Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,172 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
 • vagvolgyi marika szerint:
   
  2012. 11. 28. 16:18

  Tisztelt Biofeleség!
  Akinek ilyen élet filozófiája van az tőlem tiszteletet érdemel.Annyira igazad van hogy ezt nem is kell tovább ragozni.Bizzunk benne ,hogy sok kicsi sokra megy, mármint egy-egy érdeklődővel mindig bővűl az “osztálylétszám”.Ilyen vagyok én is.Már amúgy is készültem Neked írni, a zselésedési folyamat fényképeivel kapcsolatban. Hát így tanulunk mi, ahogy Te tanítasz minket. Közérthető stilusod van és szaktudásod bőven , ahogy olvasgatom a sok levélváltást. Miért nem írsz Te egy jó összefoglalást a szappan készítésről?Én további sok türelmet és sikert kívánok Neked, nevelgess csak minket, vagy legalább is engemet. Köszönettel:VM

 • ezustteso szerint:
   
  2012. 11. 28. 14:54

  Kedveseim!
  Mindenki a szívemből írt…
  Írtam egy kicsit hosszabb hozzászólást még délelőtt, de ugye amikor tilosba jár az ember lánya… a munkahelyen Wink – az egész eltűnt. Mélyen egyetértek veletek mindenben. Ami az illatokról eszembe jut, hogy amikor az egyik lányom még nagyon kicsi volt, akkor is mindent úgy nézett meg hogy megszagolta. Az illatok kellenek a teljes képhez… csak az nem mindegy, hogy olyan illatokkal vagyunk körülvéve amik mesterségesen jeleket küldenek az agyunknak, vagy a természet tiszta illatai. Már 17 éve hogy fiatalon kiköltöztünk a városból, és a legjobb döntés volt az életünkben, hogy a gyermekeinket a természet-közelében neveltük fel. Azóta csak nagyon keveset betegek (van hogy elmúlik úgy év, hogy nem lát bennünket orvos, pedig 7-en vagyunk), tiszteletben tartják a természetet. Megtanulták, hogy nem minden értük, és nekik van, és nincs mindenhez joguk, és nem minden nekik jár… És mára már szinte felnőttként látom rajtuk, hogy nem volt hiábavaló, az értékrendjük nincs felborulva. Nem beszélve arról, hogy az együtt alkotás öröme igencsak természetes része az életünknek, amit reményeim szerint rajtam kívül már 4 leány is továbbadja. Tudom nem rövid távú befektetés… de megéri. Érdemes változtatni, de elsősorban magunkban kell…és a jó példa ragadós lesz Grin

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 28. 13:46

  Kedves Renáta,
  Hát igen, ez mi mi missziónk: megtanítani az embereket arra amit valamikor tudtak, de mára elfelejtettek Wink

 • Renata szerint:
   
  2012. 11. 28. 13:30

  Kedves Biofeleség!
  Nagyon szép gondolatokat írtál le Big Smile Én falusi lány vagyok, a párom viszont városi gyerek volt, és amikor vidéken vagyunk az én családomnál, hát látszik a különbség, nem érzi magát komfortosan egy vidéki házban, ahol ki kell menni a tüzelőért, ahol reggel hűvös van, ha kihűl a kályha. Én meg így nőttem fel, és nem zavar.
  Ha remélhetőleg lesz gyermekem, az egyszerű dolgok tiszteletére szeretném tanítani, a természet rendjének követésére, arra, hogy a csillogás mögé lásson és ismerje fel a valódi értékeket.
  Ez már több, mint hogy hobbiból otthon szappant és krémet gyártunk, de akik így “átalakultunk”, valószínűleg mindannyian ezért tesszük ezt, mert az igazi dolgokat keressük.
  És nagyon jó, amit írtál Biofeleség, hogy azt hangsúlyozzák mindenhol, mi vagyunk a világ közepe és megtehetünk bármit, s aki ezt elhiszi, rossz útra tévedhet és elveszíti a harmóniát.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 28. 12:48

