Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 15. 13:20

    Kedves Anyavirág,
    Ezek a szappanok gyönyörűek! A fehér színt nem adja vissza a kép, de az állaga az valami mesés! Gratula!!! Big Smile

  • Anyavirag szerint:
     
    2012. 11. 15. 12:51

    Sziasztok! Kedves Biofeleség!
    A segítségeddel lett végre fehér szappanom a 250 g-250 g pálma, kókusz, napraforgó, sertészsír recepttel. Szép is, remélem jó is, mert nincs kipróbálva, még érik.Big Smile
    Itten lehet megnézni:

    http://szarka-feszek.blogspot.hu/2012/11/a-karacsonyi-szappanok-kecsketejbol.html?showComment=1352975135686#c5236235027834183959

    Köszönöm a segítséget! Anita

    Fogok még jönni segítségért szerintem.Smile

  • Kati szerint:
     
    2012. 11. 15. 09:16

    Sziasztok!
    Még időben figyelmeztettél kedves Biofeleség! Az utolsó pillanatban nem rendeltem meg…úgy vagyok vele én is, hogy mivel már 1 éve a netet bújom a készítés miatt, ráadásul, mint ahogy régebben is írtam, nekem is jobban “bejön” az az olasz oldal, amit ajánlottál. Inkább tovább kutakodom és az itteni tanácsokat fogadom meg, hiszen egymás receptjeit javítjátok, tanácsokat adtok, sokkal érthetőbben ,mint máshol. A szégyen pedig tényleg az, hogy rendes könyvet magyar nyelven még én sem találtam. Bezzeg, ha rákatt egy külföldi oldalra…csak bámulok mennyi oldal foglalkozik a témával.
    Szép napot mindenkinek!!! Csak így tovább!
    Kati

  • szinekukac szerint:
     
    2012. 11. 14. 19:53

    Kedves Biófeleség!
    Bár már megirtam neked a véleményem a könyvről,a csókteszttel kapcsolatban nagyon igazad van.Mondjuk a többiben is.A könyv nagyon mutatós és nagyon drága,ahhoz képest hogy néhány óra alatt ki lehet olvasni,mondjuk főzés közben.))))Most is azt mondom amit irtam neked.Aki TUDJA mit beszél a szappan készitéssel kapcsolatban és nem csak tapogat mint vak a hajnalt-mint pl én-miért nem ir egy könyvet ide nekünk magyaroknak,magyarul,magyarországon beszerezhető alapanyagokkal stb,stb.Vagy miért nem dugja össze a fejét egy csapat és irja meg közösen?Noszogassuk már meg a dolgokat tudokat,hogy mi is okosodhassunk végre.Jellemző egyébként hogy a szappan lap .hu-n is több az idegen nyelvű ajánlott honlap mint a magyar.Na én nem tok angolul és kicsi rá az esély hogy ezért megtanuljak,tehát sok infotol el vagyok zárva.
    Azt Pl tudtátok,hogy Debrecen a középkor végén az uj kor hajnalán igazi európai szintü szappan nagyhatalom volt?Irdatlan mennyiségü szappant főztek és küldték európa szerte szét szana.Senki sem csinált olyat.Aztán jöttek a kinaiak.)))))))

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 14. 14:23

    Kedves jelenlegi és jövendőbeli Szappankészítők!
    A múlt heti “villám(haza)látogatásom” alkalmával volt szerencsém megkapni a Cser Kiadó által nemrég magyarul megjelentetett szapanos könyvet: “Anne Schaaf –Szappankészítés lépésről lépésre”.
    Ha megengeditek, szeretném megosztani veletek egy-két gondolatomat a könyvről, tényeket és a véleményemet, amit persze nem kötelező sem elfogadni sem számolni vele, de ami remélem valakinek segítségére lesz.

