Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,172 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
 • gaboca szerint:
   
  2012. 08. 02. 15:46

  Yes

 • Viki59 szerint:
   
  2012. 08. 02. 15:43

  Hamyka!
  A megszólított Én lennék. A receptektet azért tesszük fel az oldalra, hogy megosszuk egymás között azokat a recepteket amiket szeretünk és úgy gondoljuk,hogy másoknak is tetszeni fog. Az hogy ki mit és hogy készíti el saját magának azt mindenki maga dönti el. Én így készítem a saját szappanjaimból, mivel így tudom hasznosítani. Tudom, hogy mi van benne és azt is tudom, hogy előtte mire használtam. Lehet ezt bolti szappanból is készíteni, de akkor az már nem az Enyém. Szóval Te magad döntesz ( ha tudsz) arról, hogy az oldalra feltett receptek közül melyiket és hogyan készíted el.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 08. 02. 13:33

  Kedves Hamyka!
  Én a helyedben így csinálnám (illetve én így csináltam):
  Kezdj a reszeltszappan-receptekkel amiket feltettem. Egyszerűek de nagyszerűek. Szerezz be egy nagylyukú reszelőt, azzal reszeld a szappant, azzal könnyebb.

  Aztán ha a reszelt-szappan bejött, kezdj el olvasni a szappankészítésről, tanuld meg kívülről a biztonsági szabályokat, s ezután próbálj ki egy egyszerű receptet.
  Hidd el, hogy a reszeltszappan-sikerek után less elég sikerélményed ahhoz hogy ne tarts a lúgtól. Ha megtanulod kezelni, a barátoddá válik.

  Csak haladj lépésről lépésre, a többiek tapasztalata szerint, akkor nem lesz semmi gond.

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 02. 13:21

  sziasztok ujra Grin

  Huuu Bio felesééég köszyke szépen a hozzászolást, nem bántotál meg, csupán érdekelt a véleményed…..

  Akkor ugy tünik csak-csak a nátrium-hidroxydnál érdemes maradni, de még mindég ockodok töle, kis gyerek nincs, anyuval élek,

  az a gél csak 1 ötlet volt hogy megvalósítható-e!!!!

  Ill érdekelne hogy akik itt vannak a cseten (gondolom sokan vagyunk itt GrinDDD) hogy nekik van-e boltjuk válalkozásuk, mert ha van szívesen vennék tölük tuti jo recepteket, vagy esetleg készen szappankát, csak írjátok meg az árakat és azt is hogy mennyibe kerülne készen ill ha én magam csinálom meg: tehát megveszi nekem a hozzávalokat (ha nagyon segítökész az emberke) elküldi nekem postán, én kifizetem és én csinálom meg és nem ö….

  remélem értitek mire gondolok!!

  Írjatok és üdv: Hamyka

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 08. 02. 12:59

  Kedves Hamyka!
  Ez a krétaporos turmix nekem egyáltalán nem szimpi. A krétaport (modellgipsz) egyáltalán nem bőrápolásra találták ki, biztosan szárít (de azt is elképzelhetőnek tartom hogy egyéb rosszat is tesz a bőrrel), a mosószóda is egy baromi erős dolog, én csak a mosógépbe használom, hozzá nem nyúlnék kesztyű nélkül. Nem hinném hogy ebből a receptből jó sülne ki.

  A bőrünk a testünk egyik szerve, amit megeszel az is hatással van rá, akkor hogy ne lenne hatással rá (és az egész testünkre) az amit rákenünk?! Ezen szerintem gondolkozz el, egy kicsit több ideig mint az új ötleteken. Ezek a gélek nagyon praktiukusak, de valóban többet ártanak mint használnak.

  Ne haragudj, nem akarlak megbántani, de szerintem még elgondolkodni sem érdemes ilyen recepten. Folyékonyszappan receptet biztosan találsz a receptjeink közt, nagyon ajánlom hogy nézz körül.
  És nem igazán értem hogy van valami bajod a szappannal? Miért nem jó kézmosásra, miért akarsz mindenképp valami mást?

