Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,172 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
 • batora szerint:
   
  2012. 10. 09. 13:37

  Baba, kedves!
  De, bántja a bőrt Wink , ezért kell a biztonsági szabályokat betartani. A kész szappanban már nincs jelen a lúg, ha ez a része érdekelt Smile J

  Lányok!
  Közben leveleztem a Humanity-s Adriennel: a 25 kg-s pikkelyesen az van, hogy 99,8%-os, a 900 g-osnál 98 %. Azt írta vissza, hogy elírás történt, javítják.

 • Baba szerint:
   
  2012. 10. 09. 13:28

  Lányok! Ez csodálatosan szép http://www.youtube.com/watch?v=OG2Mv3bDBvQ&feature=related Még nem csináltam szappant, de kezdek kedvet kapni. Kicsit bonyolultnak tűnnek a szappanreceptek. A lúg nem bántja a bőrt?

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 09. 12:54

  Kedves Mindenki!

  A kurkumás-főzős módszert Casale írta.

  Gondolataim a NaOH-ról:
  Az 500 g 840 Ft-ért drága. Az azúrban 900 g 900 Ft, a Humanity-n egy picivel drágább, a többin mégdrágább.
  Megnéztem a különböző honlapok nátrium-hidroxid felhozatalát és azok biztonsági adatlapjait. A CAS szám (vegyi anyagok azonosítására szolgáló regisztrációs szám) mindegyik verziónak ugyanaz: azaz JPÉ (józan paraszti ész)-el mindegyiknek ugyanannak kell lennie. A biztonsági adatlapon ez áll: tömegszázalék >95%. Akkor vajon honnan veszi egyik-másik honlap a 98-99… akárhány%-ot?? Vagy a CAS szám nem azt takarja, amit én gondolok? Freya, HELP!

  A kókuszillatú kókuszolaj a finomítatlan, de szerintem
  – szappanhoz az túl drága
  – szerintem nem marad meg a kész szappanban az illata.

 • judwil szerint:
   
  2012. 10. 09. 12:31

  Hoppä, most nezegettem a privät levelezesem…es azt hiszem tudom ki vagy.Smile

 • judwil szerint:
   
  2012. 10. 09. 12:14

  Kedves L_Andi!
  En ilyet nem irtam a kurkumärol, hogy deszt. vizben kell felfözni.Question Javaslom olvasd el ismet figyelmesebben! De ha tenyleg zavarosan fogalmaztam, kerlek jelezzetek! Batora es Biofeleseg minden kerdesedet megvälaszolta…meg talän annyit – mindket NaOH-t hasznälom. Az Azuros kicsit szemetesebbnek tünik, de a kesz szappanban mär nincs jelentösege, mivel minden lugot müa. szitän keresztül adok az olajokhoz.Wink Azt a tölcserest megoldäst pedig feletsd el!Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 09. 11:38

  Kedves Andi!
  -(Batorának is): Mindenképp az a nátronlúg a jobb, amelyik tisztább, tehát amelyiknek nagyobb a koncentrációja, de minimum 98-99%. A lúgkalkulátorok mindegyike az olajok elszappanosításához szükséges 100%-ig tiszta nátronlúggal számol, úgyhogy minél magasabb a koncentrációja, annál pontosabbak lesznek az arányok, s annál jobb lesz a szappan.
  -A tölcséres játék túl drágának bizonyulhat, vigyázz!!! Keress hőálló üvegtálat, ami elég széles. Én tavaly a Tescoban találtam.
  -A kókuszolaj vagy kókuszvaj ugyanaz, de a kozmetikai használatra és az étkezésre alkalmas már nem mindig. Akarom mondani: azt az olajat amit étkezési célra készítettek nyugodtan használhatjuk szappanban is, de a kozmetikai célra rendelt olajat nem biztos hogy meg lehet enni. Utána kell nézni alaposan a forgalmazó cégnél, mert nagyon sok az átverés ilyen téren is.
  -A kókuszolaj a szappanban 30% felett szárítHAT. Személyfüggő.
  -A szappannal való hajmosás is személyfüggő, lehet hogy bejön, lehet hogy nem. Én még nem találtam meg a megfelelőt, de a férjem már az agyagos szappanommal mos hajat.
  Hajmosáskor a legjobb kb. 1liter vízben leoldani a szappanból, majd ezt az oldatot használni sampon helyett, alaposan kiöblíteni, s az utólsó öblítést ecetes vagy citromos vízzel (1dl ½ liter vízbe) végezni, s ezt már nem öblítjük ki.
  -A kereskedelmi forgalomban kapható szintetikus illatanyagok többsége nem alkalmas a bőrre való alkalmazásra, csak levegőillatosításra. Légy óvatos velük, mert toxikusak, és beláthatatlan kárt okozhatnak a bőrre használva.
  -Mi lenne ha keresnél kókuszillatú kókuszolajat (amit meg is lehet enni) és illatnak édesnarancs illót használnál? Igazi trópusi szappan lenne… Wink

