Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,172 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
 • erika06 szerint:
   
  2012. 12. 24. 23:33

  Mindenkinek áldott, békés ünnepeket kívánok Present
  Casale gratulálok, büszke vagyok rád! Rose

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 24. 13:44

  Kedves Szappanosok!
  Casale volt olyan kedves hogy küldött fotot a szappanjairól, amit azonnal fel is tettem Patrizia Garzena FaceBook-oldalára mint üdvözletet.
  Ime a válasz:

  “Grazie!!!!!! Sono bellissimi…. Smile Un abbraccio grandissimo alle saponaie ungheresi e un augurio di buone feste Heart
  Köszönet!!!!! Gyönyörűek…. Smile Nagyon nagy ölelés a magyar szappankészitőnek és boldog ünnepeket kivánok Heart

  …ezzel az üzenettel kivánok áldott, békés Karácsonyt Mindannyiótoknak és Szeretteiteknek!

 • Nagyorsi1 szerint:
   
  2012. 12. 23. 09:58

  Kedves Biofeleség!
  Köszi a gyors választ.A COSMIO-nál láttam és azt írják róla ,hogy “peszticid és BHT mentes” Mit gondolsz ennek fényében megpróbálhatom? Nyilván ártani semmi képpen nem szeretnék.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 22. 21:35

  Kedves Orsi,
  A lanolinnal bánj nagyon óvatosan, mert tudtommal szintetikus oldószerekkel nyerik a gyapjúból, és mint ilyen okozhat allergiás tüneteket.
  A szappanban ajánlott mennyiség maximum 3%.

 • Nagyorsi1 szerint:
   
  2012. 12. 22. 19:55

  Sziasztok Lányok!
  A segítségeteket kérném . A férjemnek nagyon száraz a bőre,és arra gondoltam,hogy a lanolin is segíthetne,de nem tudom,hogy modjuk 1000g olajhoz mennyit kell adni.Köszi a segítségeteket!

  Mindenkinek nagyon boldog karácsonyt kívánok! Legyen olyan az ünnepetek amilyennek szeretnétek!!

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 19. 10:50
 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 15. 21:59

  Kedves Ezüstteso!
  Megnéztem a mindenttudó könyvemet, s azt írja, hogy a olajok hőmérséklete a meleg eljárás esetén sem szabadna hogy meghaladja az 50°C-ot. A könyv ezt a vulkán-efektus elkerülése miatt írja (elkerülendő hogy a szappanmassza megnövekedjék, esetleg spricceljen), de szerintem érvényes az olajok hatóanyagainak megőrzése miatt is.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 14. 15:22

  Kedves Gaboca, köszönet! Big Smile Rose

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 14. 15:18

  Kedves Ezüstteso!
  Annyit fűznék csak hozzád, hogy a lényeg így pontosabb: 1) eldönteni mennyi zsírból szeretnénk szappant csinálni, 2) mennyit szeretnénk ebből zsírfeleslegnek (elszappanosítatlanul) hagyni, 3) félretenni a zsírfelesleg %-át a kiválasztott zsírból, 4) a maradék zsírokhoz kiszámítani a lúgot, ami teljesen elszappanosítja őket. Jól mondom?

  Azt hiszem hogy a hideg-meleg eljárás mindig is a szappankészítők személyes választása marad, van aki ezzel – van aki azzal csinál szappant, s mindkét fél esküszik hogy az övé a jobb Wink
  Abból kiindulva viszont hogy pl. az olívaolaj préselésekor megengedett maximum hőmérséklet 25-30°C, csak ritkán emelkedik 35-40°C-ra, illetve hogy a főzés során (50°C felett) bizonyítottan megváltozik a szerkezete, meggyőződésem hogy 70-80°C-os hőmérsékleten nem tudja megtartani a hatóanyagait. Nem beszélve arról hogy az elektromos áram és a gáz mennyibe kerül, s hogy mennyit takarítok meg amikor a “főzés” műveletét a kémiai reakcióra bízom.
  A hideg eljárásban az egyesítés hőmérséklete 40-45°C, a zselé-fázis melege pedig szabályozható, a szigeteléstől függ. De az biztos, hogy 50-60°C-ig nem emelkedik a meleg, hiszen akkor a formát nem tudnánk szabad kézzel megfogni.