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 02. 10:13

  háááát, folyékony szappant csináltam máár bolti szappanbol de 1 halál mire lereszelem GrinDDD

  aztán adtam hozzá kis vízet persze mindezt 1 edényben, aztán jol ki is takarítottam GrinDDD

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 02. 10:06

  a géél csak 1 ötlet mert tudtommal használtok valami zselé szerü anyagot vagy tévedek? GrinDDD

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 02. 10:03

  vagy kicsi mennyiségben nem érdemes megcsinálni? Grin

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 02. 10:01

  Okééé
  Akkor marad a szappan Grin

  lehet megprobálom ezt a krétaporos megoldást Grin

  csak modellgipszett kell vennem, minden más aszem megvan Grin

  szóval a szikso az mososzóda?? asszem van mososzódám Grin

  oké asztali so kilöve Grin

  nemfogja a mososzóda irritálni a kezemet??

  ez a recept:

  Krétapor+sziksó+víz+zsíradék

  Krétaport modellgipszböl kell csinálni, ezt kell vennem, tisztítot vízem nincs azt hol tudok szerezzni?? elsöre nemsok kéne….

  szíksora azt montátok hogy mososzóda ez van itthon, nemsok de szerintem elég lesz…..

  zsíradék meg ugye disznózsír Grin

  de ha ez így nem jó akkor ajánjatok mást GrinDDD

  írjatok és üdv: hamyka

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 08. 01. 20:25

  Kedves Hamyka!
  Azon a bizonyos úton ne olyan kozmetikummal akarj elindulni amiről azt sem tudod hogy meg lehet-e csinálni házilag, illetve hogy mi kell hozzá. Miért nem hallgatsz a tapasztaltabbakra, és kezded az utadat azzal amit azok tanácsolnak? Én is elindultam valamikor, és én házi arcpakolásokkal meg arctisztítókkal kezdtem. Neked is ezt ajánlom.

  A kézmosószereket nem lehet házilag előállítani, mert olyan összetevőket tartalmaznak amiket igen nehéz (vagy egyenesen lehetetlen) beszerezni, illetve rengeteg olyan dolgot amiről halvány fogalmad sincs milyen veszélyesek.
  Ahogy Batora is írta “a túlzott bacimentesség nagyobb kárt okoz, mint hasznot”. Moss te csak kezet rendes szappannal, az a legtermészetesebb és a leghatásosabb minden kézmosó közül (ha nem hiszed, olvass utána a szappan kémiájának).

  Házi szappannal lehetne próbálkozni, azt felolvasztani és hozzáadni egyéb dolgokat, de egyrészt nem igen vannak ilyen receptek mert a legtöbben a szappant használjuk kézmosásra úgy ahogy van, másrészt az eredmény nem lenne ugyanolyan. Neked pedig –aki eddig az egyszerűbb dolgokat sem próbáltad- valószínűleg nagy kudarcot okozna.

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 18:46

  szioka Biofeleség!!

  Köszönöm szépen az üdvözlést…

  azért jo lenne ha tudnál nekem segíteni, ill bocsy a tul hosszu privitöl, de szeretnék elindulni azon a bizonyos úton… remélem megértesz…

  Írj és üdv: hamyka

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 08. 01. 18:28

  Szervusz kedves Hamyka! Isten hozott a házi kotyvasztók közt! Smile

  A lelkesedésed hogy le szeretnél cserélni mindent természetes és sk-dolgokra nagyon szép, de közel sem ilyen egyszerű a dolog. Ahhoz hogy tényleg mindent lecserélj igen sok minden kellene, legelsősorban rengeteget olvasni, de arra is fel kell készülnöd hogy nem mindent lehet egy az egyben helyettesíteni.

  A szappan a láncreakció vége, azzal kezdeni nem igen szerencsés. És sajnos egyetlen hozzászólás nem elég minden kérdésedre válaszolni.