    Ez a könyv (is) csak a hideg eljárással való szappankészítésről szól. Valójában nincsen egy következetes tematikája a dolgok magyarázatára, és sok mindent mint lehetőséget villant fel, de valójában nem magyarázza el a dolgokat teljes biztonsággal.
    Részletesebben:
    Pl. a zselé-állapotot a szappan színezéséhez való technikának tartja, “A gélállapot nem feltétlenül szükséges a sikeres szappankészítéshez”, holott ez az állapot igenis szükséges a jó szappan létrejöttéhez (legalábbis a kémikus szappankészítők szerint, akik kifejezetten ellenőrzik hogy a szappanjuk zselésedjen).
    Aztán a könyv írója a szappan használhatóságát az ún. “csókteszt”-tel ajánlja ellenőrizni, azaz azt ajánlja, hogy nyaljuk meg a szappant, s ha az nem csípi a nyelvünket, “csak egyszerűen rossz íze van, akkor kész a szappan”. Csak abból kiindulva hogy a kész szappan a szemünket is csípi mikor arcot mosunk, én ezt a módszert semmiképp sem ajánlanám senkinek.
    A szappan zsírfeleslegének az könyv írója 7-10%-ot tart bőrápolónak, holott tudjuk hogy már 5-6% zsírtöbblet is milyen bőrápoló hatást biztosít a szappannak, s hogy bizonyos esetrekben a 7-8%-os superfat bizony teljesen el tudja puhítani a szappant.
    Végül pedig már az “alaprecept” is eléggé bonyolult (4 féle oljaból), a későbbiekben pedig felsorol néhány receptet csudaszép színezési technikákkal ötvözve, az egyszerűség lehetősége nélkül.

    Egy szó mint száz, ahhoz hogy valaki megértse a hideg eljárással való szappankészítést, szerintem kevés. Ha valaki szeretné rendesen megérteni, megtanulni, én nem ajánlanám ezt a könyvet. Azok akik már csináltak szappant, meríthetnek belőle ötleteket, de szerintem nem egy átfogó és alapos munka. Egy kicsit azt érzem, hogy most elhúzták a magyarok orra előtt a mézes madzagot, de még mindig nem adtak a kezükbe semmi kézzel foghatót.

  • casale szerint:
     
    2012. 11. 14. 00:33

    Bocsi!

    Helyesen rózsaszín agyag+bordó pigment.

    Casale

  • casale szerint:
     
    2012. 11. 14. 00:32

    Kedves Kreatívkönyvelő!

    A világosabb szappan színe szerintem nagyjából a az oldalon található szappan gyerekeknek zabbal, mézzel recept színe. Ezt már többször csináltam én is, de majd Biofeleség kijavít ha szerinte nem.
    A második szappan szerintem valamilyen agyag és pigment variáció lehet. Cosmios rózsaszín+bordó pigmentből egy pici. Esetleg sima vörös agyag?

    A másik kérdésedre is válaszolok: Ha jól tudom habzás ügyben a kókusz olaj, a ricinus olaj, a pálma olaj tus segíteni külön -külön is, de kombinációban is.

    Casale

  • casale szerint:
     
    2012. 11. 14. 00:25

    Kincsem!

    500g olaj 2 ek fahéj, 50 g fehér agyag. Több formába öntöttem, csak a tömbszappannak lett lilás rózsaszínes színe. Szilikon formában inkább drapp.

    Casale

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 11. 12. 16:59

    Kedves L_Andi!

    A Cosmio webáruháztól rendeltem.

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2012. 11. 12. 16:34

    Szia L_Andi!
    Ennek a szappannak az összetétele:
    Összetétel: olivaolaj, pálmaolaj, kókuszolaj, ricinusolaj, bergamott illóolaj, körömvirág főzet és növény, méz.
    Viszonylag sok méz van benne 450gr olajban 10ml méz kb.ilyen az arány, talán ettől lett ilyen színe, meg attól, hogy a lúgot erős körömvirágfőzetbe oldottam.
    Már szinte az összes szappant elhasználtuk, elajándékoztam, nekem is tetszik a színe, remélem sikerül újra produkálni Big Smile

  • L_Andi szerint:
     
    2012. 11. 12. 16:15

    Kedves Viki59 és Biofeleség !

    Köszönöm a gyors válaszokat.
    Viki, már az elején rózsaszín volt neked? Mert nekem a 2 hét során mindig ilyen volt, nem folyamatosan barnult, hanem pontosan így nézett ki, talán egy kicsit sötétebb volt de ahogy szárad, úgy világosodik, de rózsaszínnek nem mondható, barnás…………….semmi mást nem tettem bele csak rózsaszín agyagot. A tiéd nagyon szép, én is ilyenre vágyom ! Megkérdezhetem h. te hol vásárolod az rózsaszín agyagot ?