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 09. 10:38

  De pont hogy a gyöngyös az olcsóbb, pedig az a tisztább a %-ok szerint…….ezért nem értem. A Humanity-n 900 gr gyöngyös 990 Ft. Ez olcsóbb jóval mint amit én vettem: 500 gr pikkelyes 840 Ft-ért. Pont azért gondoltam h. ha mindegy melyik, akkor legközelebb gyöngyöset vásárolnék, mert olcsóbb is, ráadásul én akkorát bénáztam a pikkelyessel, tölcséren keresztül akartam beleönteni a lúgálló üvegbe (aminek szűk a szája, a kiskanál se megy bele h. azzal adagoljam kanalanként, de csak ezt találtam biztonságosnak az otthoni lehetőségek közül), és a pikkelyes az nem ment át a tölcsér lyukán alul, tunkoltam lefelé egy kötőtűvel, közben pedig már melegedett az edény, ki is szóródótt, gumikesztyűvel összecsipkedtem őket az asztalról……..elég bénaság volt az egész Smile …….. megvárom hátha valaki már használt gyöngyös NaOH-t……..

  Olvastam mannaszappan-t is, a kókuszolajasat, de írja hogy illatot ne várjunk……. gondolkodom a nem természetes alapú illatosítón, ezt hol lehet beszerezni? Annyira imádja a kókusz illatát a barátnőm……..s ha már neki készül, talán megalkuszom…Smile

  Még keresek kókuszos receptet, tudom nem szabad csak kókuszolajból, mert szárít, esetleg van valaki aki csinált már kókuszost, és bevált neki?

  Köszi, sokat tanulok !!!!

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 09. 10:16

  Kedves Andi!

