túl, nem is értem, hogy aki először, vagy másodszor készít szappant, hogy lehet ez a “túlmelegedés”? Nem lehet, hogy ezt a természetes melegedést hiszitek annak??? A sós egyébként majd ha vizet ér, már nem fog morzsálódni, csak addig ilyen, amíg száraz.

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 20. 15:24

    Sziasztok!
    Mit csinálnátok a helyemben a szappanommal?
    Himalája só szappan akart lenni. Talán valamit elmértem, a folyadékom is sűrű volt, a lúggal is meggyűlt a bajom, aztán túlmelegedni akart, a hűtés közben meg lehet, hogy megfázott… Grin Sőt, lehet hogy túl korán vágtam fel.
    Szóval darabokra tört, és eléggé morzsolódik. És irtó büdös.
    Gondoltam újraolvasztom, de pár óra alatt egy picit megkeményedett talán… Lehet, hogy a nagyobb darabok végül használhatóak lesznek? Vagy ne is reménykedjek?
    (Nem értem miért a bonyolult dolgokkal kezdem mindig…)

  • Renáta szerint:
    2012. 02. 19. 21:08

    Sziasztok!

    Valaki írta korábban, hogy ki szeretné próbálni a folyékony szappan főzést, amibe KOH kell, nem NaOH. Nem emlékszem, ki írta, de érdekelne, hogy elkészült-e a szappan, és milyen lett?

  • Eszter szerint:
    2012. 02. 19. 19:15

    Igen,sok az a 4 hét…Big SmileEzért van,hogy én inkább főzöm a szappant és így már pár nap után tuti használható.Ugyanúgy meg kell csinálni a pudingosodásig keverni,csak utána nem kiönteni formába,hanem magas fazékban,pici lángon 5-10 percenként megkeverve főzni.Én kb. másfél óráig szoktam 1 kilónyi szappant,de ez úgyis látszik,ha kész,amikor már nem változik az állaga.Olyan jó sűrű masszának kell lennie.
    Mivel nálunk is nagyon gyorsan fogy a szappan,én folyékonyat csinálok belőle,és így sokkal tovább tart…Grin

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 19. 15:12

    Anikó! A szappanom saját recept (nagyjából), és hátőőő, most jöttem rá, hogy még két hetes sincs. 9 naposan kezdtem el használni! Upsz! Grin
    Olyan nehezen telik az idő szappanmércével… Big Smile
    Most már tényleg remélem, hogy mire letelik a négy hét, addigra keményebb lesz. Már ha marad belőle addigra! Grin Akármennyire csak 9 (most már 12) napos, gyönyörűen rendbe hozta a kezem! Imádom! Smile

    A tegnapi szappanom azt hiszem megmentettem, nem vált szét semmi. Egyetlen egy icipici olajcseppet láttam megjelenni rajta, semmi többet. Nagyon igyekezett túlmelegedni, de én meg túljártam az eszén! Smile
    A vajasodra én is nagyon kíváncsi vagyok!

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 02. 19. 14:47

    Szia IceCat! Sziasztok Lányok!

    A szappanok fogyásával kapcsolatban nekem is hasonló a tapasztalatom, mint amit Bogi írt, hogy a keményebb szappanok fogynak lassabban. Illatos Szappan oldalán olvastam valahol, hogy neki pl.: a mézes-körömvirágos szappanjának mindig kell 6 hét érési idő. Ha az ő receptje alapján csináltad, akkor lehet azért lágy még a szappanka. ?
    Én pl.: vettem már kizárólag olívás háziszappant, az írtó gyorsan elfogyott nekem is, úgy tudom ez az egyik leglágyabb szappanok közé tartozik.
    Az amit én készítettem egy olivás-kókuszvajas alapú szappan – na ez sokkal tovább elég volt.
    És nemrég vettem egy Bali szappant (mert az enyém még akkor nem volt jó) az ahogy a címkéből kivettem pálmaolaj-kókuszvaj alapú – na ez egy igazi kemény fajtájú szappan és nagyon kevéssé “kopik”.
    El is határoztam, hogy ha végre-valahára megérkezik a hőmérőm, és a mérlegem, akkor egy olívaolaj-kókuszvaj-pálmaolaj alapú szappant fogok készíteni.

    Háát ha “eléggé meleg” volt a szappan, akkor valószínű, hogy az “túl” meleg már…
    Az én vajas-kakaós szappanom is túlmelegedett…
    De bedobtam a hűtőbe pár percre, így nem váltak szét a fázisok, és sikerült megmenteni. És már nem olyan büdi, de nem is illatos (pedig van benne: vaníliarúd-belső, kakaópor, és finomítatlan kakaóvaj is), Frown még van min.: 2 hete hogy érjen. Hátha…

    Üdv: Anikó

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 19. 13:04

    Bogi: Köszi szépen! Smile Erre a cukor dologra majd figyelek.
    Azt néztem tegnap, hogy az első szappanom, amiben még nem volt kókuszvaj, csak olíva és napraforgó olaj, plusz pici kakaóvaj és méhviasz, szinte csak mutatóba, amit folyékonyan öntöttem ki, mert nem pudingosodott, amit a végül be sem fejeztem igazán, az most irtó kemény. Ha kivágnám az ablakon, átmenne az üvegen! Grin
    A körömvirágos a kókuszvajjal, a több szilárd vajakkal meg elolvad a kezemben. Fura.
    Most már tényleg nagyon várom, hogy milyen lesz a többi szappanom ebből a szempontból. Meg még remélem egy picit azért jobban megkeményedik a hátralévő másfél hete alatt Smile
    Ja és irigyellek Smile (A lassan fogyó szappanod miatt Wink) )

  • Bogi szerint:
    2012. 02. 19. 12:55

    Icecat! Érdekes kérdés, hallottam olyat, hogy sárgabarackot, paradicsomot kevertek a szappanba. Szerintem lehet bármit, a cukortartalom azért fontos lehet. mert a magas hőmérsékleten karamellizálódik a szappanban (amikor a formában van és zselésedik, magas hőmérséklet van), de ahogy avokádóst csináltam már, meg sütőtököst, úgy lehet sztem bármit. A fogyásról meg annyit, hogy nekem meg tök lassan fogy, pedig imádom végigdörzsizni magam, sokáig fürdök. A vásárlóim is azt mondják, tök lassan fogy, szeretik, mert jobban megéri, mint az egyéb tisztálkodószer. Talán a szilárd vajak teszik tartósabbá, kevésbé olvadékonnyá. Nem tudom. A keménysége a szappannak tuti fontos, a lágy, puha szappan gyorsabban fogy, ami kemény,a z lassabban, sztem.

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 19. 01:38

    Kérdezek még egyet! Smile
    Irtó kíváncsi vagyok… Gyümölcsöket mennyire lehet belekeverni szappanba? Láttam már párféle szappant mindenféle gyümölccsel zöldséggel, de nem tudom, hogy meg van határozva, hogy mi az ami mehet bele, és van olyan ami nem, vagy csak szabaduljon el nyugodtan a fantáziám? Smile

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 18. 23:48

    Hát én nem tudom, kézmosásra még nem használtam ilyen szappant, sajátot meg most először. Egy kb. fél-harmadnyi szeletke 3 nap alatt elfogyott. Igaz, őrült sokat mosok kezet! Grin

    (A mai szappankám közben úgy tűnik normális hőmérsékletre hűlt, némi rásegítéssel Smile )

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.