    Biofeleség-nek : én a rózsaszín agyagot 4 evőkanál olajjal kevertem ki, amit SF-nél tettem vissza agyagostul Smile Kétszer csináltam, először csak SF-nél beleszórtam és átmixeltem, másodszorra kikevertem az olajjal. Mindkettő színe barnás. Szerintem az agyag nem jó.
    A fehér folt nem lehet agyag, mert másik szappanom is foltosodik, ami fahéjas Frown Talán a száradás a probléma? Gyorsan szárad mert meleg helyen van (23 fok) ? Hmmm ?…….
    Ezekbe már beletörődtem, de szeretném ha a jövőben “elkerülnének” a foltok. Azóta az összeset jól árnyékolt helyre tettem, talán a fény a baja, nem tudom.

    Igen, olvasom h. fehéreket szeretnének, nekem fehérek mind az összes, olivás és kecsketejes is………én pedig pont a színeket szeretném. Smile Smile Mindenki mást akar, így van ez Smile Smile Én pont olyat szeretnék, mint Kreatívkonyvelő Smile neve mellett az az mézszínű Smile

    Mégegyszer köszi h. gyorsan válaszoltatok Smile
    Andi

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 11. 12. 15:44

    Kedves L_Andi!

    Elfelejtettem az előbb megírni, hogy van egy rózsaszín agyagos szappan receptem fent az oldalon. Ott is látszik, hogy milyen szépen megmaradt a színe, és semmit sem változik azóta sem.

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 11. 12. 15:38

    Kedves L_Andi!

    Én már többször is készítettem rózsaszín agyagos szappant, de soha még nem fordult elő, hogy megbarnult volna, illetve, hogy fakult volna a színe.

  • judit79 szerint:
     
    2012. 11. 12. 15:28

    Köszi az ötleteket, webáruházon kívül esetleg hol lehetne? Minden más van, ennek az egynek sok lenne a pk-ja (gyógyszertár esetleg?)

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 12. 15:11

    Kedves L_Andi!
    A rózsaszínagyag színe is változik, mivel természetes anyagról van szó. Eddig minden interneten feltett képen azt látom hogy az agyagos szappan barnás színű. Ez természetes is, hiszen minden agyagot a földből nyernek, a föld pedig ugyebár nem rózsaszín Smile
    Rózsaszín szappant egyes egyedül pigmentekkel lehetne elérni, hiszen minden egyéb természetes adalék színe változik a lúggal való kontaktusban, hol többé hol kevésbé.
    Mikor és milyen formában keverted a szappanba az agyagot? Elkeverted valamivel mielőtt belekeverted? Nem lehetséges hogy a fehér foltok azért vannak, mert az agyag nem keveredett elteljesen? Question
    A kecsketejes szappan lehet mézszínű akkor is ha nincs lefagyasztva (de akkor lehet hogy jobban megég), illetve lehet hogy a szappan tartalmazott még mézet vagy más olyan anyagot ami megemelte a hőmérsékletet.
    Annyian szeretnének fehér szappant, s neked meg az a gondod hogy a tied túl fehér?! Grin

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 11. 12. 15:08

    Szia Judit79!
    A Humanity webáruházban nagyon jó áron lehet venni, de van ott minden ami a szappanhoz kell.

  • sportauto szerint:
     
    2012. 11. 12. 13:04

    Kedves Judit79
    A biomaci.hu-nál elég jó áron van és van kisebb-nagyobb kiszerelés is.

  • judit79 szerint:
     
    2012. 11. 12. 12:56

    Sziasztok,
    lett egy kis időm és szeretnék szappant készíteni, viszont nem tudom,hogy hol lehet NaOH-t beszerezni? Már minden már van itthon (a védőfelszerelést is beleértve).
    Köszi a segítséget.

  • L_Andi szerint:
     
    2012. 11. 12. 12:41

    Sziasztok !

    Kedves Biofeleség, köszi a linket a tojással kapcsolatban, a pici tojásokat azóta már rákentem a hajamra Frown

    Szeretnék mutatni 1-2 fotót a rózsaszín (?) olívaszappanomról és a foltjairól. Leírom ami a biztos, a probléma megoldását talán ti tudjátok ……..

    Ez a szappan rózsaszín agyagos, sima olivaolajas, az egyesítési hőfok egyforma volt, figyeltem, száraz helyen érlelem géz alatt. Meseszép, és homogén volt a színe 48 órásan. A kérdésem : másoknak is így néz ki a rózsaszín agyagos kb. 2 hetes korában ? Mert ez inkább halvány karamell. Nagyon örülnék ha megnyugtatnátok hogy idővel színt vált Smile Ha ne is reménykedjek, akkor hol érdemes venni a rózsaszín agyagot, hogy tényleg rózsaszín legyen ? Én neten rendeltem egy webáruházban…..amit nem írhatok itt ki.

