Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,172 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
 • batora szerint:
   
  2012. 12. 07. 12:56

  L_Andi, kedves!

  Hogyan fürdik az a csemete? Fogja a szappant és végigmossa magát vele, vagy képez egy kis habot és azt keni a bőrére? Én azt vettem észre, hogy nem mindegy. Most úgy csinálom a gyerekeimnél, hogy én jól beszappanozom a kezem, inkább már krém, mint hab lesz és úgy fürdetem őket.
  Amit most ők használnak, az az én hippi szappanom:
  http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/pipereszappan/hippi-szappan
  De bármilyen házi készítésű szappan jó volt idáig nekik, a legjobban azok jöttek be, amik sok fajta olajból készültek. Mostanság szinte az összes szappanomba rakok kecsketej port, valószínűleg ez is jó nekik.
  Hozzáteszem, hogy az én csemetéim a házi szappanok előtt csak a fürdetőkrémmel tudtak fürdeni, szóval igen nagyon érzékeny a kis bőrük. Legdurvábban a J&J egyik fürdetőjétől néztek ki: kb. 3 perces kádban ülés után úgy néztek ki, mintha piros nadrágot vettek volna fel Frown
  Hetente kb. egyszer szoktak pancsizni (a többi napon zuhanyozás Wink ), akkor rakok a vízbe himalája sót és az sem baj, ha aznap nem szappanozunk Smile

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 12. 07. 11:39

  Kedves Biófeleség és Gabóca!
  Bocsi ha közbeszólók,de a samponszappan / amit Gabóca használ/ receptje engem is érdekelne.
  Köszi előre is.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 07. 11:31

  Kedves L_Andi,
  Megnéztem a zabos-mézes receptet, és felülvizsgálva arra jutottam, hogy mivel a kókuszolaj is okozhat allergiát vagy száríthatja az érzékenyek bőrét, talán jobb lenne ilye formában:

  500 gr olivaolaj
  400 gr rizsolaj
  100 gr kukoricaolaj
  300 gr víz vagy erős kamillafőzet
  122 gr nátronlúg (7%-os leszámitolással)

  Szalagnál:
  2 csapott evőkanál zabliszt
  1 csapott evőkanál akácméz

  Egyesítés: 40-42°C-on
  Pihenő: 48 óra
  Érlelés: minimum 6 hét

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 07. 11:08

  Kedves Gaboca,
  Kérlek szépen, írj mennyiségeket, adj pontos leírást hogy mit, miből mennyit, hogyan használsz! Lehet priviben is…
  Köszi Rose

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 07. 11:06

  Kedves L_Andi!
  Igen, az olívaolaj-szappanoknak megvan ez az érdekes tulajdonságuk, ne ijedj meg. Az Aleppo-I (szír) szappanokat több napos főzés után is még 9-12 hónapig érlelik!, s így is a felületük barnás és jobban habzik, a belsejük viszont zöld és kevésbé habzik.
  A házi 8 hetes szappanjaim nekem is nyálkásak egy kicsit, de ez teljesen természetes. Ezeknél a szappanoknál érvényes a leginkább hogy minél tovább érik annál jobb, illetve hogy használat után alaposan meg kell szárítani.

  Milyen “házi babaszappan”-t használt ez a kislány?
  Két ötletem van:
  az egyik egy szappanrecept, emelt superfattel (7%). Ezt Casale használta már, tőle tudsz kérni visszajelzést: http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/pipereszappan/gyerekeknek-zabbal-mezzel
  a másik pedig egy mosdatópép, ami nem szappan, csak fizikailag tisztít, viszont fantasztikus bőrápoló tulajdonsággal bír:
  http://lukreciakencei.hu/recept/baba-mama/babaapolas/mosdatopep-a-legkisebbeknek

  Írd majd meg mire jutottál

 • gaboca szerint:
   
  2012. 12. 07. 10:32

  Kedves Biofeleség!
  Én kb. fél éve mosom samponszappannal a hajam.Tapasztalatom, hogy sokkal kevésbé hullik, a bolti samponos hajmosás után elég sok haj maradt a kád alján. Mióta a szappant használom 1-2 szál, és mintha kevésbé őszülnék. Ha elfogynak a sampon szappanjaim, ki fogom prbálni a normál szappant is. Legutóbb vittem a fodrászhoz is, almaecettel együtt. Nekem nagyon bevát. Smile

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 12. 07. 10:23

  Sziasztok !

