Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 10. 15. 17:34

    Kedves Andi,
    1kg szappanhoz maximum 2 evőkanál port (agyag, kakaó, stb.) lehet adni, ennél több csúnya hatással lehet a lefolyóra Wink
    A fűszerekből szerintem 2 teáskanál lenne optimális, de figyelj rá hogy nagyon finom por legyen. Én egyszer mixer poharában akartam porrá őrölni fűszereket, s a kész szappanban –az enyhe radírozás helyett- határozottan kaparta a bőrünket Frown

  • L_Andi szerint:
     
    2012. 10. 15. 17:07

    Kedves Batora és Biofeleség !

    Köszönöm a válaszokat, a cikkek megvannak ott ahol írtátok, már nyomtatom is őket, otthoni olvasásra.

    Figyelem az írásokat folyadék %-kal kapcsolatban………….

    S már csak egy kérdés : Kotányi mézeskalács fűszerkeveréket tennék bele, ilyet már csinált valaki? Ha igen, egy kg olajhoz mennyi a javasolt? Ha nagyon butaság, azért ne harapjátok le a fejem………

    Sziasztok!
    Andi

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 10. 15. 17:00

    Kedves Anyavirág,
    Semmi gond nincs, és remélem neked sem volt sértő ahogy én írtam.

    A szappan fehérsége pedig –szerintem- csak a mi kényességünk miatt ilyen fontos. Viszont –ismét szerintem- sokal fontosabb a szappan természetes és teljesen vegyszermentes volta. A szín nem garantálja a hatást, sőt…
    Ha viszont tejet akarsz használni, akkor –ismét szerintem- ne legyen fő szempont a fehérség. A természetes szappan épp azért hiteles mert nem fehér.

    Kedves Judwil,
    Te vagy az idősebb és a tapasztaltabb, és én nem tudok még mindent, de szeretnék Smile Bizony van még mit tanulnom.

    Személy szerint én soha nem próbálnék 35% folyadékot használni, mert nálunk (tenger és hegyek közt) ragyogó napsütésben is sokszor 100%-os a levegő páratartalma. Azt nem mondtam hogy nem lehet több folyadékot használni, csak azt hogy a szappan a több folyadéktól megromolHAT. Persze ezt sok minden befolyásolja, ebben teljesen igazad van. Rose

  • judwil szerint:
     
    2012. 10. 15. 16:47

    Szia Biofeleseg!
    Ezzel a 30%-al nem ertek teljesen eggyet. Ezt befolyäsolja a szilärd zsirok aränya es hogy milyen folyadekmegkötö anyag kerül meg a szappanba…pld. szäritott virägszirom, zabpehely stb. A szappanjaimat ältaläban 35%-ek folyadekkal szämolom. Meg soha nem volt avas szappanom! Ha Batora pedig szegfüszeget, fahejat szeretne a szappanjäba eleve javasolt magasabb folyadekkal szämolni, mert ezektöl az illoktol sokkal hamarabb kemenyedik a massza.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 10. 15. 16:43

    Kedves Judwil,
    Én egyáltalán nem használok pálmaolajat, csak mivel Anyavirág mindenképp fehér szappant szeretne, az olivaolajnak meg van egy enyhe sárgás-zöldes színe…

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 10. 15. 16:41

    Kedves Batora,
    egyáltalán nem gondolom hogy kukacoskodás lenne Smile, nagyon szeretek veletek eszmét cserélni Yes
    1kg zsírhoz 10-20ml illóolajat szoktunk tenni, annak megfelelően hogy milyen illatintenzitást szeretnénk elérni. Mint ahogy pont te írod, 6ml-t használtál, ekkora mennyiség -ha nem használsz olyan anyagot ami megnövelné a reakció hőmérsékletét- nem kapja össze a masszát, csak ha túlmixeled. Viszont ha több vizet adagolsz, akkor lehet hogy a massza darabosra sűrűsödik, vagy később kicsapódhat ez a plussz víz.
    De az is lehet, hogy mindez nem következik be, viszont a lúg oldásához már nem szükséges víz ún. “szabad víz”-ként lesz jelen a szappanban, aminek aránylag hamar ki kellene párolognia. És ha ez a szabad víz nem tud kipárologni a szappanból, vagy csak sokkal lassabban, akkor a szappan megromolhat.