  – én még nem próbáltam a gyöngyöt, ha elfogy a pikkelyes, azt fogok venni. Jobbnak tűnik az adagolása, másban szerintem nincs eltérés. Creativiky honlapján régebben olvastam egy szösszenetet a körúti Azúrról. Ott említi, hogy van a technikai NaOH (ez van ráírva a pikkelyesre is) és a …….. NaOH. A szappanfőzéshez elég a technikai, a másik sokkal tisztább (gondolom, jobban közelít a 100% NaOH-hoz vagy talán 100%-os?) és sokkal drágább.
  – használhatod hajmosásra, DE. Nem biztos, hogy a hajad/fejbőrödnek jó lesz. Tudod, ez is olyan, hogy egyiknek jó, másiknak nem. Mi Biofeleséggel még nem találtuk meg a számunkra ideális hajmosó szappant, mindkettőnknek könnyen zsírosodó hajunk van. Kísérletezni kell. Vesztenivalód nincs. Én megcsináltam ezt a hajmosószappant:
  http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/samponszappan/sampon-szappan
  nekem nem jött be, nem is tudom kinek odaadni. Így ha gondolod, írj privit, szívesen elküldöm, mert a többségnek szuper. Javaslom egyébként a recept alatti beszélgetést elolvasni, plusz van egy haj-baj fórumtopik is…
  – szeletelés simán megy késsel is, jobb rá a nem annyira hajlékony pengéjű kés. Bizonyos erőkifejtés kell, ezért talán jobb a külön szeletelő, de olvastam már olyat, hogy sima spaklival szeleteli a szappant.
  – kókuszolaj=kókuszzsír=kókuszvaj. Elnevezés-különbség azért van, mert szerkezetileg zsír/vaj, de a mi éghajlatunkon olaj, mivel az olvadáspontja 25 fok körül van. Igen, ezt lehet étkezésre is használni: sütni benne, kenyérre kenni, stb.
  – csak kókuszolaj tartalmú szappanokról megoszlanak a vélemények, de a nagy tudorok azt mondják, hogy 30%-nál többet nem szabad a szappanba rakni, mert az már nagyon szárít. A másik oldal meg azt mondja, hogy a mannaszappan 100%-os kókuszszappanja nagyon jó. Smile
  – Kókusz illatú szappant csak mesterséges illattal fogsz tudni elérni, természetessel nem. A kérdés az, hogy ez bevállalható kompromisszum a részedről vagy sem. A kókusz reszelék a szappanba nagyon jó, de nagyon érdes lesz tőle, azaz durva bőrradír. Én nyáron szinte csak mezítláb vagyok hajlandó mászkálni itthon a kertben, meg mások kertjében is Smile így nyáron nagyon durván tud kinézni a sarkam, a kókuszreszelékes szappannal viszont gyönyörűen karbantartottam most nyáron, anélkül, hogy állandóan sarokreszelővel kellett volna bajlódnom.

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 09. 10:07

  Kedves Judwil !

  Értem hogy a superfat legyen a színezett olaj, amit szalagosodáskor kellene hozzáadni, de én nem így csináltam külön, hanem eleve kevesebb lúgot adtam a folyadékhoz, így kb. 6 % superfat lett. Gondolom ha így csinálom akkor már az elején kellene beleszámítani az olaj mennyiségbe a színezett olajat is, de akkor a NaOH nem teszi tönkre a nagy hőmérsékleten a színezett olaj színét?
  Én alapvetően sárga, rózsaszín, és földszinű (zöldes,szürkés,barnás) szappanokat kedvelek, még böngészem, mikkel érhetem el ezeket.
  Jól értettem….?…….. ha kurkumával sárgítok, akkor a desztillált vízbe főzzem bele (forrásig max) és akkor erre a deszt.vízre (kurkumás víz) öntsem a lúgot? Nem megy tönkre a lúgtól a színe? Azt értem hogy folyamatosan elveszti, de legalább az érési folyamat végéig megmarad?
  Humanity-n láttam sárgarépa port, ez jónak tűnik nekem…….esetleg próbáltad?
  Andi

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 09. 09:53

  Kedves Segítőim!
  Köszönöm mindenki válaszát, sok hasznos infót kaptam Smile
  A dobozt a méretek alapján meg tudjuk csinálni, s mindkét webáruház-oldalon találtam hasznos dolgokat……..pl sokkal, de sokkal olcsóbban a virág formájú szilikon formát, s olcsóbban NaOH-t…….stb.
  Viszont a válaszok alapján felmerült még kérdésem :
  – pikkelyes vagy gyöngy formájú NaOH a jobb? Én szerintem pikkelyest használtam, olyan volt mint valami különböző méretű reszelék, viszont a Humanity-n azt írják hogy a gyöngy-formájú a magasabb százalékú, a pikkelyes csak 98 %-os. Számít? Ráadásul a Humanity-n jóval olcsóbb (gyöngyös)……
  – ezeket a szappanokat tényleg használhatom hajmosásra? Egyszerűen csak bekenem vele a fejem Smile ? Vagy fel kell valamennyit áztatni belőle és azzal mosni a hajat? Vagy a hajmosó szappan az más összetételű? Én Biofeleség által ajánlott olivás alap-szappant készítettem el, ezzel moshatok hajat is? ÓÓÓ az nagyon jó lenne Smile
  – Ma fogok szeletelni 48 óra után, de olvastam ezt-azt, elbizonytalanodtam, késsel ez nem fog menni? Külön szeletelő penge – vagy mi – kell hozzá? Ha nincs penge csak kés, el fog törni?
  – Mintát nyomni bele szeletelés után 1-2 napig lehetséges, jól értem?

