Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,172 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
 • Nicolette szerint:
   
  2012. 10. 18. 21:46

  Kedves Biofeleség!
  Nagyon köszönöm a válaszod!
  Azért gondoltam, hogy tennék bele kókuszolajat, hogy picit habosabb legyen használatkor, hiszen nálunk még senki sem használt ehhez hasonló kencéket (sajnos). De megfogadom a tanácsod és ezzel a recepttel kezdek, mert nem szeretnék mellé nyúlni és olívás alaphoz karácsonyig nincs sok idő. Grin
  Úgy gondoltam, hogy krémtúrós dobozkákba önteném ki a szappankákat, és ezekbe tennék illóolajokat, külön kis mennyiségbe. Természetesen a szalagfázist követően. Leginkább levendulára, rózsára, bergamottra, borsmentára, fenyőre, vaníliára és fahéjra gondoltam (esetleg ezek keverékére). Ezek is összekapják a szappant?

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 18. 21:34

  Kedves Nicolette!
  Ha adhatok tanácsot: kezdj az “első recept”-tel. Ez a legalkalmasabb a legelső próbálkozáshoz.
  http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/csinaljunk-szappant-avagy-az-elso-recept
  Egyrészt ez egy teljesen egyszerű recept, részletesen elmagyaráz minden lépést, úgyhogy el sem tudod rontani, és nagyon szép szappanod lesz, ezt garantálom. Másrészt szerintem a szeretteid is nagyon büszkék lesznek rád, és egy egyszerű de nagyszerű szappannak is jobban fognak örülni mint egy olyannak amit te nagyon elgondoltál de aztán kellemetlen meglepetéseket okozott.
  Ebből a mennyiségből nekem 12db kb. 100gr-os szappanom lett. Csak olivaolaj kell hozzá.
  Mit értesz azon hogy “amikor az “alapszappan” masszát kimérted”? Azután hogy a szappan eljutott a szalagosodásig? Egy masszát nem érdemes túl sok felé kis mennyiségekre osztani, mert el fogja veszíteni a kémiai reakció melegét és nem lesz jó. Azonkívül bizonyos illóolajok (citrusok, fás fűszernövények, tehát pontosan a karácsonyi illatok) összekaphatják a masszát, úgy hogy aztán nagyon nehéz a formába tuszkolni.

 • Nicolette szerint:
   
  2012. 10. 18. 20:01

  Sziasztok!

  Én még ismeretlen és új vagyok nektek, de a rengeteg hozzászólás és receptek tömkelegének olvasása után úgy érzem hogy én már picit “ismerlek” titeket.
  Nagyon kezdő vagyok a házi kencék terén ezért bátorkodom a segítségeteket kérni.
  Karácsonyra szeretnék szappanokat ajándékozni a szeretteimnek. Mivel ez lesz az első ilyen próbálkozásom és alapanyag hiányosság miatt úgy döntöttem, hogy olívaolajból és kókuszolajból szeretném készíteni. Többször szórakoztam már a kalkulátorral, de valahogy nem akarja az igazat.
  Valaki tudna segíteni, hogy ha 15 kb. 90 grammos szappant szeretnék készíteni akkor mennyi olajat érdemes ehhez használni és a legfontosabb, hogy mennyi lúg kell hozzá? Blush
  Megoldható az, hogy amikor az “alapszappan” masszát kimértem, azután adjam hozzá az illóolajokat külön-külön a már kiöntött formákba? Smile
  Előre is köszönöm!

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 18. 19:17

  Kedves Golgota!
  A mai házi pipereszappanjaink receptjeinkben a nátronlúgot nem lehet helyettesíteni semmi mással, ez elengedhetetlen a hideg eljárással, személyi higiéniára való szappanok biztonságos készítéséhez.
  Nekem nincsen tapasztalatom a hamulúggal való szappankészítésről, de azt biztosan tudom hogy hidegen nem lehet szappant csinálni vele. Valamikor hamulúggal főzték a szappant és mosásra használták, de ez a munka nagyon veszélyes volt, hiszen a hamulúg nagyon erős, és spriccel.
  Az arányok is ma már szinte teljesen elvesztek, hiszen a mai nagymamák is már bolti szappannal mosakszanak. Biztosan érdekes lenne fellelni egy régi receptet valahol, de a hamulúgos szappannal biztosan nem lehetne mosakodni.

 • Golgota szerint:
   
  2012. 10. 18. 18:09

  Sziasztok !