  • judwil szerint:
     
    2012. 10. 15. 16:29

    Kedves Anyaviräg’!
    Ha Biofeleseg ältal leirt szappan receptben a pälmazsirt oliväval helyettesited szinten egy hasonloan jo szappant kapsz, kicsit mäs ertekekkel…es közben a Pälma erdökert is tettel valamit.Wink
    Viki vegetäriänus…a szappan szämlälojäban ne keress ällati eredetü zsiradekot.Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 10. 15. 16:27

    Szia Andi!
    -Először is ha megnyitod a LukréciaKencéi bármeylik lapját, akkor a lap legtetején találod sötétbarna betűkkel a menüt: Home – Fórum – Archívum – Alapanyagok – Szappankészítés – Alapanyagok
    A “Szappankészítés”-re kattintva pedig 11db cikket találsz mindenről amit a szappanról tudni kell Big Smile

    -Aztán… egy lúgkalkulátor csak a lúg mennyiségének a kiszámítására kell, s ehhez sem a folyadék mennyiségének nics köze –hiába tűntetik fel ugyanazon az oldalon, sem a kész szappan habzását és tisztító erejét nem tudja meghatározni No , hiszen azt nem csak az olajok és a lúg aránya, hanem az olajok minősége, az ún. zselé-fázis és az érlelés is nagy mértékben befolyásolja.

    -Az V. cikkben olvashatod majd: “A hideg eljárással készített szappanban a lúg oldásához szükséges folyadék mennyisége nagyjából egyenlő az összes zsír súlyának egyharmadával.”
    A 38% a meleg eljáráshoz szükséges. Bizonyos kalkulátorok alapból ezt a mennyiséget tűntetik fel, de a hideg eljárással készített szappanban ez túl sok: a szappan nem tud rendesen kiszáradni, puha marad és hamarabb avasodik.
    Tudom, ezt a kalkulátorok nem kötik az orrunkra Mad

    Jó kutakodást kívánok Smile

  • batora szerint:
     
    2012. 10. 15. 16:11

    Sziasztok!

    1) A szappanos cikkek össze vannak szedve, fent “szappankészítés” alatt, azaz itt:
    http://lukreciakencei.hu/szappankeszites

    2) Nem kukacoskodás: a túlmelegedésre és hamar szalagosodásra hajlamos szappanokat (pl. említett karácsonyi) nem célszerűbb több vízzel készíteni? Valahol ezt olvastam, így is cselekedtem tegnap, és szuper lett. Én raktam bele őrölt szegfűszeget, gyömbért és fahéJat (Biofeleség, kedves Wink ) kb. 1-1 kávéskanállal, összesen 6 ml illót raktam bele (szegfűszeg, fahéj), szerintem jó lesz az illata.

  • L_Andi szerint:
     
    2012. 10. 15. 15:37

    Szia Biofeleség!

    A szappanosodás szakaszait megtaláltam, de írtál a végén más cikket is , itt említetted:
    “”Andika, ne haragudj, de miért akarsz saját recepteket kreálni ha még el sem olvastad a cikkekben foglaltakat? Én hónapokig dolgoztam ezeken a cikken, csak miattatok! Tényleg bocsáss meg, de ott egy csomó mindent megtalálsz amit itt nekünk el kellene ismételnünk
    Vannak információk a természetes adalékokról, porokról is.””

    Ezeket nem találom ha az Archiv-ban keresem……..ráadásul itt rengeteg más kence – cikk is van, nincs esetleg valahol csak a szappanos cikkek összegyűjtve……..szeretném elolvasni, de nehéz ezt így a sokaságból megtalálni.

    Andi

  • L_Andi szerint:
     
    2012. 10. 15. 15:15

    Kedves Biofeleség!

