Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 29. 09:24

    Kedves Batora!
    Rózsaillatú szappant csak rózsa illóolajjal tudsz csinálni, de 1kg olajhoz kellene legalább 20 ml illóolaj hogy érezhető legyen. Sajnos agyon attól tartok hogy a lúggal való kontaktusban a rózsavíz teljesen el fogja veszíteni az eredeti illatát.
    A speciális folyadékoknak csak a felét fagyasszuk le, s azt is a használat előtt egy kis idővel vesszük elő, s hagyjuk egy kicsit állni mielőtt a lúgot feloldjuk benne. De ezt általában a tej esetében használjuk, mert a tej cukortartalma nagyon megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.

  • gaboca szerint:
     
    2012. 05. 29. 09:15

    Szia Batora! Rózsaszín szappant rózsaszín agyaggal is tudsz csinálni. Az olcsóbb mint a festőbuzér.

  • batora szerint:
     
    2012. 05. 29. 09:04

    Sziasztok!
    Újfent egy véleménykéréssel fordulok felétek Smile
    A helyzet az, hogy rengeteg illatos rózsaszirmot kaptam, melyből az oldalon található recept segítségével aromavizet készítettem. Na, de mire használjak el ennyi rózsaillatú vizet??? Arra gondoltam, hogy csinálok szappant, aminél a vizes részt aromavízzel helyettesítem. És a kérdések:
    – jól gondolom, hogy ha meg akarok őrizni belőle valamit, akkor fagyasztott állapotban legyen, amikor hozzákeverem a lúgot? Erre van valamilyen praktika vagy egyszerűen csak tömbbe fagyasszam a rózsás vizet? Egyszer már csináltam egy tömbös fagyasztós megoldást, de annyira hideg volt a lúgoldat, hogy melegítenem kellett ahhoz, hogy az olajhoz tudjam keverni. Ez így általános jelenség vagy valamit elrontottam?
    – az illata megmarad intenzívnek vagy azért pár csepp rózsafa vagy gerániummal érdemes még tuningolni?
    Köszönöm előre is Smile

  • batora szerint:
     
    2012. 05. 23. 12:26

    Köszönöm, kedves Biofeleség.
    Akkor az ötlet elvetve.
    Találtam leírásokat, hogy milyen szín mivel érhető el, de nem igazán pénztárcabarát: pl. a rózsaszínhez szükséges “festőbuzér” házhoz szállítása (nálam csak ez jöhet szóba) többe kerül, mint maga a festék Frown

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 23. 10:40

    Kedves Batora!
    Mindennek a titka az összetételben van:
    Étkezési színezéket soha sem próbáltam, de nem is gondolnám szappanba tenni, mert nem ismerem az összetételüket, illetve rengeteg természetes színezőanyag van.
    Az aromákkal is hasonló a helyzet: tapasztalatom szerint a legtöbb aroma olajos formában kapható, az olaj pedig amit tartalmaznak a propylene glycol, vagyis kőolajszármazék. Azon kívül az olajos aromák használata teljesen felborítja az olaj-lúg arányt, mindent újra kellene számolni, az aroma olajának SAP-ját is beleértve.
    Ha veszel vanília rudakat, azokat hosszában bevágva és olajjal befedve csinálhatsz vaníliás olajat, hagy letakarva érni egy hónapig.
    Illetve lehet kapni ún. valódi vanília kivonatot, csak innen nem tudom megmondani hol.