  S a következő szappanomhoz a kérdésem:
  – szeretnék jól habzó szappant készíteni, olvastam mindent, és azt h. ehhez akkor kókuszolajast kell készíteni. Megnéztem a recepteket és nem találtam kókusz-szappant, hanem vegyeseket………ráadásul még mindig szeretnék illatokat is, a legkedvesebb barátnőm kókusz-mániás és az ő ajándéka lenne, tehát illatos kellene, pici kókuszreszelékkel………esetleg tud valaki javasolni egy ilyen receptet?
  – Kókuszolajjal kapcsolatban is kérdeznék……a kókuszolaj az ugyanaz mint a kókuszvaj? Olajnak írják, de képeken vajnak látszik…….olyan darabosnak. A leírása ez :
  színtelen, 100 % természetes kókuszolaj, 99,8 % telített zsírsav tartalommal, összetétel: laurinsav, mirintinsav,palmitinsav,kaprinsav,kaprilsav,stearinsav. Nem hidrogénezett ! Bocsi ha hosszú voltam………..de a kérdés, ezt kell beletenni szappanba? S egyébként ezt lehet megenni is? Pajzsmirigy-betegségre ajánlják, enni, sütni vele…..és én az vagyok (alulműködés). Tehát ha veszek, szappant is csinálhatok és kenyérre is kenhetem vacsira Smile ? Mert 1590 Ft-ért 1000 ml-t adnak….. jó sok.
  Lehet h. butaság volt, de nem tudtam máshol megkérdezni……..

  Előre is köszönöm válaszaitokat. Nagyon jó hogy itt segítetek a kezdőknek…….

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 09. 08:38

  Már régebben szóba került a Humanity webáruház, szinte napról-napra vannak új dolgok a szappankészítéshez, szerintem nagyon jó áron.
  Pl. szappanöntő láda 3500 Ft, hullámos szappanszeletelő 1490 Ft (!)

  Ugyanitt nagyon jó áron van a mosáshoz szükséges alapanyagok pl. az oxigénes fehérítő, mosószóda, stb.

  http://humanity.aruhaz.info/

 • judwil szerint:
   
  2012. 10. 09. 00:30

  L_Andinak…
  Ezek a szinezök jo ha elö vannak keszitve! Vagy pär orät hagyod ällni abban az olajban amit sf-kent a vegen adsz a masszähoz vagy keszithetsz egy olajos kivaonatot is ha nagyobb mennyiseget szeretnel szinezni.
  Elsö verzio,ha csak a massza fele van szinezve…kb.1-2 teäskanälnyi Anatto v. kurkuma kb. fel kilonyi olajmennyiseghez – ez superfatkent az extra olajban äztatva.
  Mäsodik verzio, ha egy olaj kivonatot keszitesz. Itt 100gr paprika, kurkuma stb. 300gr szoja, oliva vagy kukoricacsira olajban elkeversz. Vizgöz fölött közel a forräspontig felmelegited majd lehütöd es pär napig ällni hagyod. A szines olajat kävefilteren keresztül ätszüröd. A maradekot ez esetben hideg es sötet helyen kell tärolni.
  Napraforgot max. 20%-ban adnak egy masszähoz. Mert nagyobb mennyisegben nehezen kemenyedik a szappanod- tehät oliväval feles aränyban abszolut nem müködik! Ezen kivül nem is habozna.
  Az illokhoz meg annyit, hogy ezek a legdrägäbb alkotoi egy szappannak. Nem erdemes az ismeretlen, olcsot välasztani mert nagy kellemetlenseget tud okozni neha. Pl. mär keszitesnel nem lesz idöd formäba önteni…vagy ami meg rosszabb ha allergiäs tünetet okoz. Remelem mindenre välaszoltam igy ejfel elmultäval…Smile