    Köszönöm a linket a szalagosodásról……..mindjárt olvasom is. A végén már csak fakanállal kevertem bele az illót, de előtte valszeg azért kicsit továbbvertem, a másodiknál figyelek erre.

    Az igazság hogy én ezt a receptet a praktikában olvastam, de a zsiradék-arányokat beleraktam a lúgkalkulátorba, hogy mit “szól” hozzá, milyen lesz a minősége, és ott ha lefelé gördítem, akkor látom a helyes tól-ig határokat…..és a habzás sornál olyan kevésnek találtam, ami ott volt, hogy levettem 50 g-ot a napraforgó-olajból és rátettem plusz 50 g-ot a kókuszvajra, ettől is csak egy kicsit emelkedett (22-re) az érték. Hát ennyi volt az én recept-kitalálásom Smile
    Majd megkeresem a zsírok tulajdonságairól írtakat………….

    Köszi a karácsonyi illóolajos javaslatot, nem fogok többet használni…….

    Viszont ez a 30 % tényleg bekavar, én azt olvastam, hogy hagyjam 38 %-on a folyadék mennyiségét a lúgkalkulátorban. Miért lehet a különbség, nem tudod véletlenül? Hiszen mások is írtak ezek szerint 38 %-ot, honnan jöhet ez ötletként? Minden esetben hideg eljárásról van szó……..külföldi lúgkalkulátort is néztem.

    Nincs semmi baj, megértem h. unalmas sokszor leírni az új szappanosoknak Smile, de én csak 2-3 hete olvaslak benneteket, azóta ez biztosan nem került elő témában, majd megkeresem a régi üzenetek között Smile

    Köszi a tanácsokat………
    Andi

  • Anyavirag szerint:
     
    2012. 10. 15. 15:01

    Bocsánat Biofeleség és többiek!
    Én a Creativicky honlapján olvastam el a cikkeket, És tanfolyamot is egy tanítványánál végeztem, és utána találtam ide. És úgy “tele vagyok már tudással” (ezt természetesen ironikusan értem), hogy itt már nem olvastam el a cikkeket, hanem kérdezni kezdtem a fórumban. Igazatok van, van még mit tanulnom. (Mentségemre szóljon, hogy a kencéseket meg kizárólag itt olvastam el, és innen is fogok kipróbálni szájápolót, stb.Smile
    A tejhez pedig csak picit ragaszkodom éspedig azért, mert a szappankészítésbe azért kezdtem bele, mert jövőre (reményeink szerint) rengeteg kecsketejünk lesz (kisgazdaság), és a több lábon állás szellemében kecsketejes szappanokat is szeretnénk készíteni. Addig pedig olvasok (ünnepélyesen megígérem, hogy alaposabban), próbálgatok különböző változatokat. Elnézést kérek, ha valamit sokadszorra ismételtettem el, de nem könnyű megtalálni a hiteles forrást az internet információhalmazában. A fórumok visszaolvasása pedig sok idő lenne, főleg, ha az ember lánya egy konkrét problémára keres megoldást.
    De azért köszönöm a segítségeteket.Big Smile Ezen már el tudok indulni.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 10. 15. 14:32

    Kedves Anyavirág,
    Az előbbi kifakadásom egy kicsit neked is szól: olvasni a szappanos cikkeket. Nem mondom hogy Creativicky nem ügyes, de ezek a cikkek itt vannak.

    Recept-ötlet: 250gr kókuszolaj, 250gr disznózsír, 350gr pálmaolaj, 100gr mandulaolaj, 50gr ricinusolaj, 300gr víz, 142gr nátronlúg (5% SF)

    Mi bajod a vízzel, miért erőlteted annyira a tejet? A víz teljesen tiszta, a lúg sem tesz benne kárt, és a szappan biztosan fejhérebb lenne mint bármilyen tejjel, cink-oxid sem kellene.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 10. 15. 14:19

    Kedves Andi,
    Nagyon szépek lettek a szappankáid, gratula! Big Smile
    A szalag (trace) fázis nem ugyanaz mint a pudingosodás. A külömbség bizony elég nagy, erről itt olvashatsz: http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/a-szappanosodas-szakaszai-avagy-amire-leginkabb-oda-kell-figyelni
    Amikor a mixer csak elkezd! egy kis szalagot húzni a szappanban, akkor be kell fejezni a mixelést, és az illat- és színező anyagokat már csak fakanállal szabad a maszába keverni.