  Kedves Kreatívkönyvelő (és Renáta, meg Törpiek)!
  Az én férjemnek még meg van az a szerencséje, hogy földművelő családból származik, amikor fiatal volt csak a házi tehén meg kecske tejét itta, és szappannal mosakodott. Amióta szappant csinálok, sokszor azzal is mos hajat, azzal borotválkozik, és boltiakkal ellentétben az aftershave is akkor jó ha én csinálom. Egyszerűen mert a kevesebb tényleg jobb. Amit a vele való házasságban megtanultam: egyrészt tiszteletben tartani a természet ciklusait (hiszen mindent amit megettek a föld adott, s így nem volt télen nyers paradicsom meg borsó az asztalon), illetve nem dobni ki semmit amit újra lehet hasznosítani.
  Az akkori embernek nem voltak fontosak az illatok, sokkalinkább volt fontos tanítani, nevelni a fiakat, vezetni őket a felnőtté válás és a saját élet kialakítása felé, azokkal az abszolút értékekkel, amik nekik is tartást adtak: az önzetlen szeretet, a következetesség, a jó ízlés.
  Amint megjelentek a szupermarketek, a reklámok, nagyszerűen elhitették velünk hogy mi vagyunk a világ közepe, mindent azonnal meg kell kapjunk, mert megérdemeljük. És pontosan ez a felfogás az, ami elvonja a figyelmünket nem csak a természetes dolgoktól, hanem a másik személytől is, az életadó szeretettől.
  Higyjétek el, ha vannak mellettetek (és bizony mennyien!) akiket elvakított az illatok és színek egoista világa, nekünk nem kell mást tennünk mint kitartani abban amiben hiszünk, amit tapasztaltunk.
  Azzal hogy beszélünk ezeknek a dolgoknak (szappanoknak is) a fontosságáról nem változtatunk sokat, hiszen azzal csak ellenszenvet váltunk ki. A példa viszont igenis ragadós, s ha mi jó példák vagyunk, akkor majd mások is követni fognak bennünket. És ha csak 1-2 ember, annál jobb, hiszen ők is igazi példákká válhatnak majd mások számára.

 • szerint:
   
  2012. 11. 28. 12:32

  Kedves Hölgyek/Urak

  Képek, csodálatosak! Leírások, teljesen érhetőek.
  Bármelyik hozzászólásra gondolok, ami elindított bennem valamit is, köszönet érte! Rose
  Szappant még nem készítek, de kacérkodok a gondolattal.
  Csak egy mosószappant, de még mindig tartok tőle…
  Előbb elkészítek egy arckrémet, egy tusfürdőt, sampont… és hennával idővel be is festem a hajam…

  Köszönöm! Kiss

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 11. 28. 11:27

  Igen, és ez nem kor és intelligencia kérdése. Valahogy belülről kell, hogy jöjjön az igény a környezettudatosságra. Észérvekkel meggyőzni az embereket nagyon nehéz.
  Esetleg ha hajlandó ezt az életformát kipróbálni, és a kezdeti nehézségeken kitartóan átjut, akkor rabjává válik, de eddig el kell jutni, agyban is és lélekben is.

 • Renata szerint:
   
  2012. 11. 28. 11:23

  Szóval a lényeg Big Smile hogy a környezetemben vannak olyanok, akik azért nem nagyon akarnak házi készítésű szereket használni, mert valahogy nem értékelik még azok enyhébb, természetesebb illatát, és talán emiatt a hatékonyságban/minőségben is kételkednek.

 • Renata szerint:
   
  2012. 11. 28. 11:16

  Kedves Kreatívkönyvelő!
  Így gondolom én is, illetve így tapasztalom. Én nem használok már bolti cuccokat, csak a saját készítésűt, aminek max illóolajtól van illata, és ez egészen más, mint a bolti mű illatok. De a párom még mindig odáig van a gyári holmikért, és engem meg már kimondottan zavarnak azok az erős, tolakodó szagok. Az is zavar, amikor valaki elmegy mellettem, és orrba vág a ruhájából áradó öblítőszag keveredve a parfümjével.
  De az illatok tényleg fontosak, és ezt ki lehet használni mondjuk a reklámban, amikor egy illathoz kreálnak egy történetet, az ember meg elhiszi, hogy ha azt a terméket keni-fújja magára, akkor olyan lesz ő is, mint a reklám főhőse.