  A zsírfelesleg utólagos hozzáadása vagy bekalkulálása pedig szerintem nem mindegy -két okból sem:
  1) a szalagosodás a a szappanosodásnak csak az első lépcsője, tehát az ebben a fázisban utólag szappanba kevert (elvileg superfat) zsír is elszappanosodik valamennyire. Elkerülhetetlen hogy elszappanosodjon, hacsak nem meleg eljárással dolgozunk, akkor viszont a nagy hőmérséklet károsítja az olajokat.
  2) amikor csak egyféle zsírt alkalmazunk superfat-ként, akkor csak annak a zsírnak a jótékony hatását aknázzuk ki, míg a lúgmennyiséget leszámitolva (eredetileg kalkulálva a puperfatet az összes zsírra) az összes zsírból marad valamennyi elszappanosítatlanul, s itt megjelenik az olajok Freya által sokszor említett ún. szinergikus hatása, azaz a felhasznált zsírok egymás bőrápoló hatását kiegészítik, erősítik. Ez szerintem nagyon fontos nem csak a bőrápolás, hanem a szappan eltarthatósága szempontjából is, mert pl. a sheavajnak vagy kakaóvajnak alacsonyabb az E-vitamin tartalma, mig pl. a napraforgó- vagy földimogyoró olajnak magasabb, s ez az E-vitamin tartalom nagyon fontos a szappan avasodásának a megelőzésében.

  Húúú, de hosszúúú voltam, bocsi IDK

 • gaboca szerint:
   
  2012. 12. 14. 11:46

  Kedves Biofeleség és Szinekukac! Rose
  Elnézést, hogy csak most tudok válaszolni. Az én samponszappanom a következőkből áll: 350 gr olíva olaj, 300 gr kókusz olaj, 300 gr napraforgó olaj, 50 gr ricinus olaj, 141 gr lúg, 380 gr folyadék / apróbojtorján, dió és csalán főzet/, 1 db tojást tettem bele, a fehérjét habnak felverve, a sárgáját meg csak belekevertem., és citrom illót tettem még bele. Nem romlott meg benne a tojás, pedig már elég régen klészült. Smile

 • ezustteso szerint:
   
  2012. 12. 13. 19:15

  Kedveseim!
  Most összegzem, amit én egyszerű lélek megértettem: A lényeg, hogy az SF számításnál ha kalkulátort használunk a legjobb, kiszámítani az olajokra eső lúg mennyiséget, és az össz. tömegnek az 3-5-vagy 7%-át kiszámolni és azt + hozzáadni.
  Mondjuk én eddig is így gondoltam… vagy teljesen félreértem ezt az egészet. Amikor egy recept azt írja, hogy 5% SF-el, akkor én azt kiszedem az olajmennyiségből és utólag adom hozzá. Viszont egyszerűbb, ha utólag adunk hozzá… szerintem. Tehát Mivel még mindig meleg eljárással készítem a szappanjaimat, én ezeket az olajokat mindig a főzés után adom a szappanmasszához, mint ahogy a növényeket, mézet, színezéket, és az illatokat is. Még egy gondolat… a hideg eljárásnál mérte-e már valaki a szappanok hőfokát már a zseléfázisban? Amikor én főzöm, mindig követem hogy végbe menjenek azok a fázisok a szappanmasszában aminek kell. Addig szoktam főzni, hogy már nem változik egyáltalán. (ez 2.5 -3 óra között) Általában 75-80 fok között tartom a főzési hőmérsékletet. És most jön a megállapítás: amit én gondolok (valaki aki jobban ért hozzá javítson ki ha tévedek- ami előfordulhat) a hideg eljárásnál is és a melegnél is az olajok elszappanosodnak, mindegy is hogy hány fokon, mert maga a lúg végzi el ezt a kémia segítségével. Tehát amik a szappanosodásban részt vesznek olajok, azok szinte bármilyenek lehetnek…(vagy majdnem- ezek adják meg hogy milyen tisztító, vagy mennyire lesz habzó stb) a lényeg- és ami táplál, vagy különlegesé tesz egy szappant az a többletben hozzáadott olajoktól, és gyógynövényektől függ… Question
  Jól gondolom? Vagy ez is egy hatalmas görbe gondolat?
  Mert, ha jól gondolom, akkor maradok ennél a módszernél, hiszen miután a fő kémiai procedúra után adom hozzá a növényeket, tápláló gyógyító olajokat, így sokkal jobban megmarad az eredeti állapotában, mint a hideg eljárásnál. Igaz nem lehet annyira szép szappanokat kreálni… (de próbálkozom), mert a massza már nem folyékony, és így színezni is elég nehéz…de biztos találok rá megoldást Wink
  Éééés várom a válaszokat… mert most már van egy csomó szappanom, tudok akár 8 hetet is várni… ha kell Island