  Ha megfogadsz egy tanácsot, keress az oldalon 1-2 egyszerűen megvalósítható kozmetikum-receptet és kezd azzal amihez biztosan mindened megvan. Kisérletezz egyszerű dolgokkal, és tanulmányozd ezek összetevőinek a hatását, iletve hogy hogyan érdemes használni ezeket az összetevőket.

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 16:38

  ok Batora akkor tegezödjünk ha szabad Grin

  Tudok rola hogy a nátrium-hidroxidot nem 1x-rü beszerezzni, 1-2 helyet tudok de sajna elkéne mennem érte személyesen…. szal esetleg az jöhetne szóba ha valaki tud küldeni nekem, de sajnos nem igazán vagyok jártas a szappan készítésben, tudom erre azt fogod javasolni hogy vegyem meg készen…..

  A Kész szappanal sincs semmi bajom mert nem kell vele ugy mond ,, pöcsölni,, de kérdezem én hogy mennyivel drágább a kész szappan mintha mi magunk csinálnánk meg?? ez a kérdés mindig foglalkoztat….

  Lehet rá írok nem sokára Biofeleségre ö biztos jobban tud nekem segíteni….

  írj és üdv: hamyka

  ui: gélben itt senki sem jártas??

 • batora szerint:
   
  2012. 08. 01. 16:33

  Szerintem mindenki nevében beszélek: maradjunk a Te-nél (azért, mert három gyerekem van, még nem vagyok egy vén szatyor….)

  Bár nem minden gyógyszertárban osztogatják az alapanyagokat, de 70%-os alkoholt általában lehet venni. Ha mégsem, akkor ha alaposan elolvastad volna a recept alatti részt is, ott Lukrécia kifejtette, hogy vodkával is működik (ezt egyébként több helyen is olvashatod).
  Mindent meg lehet csinálni, csak kérdés, hogy megéri-e ebbe-abba belekapni. Ha téged inkább a szappanfőzés érdekel, akkor olvass, olvass, olvass és ha ez után még van kérdésed, akkor tedd fel. Egyébként ha egy egyszerű alkohol beszerzése bonyolult, akkor kösd fel a gatyádat, mert a szappanfőzéshez szükséges NaOH-t (vagy KOH-t) beszerezni nem egyszerű mutatvány. Pláne vidékről Smile Tudom miről beszélek, én is vidéki vagyok Smile
  Egy jól összeállított szappant tudsz használni kézmosásra, fürdésre, hajmosásra, sőt borotválkozásra is. Az én dupla kakaós szappanomat egyedül hajmosásra nem használom, kézmosás, fürdés és borotválkozásra kitűnő:
  http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/pipereszappan/dupla-kakaos-szappan

  Hogy mennyire vagyok jártas? Kihez képest? Biofeleséghez képest kis pisis vagyok szappanfőzésügyileg, hozzád képest igen jártas Smile

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 16:19

  na de nem akarok semmitsem elkapkodni Grin

  Kedves Batora!!

  ön/te mennyire jártas eme dologban??

  tételezzük fel hogy teljesen elakarom hagyni a bolti dolgokat és erre akarok áttérni akkor miket érdemes venni milyen alapanyagokat, ill tárolo edényeket, persze ugy írd össze hogy minden benne legyen, és utánna mondmeg az árat is hogy mennyi lenne GrinDDD

  persze most csak érdeklödök!!

  írj és üdv: hamyka

  ui: önnek/neked sikerült már lecserélni az öszes bolti vackot ezekre?? vagy még nem??

  írj és üdv: Hamyka

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 16:00

  nem rosz de alkoholt baromi nehéz szerezzni…..

  honan lehet alkoholt szerezzni??

  jelenleg aszem van alkoholom, nagyon nehezen szereztem be, ennél jobb recept nincs??

  nem akarok finyáskodni de már lassan betiltanak mindent, amit meg kéne azt nem….