 • casale szerint:
   
  2012. 10. 08. 23:39

  Bocsi Pandortex.hu

 • casale szerint:
   
  2012. 10. 08. 23:38

  Kedves L_Andi!

  Sajnos a szappanod színe nem fog változni.! Frown
  Én szilikon formákat a Pandorte.hu-n vettem többet is. Ma megnéztem nincs nagy kínálat, de az hetente változik.A képemen látható 3 db pillangó 700 Ft volt.
  Érdemes a Vaterán is körülnézni. Több oldalnyi szilikon forma van ott is.
  Ha küldesz nekem privát üzenetet szívesen elküldöm a boros dobozból készített formám fényképét az email címedre. Ezt én csináltam júniusban. Ha ezt egy 56 éves nő el tudja készíteni, akkor egy ügyes férjnek gyerekjáték! Boros dobozt én nem vettem, hanem megkérdeztem az ismerőseimet és rögtön kettőt is kaptam. Tudok fotót küldeni a szappan vágómról is, az is sk.
  Szerintem sem olcsó a szappanosdi, de 12-16 db házi készítésű szappant 800 Ft/db árral számolva 9600-12800 Ft-ért tudnál megvenni. Akkor most drága vagy olcsó amit csináltál?
  Casale

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 08. 19:14

  Kedves Andi,
  Ne edd magad ha még nem gondolod így: a mai ember bizony sokszor nem lát tovább az orra hegyénél, s nekem is csak azért van ilyen tapasztalatom, mert egy ekcéma miatt kezdtem természetes kozmetikumok után kutatni. Viszont abban biztos vagyok, hogy nagyon sok örömöt lelsz majd a saját kezű szappanokban, s minden szappan után egyre elégedettebb leszel.
  Formának pedig egyaránt jók a szilikon plumcake-formák: http://www.ipib.it/Stampi-in-silicone/STAMPO-IN-SILICONE-PLUMCAKE-CM.24/
  vagy a borosdobozok is: http://www.magyarbor.net/magyarbor/index.php?page=shop.product_details&category_id=28&flypage=shop.flypage&product_id=487&option=com_virtuemart&Itemid=33&vmcchk=1&Itemid=33
  Mindkettő mellett megtalálod a méreteket is. Én az előző szilikonformát használom, mert nem kell kibélelni vagy kikenni, így is könnyen kijön a szappan, de a fadoboz is jó, csak ki kell bélelni sütőpapírral.

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 08. 14:52

  Szia!
  Igen, remélem én is ilyen véleményen leszek a saját szappanjaimról Smile Szeretnék még csinálni, kerítek valami fadobozt hozzá, csak nem tudom hogy egy kg olajos (300 gr víz, 126 gr NaOH) mennyiséghez (azt a receptet csináltam meg, amit ajánlottál), mekkora doboz legyen. Van esetleg ilyen dobozod, s megadnád a méreteit? Akkor a férjemmel összeállíttatnám, mert még nem tudok ilyen drága virágos szilikon formákat vásárolni.
  2x vásároltam ilyen házi természetes szappant, és az egyikkel úgy jártam, hogy mosakodás közben összeszínezte a mosdókagylót, győztem letakarítani, nem szeretnék ilyen – nem tudom milyen – színezőt használni, meg tudnád esetleg írni, hogy melyikek a stabil színek, ami használat közben ahogy ázik el is távozik a lefolyóban Smile
  Andi
  ui: előre is köszönöm ha tudsz dobozméretet adni

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 08. 14:36

  Kedves Andi,
  A szappan-színezés az bizony művészet. Meg kell vallanom, hogy ebben én sem vagyok szakértő, az én szappanjaim általában természetes színűek: az olajokon, gyógynövény-főzeten, kávén és agyagon kívül nem használok semi színezéket. Ebben Judwil sokkal többet tud, nézegesd a blogját.