  Én már az utolsókat befőttes üvegben kevertem ki a lúggal……csak praktikusságból, mivel az eddigi műanyag edényem elolvadt (nem a szappan-készítés folyamán Smile, annyira vigyázok, hogy a mosogatóban tárolom ilyenkor, ráadásul egy hideg vizes tálban… ha szétmenne oda tudjon folyni. Nekem eddig még nem volt vele gondom.

  Kecsketej – téma………..ez nálam elég érdekesen sikerült. Van ami vad-narancssárga, van ami halványsárga, és lett fehér is. Hogy mitől ? Nem tudom. Biztos a hőfoktól is függ, próbáltam fele fagyasztva, fele hűtőhideg, hát ez narancssárga lett. Az üveg oldalán láttam hogy kicsit kicsapódott (???) a tej. Utána próbáltam teljesen lefagyasztottra rászórni a lúgot, lassan-folyamatosan kevergettem, szépen felolvadt, viszont nem érte el a 40 fokot sem !!!!! (Csak azért írom h. más tanuljon a hibámból.) Biztos nem kellett volna ezzel egyidőben a hideg-vizes edényben tartani, ez együtt más túl sok hideg volt neki, szerintem. Ekkor nem csapódott ki az üveg falára a tej. Mivel nem volt mit tenni, így kevertem az olajjal össze, emlékszem 38 fokos volt, viszont csodaszép hófehér. Még szárad, nem tudok róla nyilatkozni a hőfok-probléma miatt minőség-ügyileg.
  Ezek az én tapasztalataim a kecsketejről és a betőttes üvegről Smile

  Kérdezni is szeretnék kettőt :
  – a 8 hetes olívaszappanokat elkezdtem használni, minden rendben is volt kb. egy hétig, tetszett, büszke is voltam rájuk Smile Kb. 1 hét használat után megint fürdünk vele, egyszer csak egy puha rész látszik rajta, olyan nyálkás, nyúlós, félreraktam h. száradjon még, gondolom belül még nem teljesen száraz. De 8 hét után ez normális ? Száraz, fűtött helyen pihent 8 hétig). Most ezután még 5 napig száradt, aztán persze kiváncsi voltam, újra mosakodtam, most megint kemény Smile Mire számíthatok? Mindig kiszárad a felső része és ha mélyebbre jutunk akkor nyákos lesz? Kicsit meg vagyok ijedve, mert a karácsonyi ajándékszappanok is ugyanígy készültek, olívaolajasak mind. Meg tudna nyugtatni valaki, hogy csak idő kérdése és rendben lesz belül is, vagy ez valami “technológiai” hiba ?

  A másik kérdés az inkább kérés ……….. tudna valaki ajánlani nekem egy olyan szappan-receptet, ami kipróbált, tényleg bevált egy extra-érzékeny gyerekbőrön. A kislány semmit nem tud használni, sok-sok szappanon vannak túl, és 12 évesen is csak a bébiknek való fürdetőkrémet tudja használni (fürdéshez, testápoláshoz, tudjátok az amit a gyógyszertárban készítenek)……..de már jó lenne valami ami tényleg használna neki. Ajándékba szeretném márciusra, és a házi babaszappant már kipróbálták, az sem jó. Előre is köszi ha tudtok erre valami beváltat írni.