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 12. 13. 18:00

  Jaj Kedves Biófeleség!
  Isten ments.Csak mert nekem ez igy ebben a formában még magas,dehogy is légy kevésbé közlékeny.Igy jó ez.Igy le kell hogy üljön az ember és kell hogy elgondolkodjon a dolgokon.Hogy ez nekem kicsit nehéz-már kibogozni a számitásokat)))))-ez nem a te hibád.Mint mondottam volt sajna a logika terén genetikailag félre vagyok menve.Látod a többiek értik és hozzá is szólnak értelmesen.És én ebből biza sokat okultam,sztem a többiek is.)))) Ugyhogy légyszives és találd fel folyamatosan a spanyolviaszt ))))))

 • VGyorgyi szerint:
   
  2012. 12. 13. 13:13

  Sziasztok!
  A superfat-es témához szólnék, ha badarság, csak tessék lehurrogni nyugodt szívvel.
  Ha egy olajból tetszőleges mennyiséget felviszel a kalkulátorba, és kiszámítod a szükséges lúg mennyiségét 5% superfat és 0% superfat esetén, akkor látszik, hogy superfat beállítással a superfatnek megfelelő lúggal kevesebbet tüntet fel a kalkulátor. Egy ámerikai youtube szappankészítő videón pedig elmagyarázták, hogy a folyékony olajokból a superfatre szánt mennyiséget félre kell tenni és a végén hozzáadni. Ez így összecseng szerintem.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 13. 11:47

  Kedves Judit79!
  A szappan igen nehezen oldódik a vízben, s amikor vérge úgy tűnik hogy feloldódott, akkor tulajdonképpen kapunk egy teljesen feloldódott és ionizálódott részt és egy másik, az oldatnak opálos fényt adó nem ionizálódott részt.
  Mivel nem oldódik teljesen, valamilyen zselésítő anyagot érdemes használni hogy ne kelljen a folyékony szappant felrázni minden alkalommal amikor használni szeretnénk. Ez lehet xantán gumi, vagy agar-agar. Ha jól megnézed, a második receptben glicerin van, gondolom ugyanezen okból.
  A szódabikarbónát nem ajánlanám, mert egyrészt nem sűrít, másrészt viszont emeli a szappan lúgos kémhatását, annak zsíroldó hatását, úgyhogy száríthatja a bőrt.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 13. 11:25

  Kedves Batora,
  Ufff… akkor matekból -2 Frown. Bizony jól jönne egy kölök akivel ismételhetnék, csak nem akar gyönni Thinking
  Végülis örülök hogy értetted mit akartam kihozni belőle. A nagy gond csak az volt, hogy ez a számítási mód kapcsolódott a SoapCalk használatához, s így a szappan szárított. Sebaj, megoldottuk Smile

  Kedves Szinekukac,
  Ne haragudj, nem akartalak megkavarni. Legközelebb nem leszek ennyire közlékeny a felfedezéseimet illetően, igérem. Megkövezni? Isten ments! Bocs hogy zavartam Confused