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 15:57

  szia batora és mindnekinek!!

  szappanbol is meg gélböl vagy miböl Grin

  ahogy leírtam nem kivitelezhetö??

  írj és üdv: hamyka

 • batora szerint:
   
  2012. 08. 01. 14:43

  Hamyka, kedves!

  Vasalni ne vasaljon? Wink

  Először jó lenne ha te eldöntenéd, hogy mit szeretnél. Utána olvasd el az ide vonatkozó okosságokat (pl. ha szappannál maradsz, akkor Biofeleség szappankészítő leckéit). Segíteni akkor tudunk, ha van már valami elképzelésed. De jelenleg nem tiszta, hogy szappant szeretnél vagy valami kencét…

  De, hogy válaszoljak a többi kérdésedre is:
  Nekünk nincs érintés nélküli izénk, gyakorlatilag a gyerekeim kb. 5 perc alatt kimerítenék Smile Túl ezen, hiszem, hogy a túlzott bacimentesség nagyobb kárt okoz, mint hasznot. Csak akkor használunk fertőtlenítős kézmosót, amikor valami nyavalyája van valakinek. Kézfertőtlenítő recept itt:
  http://lukreciakencei.hu/recept/testapolas/kezapolas/kezfertotlenito-hazilag-termeszetesen

  Mi volt még?
  Sziksó NEM helyettesíthető konyhasóval. Sziksó = (mosó)szóda, nátrium-karbonát. És most félre ne értsd amit írok: nagyon sokat kell még tanulnod. Ez önmagában nem baj, sőt. Szerintem nincs olyan ember, akinek ne tudna valaki más újat mondani. De ne kezdd el úgy a házi boszorkánykodást, hogy egyből kútfőből helyettesítenél, ha nem tudsz valamit, hogy mi az pontosan, tudod, google a te barátod is Wink Vagy kérdezz rá.

  Víz: nem jó a csapvíz, hacsak nincs tisztítóberendezéssel ellátva a vezetékes víz. Ioncserélt v. deszt. víz a megfelelő. Erről szappanos témában itt olvashatsz:
  http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/a-szappan-keszitese-hideg-eljarassal-alapanyagok
  Kence témában itt:
  http://lukreciakencei.hu/kremkeszites/kremkeszitesi_alapok/milyen-tipusu-alapanyagokat-erdemes-beszereznunk

  Kezdő szett: a webáruházak többségében van. A kérdés itt is az, hogy mit szeretnél? Kencét vagy szappant?

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 14:15

  Na valami ilyesmire gondoltam:

  http://www.okovilag.hu/hu/gyogykozmetikumok/13-herba-gold-antibakterialis-szappan-250ml–330730.html

  http://www.okovilag.hu/hu/gyogykozmetikumok/227-herba-gold-aktiv-balzsam-75ml-.html

  http://www.okovilag.hu/hu/szappanok/226-antibakterialis-gel-100ml-.html

  http://www.okovilag.hu/hu/folyekonyszappanok/142-tabiano-biokenes-folyekony-szappan-500ml.html

  Bocsi az oldal címekért, de más hogy nem tudom elmagyarázni hogy mire is gondolok GrinDDD

  nem tudom hogy ennyi jo tulajdonságot bele lehet-e tenni egyetlen gélbe vagy szappanba??

  írjatok és üdv: hamyka

  ui: kezdésnek talán a teafa illoolaj jol lehet bár nem tudom, majd ti megmondjátok GrinDDD

  és antibakteriális hatásu legyen GrinDDD

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 13:52

  vagy jobb lenne házilag szappant csinálni és azt felolvasztani?? szerintetek?? melyik lenne a jobb??