  Néhányszor már befűtöttünk a cserépkályhába és csináltam hamulúgot mosógélhez /már nagyon hiányzott ez a szuper mosószer /. Az lenne a kérdésem, hogy szappankészítésnél a marószódát lehetne-e helyettesíteni töményebb hamulúggal .

  Szép estét !

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 18. 14:45

  Kedves Andi!
  Nagyon örülök a sikerednek, s hogy a recept bevált. De mivel ez a szappan (levendulás) csak olivaolajból készül (ha olvastad a cikkeket tudod) minimum 6 hétig érdemes érlelni.
  Egyébként én minden szappanomat minimum 6 hétig érlelem. Tudom hogy sokan 4 hetet írnak, de a szappanoknak jobb, sokkal jobbak lesznek. Habot ne várj ettől a szappantól, ha egy kicsit habozni fog, az külön ajándék.

 • vagvolgyi marika szerint:
   
  2012. 10. 18. 11:03

  Kedves L Andi!
  Megtaláltam és ki is nyomtatom ./ a gyengébbek kedvéért/ köszönöm szépen a segítségedet. Marika

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 18. 10:16

  Marika, 15-én 16.11-kor Batora írta a linket, de felette van Biofeleség leírása is h. hol található a cikk-sorozat, azok között van a az első recept.
  Sok sikert hozzá!
  Andi

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 18. 10:12

  Szia Marika!

  A múlt héten írták itt nekem hogy hol keressem meg az alapvető cikkeket a szappanosdihoz (Biofeleség és Batora is leírta nekem) , ott a link és abban van egy olyan hogy “Első szappanom….” Ott a recept, azt csináltam meg elsőre is, nagyon jó a leírás is hozzá, mindent aszerint csináltam, fotókat mutattam a héten, megnézheted milyen lett, de abban nincs benne levendula. Viszont tegnap is ugyanazt csináltam meg de levendulásan (hatalmas illat van tőle Smile….)
  Nekem nincs tapasztalatom, de elsőnek teljesen bevált, volt sikerélmény, még száradnak………s annyi a változás h. kezd citromos illata lenni Smile Azt viszont nem tudom hogy fog-e habozni, de majd megtudom 4 hét múlva Smile

  Ha nem találod, írj linkelem.
  Andi

 • vagvolgyi marika szerint:
   
  2012. 10. 18. 09:51

  Kedves L.Andi!
  Ird le nekem légyszives azt a levendulás receptet amit említettél.
  Megcsinálnám, én egy kis kezdő vagyok.
  Köszönöm , és szép napot .Marika

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 10. 18. 09:18

  Kedves Mindenki aki tanáccsal látott el !

  Köszönöm a válaszokat és el is olvastam a cikkeket. Vannak tisztázott dolgok, vannak amik elbizonytalanítottak, tényleg sok kérdésemre volt válasz benne Smile
  Köszönöm a szalag-fázis / pudig elmagyarázást………nem tudom sikerült-e elkapnom az ideális szalagot tegnap, az biztos hogy nem keményedett, pudingosodott a massza, szépen kiterült a formában.
  Viszont egy problémám mindenképpen felmerült : hogyan lehet szép csíkos szappant készíteni. Megcsináltam a Praktika receptjét (karácsonyi) és nem variáltam rajta hogy habosabb legyen, maradt a leírt, mert elbizonytalanodtam: egy kakaós, egy fahéjas, egy mézes réteg. Sajnos nem igazán látszanak a rétegek, mert ahogy 3 felé osztottam a szappant s elosztottam a színezőket, mindegyik barna lett, nagyjából egyforma barna, pedig a fotón 3 féle szín van, erőteljesen látszanak a csíkok. A másik problémám pedig, hogy HA nagyon eltérő színek lettek volna, tehát a színezés-rész tökéletesen alakult volna, akkor sem lenne csíkos, a második réteg szinte teljesen belekeveredett az elsőbe, amikor óvatosan ráöntöttem (úgy belecsusszant)………egyedül a 3. réteg volt már olyan sűrű hogy elterült a 2. rétegen.
  Kicsit hosszadalmasan írtam tudom, de erre van valami jó ötletetek hogy szép csíkozást hogyan érhetek el anélkül, hogy túlsűrűsödne mire befejezem az egészet. (Minden a kezem ügyében volt, tehát nem akkor kellett méregetnem, ezzel nem ment az idő.)
  Holnap szeletelek, majd megmutatom milyen lett, de egészen sötétbarna az egész.
  Viszont csináltam egy levendulásat ajándékba (az alaprecepttel) és az szerintem jó lett.