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 12. 13. 10:08

  Egy biztos.Én már teljesen megkeveredtem.))))Mindig 1000 grammra hozom ki az össz olaj mennyiséget és ennek megfelelően mindig ,minimum 60 gramm a Sf./ hozzá tenném inkább több mint 60 gramm,szeretem ha érzeni lehet benne az extrákat)))/Nekem ez igy müködött és azt hiszem ennél is maradok.Ugyan igen gyenge voltam mindig matekból,de annyit azért tudok,hogy veszettül nem mindegy hogy 1000 grammra teszem rá a 60 grammot vagy 940-re.A másik,hogy ugyan digitális mérlegem van,de azt gondolom annyira pontosan kimérni sem lehet az olajakat,pláne,ha sok félével és kis mennyiségekkel dolgozunk,Ezért amikor mind ki van mérve még egyszer felteszem a mérlegre,hogy meg van-e a teljes 1000 gramm.
  Az eredménytől függően bánok a Sf-el.Természetesen egy-két gramm eltérés szokott lenni-sőt ahogy fejlődőm még annyi sem-,de szeretek preciz lenni.
  A száritó hatás talán abból adódik némely szappanoknál,hogy vagy nem érett meg még rendesen,vagy sok a lúg.
  Amiről még szó volt itt, a réteges száradás.Ennek magyarázatot sem kell kereseni.Minden igy működik.Mármint rétegesen szárad. Csak gondoljatok bele amikor a kifli,kenyér vagy zsömle szárad.A külseje kemény a belseje pedig még nem.Idő kell hozzá.Nem véletlen ,hogy minél tovább hagyod érni a szappant annál jobb.Nekem is volt,hogy a friss-6 hetes szappan-egészen másként müködött,mint ugyanaz a szappan fél év után.
  Kövezzetek meg de én Creativyki receptszámlálóját használom ))))) és tökéletesen bejön.Persze ahány ház annyi szokás.))))

 • judit79 szerint:
   
  2012. 12. 13. 10:02

  Folyékony szappan készítéséhez adjatok légyszi segítséget: ebben a receptben az van, hogy kell szódabikarbóna vagy agar-agar a sűrítéshez: http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/folyekony_szappan/folyekony-szappan de ebben egyik sincs: http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/folyekony_szappan/folyekony-szappan-2
  Most akkor kell bele vagy sem? Kaptam bio levendula szappanokat, de mi nem igazán használunk szappant, így gondoltam, inkább csinálok belőle folyékonyt, mert az viszont fogy.

 • batora szerint:
   
  2012. 12. 13. 09:26

  Biofeleség, kedves!
  Az nem 3 g, hanem 7 g, hiszen az első esetben csak 50 g kakaóvajat adtunk hozzá, ehhez számoltuk a lúgot is. Az más kérdés, hogy a 900 g 6% 54g és nem 50g.

  “Tehát a lúg mennyisége ugyanannyira jött ki, de valahogy a kakaóvaj mennyisége 3g-al kevesebb volt.”
  Persze, hogy ugyanannyi volt a lúg mennyisége, hiszen ugyanazt a műveletet csináltad meg kétszer! A sf mennyiségi eltérés meg matematikailag nyilvánvaló, hiszen X*0,06 < (X+y)*0,06

  Értem én, hogy mit szeretnél bizonyítani,
  1. esetben 900 g +6% (54g!) = 954 g, így már a lúg mennyisége 123,265 (ha ragaszkodunk az 50g hoz, akkor nem 6%-ról beszélünk, azaz összehasonlíthatatlan a két eset)
  2. esetben 950 g a kiindulási alap (az, hogy ebből a 6% SF= 57g a lúg szempontjából lényegtelen), a lúg mennyisége pedig a 122,717

  És ha most más arányokat írunk fel (a lúg mennyisége hogyan viszonyul az össz tömeghez), akkor majdnem megegyező számokat kapunk, a kettő között az eltérés 0,0000328. Tehát arányait tekintve ennyivel több a lúg az 1. esetben.

  Egyszerűbb, jobban átlátható lenne az eset, ha tiszta olívaolajos szappannal számolnánk.
  1000g esetében SF nélkül a NaOH 135 g
  1. eset:
  940 g esetében a NaOH 126,9 g + 56,4 g SF Nem= 1000g, hanem 996,4g
  2. eset:
  1000 g 6% leszámítolással 126,9g (a SF olívaolaj 60 g)

  És tadam: ha visszaszámoljuk, akkor az első esetben a SF 5,66% lett, míg a második esetben 6%. Nem gondolom, hogy ez a minimális eltérés ennyit számítana…