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 11. 28. 08:55

  a minőségbeli különbség zongorázható,ezt akartam írni

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 11. 28. 08:53

  Kedves Mindenki!
  Lehet, hogy nem idevágó téma, de kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is. Én eddig bárkinek ajándékoztam a szappanjaimból, az első reakció az volt, hogy kézbevették, és egyből az orrukhoz emelték. Valaki itt a fórumon azt írta, hogy annyira belénk van nevelve, hogy az illat az elsődleges, hogy nem tudunk erről leszokni. És valóban.
  Hiába mondjuk, hogy lehet, hogy a most készített szappannak nincs illata, de ez lett a legjobb minőségű, akkor is, ha választhatnának, az illatosat fogják választani, mivel az illatok felidéznek bennünk különböző érzéseket, élményeket, emlékeket.
  Így vagyunk megszerkesztve.
  Valószínű, hogy a nagy kozmetikai iparágak erre alapozva próbálnak minket az orrunknál fogva vezetni – szó szerint. Ha jó illata van, az emberek 90%-a meg sem nézi, mit tartalmaz.
  Én most próbálom elsősorban a családomat erről leszoktatni, hogy megértsék és megtapasztalják, hogy a természetes, enyhébb illatok ugyanolyan élményt (illat terén) nyújtanak, a minőség pedig zongorázható.
  Én is szép lassan váltam és folyamatosan válok környezettudatossá, szeretném, ha a környezetemben élőkre is rá tudnám ragasztani ezt.
  Bocsánat a hosszú kitérőért, de kíváncsi vagyok, hogy csak én tapasztaltam-e ezt, vagy más is.

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 11. 28. 08:41

  Köszi Casale! Rose

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 11. 28. 08:40

  Kedves Casale!
  Köszönjük. Big Smile
  Kedves Kincs!
  Nekem maradt egy tiszta olivás szappanom (egyedül egy kis fahéj került bele), még júliusban csináltam.
  Tegnap éppen azt használtam. Nagyon jó állagú, nem nyúlós, nagyon finom habot képez és enyhe illata van. Jól tisztít és szuper ápoló, a bőröm olyan tőle, mintha testápolóval kentem volna be, de nem olajos-zsíros tapintású, hanem finom puha és hidratált.
  Kedves Mindenki!
  Azt bizony én is meg tudom erősíteni, hogy a tömbszappan minősége sokkal jobb, mint a szilikon formába öntött.
  Még egy dolgot szeretnék megosztani veletek. Nem tudom, megfigyeltétek-e, akárkinek ajándékoztam eddig sz

 • Kincs szerint:
   
  2012. 11. 28. 01:14

  Köszi Casale! Wink

 • casale szerint:
   
  2012. 11. 28. 01:08

  Kedves Kincs és Kreativkönyvelő!
  Biofeleség megelőzött. Képet nem tudtam volna feltenni, de tényleg ilyen a dolog. Én többnyire fa 1500 g körüli formát használok, abban szépen látszik ez a folyamat. Én szoktam a forma tapogatásával ellenőrizni a meleget a forma oldalán a törölköző alatt. Akkor szoktam megnézni, hogy milyen a szappan zselésedése amikor már egy kicsi csökkent a hő. Kezdetben megijedtem, mert voltak leírhatatlan színek ebben a fázisban, jajvörös, hupikék, nagyon narancssárga a végére szép halvány színekké szelídültek. Kivétel egy szappan azt kozmetikai pigmenttel színeztem, na az nagyon színes lett, de isteni marcipán illata van és mindenki azt akarja! látványra kicsit olyan a zselé fázis, mintha glicerines szappant csináltál volna, a szappan olyan olajosan áttetsző a formában.
  A kis szilikon formáknál is van zselésedés, de az gyorsabb, sokkal jobban kell takargatni, és figyelni rá. Úgy gondolom minőségileg ugyanabból a szappanmasszából 10-szer jobb szappan lesz tömbszappanként. A szilikon formákat inkább valamilyen alkalomra használom.
  Casale