    A karácsonyi illatos szappannal kapcsolatban légy nagyon óvatos az illóolajokkal, mert pontosan a karácsonyi hangulatot adó illóolajak (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, narancs) nagyon felgyorsítják a szappanmassza sűrűsödését. Egy kiló olajhoz ne használj 5-10ml-nél többet!

    A szappan habját és keménységét a telített zsírok adják (kókusz, pálma, kakaó, állati zsírok), a telítettek pedig (mint pl. a földimogyoró vagy a ricinus) a hab minőségét javítják, de nem adnak több habot. Erről is van leírás a szappanos cikkek közt: az zsírok tulajdonságairól.

    Ötvenedszer is elismétlem: HIDEG ELJÁRÁS = 30% FOLYADÉK! és nem 38.
    Andika, ne haragudj, de miért akarsz saját recepteket kreálni ha még el sem olvastad a cikkekben foglaltakat? Én hónapokig dolgoztam ezeken a cikken, csak miattatok! Tényleg bocsáss meg, de ott egy csomó mindent megtalálsz amit itt nekünk el kellene ismételnünk Frown
    Vannak információk a természetes adalékokról, porokról is.

    A fahély viszont egy erős fűszer, aki érzékeny rá, azt irritálhatja.

  • judwil szerint:
     
    2012. 10. 15. 13:36

    Most kicsit erhetöbben…mert különben ismet elveszünk a reszletekben.Wink Ha jol ertem szükseged lenne egy 30% serteszsir tartalmu szappanreceptre, tennel bele kokusztejet es cink-oxidot? Ez itt megint a böseg zavara… – ennyi serteszsirnäl nincs szükseged cink-oxidra, anelkül is feher lesz a szappanod. A serteszsir szappanosodäsi szäma: 0,1397. A http://www.soapcalc.net szämlälonäl megtalälod a sertes szalonna szämät: 0,141.

  • Anyavirag szerint:
     
    2012. 10. 15. 10:16

    Még mindig a fehér kókusz szappannal kapcsolatban: Most látom, hogy a Creativicky oldaláról elérhető receptszámláló nem ír disznózsírt.
    Lenne valakinek 30% közeli disznózsírra szappan receptje, ami működik és fehér maradna?
    Ja, és kecsketej helyett fagyasztott kókusztejjel csinálnám a kókusz szappant, szerintetek működhet? ja, és tennék bele cink-oxodot…..

  • Anyavirag szerint:
     
    2012. 10. 15. 09:32

    Köszönöm a cink-oxidos választ. Ki fogom próbálni, és azt hiszem disznózsírral csinálom, mert arra is kíváncsi vagyok.

  • L_Andi szerint:
     
    2012. 10. 15. 09:11

    Kedves Mindenki aki válaszolt nekem eddig……..s Judwil is ! Smile

    Most tudok válaszolni, elnézést……

    Köszönöm a hasznos tanácsokat, a szilikonformát is megvettem Lidl-ben, a színezést is értem már, és h. nem kell sötét, hanem száraz a kulcsszó. Szépen száradnak a szappankáim, hát ilyenek lettek:

    http://kepfeltoltes.hu/view/121015/szappan_018_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/121015/szappan_014_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/121015/szappan_021_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/121015/szappan_024_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Annyi a bibi, hogy a szalagosodásnál már egy kicsit sűrűbb volt – lehet hogy elsőre nem találtam el pontosan – s ahogy beleöntöttem a papírkapszlikba, nem folyt el a massza, nem simult ki, hanem kicsit göröngyös maradt. Mit gondoltok erről, el kellett volna simulnia a felszínnek, és akkor a muffinformák alja (ami akkor a teteje volt) simább lenne ?
    A sárga pöttyök: nos azok a sárfány-darabkák, lehet látni hogy elindult a színezés, de későn, akkor már csak maga körül tudta elszínezi a szappant, amikor beleöntöttem a szappant, akkor még darabkák voltak. Most már tudom, legközelebb úgy csinálom a színezést ahogy írtátok.