  Szép napot mindenkinek.
  Andi

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 12. 07. 09:51

  Kedves Natureka!
  Bizopny van jelentősége,hogy vizzel,vagy tejjel,vagy esetleg sörrel ,teával stb készited a szappanodat.Ami a befőttes üveg témát érinti csatlakozom Biófeleséghez.Az üvegek bizonyos százaléka sajnos öntéshibás ami nem látszik kivülről.Amikor forro valamit teszel bele az üveg anyagában feszültség keletkezik a hőmérséklet különbség okán,vagy ha egyszerre töltöd teli akkor a hirtelen hömérséklet emelkedés okán.Nekem is esett már,vagy durrant már szét befőttesüveg a kezemben.Nem jó ilyennel játszani,pláne nem ha az üvegben lug van.Nem csak forro de mar is és senkinek sem kivánom,hogy lemarja a bőrt bármely testrészéről.Vigyázz magadra biztos hogy van valaki vagy valakik akiknek szükségük van rád,egyben és egészségesen.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 07. 09:39

  Kedves szappan-samponosok!
  Sajnos már halovány segéd fogalmam sem nem van hol és hányszor kérdeztelek benneteket a szappannal való hajmosásról Thinking
  Mindenesetre szerettelek volna értesíteni Benneteket, hogy a szappanos hajmosás-invázió kezdetét vette! Yes
  Jelenleg azokkal a szappanokkal próbálkozom, amik az előző szériákból maradtak, de már kb. 2 hete érik egy mosódiós-aloe verás-mézes samponszappan, illetve szeretnék kipróbálni 3-4 receptet kisebb mennyiségben (500gr egyszerre).
  Azt már most látom, hogy meg kell találnom az igazi receptet, s az igazi adagokat. De amint meglesz (gondolom jövő január-februárban), fel fogom tenni a győztes receptet, illetve tervezem egy cikk írását is a samponszappanok használatáról.
  Akinek tapasztalata és/vagy anyaga van a témával kapcsolatban, kérem eresszen meg egy privit!
  Köszönet az eddigi és az ezutáni minden kedves segítségetekért! Rose

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 07. 08:19

  Kedves Natureka!
  Abból a szempontból nincs jelentősége, hogy mindkettőt lemossuk magunkról a szappan leöblítésével. Vannak olyan vélemények, melyek szerint a tejhez hasonló anyagok nem fejtenek ki semmiféle bőrápoló hatást, de vannak olyanok is szép számmal (Magyarországon különösen) akik csak kecsketejjel készítenek szappant, ők is eszküsznek a terápiás hatására, illetve itt Olaszországban is nagy himnuszokat zengenek a kecske-, szamár- és bivajtej ekcémás, gyulladt bőrre kifejtett fantasztikus hatásáról.
  Én még nem csináltam tejes szappant, mert a közelünkben nincs házi tej, a boltiban meg adalékanyagok vannak. De a szappanjaimban használom a mézet, aloe verat, gyógynövényeket, fűszereket, és igenis érezhető a hatásuk.
  Viszont ha tejet használsz, akkor bizony nagyon fontos hogy lefagyaszd minimum a 2/3 részét, s van aki még így is hidegfürdőbe teszi amikor a lúgot oldja.
  A befőttesüveggel kapcsolatban pedig lehet hogy csak én vagyok ennyire vészmadár, de nekem már csattant szét a kezemben befőttesüveg amikor forró lekvárt vagy paradicsompürét akartam eltenni benne, pedig egyszerre csak keveseket öntögettem, pontosan a szétcsattanás elkerülése végett. Lehet hogy a te üvegeid jobbak.

 • natureka szerint:
   
  2012. 12. 06. 23:36

  Kedves Biofeleség!

  Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Még annyit kérdeznék, hogy akkor igazából nem sok jelentősége van, hogy tejjel vagy desztillált vízzel készítem a szappankákat? (A befőttesüvegnél igazából azért voltam nyugodt, mert a befőttet is főzi az ember és azt a hőt is bírja… Sőt, még hűteni is szoktam jeges vízzel, egyszer sem csattant szét.) Amikor az első szappanomnak nekiláttam, igazából az összes itt található információt igyekeztem elolvasni. De újra átolvasom, biztosan van még sok tanulnivalóm… Szép estét mindenkinek!