  Kincs! A kasztíliai szappanom nekem szép kemény nem nyúlik, nem habzik nagyon, jellegében olyan mint a régi bolti babaszappanok. Volt nekem nem saját, az nyúlós volt. Nem írom le milyen volt.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 27. 21:52

  Nagyon szívesen, kedves Kreatívkönyvelő!
  Apropó, a 2-3 óra az csak olyan elnagyolt odavetés volt, hiszen sokszor már az első órán belül zselésedik a szappan. Egyébként nekem tegnapelőtt nagyon jól szemléltető zselé-fázist sikerült figyelemmel kisérnem egy féladagból készült szappan receptpróbája alkalmával. Bizony érdemes meglesni, mert nagyon érdekes!

 • Kincs szerint:
   
  2012. 11. 27. 21:52

  Kedves Biofeleség!

  Nagyon köszi a felhomályosításért! Wink Yes

  Puszi,üdv.:Kincs

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 11. 27. 19:34

  Köszönjük Biofeleség! Nagyon jól szemlélteti a folyamatot.
  Én is tömbszappant készítek mostanában, de ha formákat csinálnék, meg fogom nézni, hogy ott is látszik-e a zselésedés folyamata. Amikor szilikon formákba öntöttem a szappant, igyekeztem minél hamarabb betakargatni és eszembe sem jutott megnézni, most már kíváncsi vagyok.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 27. 16:29

  Kedves Kincs és Kreatívkönyvelő!
  Ezen a linken egy nagyszerű képet láthattok a zselé-fázis szemléltetésére:
  http://blog.thesage.com/wp-content/uploads/day3-13.jpg
  A jobb oldalon egy olyan forma van, amely valószínűleg frissen öntött szappanmasszát tartalmaz
  A középső forma a formába öntés után néhány (2-3?) óra elteltével lehet, ebben nagyon jól látszik hogy a szappanmassza közepe sötétebb, zselé-szerű. Először a massza közepe alakul át ilyen formán, majd ez a zselésedés fokozatosak halad kifelé, a foram szélei felé.
  A bal oldali formában pedig már lezajlott a zselé-fázis, ott már a kivilágosodott és megszilárdult szappan látszik.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 27. 16:22

  Kedves Casale!
  Kérlek ne haragudj hogy nem válaszoltam. Nem vagyok egészen a topon mostanában, és csak a sürgetős kérdésekre tudtam válaszolni, nomeg dolgozom a cikkeken, amenyire erőm engedi.
  Természetesen tedd fel a variációkat, nagyon tanulságos és érdekes lesz! Smile
  A zselésedést azért kérdeztem, mert én –mint tudod– tömbformát használok, amiben 1200gr szappan van egyszerre. A 60-100gr-os formák ehhez képest bizony kicsik. Tegnapelőtt csináltam fele adag szappant, egy műanyag zöldséges tálca volt a forma, abban igencsak zselésedett, de nem tudtam hogy a te kissebb szilikonformáidban nem vész-e el valamennyi hő.
  Köszönöm a választ, most már megnyugodtam. És ezek az új formák valami gyönyörűségek! Big Smile

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 11. 27. 09:02

  Sziasztok!

  Kincs zseléfázissal kapcsolatos kérdése engem is érdekelne Question

 • Kincs szerint:
   
  2012. 11. 27. 01:10

  Kedves Casale!

  A tiszta-sima kasztíliai szappanról szeretném hallani a véleményed !?
  Használat közben milyen volt? Nyúlós,krémes…?

  A másik :Te ,hogy s mint figyeled vagy leskeled a zseléfázist? Smile
  Mit látsz honnan tudod,hogy az – az ???