  És visszatérve Kincs problémájára Ökokuckó/Nati szappanjával kapcsolatban, emlékeim szerint ott sok volt a sheavaj tartalom (mint tudjuk, bőven rendelkezik elszappanosíthatatlan összetevőkkel), azaz véleményem szerint ezt a minimális eltérést a sheavaj kompenzálta. És szerintem pont itt van a kutyus elásva: olvastam valahol (lehet, pont nálad Smile ), hogy a magas sheavaj tartalom pont ugyanazt a hatást éri el, mint a magas kókuszvaj tartalom, azaz szárít. Inkább itt látom Kincs problémáját az említett szappannal kapcsolatban.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 13. 08:36

  Kedves Szinekukac, hát ha a nátronlúg erejét figyelembe vesszük, meg ha tudjuk mennyit számít 0.5% zsírfelesleg-különbség (ld. pipereszappanok-gyerekszappan), akkor szerintem igen.

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 12. 13. 00:31

  3 gramm ennyit számitana 900 gramm összolajmennyiségnél?Az anyám egy nadrág szaggató formáját.)))

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 12. 22:03

  Kedves Batora,
  Bocsánat, teljesen igazad van, most látom hogy megkeveredtem. De csak mert saját kútfőből jött a recept.
  Viszont most már megkaptam az engedélyt a recept közzétételére, úgyhogy most itt az eredeti.

  A kalkulátor 6% superfat-re volt állítva és 50gr kakaóvajról mint superfat-ről volt szó, amit az illető a szalagosodás után kevert a szappanmasszába.

  1. módszer, avagy superfat hozzáadasa a szalag-fázisban:
  Kókusz : 100 g x 0,184 = 18,4
  Rizsolaj : 200 g x 0,128 = 25,6
  Olivaolaj: 400 g x 0,134 = 53,6
  Avokádóolaj: 100 g x 0, 133 = 13,3
  Ricinusolaj: 100 g x 0,128 =12,8

  Osszesen: 900 g = 123.7
  + 50 g kakaóvaj 50g x 0.137= 6,85
  123.7+6.85 = 130,55 *0,94= 122,717

  Itt jól látszik, hogy az összes olajba nem számolta bele a kakaóvajat, hanem azzal külön számolt.
  A 900g zsir 6%-a 54g, úgyhogy a kakaóvaj 54g kellene legyen.

  2. módszer, ahogy én számoltam, avagy superfat belekalkulálása az összes zsírba:
  Kókusz : 100 g x 0,184 = 18,4
  Rizsolaj : 200 g x 0,128 = 25,6
  Olivaolaj: 400 g x 0,134 = 53,6
  Avokádóolaj: 100 g x 0, 133 = 13,3
  Ricinusolaj: 100 g x 0,128 =12,8
  Kakaovaj: 50 g x 0.137 = 6.85

  Osszesen: 950 g = 130.55
  -6% superfat 57 g = 130.55*0.94 = 122.717

  Tehát a lúg mennyisége ugyanannyira jött ki, de valahogy a kakaóvaj mennyisége 3g-al kevesebb volt.

  Konklúzió (helyesbített): minden esetben az összes zsír valahány %-át számoljuk ki a superfattel együtt, és a szalagosodás után a vajból is ezt a mennyiséget kellene a szappanmasszába keverni.

 • batora szerint:
   
  2012. 12. 12. 19:43

  Biofeleség, kedves!

  Az első verzióban (SF szalagfázisban hozzáadva) az össz mennyiség 1007 g, míg a 2.-ban 1000g, vagyis szerintem pont fordított a konklúzió.
  1007/57= 17,6
  1000/60 = 16,6 a SF arány.
  Plusz, mivel a 2. esetben (arányait tekintve is) több a lúg, ezért jobban elszappanosítja az olajokat, ergo kevesebb olaj marad elszappanosítatlanul.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 12. 19:09

  Kedves Szappantestvérek,
  Azt hiszem feltaláltam a spanyol viaszt, azaz hogy mi a különbség amikor a zsírfelesleget leszámoljuk az összes zsírból, illetve amikor a szalag-fázisban akarjuk hozzá adni!