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 06. 12:55

  Kedves Natureka!
  Addig is míg a többiek is válaszolnak…

  Ebben a topikban valamikor nem is oly régen írtam egy “visszajelzést” erről a könyvről. Azért szerintem nem eszik olyan forrón a kását. Nagyon szép könyv, de sajnos nagy hibája hogy bizonyos dolgokat túl enyhén, másokat pedig túl szigorúan fog fel, egyáltalán nem tiszta és következetes. Frown

  A tejel kapcsolatban:
  A tej zsírtartalma nem annyira magas, hogy elszappanosodva bajt okozna. Amikor a szappan tápláló hatásáról beszélünk, akkor az összes zsír elszappanosított vagy el-nem-szappanosított (superfat) mennyiségét kell néznünk. Lehet hogy a tej zsírtartalma elszappanosodik, de azon kívül elegendő egyéb zsír vagy olaj marad elszappanosítatlan.
  A tej elszíneződését nem a zsírtartalmának az elszappanosodása okozza, hanem a tejben jelenlévő cukor emeli meg a lúgoldat hőmérsékletét, ezért színeződik el a tej. Az igaz, hogy a tejnek minimum 2/3 részét le kell fagyasztani, pontosan mert a magas hő megégeti a tejet. De nyugodj meg, a szappanod attól még nyugodtan használható.

  Végül a lúgot nem azért nem lehet befőttesüvegben feloldani, mert kikezdi az üveget, hanem mert a lúg a folyadékot 80-110°C-ra hevíti, s ezt a hőmérsékletet a mai vékonyfalú befőttesüvegek nem bírják. Ha neked még nem csattant szét üveg a kezed alatt, akkor adj hálát érte, de legközelebbre szerezz be egy szélesszájú hőálló edényt!

  Olvastad már a honlapon lévő cikkeket? Ott sok mindenre választ találsz: http://lukreciakencei.hu/szappankeszites

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 06. 12:09

  natureka szerint:
  2012. 12. 06. 11:59
  Sziasztok! Meghozta Mikulásbácsi a Anne Schaaf: Szappankészítés lépésről lépésre című könyvet, amiben azt olvastam, hogy csakis fagyasztott állapotú kecsketejbe tehető a lúg, mert ha “szobahőmérsékletű vagy egyszerűen csak jól lehűtött tejet használunk, annak zsírtartalma azonnal elszappanosodik, mire a lúg kihűl. Ettől a lúgban pelyhek képződnek és sötétnarancs színű és büdös lesz.” Hát én valóban csak lehűtött tejbe raktam a lúgot és valóban sötétnarancs színű lett, és pelyhek képződtek benne. A kérdésem az lenne: ettől még használható lesz a szappan? Az a hátránya ilyenkor, hogy a kecsketejben lévő zsír – mivel elszappanosodik – nem fog ápolni??? Továbbá az is le van írva, hogy a lúgot nem lehet befőttesüvegben feloldani, mert a lúg kikezdi az üveget. Én már túl vagyok jó néhány szappanon, de még nem vettem észre. Mi a véleményetek erről?

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 12. 05. 09:01

  Sziasztok !

  Casale, gyönyörűek ezek a szappanok. Leginkább a recés szélűek négyzetformák és a bogarak tetszenek, rendeltem én is ilyen szilikont Smile

  Viki, köszi a Cosmio-s rózsaszín agyagos választ…………….sajnos csak most tudtam erre jönni Smile

  Szép napot mindenkinek,
  Andi

 • szerint:
   
  2012. 11. 30. 10:40

  Kedves Biofeleség Smile

  Erőt a gyógyuláshoz! Rose

  Eszter

 • szerint:
   
  2012. 11. 30. 10:38

  Kedves Casale Smile

  Köszönöm bátorításodat Rainbow

  Anyukámat még ráveszem valahogy, hogy fahamut tegyen félre, mert lignittel keveri….
  Nem díjazza ötleteimet, de a hatásukon meglepődik.
  Viszont szép lassan, óvatosan lecserélhetem a folyékony szappanunkat, a tisztító szereket… és mindent ami káros.
  Jelenleg én vagyok a kísérleti alany. Még alakítok dolgokon, és reszkessenek a maradék káros anyagos kutyulékok Zombie Killer