  • batora szerint:
     
    2012. 05. 23. 10:25

    Kedves Tapasztalt Szappanozók!
    Mi a véleményetek:
    – az ételfestékről: lehet-e vele színezni a szappanokat? Ha igen, milyen mennyiség az, ami már szép színt eredményez de még nem színezi a bőrt?
    – az étel aromákról. Egészen pontosan a kérdés az, hogy az ételbe való pl: vanília aromával lehet-e elérni illatot? Ha nem, akkor vanília illatú szappant hogyan csinálhatok?
    Köszönöm

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 20. 21:31

    Köszönöm Biofeleség & Balagi! KincsSmile

  • Balagi szerint:
     
    2012. 05. 20. 21:12

    Szia Kincs!
    Használd bátran a fagyis dobozt, én is készítettem abban. Nem béleltem ki és simán kijött belőle a szappan, tehát többször is használhatod. Azért kértem én is itt a tippeket az öntőformához, mert a méretével nem voltam megelégedve, a használhatósága oké. Én sütőpapírral takartam le és utána csomagoltam plédbe. Üdv: Balagi

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 20. 19:06

    Kedves Kincsem! Folpack-ot bele nem tennék, mert a tészta folyékony, s nem tudni hogy milyen “mintázatoto kapna a szappan, s attól is tartok hogy a lúg miatt beleolvadna a szappanba. Én egyszer fagyisdobozban csináltam szappant: simán kijött belőle a szappan.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 20. 18:11

    Apropó… Biofeleség!

    A folpac-ot bele is tehetem tehát kibélelem azzal és akkor könnyebben is ki jön,
    kihúzom nem?!

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 20. 18:08

    Jóóó köszi!Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 20. 18:05

    Kedves Kincsem, nyugodtan használd a fagyis dobozt, de egy kis folpack-al vagy a tetejével takard le, plusz tekerd be egy takaróval vagy törölközővel

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 20. 17:47

    Sziasztok Lányok!

    A kérdésem az,hogy akkor műanyag fedeles fagyis dobozba beletölthetem a szappan masszát!? Jó lesz? Nem fog túlmelegedni vagy megfázniGrin

    Köszönöm:Kincs

  • batora szerint:
     
    2012. 05. 17. 13:02

    Dehogy veszem kötekedésnek, inkább köszönettel veszem Smile Akkor várok és várok…

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 17. 12:28

    Kedves Batora!
    Lehet hogy kötekedésnek tűnhet, de én arra bíztatnálak, hogy legyél türelmes. Magamról is tudom hogy milyen nehéz kivárni hogy kipróbálhasd az újdonsült szappan, de a friss szappan az első két hétben még annyira lúgos, hogy csak kesztyűben szabad megfogni. S ha két héten belül ilyen erős, akkor szerintem a három hét igen kevés ahhoz hogy mosakodni lehessen vele.
    Jobb minimum 4 hétig érlelni. Én az enyémeket minimum 6-8 hétig hagyom száradni, s így biztosra megyek, azért is mert nem csak én használom a szappanokat. Arról nem is szólva, hogy a szappan minél tovább érik, annál jobb lesz, s annál jobban habzik.

  • batora szerint:
     
    2012. 05. 17. 11:30

    Természetesen, Biofeleség Smile Szappanoskától kaptam a receptet, alapanyagokat, azt írta, hogy 3 hét után már próbálható.

  • uj-aniko szerint:
     
    2012. 05. 16. 07:44

    Sziasztok lányok!
    Bár az elsõ próbákon úgy látom túl vagytok, azért írok néhány tippet. De ezeket a fórumot visszaolvasva is láthatjátok. Én is muffinformával kezdtem, de ezt tényleg jól be kell takargatni, nekem volt olyan szappanom, ami nem akart szilárdulni – mikor 1 napja volt a formában még mindig pudingszerû volt. Ekkor bedobtam dühömben a sütõbe takarékra ~3 órára, és mikor ezek után bugyolálva kihûlt, már jò volt.
    Valaki korábban írta a tejesdobozt, ezt is lehet formának használni, én ki is próbáltam, és nagy elõnye, hogy óvatosan le lehet vágni a szappanról. Mivel nem merev a forma, felvágás után szép formájú, trapéz alakú szappanokat kapunk. Én ezt is bebugyoláltam.
    Ha eszeembe jut még valami majd írok még.
    Anikó

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 15. 12:18

    Kedves Batora, majd beszámolsz a fejleményekről? Smile

  • batora szerint:
     