  Váltottam néhány mailt az egyik szappankészítővel, s azt hiszem ez volt Kincs problémája is Okokucko / Nati szappanjával:

  Vegyünk példának egy egyszerű receptet, 1kg zsírból hogy kerek számmal számoljunk:
  700gr olívaolaj
  200gr kókuszolaj
  50gr mandulaolaj
  És 6% zsírfeleslegként sheavaj

  1. módszer, avagy superfat hozzáadása a szalag-fázisban:
  Súly x SAP = lúg
  Olívaolaj 700g x 0.134 = 93.8
  Kókuszolaj 200g x 0.184 = 36.8
  Mandulaolaj 50g x 0.136 = 6.8

  Összesen: 950g = 134.7 lúg a teljes elszappanosításhoz

  És akkor a 6% superfat-ként szeretnék hozzáadni sheavajat. A 950g 6%-a ugyebár 57gr*, tehát 57g sheavajat kellene belekevernem a szappanba szalagosodáskor. Jól mondom?

  2. módszer, avagy superfat belekalkulálása az összes zsírba:
  Súly x SAP = lúg
  Olívaolaj 700g x 0.134 = 93.8
  Kókuszolaj 200g x 0.184 = 36.8
  Mandulaolaj 50g x 0.136 = 6.8
  Sheavaj 50g x 0.128 = 6.4

  Összesen: 1000g = 143.8 lúg a teljes elszappanosításhoz
  -6% superfat (60g*) = 143.8 x 0.94 = 135.172, 6% zsírfelesleg leszámításával.
  (mivel 1000g 6%-a 60g)

  !!!!!!!!!!És itt van a kutyus elásva: ez a 3g eltérés!
  Amikor a zsirfelesleget utólag tesszük a masszába, s nem kalkuláljuk bele az összes zsírba, akkor a zsírfelesleg kevesebb lessz, tehát a szappan kevésbé lesz tápláló, sokkal inkább fog szárítani. Asztatyű!!!!!!!!!!!

  Ez egy kissé megdobogtatta a szívemet Wink, ilyen tévedéseket okozhat az utólagos superfat alkalmazás. No, mit szóltok?

 • natureka szerint:
   
  2012. 12. 11. 22:56

  Kedves Mindenki!

  Az elkészített szappankáim végét össze szoktam kockázni, és elhatároztam, hogy egy teljesen elütő színű szappant készítek ezekkel a kockákkal díszítve. A kávészappan mellett döntöttem, így jó erős kávéfőzetben oldottam fel a lúgot. Azonban a szappanom színe egy jó híg tejeskávé lett. Vajon miért lett ilyen? Aki készített már ilyet, annak besötétedett teljesen a szappan?

  Továbbá köszönöm mindenkinek a kecsketejjel kapcsolatos véleményeket, tapasztalatokat, sokat tanultam belőle. Az egyik ismerősöm most készített teljesen lefagyasztott kecsketejből szappant, sajnos 28 fokos volt a lúg feloldva, a zsírokkal összekeverve nagyon hamar megkeményedett a massza és a lúgpelyhek sem oldódtak fel tökéletesen. Valószínűleg a 2/3-os lefagyasztott arány a legmegfelelőbb.

  A lúgosüvegre visszatérve mostmár látom, hogy hálás lehetek az égnek (habár egy nagy hidegvízzel teli lábosban hűtöttem mindig), hogy nem pattant szét, lecseréltem egy jénai üvegre. Köszönöm a jótanácsokat!

 • L_Andi szerint:
   
  2012. 12. 11. 10:54

  Sziasztok !

  Köszönöm a válaszokat, sajnos mostanában kevesebbet tudok netezni, de mindig reagálok, tudjátok Smile

  Biofeleség……… köszönöm amit írtál, megpróbálom elkészíteni a gyerekeknek való zabos recept alapján és ha kapok valahol rízsolajat akkor kicserélem rá a kókuszolajat, de egyenlőre még nem kaptam. Még egy kört futok…
  Taknyos-szappan-téma : egy kicsit megnyugodtam, tudod ezek lesznek a karácsonyi ajándékaim mindenkinek. Szárítjuk tovább Smile

  Írtad másnak hogy problémásak a lúg-kalkulátorok, nem egyformán számolnak, ha jól értettem………..kitapasztaltátok már h. melyik a jó? Én a creativiki-n lévő használtam, az jó?