  Köszönöm,üdv.:Kincs

 • casale szerint:
   
  2012. 11. 27. 00:18

  Kedves Biofeleség!
  Kérlek válaszolj! Feltehetem a karácsonyi kasztíliai szappan receptvariációkat?
  A forrás a Te kasztíliai szappanod lenne, a variációkat írnám csak le és feltenném a képeket is.
  Casale

 • casale szerint:
   
  2012. 11. 27. 00:06

  Kedves Biofeleség!
  A zselésedést mindig ellenőrzöm, ezt Tőled tanultam! Nem tudom melyik kicsi formára gondoltál. A szilikon formáim többsége nem kicsi. Kb 60-100 g-os szappan lesz a formából. Amennyiben az első babaszappanokra gondolsz, melyek tényleg picik, a képen zöld alapon (maci, nyuszi, kislány,….) ott azt tudtam csinálni, hogy jól betakartam őket és egy fa fiókba tettem a kicsi formákat. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az ugyanakkor nagyobb tömb formába öntött szappannal azonos volt a zselésedés és a színük is kicsit világosabb lett emiatt. Az az adag szappan kísérlet volt a kezdet kezdetén. Ma már nem csinálnám úgy. Nem tudom, hogyan kellene a tömb és a kicsi szappanokat összehasonlítani, van még mindkettőből. Szerinted?
  Casale

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 26. 09:23

  Kedves Györgyi,
  Szerintem a nagy kókuszolaj-koncentrációt azzal tudod kompenzálni, ha úgy csinálsz mintha kikúznád a superfat-et. Azaz az összes ilyen szappanodhoz (lereszelve, felolvasztva) adhatsz még kb. 2-3% olajat (valamilyen nehezebb, tápláló olajat) és a fél kilóba szerintem nyugodtan mehet egy evőkanál méz.
  Ha viszont vannak egyéb megmaradt szappandarabjaid, akkor azokat is lereszelve és belekeverve bebiztosíthatod hogy az olaj meg a méz nem fogja elpuhítani.
  No, mit szósz? Big Smile

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 11. 26. 01:43

  Sziasztok!
  Én csak a magam feje után csináltam régebben elcseszett szappanból reszeltet.Lereszeltem,aztán egy adag alapszappanba tettem a szalagfázis elérésekor.Jól összekevertem és tárárá!!!!!))))) Volt 4 hét mulva használható és formás szappankám )))))

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 25. 20:57

  Kedves Casale Rose!
  Azt áruld el nekem kérlek, hogy ezekben a kis szilikonformákban valamikor ellenőrizted-e hogy zselésedik-e a szappan? Nagyon kiváncsi lennék rá Wink

 • VGyorgyi szerint:
   
  2012. 11. 25. 20:54

  Kedves Biofeleség!
  Ok, értem a gondolatmenetet. Most van kb. 5-600g szappanom, ami 30% kókuszvajjal készült. Ehhez majdnem ugyanennyi “rendes” potyadékszappant kell bevárnom most kb. 150-200g van, hogy a bőrünknek megfelelő legyen a végeredmény. Így gondoltad?

 • casale szerint:
   
  2012. 11. 25. 20:26

  Kedves vagvolgyi marika !
  A pillangó, méhecske, szitakötő, katica formát a pandortex.hu-n találtam és onnan rendeltem. Ma is találtam ott olyan formát, amilyen még nincs nekem. A többi forma műanyag sütemény kiszúró forma, ezeket fóliáztam le és öntöttem bele szappant.
  Casale

 • vagvolgyi marika szerint:
   
  2012. 11. 25. 20:07

  Kedves Casale!
  Köszönöm szépen a látnivalókat, kedves kis esztétikai ajándék a mai napra.
  Légyszives mond meg hol lehet ilyen baba témájú formákhoz hozzájutni? Te hol vetted? A macit olvastam.Milyen szappan receptet használtál a baba mintákhoz?
  Köszönöm a segítséged.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.