    A másik eléggé látható probléma az elfehéredés. Olvastam itt erről, de ez nem por, nem lehet letörölni, próbáltam, itt a szappan elfehéredett, ill. fehér foltok az oldalán, ahogy látszik. Ez már így marad ? Mit tegyek h. a jövőben elkerüljem?

    http://kepfeltoltes.hu/view/121112/DSC00846_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/121112/DSC00848_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/121112/DSC00847_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    A 3. kérdésem pedig a kecsketejes szappanra vonatkozik. Enyém fehér lett, hogyan érhetem el hogy olyan legyen, mint máshol láttam, olyan mézszínű. 2/3-a le volt fagyasztva, ahogy a leírásban szerepelt, gondolom a barnásabbak, mézszínűek nem voltak lefagyasztva és kicsit megégtek a lúgtól ? Viszont attól lett a színe olyan szép ? Vagy rosszul gondolom ?

    Előre is köszi a segítséget.
    Andi

  • Kincs szerint:
     
    2012. 11. 10. 17:46

    Kedves Casale!

    Légy kedves írj mennyiségeket,hogy hány g kasztíliai szappanhoz mennyi g vagy ek.
    fehér agyagot és fahéjt használtál!?

    Köszi,üdv.:Kincs

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2012. 11. 10. 17:39

    Kedves Biofeleség!
    Pont ezt a receptet néztem ki, akkor egy az egyben így csinálom meg.

    Kedves Casale!
    Akkor a variációk lehetősége határtalan! Az tök jó. Ha jobban habzó szappant akarok, de mégis nagyrészt oliva olajból, szerintetek 20% kókuszolajjal ezt el tudom érni?

  • casale szerint:
     
    2012. 11. 10. 17:28

    Kedves Kreatívkönyvelő!
    Én már használtam a sima kasztíliai szappanba:

    1. fehér agyagot és fahéjt ,a kettőnek együtt enyhe lilás rózsaszín színe lett
    2. őrölt kávét, fahéjt és kakaóport (a kolléganőim imádják)
    3. spirulina algát
    4. bodzavirág főzetet víz helyett, ez szép halványsárga lett

    Kedves mindenki más!

    15 éve csinálok mézeskalácsot. Használok többféle állagú ételfestéket. A körmöket, körömágyat, a bőrt nagyon erősen megfogja! Napokig nem jön le a kezemről. A citromlé szódabikarbóna keverék sem hozza le. Én sosem tenném szappanba! Kakaópor (barna), kurkuma (okker sárga) az erős kávé főzet a vízben (barna), az őrölt csalánlevél (zöld) színt ad. Kezdetben érjétek be ennyivel a színezésnél. Ezek többnyire úgyis vannak otthon. Egy kevés őröletlen mák, nádcukor kellemes dörzsölős jelleget ad a szappannak.

    Casale

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 10. 17:23

    Kedves Ezüsteső!
    Ha biztosan jó szappant akarsz, akkor hidd el, jobb várni. A magas hőmérséklettel csak a kémiai reakció hőjét emeled, ami viszont nem tudod hogy mit fog eredményezni. Vagy sikerül vagy nem, és bizonyos adalékanyagok használatakor határozottan rossz lehet. A türelem és a pontos odafigyelés mindig jobb eredményt ad.
    “Megváltozik az olaj szerkezete is vagy csak gyengül a hatóanyag?” –Igen, megváltozik az olaj szerkezete is.
    Tudod, az hogy valakik melegen csinálnak pipereszappant, nem jelenti hogy te “csak úgy” le tudod koppintani. Ők valószínűleg tudnak valamit amit te nem.
    A meleg eljárással való munka elkezdése előtt nagyon ajánlatos több évi hideg eljárásos tapasztralat, hogy igazán mosakodásra alkalmas, jó szappant készíthess.
    Először mindig érdemes utánanézni annak amit csinálni akarsz, s majd csak elegendő információ birtokában kezdeni valamit, tudni kell kiválasztani azt ami neked megfelelőbb. Bár tudom hogy manapság a kozmetikumokat is csak beletesszük a kosarunkba, anélkül hogy megnéznénk mi van bennük.