    2012. 05. 15. 10:11

    Biofeleség: Köszi, még mielőtt olvastam volna az írásodat, már rég megvettem a formát, nem volt kedvem új után kajtatni – na meg nem is igazán volt lehetőségem, icurka a picurka Smile. A tanácsodat megfogadtam, nem csináltam annyira pudingosra, és borzasztó gyorsan kiporcióztam, így nem is kötött bele az edénybe. A tűzhelyre bugyoláltam be polár takaróval, előtte használatban volt a sütő, szóval jó sokáig őrizte a meleget. Nagyon kíváncsian várom az eredményt.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 14. 20:11

    Kedves Balagi és Batora!
    A szappan formáról és a kezdésről írtam egy kis infot itt: 2012. 04. 10. 18:04
    Én személy szerint megjártam a muffin-szerű formákkal, mert a szappanpaszta akis mennyiségek hosszas öntözgetése alatt megkeményedett, s nem lehett már önteni.
    A fa doboz nagyon jó szappanforma, természetes és jó hőszigetelő, de ki kell bélelni sütőpapírral, különben nem válik el tőle a szappan.
    Én egy szilikon plumcake formát használok évek óta, s ez nekem nagyon bevált, így néz ki: http://www.ipib.it/Stampi-in-silicone/STAMPO-IN-SILICONE-PLUMCAKE-CM.24/
    Itt megtalálhatóak a méretek is, ez tökéletes forma egy 1kg zsírból/olajból készített szappanmasszának. Két nap után a szappan nagyon szépen kivehető, mert a forma rugalmas, és 2cm-es szeletekre vágva 12db kb. 95gr-os szappan jön ki.

  • Balagi szerint:
     
    2012. 05. 14. 18:36

    Szia Ági!
    Köszönöm a választ, így legalább tudom, hogy mit ne. Bár a muffin formán már gondolkodtam, de nem tudtam elképzelni, hogy az a tömb, hogy szuperál használat közben, ezért gondolkodtam tömbben.( jégkrémes-cipős doboz és társaik). Üdv: Ági

  • batora szerint:
     
    2012. 05. 14. 14:31

    Sziasztok!
    Szeretnék beszámolni az ősöreg mosószappanomról: nem tudom, hogyan tudtam eddig nélküle élni Smile Még a csemeték pólóiból is kiszedte a belegyógyult kakaófoltot, szóval szuper. Szólok is anyunak, hogy nézzen jobban körül, hátha talál még Smile

    Balagi!
    Mintha én írtam volna Smile Kezdetben vala a hamulúgos mosás, már túl vagyok a tisztítószereken, a kencék a fél hűtőt elfoglalják, két napja legyártottam az első szappanomat. Én így gondoltam: veszek a tecsóban egy akciós szilikon muffinformát 990 Ft-ért, próbának jó lesz, ha tetszeni fog a szappanozás is, akkor majd veszek dizájnos formákat (nagyon-nagyon tetszik az anyatejes szappannál látható tulipán forma….). Még jó, hogy nem kajához használtam: a színtelen szappanom halvány pirosas színt kapott: valami festékanyag kioldódott a formából Frown Szóval ilyet NE vegyél Smile
    Üdv: Ági

  • Balagi szerint:
     
    2012. 05. 13. 21:57

    Sziasztok Szappanguruk!
    Szinte függő vagyok ami az oldal olvasását illeti. Eddig csak a mosás terén voltam nagyon környezettudatos, de hat a fertőzés és már kencéket is készítettem, most pedig a szappan tart fogva.
    Szeretnék Tőletek ötleteket kérni, hogy ki mit használ forma gyanánt, mert hát arra igazán nem szeretnék (még) beruházni, mivel szappant csak saját célra gyártok. Sajnos az igazán tuti még nem jött szembe. Illetve akinek fa formája van, ott mi az ideális méret mondjuk 1 kg ill. fél kg zsiradék esetében. Szívesen veszek bármilyen tanácsot és előre köszönöm mindenkinek, aki ötletekkel szolgálna. További csodás kreatív perceket kívánok mindenkinek. Üdv: Balagi

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 08. 15:23

    Smile

  • batora szerint:
     
    2012. 04. 25. 16:09

    Köszi Viki, akkor kipróbálom “rendes” ruhákon is.