  Köszönöm Casale a mézeskalács fűszerkeverékkel kapcsolatos figyelmeztetést , kár hogy csak ma reggel olvastam, így valószínűleg sokat tettem bele, fél csomaggal az 1/3 masszához és tényleg sötét lett, világosbarnát szerettem volna. Viszont mindenképpen megpróbálom mégegyszer – ugyanis karácsonyi ajándéknak szánnám – , ha esetleg tudsz olyan receptet, amit kezdő is el tud készíteni és karácsonyi, nagyon örülnék Smile Sajnos ez nem jött be.

  Szép napot mindenkinek !
  Andi

 • casale szerint:
   
  2012. 10. 17. 23:16

  Sziasztok!
  Már nem tudom ki kérdezte. Én használtam már a Kotányi mézeskalács fűszerkeveréket szappanba. Nekem 1 cs nagyon sötét lett, majdnem csokoládé barna. 1000 g olajhoz használd felét akkor közép, harmadát, akkor világos barna lesz.
  Casale

 • Anyavirag szerint:
   
  2012. 10. 17. 09:03

  Köszönöm Biofeleség, azt ki fogom próbálni.Smile

 • vagvolgyi marika szerint:
   
  2012. 10. 16. 19:05

  Kedves vitatkozók!
  Vihar egy phár vízben .Értelmes emberek miért nem tudják egymás szakmaiságát tiszteletben tartani?
  Napok óta olvasgatom leveleiteket.Aki itt hozzszól valamennyit már tud a közös szenvedélyünkről.Ki többet, ki kevesebbet.De a rivalizálás elront mindent.
  Nagy szükségünk van rátok ti akiknek a kisujjában van a szappan készítés.Tőlletek tanulunk. Legyetek példaképek és jó tanácsadók továbbra is.Ne bántsátok egymást!

 • judwil szerint:
   
  2012. 10. 16. 16:57

  A beszurt oldal iräsaival NYILT meg ez a forum…es szerintem sok embert inditott el a szappanozäs teren! Vannak Magyarorszägon szinten jo iräsok..ezt miert nem publikus, ha magyarok vagyunk?
  Mivel “Ket dudäs nem fer meg egy csärdäban”, a magam reszeröl visszavonulok.
  Kivänok mindenkinek sikeres szappanfözest!

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 16. 15:52

  Kedves Anyavirág,
  A szappanba ugyanolyan jó a sima olivaolaj vagy az ún. szansza (olíva-pogácsából) is, és ezeknek a színe inkább sárga, nem zöldes mint az extraszűzé. Én sokszor használok szansza olajat amikor a szappannak nem kell különleges terápiás hatása legyen.
  Ha viszont neked tetszik a 25-25-ös arány, akkor lecserélheted az olivaolajat disznózsírra: 25% pálmaolaj, 25% disznózsír, 25% kókuszolaj, 25% napragorgóolaj.
  Így a lúgból 5%-os superfat-nél 142gr kell 1kg zsírhoz. Így fehér szappant kellene kapnod.

 • Anyavirag szerint:
   
  2012. 10. 16. 15:37

  Kedves Biofeleség!

  Az összes tejet lefagyasztva szoktam oldani a lúgot: lassan szórom bele és folyamatosan rázom, keverem.
  Elég nekik a 40-42 fok az elszappanosodáshoz? Akkor lehet, hogy úgy próbálom.
  Olivából az extra szüzet szoktam, na az meg különösen sötét. Úgyhogy akkor most kihagyom.
  Köszönöm a dicséretet. Big Smile Én 25-25 %-ban használok kókuszolajat, pálmát, extra szűz olívát, és hidegen sajtolt napraforgót.
  Bár néha elgondolkodom, hogy kell-e a szappanba extra-szűz, meg a hidegen sajtolt.Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 16. 15:24

  Kedves Judwil!
  Bocs, nem válaszoltam mert elakadt a szavam. A cinizmus engem mindig blokkol.

  A linket azért írtam, mert azt gondoltam hogy az “Olvastad már?” kérdés maga után vonza az „…és mit szólsz hozzá?” kérdést. Nem volt szándékomban a mástól fordított anyaggal hencegni, akkor sem ha szerintem sokkal jobb a másoktól-de biztos forrásból való anyagot ajánlgatni mint a magam kútfejéből valót.