  Batora…………köszönöm h. leírtad a tapasztalatodat a gyerekekkel kapcsolatban. Utánanéztem mi is a problémája : az a kislány nem piros, hanem rendkívül viszketős, pörsönéses, száraz……..azt mondta az anyuka h. ekcémás. S rákérdeztem, a fürdetőkrémet feloldják egy kicsit, persze nem oldódik, úszkál benne a krém, és ezt a vizes kencét kenik a bőrére……. hát ennyit tudtam meg. Neki szeretnék valamit készíteni ajándékba, s még időm is van a látogatásig szerencsére.
  Kecsketejest? Olyanom már van is, érik, majd adok belőle próbát nekik.

  Mégegyszer köszi nektek !

  Téma volt még múltkor a lúg oldása üvegben……….írtam, hogy én befőttes-üvegben keverem ki………. eddig……nos, az enyém is eltört lúgkeverés közben a hétvégén……….szerencsére a mosogatóba ment az egész, de hanyagolom én is az üveget mostantól Frown

  Sziasztok !
  Andi

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 10. 11:35

  Kedves Erika!
  Ha viszont minden szappanod ilyen, s mint mondod van már vagy 10 féle, akkor az egyetlen bűnös amire gondolni tudok a kalkulátor lehet amivel dolgoztál.
  Mennyi superfat-et hagytál a szappanodban?
  Már itt az oldalon is sokat panaszkodtunk egymásnak hogy a kalkulátorok nem ugyanazt az eredményt adják. Jó lenne megnézni 1-2 receptedet. Ha átküldesz néhányat privátban, talán kiokoskodhatnánk hol a bibi. Mit szósz? Wink

 • erika06 szerint:
   
  2012. 12. 09. 18:11

  Kedves Biofeleség!
  Köszönöm szépen, hogy együtt gondolkodtál velem ami a szappanok szárítását illeti. Rose Az a gond, hogy nem csak 2-3 féle szappanomnál tapasztalom ezt a néhány rétegen át szárító hatást, hanem kb. 8-10 különböző összetételű szappannál. Grammra pontosan mérek, gélesednek a szappanok ezt ellenőrzöm (jól be vannak takargatva 48 órán át). A kókusz 10-15 %-os bennük, Zsír max 20 %, shea változó 8-15 %-ig (talán a 15 % már száríthat ebből is….). Még az jutott eszembe, hogy nem takarom be rögtön a formába öntött szappanokat, hanem még elmosom a mixert, leviszem a pincébe a lúgos edényeket ez kb 4-5 perc utána takargatom be a szappanokat a formában. Talán ez is lehet……..? Majd legközelebb ha készítek előbb betakargatom őket.

 • Viki59 szerint:
   
  2012. 12. 08. 16:24

  Kedves Biofeleség!

  Kb 2 éve samponszappannal mossuk a hajunkat . A receptje fennt van az oldalon. Nagyon meg vagyunk vele elégedve,sót már sok ismerősöm is ezeket használja, és csak jót mondanak róla. Ecetes ,mézes ,illó olajos öblítést csinálunk mi nők a hajmosás után, és Én is azt mondom, sokkal jobb a hajunk, szinte egyáltalán nem hullik. ha elfelejtünk ecetes öblítést készíteni sincs semmi probléma, ugyan olyan klassz a hajunk utána is.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 12. 08. 07:54

  Kedves Erika06!
  így elsőre három lehetséges ok jut eszembe:
  1) a mennyiségek nem voltak megfelelőek
  2) a szappan nem ment át egy jó zselé-fázison
  3) valami olyan olajat tartalmaz, ami elszappanosítva szárít
  Felül kellene vizsgálni a receptet.

 • erika06 szerint:
   
  2012. 12. 07. 22:13

  Sziasztok!
  Megtudná valaki mondani nekem, miért tapasztalom azt a jelenséget a szappanjaimnál, hogy kb. 4-5 kézmosásig nagyon szárítanak az érett szappanok, (minimum 8-10 hetesek vagy még több), de ezután már egyáltalán nem? Ha fordítva történne, akkor elgondolkodnék azon, hogy a belsejük még nem száradt ki eléggé, de így fogalmam nincs mi az oka…. Question

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.