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 13:49

  rere ismét én GrinDDD

  szal én valami gél valamire gondolok aminek antibakteriális hatásu és jo lenne ha habozna is, így nem csak kézmosásra lenne jo hanem borotválkozáshoz is, szal olyan szuper szerre gondoltam aminek a hozzá tevöit nem olyan nehéz beszerezzni, elég olcso a bolti árakhoz képest már ha olcson kihozhato GrinDDD

  és talán méég fürdésre is jo lenne, és közbe ápolná a bört is GrinDDD

  és persze az intim testrésznél is használhato legyen, tehát mindenképp kellemes legyen…. ja és ha lehet illata is legyen GrinDD

  és ebbe az érintés nélküli kézmosoba is bele tudjam önteni Grin

  van ötletetek?? remélem hogy van!!

  írjatok és üdv: hamyka

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 12:18

  rere!!

  ismét én GrinD

  Arra is gondoltam már hogy 1 kezdö szetet össze állítani de nem is lenne annyira kezdö szett, minden benne lenne és aki használja eldöntheti hogy miket akar csinálni a készlettböl!!!

  szerintem nagyon jo lenne!! persze nem horribilis árért persze!!

  Írjatok és üdv: hamyka

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 01. 12:09

  sziasztok!! Grin

  totál kezdö vagyok, de remélem tudtok nekem segíteni!! GrinDDD

  mit ajánlotok 1 kezdönek?? nah ne ugorjunk egyböl fejest a témába, menjünk szépen végig az elejétöl a végéig hogy mit miben érdemes tárolni, illetve hogy hosszan elállnak-e az összetevök ill a kész termékek, illetve ha kell tartosítani akkor mivel érdemes….

  minden érdekel GrinDDD

  írjatok és üdv: hamyka

  ui: nem tudom nektek van érintésnélküli kézmosotok?? vagy szerintetek hülyeség??

  olyan kézmoso lötyit szeretnék csinálni mint amit a dettol is készít, lehet hülyeség volt részremröl hogy megvettem a hozzá valo utántöltöt…..

  most nemrég láttam olyan szappan készítési receptet hogy:

  Krétapor-víz-sziksó-zsíradék kell hozzá, persze ezt fözni kell….

  Krétaport így lehet olcson: modellgipszböl és vízböl állítolag lehet csinálni, miután jol megkötöt és meg száradt utánna gondolom lehet porrá törni..

  a szíkso helyett gondolom jo az asztali so is….

  a víz az lehet az ami a csapbol folyik vagy érdemesebb tisztítotat használni??

  ti mit ajánlotok???

  Írjatok és üdv: hamyka

  Ui: remélem nem vagyok reménytelen eset, sajna a tanfolyam árát nem tudom megfizetni így marad a net!!!

 • Taticsa szerint:
   
  2012. 07. 25. 15:10

  Szia Biofeleség!
  Köszönöm hasznos tanácsaidat!!

  Először nekem is soknak tűnt a folyadék,aztán 2*átszámoltam és az általam ismert 2 kalkulátor szerint is ugyan az jött ki…..azt meg sajna nem tudom(nem értem) hogyan is számolhatnám ki hogy bizonyos olajokhoz mennyi lúg és folyadék kell??
  El tudnád magyarázni mert híg az agyam és sajna nem értem az oldalon is található magyarázatot Sweat
  Ezek után kíváncsi vagyok milyen is lesz,de ha Te azt mondod jó akkor bizti úgy leszSmile

  Szép napot!

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 07. 25. 14:56

  Kedves Taticsa!

  Itt bújik ki a szög a te nagyon folyékony zsákodból: a tej és az olaj egyaránt túl sok! Thunder

  Te 220,4gr tejet használtál a hideg eljárással készített szappanodban. Csakhogy ez a mennyiség még annál is több egy kicsit amit a meleg eljáráskor kellene használni (217,5gr). A hidegen készítéskor a te olajmennyiségedhez ami ugye 580gr elegendő lenne 174gr folyadék.