  Én sokkal többre becsülöm a munkát amit ezekbe a fordításokba (és nem átfordításokba) fektettem mint egyszerűen beszúrni a másik honlap linkjét. És akkor is ha nem látszik, ezekben a fordításokban ott van a személyes tapasztalatom is, csak azzal nem szeretek nagyra lenni. Talán ezért nem csináltam saját blogot: jobb szeretek másoknak segíteni, beadni a közösbe azt amim van, s nem tartogatni magamnak.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 16. 14:11

  Kedves Anyavirág,
  Dehát ezek a szappanok csudaszépek, woww! Big Smile
  Örülök hogy nem sikerült megbántsalak Wink Persze hogy egy új oldalon nem könnyű eligazodni, teljesen megértelek, és remélem hogy a cikkekben találsz hasznos infókat.

  Viszont valami most ütött kobakon: ha a tej minimum 2/3-át lefagyasztod, és hideg vizes fürdőbe teszed a lúgoldó edényt s úgy oldod a lúgot, akkor lehet hogy meg tudod menteni e tejet. Csak akkor az olajat hamarabb kell felmelegítened, nehogy a lúgoldat hamarabb túlhüljön.

  Hány fokon egyesíted az olajokkal a lúgot? Thinking Ha a folyadék tej, akkor érdemes 40, maximum 42°C-on egyesíteni őket, mert s formábaöntés és szigetelés után még mindig emelkedik a reakció melege, és akkor is megéghet a tej.

  A mandulaolajat könnyen beszerezheted DM-ben vagy Rossmanban. A pálmaolajat meg csak azért írtam, mert fehér, de az olivaolaj is ugyanolyan jó, csak annak színe van, nem lenne tökéletesen fehér.

 • Anyavirag szerint:
   
  2012. 10. 16. 13:07

  Kedves Biofeleség!
  Nem voltál bántó, értem, amire gondolsz, de az is igaz, amit az információk között keresésről írtam, nem könnyű. Most viszont ITT végigolvastam a szappankészítésről szóló sorozatot. A fehérséggel kapcsolatosan is igazad van (a természetesség nekem is fontosabb), de olyan sárgásak, néha sötétek a szappanjaim, szerettem volna végre egy szép fehéret. (Hiúság, Asszony a neved!Big Smile
  Itt láthatók a “sötét” szappanok: (természetesen a csokis és fahéjas változatnál nem csodálkozom, de a karácsonyi is barnább lett azóta, és biztos nem égettem meg a tejet, mert akkor még épp, hogy halványsárgás volt):

  http://szarka-feszek.blogspot.hu/2012/10/szappanok.html

  Judwil, neked is köszönöm a segítséget és valóban nem rendelkezem mandulaolajjal, viszont ricinusom van.Big Smile Legfeljebb beszerzek mandulaolajat. Vagy, ha tudom mással helyettesíteni, várom az ötletet.Big Smile
  Télen már úgy sem tudok kecsketejjel szappanozni, lehet, hogy akkor csinálom meg azt a fehér kókuszos szappant.

 • szerint:
    weboldal
  2012. 10. 16. 12:57

  Kedves Judwil!

  A hozzászólásod hangvétele nem olyan, mint amit ehhez a fórumhoz, az oldalhoz megálmodtam. Lehet, hogy a tapasztalatod, szakértelmed hatalmas, de az oldalba fektetett munka alapján Biofeleség a senior, te még nem tettél sokat hozzá néhány hozzászóláson kívül. A lehetőséget felajánlottam neked, ha az oldalt szeretnéd építeni, és nem másokét reklámozni, a kapu nyitva áll. Bár az interneten aktív vagy, a levelemre nem válaszoltál, sajnos nekem ez is jelent valamit.
  Ha építeni akarsz, Isten hozott. Ha rombolni, moderálni fogom a hozzászólásaidat.

  Köszönöm megértésed,
  Lukrécia

 • judwil szerint:
   
  2012. 10. 16. 10:38

  Kedves Biofeleseg!

  Termesztesen olvastam az ältalad ätforditott olasz szappanos hölgy iräsät! Ezen kivül napi szinten olvasom a nemet szappanos irodalmat, forumot …es micsoda veletlen hasonlosäg – a nemet szappanos forum moderätora, aki szinten vegyesz szemelyes ismerösöm.Smile Yin Yang

 • judwil szerint:
   
  2012. 10. 16. 10:27

  Batora kedves!