  Az információkat a szappan készítésről lementettem, még olvasgatok, jegyzetelek, és utána nekigyürkőzök… a kezdeteknek Smile

 • Renata szerint:
   
  2012. 11. 30. 00:54

  Kedves Biofeleség, mielőbbi jobbulást kívánok! Rose

 • casale szerint:
   
  2012. 11. 29. 23:06

  Kedves Biofeleség!
  Én is jobbulást kívánok!
  Casale

 • casale szerint:
   
  2012. 11. 29. 23:05

  Kedves Szeszil!
  Próbálj ki mindent amihez kedvet érzel.
  A szappantól én is sokáig féltem 5 hónapig fontolgattam milyen lesz az első lúgoldás, túléli-e az edény, a konyha és én is. Mi és hogyan fog történni. A leírásokat amelyeket Biofeleség írt/fordított érdemes többször elolvasni és kezdetben egyszerű szappanokat készíteni innen az oldalról.
  Kérdéseidre mindenki szívesen válaszol.

  Casale

 • vagvolgyi marika szerint:
   
  2012. 11. 29. 20:59

  Kedves Biofeleség, gyors és sikeres gyógyulást kívánok.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 29. 19:34

  Kedves Vágvölgyi Marika!
  Remélem nem bántottalak meg az esetleg túl nyers és világos stílusommal, de valóban nagyon nehezemre esett a válaszírás. Most egy kicsit jobb.
  Viszont én sem értem milyen “előzményekre” gondolsz, hiszen már egy ideje itt vagy köztünk, s az anyag is itt volt/van a honlapon Question

 • Kincs szerint:
   
  2012. 11. 29. 19:31

  Kedves Biofeleség!

  Köszönöm,és mielőbbi gyógyulást kívánok Neked! Big Smile Yes

  Üdv.:Kincs

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 29. 18:08

  Kedveseim, köszönöm nektek! Én is remélem, mindent megteszek hogy 100%-ig itt lehessek veletek Smile

 • gaboca szerint:
   
  2012. 11. 29. 17:25

  Kedves Biofeleség!
  Én is mielőbbi gyógyulást kívánok Neked, szeretettel. Rose

 • VGyorgyi szerint:
   
  2012. 11. 29. 17:12

  Kedves Biofeleség!
  Mielőbbi gyógyulást kívánok! Remélem hamarosan újra 100%-os lesz az energiaszinted!

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 11. 29. 16:10

  Kedves Biofeleség!
  Sajnálattal hallom, hogy egészségügyi problémáid vannak, kívánom, hogy minél előbb gyógyulj meg, szükségünk van ám rád!
  Emlékszel arra a fenyőszappanra, amit jól elrontottam, és majdnem kidobtam?
  Most a napokban jutott eszembe, hogy akkor megkíméltem, de (már eltelt a hat hét), most megnézem, hogy megemberelte-e magát, de inkább arra gondoltam, ne foglalja a helyet, kidobom. Hát, csúnyácska is , nem is jó illatú, olyanná szikkadt, mintha habszappan és rendes szappan keveréke lenne.
  Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve megmostam vele a hajam, és a testem is.
  Nem fogjátok elhinni. A hajam szép, tiszta, a bőrre pedig olyan hatással van, hogy még mindig nem akarom elhinni. Ezért harmadik napja tesztelem, hátha véletlen.
  Megszünteti az izzadság erjedését. A hónaljamra G….er deo stiftet használtam, olyan allergiás reakció lépett fel, hogy muszáj lesz hónaljstiftet is készítsek.
  Na, megmosakodtam a fenyő szappannal, és nem fújtam be magam semmivel, hogy ne irritáljam a hónaljamat. Hát, esti fürdés előtt szagolgatom a hónaljam, semmi, (nem vagyok büdösödős típus, de azért ha nem használok semmit, a nap végére azért nincs virágillata a hónaljamnak). Na, jó, eljátszottam másnap is. Ugyanaz. Megkértem ma a férjemet is, hogy próbálja ki, este kiderül, nála is ugyanaz a hatás, vagy sem. Ha igen, akkor majd ha meggyógyultál, segítesz feljavítani a receptet? Ezek után úgy gondolom, érdemes újra csinálni, csak egy feljavított recepttel.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 29. 15:25