  Másrészt a lúg mennyiségét már alapból kb. 6%-os superfattel kalkulálta a recepted, ami azt jelenti hogy az összes olaj 6%-a elszappanosítatlan marad a szappanba. És te még ehhez adtál plusz 10gr ricinusolajat, így a szapanodnak kb. 8% superfat-ja lett, s ez igen magas.
  Szinte bizonyos hogy a magas superfat a tej zsírjával együtt tette hogy annyi olaj csapódott ki a szappanodból.

  Mindenképpen olvasd át ezt: http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/v-resz-hogyan-irjunk-sajat-szappan-receptet
  …és amikor új receptet próbálsz, mindig ellenőrizd a mennyiségeket egy kalkulátorral, vagy egyszerűen magadtól utánaszámolva. Az emberi utánaszámolás sokkal ritkábban téved mint az internetes csuda-kalkulátorok.

  Nyugodj meg, és hagyd a szappanodat érni amíg csak lehet, de minimum 6 hétig. Meglátod hogy nagyon jó kis szapan lesz Sun

 • Taticsa szerint:
   
  2012. 07. 24. 12:00

  de hebrecsóré vagyok,nem válaszoltam a kérdésedre Grin igen voltak szalagok! Smile

 • Taticsa szerint:
   
  2012. 07. 24. 11:59

  Drága Biofeleség!

  Kicsit megnyugtattál! Smile

  A recept:300g oliva olaj
  180g kókuszolaj
  100g napraforgóolaj
  220,40g kecsketej
  81,94g NaOH
  ezt megfeleztem,egyik felébe szegfűszeget tettem (egészbe és őrölve) a másik felébe pedig narancs,grapefruit és citrom héját reszelve,narancs illóval +mindkettőbe 5-5g ricinusolaj került

  De most mitől lehet a tetején annyi olaj amit leöntöttem???nem értem.. :s
  talán túl zsíros lehetett a tej?Mert mikor feloldottam benne a lúgot már akkor is úszott a tetején egy jó adag…

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 07. 24. 11:50

  Szia Taticsa!
  Ahány tej, annyi féle, de nekem általában aranysárgává válik a lúg hatására, akkor is ha lefagyasztom.
  Rendesen kialakult a szalag?
  Írd le a receptet, akkor többet tudok.

 • Taticsa szerint:
   
  2012. 07. 24. 10:49

  Szervusztok!
  Már megint ÉN Smile
  Segítsetek legyetek szívesek!Elkészítettem a 6.adag szapimat,számolt recept szerint,kecsketejeset,jól ki is találtam az illatkombinációt,viszont készítésnél az alábbiakat tapasztaltam.A kecstejet lefagyasztottam (már lehet ez az első probléma) összetörtem és hozzá adtam a kiszámított lúg mennyiséget,amikor beletettem az első kecsketejes szapimba a lúgot szép fehér maradt ez meg narancssárga lett……itt már gyanús volt ,de én balga csináltam tovább,szépen ahogy tőletek tanultam,formába töltöttem.Most néztem meg, a formában a szappan fölött k.b. 1dl olaj úszkált……..Nos valaki tapasztalt már ilyet?Mit rontottam el?A tej nem volt jó?
  Gondolom ez a szappan kuka lesz pedig csúcs lett volna ha jó.. :s

  Előre is köszönöm!!!

  Sziasztok!

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 07. 22. 13:20

  Kedves Balagi, Batora és Casale!

  Hogy a sztearin sav miként viselkedik a szappanban, nem tudom mert nem ismerem. Egyrészt azt mondjátok hogy egy viasz-szerű valami, de ez is egyfajta sav.
  Egyrészt ahogy eddig olvastam ilyesmiről, bármilyen savas anyag negativ irányban befolyásolhatja a szappanosodást, mert semlegesíti a lúgot.
  Másrészt viszont ha természetes szappant akarunk csinálni, akkor minek kell bele tenni savakat? Question Ez sokkalinkább a “bőrsemleges szappan” illúziójából született ötlet, amivel a kémiai ipar eladja a termékeit.
  Ajánlom figyelmetekbe:
  http://antalvali.com/szappan-vagy-nem-szappan.html

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.