    Szeretnék csinálni egy karácsonyi illatos szappant, már megvettem a hozzávalókat, de variáltam egy kicsit a creativity részletes lúgkalkulátorán vele (az alapot találtam a tavalyi praktikában, de mivel a lúgkalkulátor szerint nem igazán fog habzani, ezért kicsit több kókuszvajat tennék bele) de így többel sem igazán habzik a tól-ig határok szerint, ahogy megnéztem a szappanom minőségét lejjebb.

    A recept ez lenne: 350 g olivaolaj, 250 gr kókuszvaj,200 g napraforgóolaj, 140 gr pálmaolaj,60 g ricinusolaj…….s hozzá így akkor 138 g lúg, 380 gr. desztvíz. (plusz illók, színezők)……. ez így 38 % víztartalmú és 5 % SF lenne.
    A kérdésem az, hogyan tudnám még a habzását növelni, ugyanis csak 22 az érték (az ideális 16-46 között a lúgkalkulátor szerint). Szeretném ha tartós, habzós szappan lenne. Viszont már így is megemeltem a kókuszvaj grammját, a napraforgóolajét csökkentettem az eredeti recepttől kissé eltérően.

    Ha holland kakaóporral színezek, az nem marad a mosdókagylón használat után?
    S az utolsó : a fahéj szárít ? Barátnőm vett fahéjas szappant, és azt mondja szárít. Én azt gondolom hogy nem a fahéj szárítja a bőrét, hanem talán a szappan egyéb összetevői……….. jól gondolom?

    Köszi ha válaszoltok.

    Kedves Judwil !
    Akkor ezt megbeszéltük, minden rendben részemről………tényleg nem velem leveleztél. Köszi a leírtakat, értékelelem…….s mostmár értem is a színezés-módszeredet Smile Köszi !

    Sziasztok,
    Andi

  • judwil szerint:
     
    2012. 10. 14. 11:35

    En hasznältam zsälyäval keverve. Ezt a kevereket egy ejszakän keresztül pär evökanäl oliva olajba tettem. A legvegen az illokkal került a masszäba. Rozmaringot nem javasolok nagy mennyisegben a szappanba,ezert javasolt pl. zsälyäval keverni.
    A blogomon megtalälod, hogy milyen szine lett,Wink

  • casale szerint:
     
    2012. 10. 14. 10:50

    Kedves mindenki!
    Szeretném megkérdezni, hogy rozmaringot frissen, pürésítve használt-e valaki szappanba.
    Amennyiben igen a válasz a szappannak milyen színe lett, nem barnult be?
    Casale

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 10. 13. 21:11

    Kedves Kissmaccs,
    Ha jól emlékszem L-Andi és Judwil eme párbeszéde immár lezárult, s valószínűnek tartom hogy azóta már váltottak egy-két mailt is amiről itt mi nem tudunk.
    A fórumot és ezeket a hozzászólásokat rengetegen olvassák akikre ez a dolog nem tartozik. A rájuk és Lukréciára való tekintettel szeretettel megkérlek, hogy ha a továbbiakban véleményt szeretnél nyilvánítani a beszélgetők felé, akkor ezt tedd meg magánjellegű üzenetben.
    Ugyanígy kértünk már másokat is: hagyjuk a fórumot a kozmetikum- és szappankészítésnek, s ne hagyjuk hogy egyéb magánjellegű vitáink helyszíne legyen. Ez mindannyiunk személyes felelőssége.

  • Kismaccs szerint:
     
    2012. 10. 13. 17:35

    Kedves L-Andi!

    Olvasd már el légy szíves még egyszer a
    “Kedves Judwil !
    Igen, nagyon keményen fogalmaztál, ezért erre most reagálnom kell, mert egyre durvább, a múltkorinál még nem vettem fel annyira….. ” kezdetű bejegyzésed! Komolyan gondoltad, amit helyenként leírtál?