  Ami a szappanosítás árát illeti, arról pedig azt gondolom hogy nekem két év távlatában igenis kifizetődő. A beszerzett dolgok nem voltak olcsók, de…
  -1kg olajból 12db kb. 100gr-os 100%-ig természetes szappanom van, amelyek semmi olyat nem tartalmaznak ami rosszat tehetne a bőrömnek. Add össze mennyibe kerül ez a bolti szappanokból, amelyek telis tele vannak szintetikus illatanyagokkal meg tartósitószerekkel.
  -ezekkel a szappanokkal mosakszunk, hajat mosunk, és a férjem is ezzel borotválkozik. Tehát nincsen többé szükségünk arclemosóra, tudfürdőre, samponra, borotvahabra.
  -egy barátunknak és az unokabátyámnak teljesen elmúlt az évek óta húzódó bőrbetegsége, s nincs többé szükségük patikai lemosókra vagy kenőcsökre.

  Kedves Sportautó,
  A “Szappanok” menu “Reszelt szappanok” pontja alatt több receptet is találhatsz a szappanod kiegészítésére. Ezekben a receptekben megleled a megfelelő arányokat, a hozzávalókat pedig te választod, pl. egy olajat nyugodtan helyettesíthetsz egy másikkal, csak a mennyiséget ne növeld, nehogy a szappanod túl puha legyen.

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 08. 14:34

  Köszi. Anatto-t hol lehet beszerezni? Kurkumát tudok venni, de akkor ezt mikor tegyem bele, melyik fázisban? S mennyit kell beletenni, mondjuk egy kg olajat alapul véve…….
  Igen, meglepődtem hogy drága a szappan-hobbi, de nem ment el tőle a kedvem……egyébként lehet h. hülyeséget kérdezek, de sima étolajból nem lehet csinálni? Vagy felesben olivával? Van valami netbolt, ahol az illóolajokat olcsóbban be lehet szerezni? Meglepődtem h. a 10 ml 100 %-os citromolaj 840 Ft…….stb. Aromax-ot vásároltam, én azt hallottam h. az a legjobb márka, de lehet h. szappanhoz megfelel egy olcsóbb is ? Tudtok ajánlani esetleg? Én szeretném ha illatos lenne a szappanom…..

  Más: azóta már találtam szilikon virágformákat, hát meggondolom h megvegyem-e 3900-ért.
  Andi

 • judwil szerint:
   
  2012. 10. 08. 13:49

  Szia L_Andi!
  Ha természetes színezővel szeretnél sárga színt, akkor javaslom az Anatto port. Rendszeresen használom, szép mélysárga színt érsz el vele. A kurkuma is nagyon jó…ez egy világosabb sárga. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy ezek a természetes színezékek idővel kifakulnak. A szappanozás tényleg drága hobby, ha meg még extra olajakat teszel bele, no meg az illókat…akkor már nem is számolom.Smile Szóval nekem még nem sikerült pár 100Ft-ból kihozni 1db szappant.Wink

 • sportauto szerint:
   
  2012. 10. 08. 11:03

  Üdv mindenkinek!!
  Kérdezném,hogy vettem kamillás bioszappant.Ebből szeretnék reszelt szappant készíteni.Ha lereszelem utána fel kell olvasztanom,hogy bele tudjam keverni a többi hozzávalót?Jól gondolom?Köszönöm.Ja és mindegy mit keverek hozzá?Ezzel lehet kísérletezni?Várom az okosító ötleteket.Még egyszer köszönöm.