  Kedves Marika!
  Sajnálom hogy csak most tudok válaszolni, de mivel az utóbbi hetekben folyamatos és nem múló egészségügyi problémákkal küszködöm, a házi teendőkre sincs erőm, nemhogy arra minden hozzászólást figyelemmel kisérjek, illetve minden válasz tízszeres erőt vesz igénybe nekem, akinek a normálnak is csak a tizede van.
  Éppezért igen hálás vagyok Kincsnek, Casalénak, és a többieknek hogy helyettem is tollat ragadnak és válaszukkal és tapasztalatukkal segítenek nektek, kezdőknek.
  Tudod Marika, ezen a honlapon mindenki a másik elfogadásával és a felé irányuló szeretettel kérdez, ad választ illetve segít ahol tud. És ezt azt hiszem nyugodtan és költsönösen el is várjuk. Hál’Istennek sokan vagyunk, mindig többen, s az oldal így lesz színesebb: elfogadva egymást és egymás segítő szándékát, akkor is ha nem pontosan attól kapunk segítséget akitől vártuk. Ezt nevezzük együttműködésnek, s ez az amire (nekem és tudom hogy Lukréciának is) nagy szükségünk van.

  ***És akkor most hivatalosan is megköszönöm Kincsnek, hogy “helyettesített”, és itt és most felhatalmazom hogy amikor csak szükségét látja, válaszoljon a helyemben tehetsége szerint mindaddig, míg én nem érkezem.

  A kérdésedre válaszolva pedig (“Miért nem írsz Te egy jó összefoglalást a szappan készítésről?”) teljesen helytálló Kincs válasza, hiszen ha elolvasod láthatod, hogy a link pontosan erre a honlapra mutat, tehát itt a LukréciaKencéin van egy több cikkből álló részletes anyag, amit én írtam/fordítottam. Ez az anyag mindent elmagyaráz teljes pontossággal és világosan, és még mindig bővül. Úgyhogy valóban nem látom szükségét hogy máskor-máshol is leírjam mégegyszer.
  A filozófiám pedig mit sem ér, ha azt amivel már egy csomót dolgoztam nem használjátok!

 • Kincs szerint:
   
  2012. 11. 28. 22:57

  Kedves vagvolgyi marika!

  Nem vagyok Biofeleség szószolója,de köszönöm a titulust! Wink
  Saját nevemben írtam és küldtem el neked a linket szeretettel! Smile
  Nem tudom milyen előzményekre gondolsz de nem is lényeges mert
  amit küldtem az-az amit ép keresel a szappan készítésről!
  Bocsi ha nem megfelelő és kielégítő az Én válaszom is, mert Biofeleség (és más is fog neked írni,nem csak a cél személy mert itt így szokás mindenki segít ott ahol tud )biztosan fog írni neked megnyugtatlak!

  Kellemes estét kívánok,üdv.:Kincs

 • vagvolgyi marika szerint:
   
  2012. 11. 28. 22:01

  Kedves Kincs!
  Nagyra értékelem, hogy Biofeleség szószólója vagy. Én a legnagyobb elismerés hangtán írtam neki és nem Neked.
  Azonkívűl nem ismerem azokat az előzményeket amire utalsz, különben nem kérdeztem volna.
  Hagyd meg neki a az esetleges válaszadás lehetőségét , ha még ezután egyáltalán akar .

 • Kincs szerint:
   
  2012. 11. 28. 17:06

  Kedves vagvolgyi marika!

  A kérdésedre : “Miért nem írsz Te egy jó összefoglalást a szappan készítésről?”
  már régen ott a válasz Biofeleségtől,ami még bővülni is fog még természetesen! ;-

  http://lukreciakencei.hu/szappankeszites

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.