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 04. 25. 10:09

    Szia Batora!
    Nyugodtan használhatod. A Miénk is ilyen ami apadláson van. Sőt a széle még kicsit fekete is mintha szénporral lenne beszórva. Ezt használom reszelve mosásra is. Nagyon jó foltokra is.

  • batora szerint:
     
    2012. 04. 25. 07:50

    Sziasztok!
    Anyukám valamelyik nap rendet rakott a (leginkább raktárként, “ez még jó lesz valamire”-ként használt) garázsban és örömmel hívott fel: talált mosószappant. Már el is jutott hozzám, hááát. Ránézésre sem mai darabok, de mint kiderült, még anyu kapta lánykorában, az én születésem környékén Grin – 32 éves vagyok Smile

    Szóval a kérdésem a gyakorlott szappanosokhoz: Meddig jó egy mosószappan? Kinézetre leginkább márványdarabhoz hasonlítanám (olyan kemény is), kicsit barnás, barnás-feketés “mintázattal”, egy-két darab úgy néz ki, mintha elkezdett volna a széle “aszalódni” (nem tudom jobban leírni, úgy néz ki, mint egy aszalt szilva, de nem ragad). Nejlonban volt tárolva, gondolom nem ez a legjobb tárolási mód, rakjam ki szellőzni és utána hogyan tároljam (ha azt mondjátok, hogy felhasználható)? A legjobb állapotban lévőt kipróbáltam: habzik, szaga nincs, egy takarítós rongyot szépen kitisztított.
    Ha használható: hogyan? Nagy darabokban van, és túl kemény ahhoz, hogy lereszeljem. Ötletek?
    Köszi.

  • szepbambi szerint:
     
    2012. 04. 21. 14:42

    mert én úgy számoltam hoyg veszem az össze olaj mennyiséget és annak az 5%-a a superfat még külön,de nézegettem néhány recpetet és kiszámoltam superfateet de nem ugyanaz

  • szepbambi szerint:
     
    2012. 04. 21. 14:35

    kicsit most összezavarodtam a superfatet(5%os) hogyan is kell kiszámolni??

  • szepbambi szerint:
     
    2012. 04. 21. 13:05

    szia afonyaszorp!
    én is szeretnék samponszappant csinálni,az általad leírt receptet már elmentettem .Nekem ez a recept is megvan:
    ——
    “Samponszappan
    “Döglött ,fagyasztott, jégkásás sör : 274 gr
    Natriumhidroxid : 124 gr
    olíva olaj:405 gr
    Kókuszolaj: 180 gr
    Napraforgóolaj: 225 gr
    Ricinusolaj: 45 gr
    tojássárga 1 db
    méz 1 ek
    Finomra darált csalán: 1 tk
    shea vaj: 40gr

    A kásás sörben feloldom a lúgot,közben felmelegítem az olajakat,aztán beleöntöm az olajba a sörben feloldott lúgot,botmixer…amikor jó kezd pudingosodni (de nem nagyon,mert a további adalékoktól jobban besúrűsödik)akkor beleöntöttem a közben víz felett felolvasztott shea vajat,a mézet és a tojássárgát,aztán az illóolajat,én citromfűt tettem bele,gyorsan összemixeltem,nem sokáig mert már gyorsan sűrűsödik, ketté vettem és az egyikbe kavartam a csalánt.A formába előbb a csalános masszát öntöttem,majd a simát.Már nem csurgott bele annyira mert közben eléggé megskeményedett.Nagyon gyorsan kell dolgozni a méz,meg a tojás miattSmileDe a végeredmény megériSmile
    ———
    itt csak azt nem tudom hogy mi a superfat , a tojás nem büdösödik bele a szappanba?
    a samponszappan után kell ecetes/citromos öblítés?
    a kókuszolaj lehet finomított is?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.