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 08. 10:49

  Sziasztok!
  Elkészültem a szappannal, leírom tapasztalataimat Smile
  Úgy csináltam mindent ahogy le van írva, és szalagosodásig minden szépen alakult. Belekevertem a sárfányos lisztet, de sajnos nem lett sárga tőle…..remélhetem h. az érés folyamán megsárgul a szappan? Olyan fehéres-vajszínű, gondolom ilyen alapban az olivaolajtól. Egy fagyisdoboz és 8 közepes muffinforma lett, papírkapszlikba raktam, remélem holnap este szépen lejön a papír róla. Tehát eddig összességében jól alakult, a színére majd még visszatérünk…..

  Szeretnék mégegyszer szappant készíteni, de virágformákba vagyok beleszeretve, s láttam más sok ilyet, azokhoz hol lehet szilikonformát kapni? Azok a formák méretre kb. mekkorák? Normál muffinsütő és a csokibonbon közöttiek kb? Én rákerestem a neten virágformákra, de sajnos csak jégkockakészítőt találtam ill H. Kitty-t Smile Ajándékokat akarok készíteni….
  Másik kérdésem, hogy ez másnak is ilyen drága hobbi, vagy én szaladtam bele mindenből a legdrágábba: 1 kg olivaolaj kb. 1300 Ft, 10 ml citromolaj 100 %-os, 840 Ft, plusz a lúg, sárfány, desztvíz, s ráadásul egy egyszerű alig pár hozzávalós receptet próbáltam ki, mibe jön ki ha valami csodaszappant szeretnék……..kiváncsi lennék mások véleményére az árak tekintetében.
  Mégegyszer köszönöm a tanácsokat, mindent megfogadtam, s szereztem hőmérőt is, bár volt 1-2 fok eltérés, mert a lúgos már továbbhűlt, mire az olaj 45 fok lett…..de szép sima lett így is, tökéletes szalagfázisom volt….. remélem illatos is marad.
  Andi

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 07. 11:12

  Huuu, Casale, kössz hogy figyelmeztettél! A gránátalma levem most lefagyasztva várja a napját, amint kimászok az influenzából nekiesek.
  Igazad lehet a sáfránnyal kapcsolatban, legközelebb megpróbálom a vízben.

 • casale szerint:
   
  2012. 10. 06. 23:39

  Kedves Biofeleség!
  Én próbáltam a sáfrányt olajba keverni, de azt nem színezte meg. Aztán eszembe jutott, hogy nagyanyám a húslevest, meg a házi tésztát színezte vele. Így csináltam egy főzetet belőle és az tényleg szép sárga lett.
  A gránátalma levében a lúgot szép magas falú edényben old! Futni fog !
  Casale

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 06. 20:56

  Semmi gond, Casale, sőt Big Smile
  Én a vízbe keverve nem használok soha semmit, mert félek hogy megég a lúgtól, sokkalinkább ajánlom belekeverni egy kis olajba, s hagyni 1-2 napot állni.
  De így legalább én is tanulok tőletek. A mesternek is van tanulnivalója a tanítványoktól, é sokszor bizony nem is kevés Wink
  Tegnap centrifugáltam kb. 10 liter gránátalma-levet, s félre is tettem egy szappanhoz valót. Így legalább kipróbálom a hűtésben való lúgoldás technikáját Yes

 • casale szerint:
   
  2012. 10. 06. 19:14

  Kedves L_Andi!
  Én a vízben főztem meg a sáfrányt (Kotányis csomag fele), de nem forraltam, majd lehűtöttem és ebben oldottam a lúgot. Így sárgább lett színe, mint amikor a szalag fázisban tettem a masszába az egész csomagot. Igazán szép sárga színt én a bodza virág főzettel kaptam, amiben szintén lehűtve oldottam a lúgot.
  Bocsi Biofeleség!