  Ezert lennek rä kiväncsi!Wink A 6ml- a szappan folyadek szäzaleka miatt került szoba tegnap. Mint irtad is…magasabb folyadekkal dolgoztäl mint 30%-ek, kevesebb illot tettel bele es lett egy jol eldolgozhato masszäd. Az illoval kapcsolatban igazad van. Ki mennyit hasznäl egyenileg eldöntött.Smile

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 16. 09:59

  Judwil, kedves!

  Valahol olvastam, hogy ha az illóolajhoz a saját “anyagát” rakjuk, akkor jobban megmarad… Vagy ez a tapasztalatotok szerint butaság? Mivel van benne szegfűszeg és fahéj is, ezért raktam csak 6 ml illót bele.

  Persze majd beszámolok, hogy nálam a gyakorlatban ez mit jelentett Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 16. 09:45

  Persze, kedves Judwil, az illat a szappan része.
  Csak arra gondoltam, hogy egy illat pl. több féle illóolajból áll össze, s hogy mindenkinek az egyéni ízlése szerint alkalmazza őket különféle módon és különféle mennyiségben.
  Az én dolgom itt és most hogy felhívjam a figyelmet ha pl. egyfajta illóolaj egy bizonyos mennyiségen túl gondot okozhat a szappanban, de az már a személyes ízlés dolga hogy kinek mennyi az annyi, ki mennyire szereti illatosan a szappant, s hogy a saját szappanjában hogyan ötvözi vagy helyettesíti az illóolajokat.
  Ugyanígy a szappan szépsége, a díszítési technikák is: Én az egyszerű de használható szappanokat szeretem, a hatásukat részesítem előnyben a külcsínnel szemben, s vannak akik színezni meg formázni is szeretik a szappanjukat, mert nekik úgy tetszik. De szerintem ez is majd csak azután következő kategória miután megtanultunk jó szappant csinálni.
  Csak ennyi… Smile
  Olvastad már?: http://lukreciakencei.hu/alapanyagok/hasznos_alapanyagok/az-illoolajok-hasznalata-hogyan-es-mennyit

 • judwil szerint:
   
  2012. 10. 16. 09:09

  Mier nem tartoznak az illatok es a tecnikäk ide a szappankeszites alä? Az illat a szappan egy resze. Embere välogatja, hogy igenyli-e vagy nem. Wink

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 15. 19:40

  Így van, kedves Judwil, pontosan ezt mondtam én is.
  Én a kezdőket szeretném segíteni a kezdetekben, s épp ezért olyan információkat igyekszem adni, amelyek rosszat nem tehetnek, amelyekkel felvértezve biztosan jó eredményt kapnak. A személyes ízlés (pl. illatok tekintetében) és az egyéni technikák már nem ide tartoznak.

 • judwil szerint:
   
  2012. 10. 15. 18:20

  Nekem ez nem mese, szuper info…mert erdekel!Wink Maradjunk annyiban, hogy a 38%-ek tenyleg felesleges egy normäl CP szappannäl. Ezutän mindenki döntse el maga,hogy mennyi folyadekkal szämol 30-35%-on belül.Smile
  Viszont az un. Art vagy Desing szappanjaimnäl hasznälom a 38%-os folyadekmennyiseget, neha magasabb SF-et…amit a technika megkivän. De ez a szappankeszitesnek mär egy mäs kategoriäja.Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 15. 17:54

  A szabad víz-mesét pedig nem magamtót vettem, hanem egy vegyész-szappankészítőtől.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 15. 17:36

  Ja, Judwil,
  Most gondolkoztam, egy valamit ne felejtsünk el kalkulálni:

  A hideg eljárásban az olaj mennyisének harmada 1kg zsír esetében 1000gr/3= 333,33…gr folyadék.
  Én a nedves levegőmben 30%-ot, azaz 300gr-ot használok, ennyi teljesen elég a lúg oldásához. Te a száraz levegőben 35%-ot, azaz 350gr-ot használsz.

  Viszont egyik sem éri el a 38%-ot, és az is igaz, hogy itt az oldalon is többen próbáltak már 38%-al csinálni szappant, ami aztán túl puha lett. Azt gondolom, hogy a 38% itt is meg ott is rengeteg. Nem?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.