    Legyél már egy cseppet önállóbb és kreatívabb!

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 10. 13. 13:18

    betti73 szerint:
    2012. 10. 13. 12:23
    Nagy hobbimmá vált a szappanöntés, csiszolódnak a szappanjaim, viszont arra még nem sikerült rájönnöm, hogy mivel érhetném azt el, hogy lassabban kopjanak. Tudna valamelyikőtök erre tippet adni?

    Kedves Betti73,
    A hosszú használat alapvetően a kozmetikai ipar által “minden jóval” telepakolt szappanok tulajdonsága. Ezekben mindenféle konzisztencia-növelő, sűrűsítő anyagot tesznek, ami miatt lassabban kopnak. A házi szappanok –mivel nem tartalmazzák ezeket a szereket- természetükből fakadóan hamarabb fogynak.

    Ami segíthet hogy keményebbek és hosszabb életűek legyenek, az ugyanaz ami a szilárdságát is emeli a szappanjainknak: a telített és telítetlen zsírok jó kombinációja. Az a szappan amelyik több telített zsírt tartalmaz (kókuszolaj, pálmaolaj, állati zsírok, kakaóvaj, lanolin, méhviasz) szilárdabb, jobban habzik és lassabban fogy; míg az a szappan amelyikben a telítetlen zsírok vannak nagyobb részben puhább lesz, nem habzik, inkább zselét képez a vízzel, és igen gyorsan elfogy.

  • vagvolgyi marika szerint:
     
    2012. 10. 12. 16:46

    Szappankészítő tanfolyamról valaki tudna felvilágosítást adni?

  • vagvolgyi marika szerint:
     
    2012. 10. 12. 16:45

    Köszi Judwil

  • judwil szerint:
     
    2012. 10. 12. 15:13

    Lehet, akkor tehentejes szappanod lesz. Talälkoztam szamärtejes es kancatejes szappannal is… Söt volt aki anyatejjel is keszitett mär szappant.Wink Viszont minden tejnek mäs a täperteke, zsir es vitamin tartalma…ezt erdemes figyelembe venni.

  • batora szerint:
     
    2012. 10. 12. 15:04

    Kedves Marika!
    Miért írsz mindent kétszer?
    Kétszer miért írsz mindent?
    Grin
    Bocsánat, nem bírtam kihagyni Smile

    Szóval: kiváltható meg nem is. A szappan receptje nem változik, ha kecsketej helyett tehéntejet raksz bele. Ha viszont kifejezetten bőrproblémára szeretnél kecsketejet beletenni, pl. ekcémára, akkor nem fogja azt a hatást adni a tehéntejes, mint a kecsketejes.
    Erről a kecsketej kontra tehéntejről Creativikyék csináltak egy érdekes kísérletet:

    http://creativiky.hu/k2-kat/item/860-kecske-vagy-tehen

  • vagvolgyi marika szerint:
     
    2012. 10. 12. 14:53

    Tehéntejjel lehet-e kiváltani a kecsketejet?

    tehéntejjel ki lehet-e váltani a kecsketejet?

  • judwil szerint:
     
    2012. 10. 12. 12:43

    Szia sportauto!

    A szämoläs rendben van.Smile Viszont ha kicsit lefele mesz az oldalon…ott vissza ellenörizheted a szappanod minöseget is. Ez a ket olaj, ilyen aränyban …keves parameternek felel meg a javasolt tartomänyi erteken belül. A szappanod tul puha lenne es nem habozna.Frown

  • sportauto szerint:
     
    2012. 10. 12. 10:33

    Sziasztok.Megint egy kis ellenőrzést kérnék tőletek.A kalkulátoron kiszámoltam,hogy 400g olivaolaj, 100g szőlőmagolajhoz kell 64.5g NaOH, 150g viz.Ez működik?Vagy gyakoroljak még.Ja és a folyadék 30%.Ha úgy látjátok,hogy jó a számolás akkor legalább ezt már sikerült megtanulni használni.Köszönöm.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.