  Casale

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 05. 14:17

  Kedves Andi,
  Sajnos a hőmérő nélkülözhetetlen a szappankészítéshez. Kézzel lehetetlen hőmérsékletet mérni, hiszen az olajba még belenyúlhatsz, de a lúgoldatba égési sérülés nélkül nem Doctor, és a pontos hőmérséklet a legalapvetőbb. Ha nincs hőmérőd, bele se kezdj a szappanosításba, mert a szappanod biztosan nem lesz jó, csak a csalódás lenne az eredmény Big Frown.

  Egy kiló zsírhoz én 1 teáskanál sáfrányt tennék.

  A szeletelés után pedig a szappanoknak lélegezniük kell. Ezt biztosíthatod nekik egy tiszta fehér lapra fektetve és naponta forgatva őket, vagy egy fa- vagy műanyag kosárszerűbe helyezni őket, amelyben minden oldalról lélegeznek. Nekem a leginkább az ehhez hasonló zöldséges rekeszek váltak be: http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/pipereszappan/melytisztito-szappan-zoldagyaggal-es-aloe-veraval. Ebben lefektetek egy gézlapot, hogy a szappanok biztosan tisztán maradjanak, s így hagyom száradni őket. Ebben a rekeszben minden oldalról egyformán lélegeznek.

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 05. 13:21

  Köszönöm a válaszokat, csak most tudtam reagálni.

  Már csak egy kérdés : 1 kiskanál sárfány az teáskanál v. mokkáskanál. 1 kg olivaolajos recepthez kellene a mennyiség….

  Sajnos nincs hőmérőm, majd megpróbálom “kézzel mérni” ki az a 40-42 fokot Smile
  Még valami : a 48 óra pihi után,a szeletelés után fektessem a szeleteket vagy állítsam fel őket h. jobban száradjanak….. láttam ilyen fotót is itt, hogy állnak mint egy “hadsereg”. Smile
  Andi

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 05. 10:50

  Szia Casale!
  Kicsit bonyolultan fogalmaztam…. Bocsi Smile

  Feltettem már a receptjét, várom, hogy megjelenjen.

  Az össz olaj 600 g volt. Ezt szétszedtem 4 felé, az egyikbe rózsaszín agyagot raktam, a maradék háromba pedig kozmetikai pigmentet kb. 1,1-1,2 g-ot/ adag. Ezt nem méregettem, hanem az 5 g-os zacsi kevesebb, mint 1/4-ét használtam, így jött ki, hogy kb. 3,5 g.
  De abszolút leegyszerűsítve: 150 g olajos masszához 1,2g kozmetikai pigmentet használtam. Így utólag szerintem lehetett volna kevesebb is, a kész szappan nyomokban színes lét ereszt, de egyáltalán nem zavaró, sőt. A gyerekeim egyenesen imádják Smile

 • casale szerint:
   
  2012. 10. 04. 23:20

  Batora!
  Hogy is van ez? 600 g olaj 4 szín vagyis 4-szer 3,5 g? Így akkor egy szín az 150 g olajban oldva 3,5 g pigment? Úgy gondolod a 5 g csomag fele is elég lett volna?
  Casale

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 04. 17:34

  Kedves Nagyorsi1!
  Az “ópium illó” biztosan nem tiszta illóolaj. Maga az ópium mák éretlen termésének a levegőn koagulált nedve, egy gyantához hasonló anyag.
  Az “ópium illóolajok”-nak nevezett készítmények viszont ún. illataromák, valamennyi illóolaj tartalmazó illatosított eszenciák, amelyek nem felelnek meg a bőrre való alkalmazásra. Ezek kizárólag levegőillatosításra alkalmasak, s többnyire ezt fel is tűntetik a csomagoláson.
  Interneten keresgélve nem találtam egyetlen “ópium illóolaj”-at sem amely mellett az információk közt egyetlen szó lett volna arról hogy kozmetikumokban használható. Akkor is ha a Kertvárosi szappanok közt is van ilyen illatú, én azt a szappant meg nem venném, mert ezek a keverékek erősen irritáló anyagokat tartalmazhatnak, melyeknek a bőrre való káros hatása bizony beláthatatlan.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.