  • ezustteso szerint:
     
    2012. 11. 10. 16:42

    Kedves Biofeleség!

    Köszönöm a válaszod. Örülök, mert úgy döntöttem, hogy kukoricaolajat teszek a ricinus helyett (ez volt itthon).
    Ha… mondjuk, tegyük fel (hozzám is türelem kell Wink ) Tudom szabályozni a hőmérsékletet, és úgy 55 fok körül tartani, akkor elvileg lehet gyorsítani a folyamatot? Persze, ha nem akkor nem gond… és a sérül az mit jelent? Megváltozik az olaj szerkezete is vagy csak gyengül a hatóanyag? Nem igazán találtam erről anyagot…
    Nem beszélve arról, hogy egy csomó videót találtam, ahol ezzel az eljárással készítik a pipereszappanokat… Persze azt nem tudom, hogy mennyire hozzáértők Question

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 10. 16:19

    Kedves Kreatívkönyvelő!
    Nagyon nagy szeretettel ajánlom figyelmedbe ezt a receptet: http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/mososzappan/mososzappan-megfaradt-napraforgo-olajbol . Ez a szappan egy kissé túlvan lúgozva, úgyhogy nagyon jó tisztító hatása van mosószóda nélkül is.
    Viszont mosószódát ne tegyél bele, mert beláthatatlan következményei lehetnek. Ha mindenképp valami mosószódás dolgot szeretnél, akkor csinálj egy sima mosószappant, s amikor megérett, reszeld le s úgy csinálj belőle mosógélt.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 10. 16:16

    Kedves Ezüsteső!
    Itt az oldalon egyelőre csak a hideg eljárással foglalkoztunk mert:
    1) ez az eljárás a legegyszerűbb és legadottabb a kezdéshez
    2) a meleg eljárás mosószappanok készítéséhez sokkal megfelelőbb
    3) az olajok hatóanyagai 50-60°C felett sérülnek, úgyhogy a pipereszappanokhoz már csak ezért sem ajánlott a meleg eljárás
    4) az pedig nem igaz hogy a meleg eljárással készült szappant nem kell érlelni, mert bizony annak is szüksége van kb. 4 hétre

    A ricinusolajjal kapcsolatban: attól függ hogy mit akarsz a ricinusolajtól. Ha a habot akarod krémesíteni, akkor arra a napraforgóolaj vagy a kukoricaolaj is jó. Ha viszont a gyógyhatását akarod kiaknázni (köröm- és hajerősítő), akkor nem nagyon van hozzá fogható.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 10. 16:14

    Kedves L_Andi!
    http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/viii-resz-egyeb-termeszetes-adalekok
    “A tojás fehérjékben és lecitinben gazdag, leginkább a sampon-szappanok készítésekor alkalmazott. Csak a sárgáját használjuk, 1-2 tojássárgáját 1kg olajhoz. Készítsünk egyfajta majonézt a tojássárgából és egy kis bázisolajból, majd a szalag-fázisban keverjük a masszába nagyon gyorsan keverve, hogy a tojás meg ne főljön a meleg masszában.
    Azok a szappanok, melyek tojást tartalmaznak, gyorsabban avasodnak, nem lehet őket hosszú ideig tárolni.”

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2012. 11. 10. 15:10

    Azaz nem igaz, mert csináltam fahéjjal és levendulával készültet is, az is jó.

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2012. 11. 10. 15:09

    Kedves VGyorgyi!
    Csak kecsketejport tettem 1000gr oliva olajból készült szappanhoz pudingosodásnál.
    Mást nem próbáltam, ezért kérdeztem én is, hogy mit lehet, vagy ajánlatos, mert az annyira jó lett.!

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2012. 11. 10. 15:07

    Ezustteso! Vidékről tényleg nehezebb, sajnos!
    Eléggé igazságtalan!

    Kedves Fórumtársak!
    Elég sok napraforgóolajam maradt meg sütés után. Teljesen áttetsző, tiszta, krumplit sütöttem benne. (Soha nem használom fel kétszer)
    Itt olvastam, hogy érdemes mosószappant készíteni belőle. Hát, megpróbálnám.
    Van itt egy recept, ami tetszik (napraforgó olaj,kis kakaóvaj és egy kanál só)
    de én szeretnék mosószódát beletenni. Van valakinek tapasztalata, hogy mennyit szabad?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.