Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,172 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
 • L_Andi szerint:
   
  2013. 01. 11. 12:51

  Az ipari hőmérőt a TESCO-ban vettük 2 hónapja. Sziasztok ! Smile

  Lenne nekem egy nagy kérésem…….. szeretném megpróbálni nálam profibbak szappanját, lenne-e valaki aki elküldene-e nekem egyet a magáéból, ami a legjobban bevált neki száraz bőrre. Szeretném tudni hogy én vagyok-e ultraszáraz és soha ne is számítsak arra h. krémesnek, szaftosnak érezzem a kezem kézmosás után, vagy valamit változtatnom kellene, még több SF, jobb minőségű sheavaj, ……. nem tudom.

  6-7 % SF-el csináltam a szappanokat, és a tömböseknek volt is zseléfázis, megkukkantottam, szépek, jó használni, de valahogy még többet várnék, valami olyasmit h. kézmosás után olyan legyen mintha bekrémeztem volna…….elvégre, annyi szupi dolgot beleraktam (méz, körömvirág főzet, körömvirág, sheavaj, ricinus, pálma-olíva-kókusz olaj….) Ne értsetek félre, nem vagyok elégedetlen, először a 100 % olívaolajasok száradtak, ott még ezt elfogadtam, de a legutóbbi mézes-körömvirágosnál sem érzek valami extra hidratálást……….kérlek ne azt írjátok h. ez csak egy szappan és lemossuk, nincs idő felszívódni…..ezeket én is tudom……..csak hát néha olvasok olyat, valaki olyan szépeket ír egy szappanról, milyen tápláló, semmi kézkrém ezután……..értitek, ugye, ilyenre vágyom.

  Természetesen nem szeretném ingyen hogy valaki csak úgy postázzon egyet a kedvencei közül, cserélni szeretnék h. én is viszonozhassam, ezért itt van 4 szappanom képe, ezekből egyet én is küldenék, bármelyiket amit szeretne…….s persze Mo-i szappanos lenne a jó, a postaköltség miatt.

  Itt vannak a szappanok amit én tudnék küldeni……
  1. After Eight nagyon mentolos, nagyon étcsokis
  2. Mézes-körömvirágos……eddig nekem ez a legtáplálóbb
  3. Sütőtökös-körömvirágos 100 % olívás
  4. Kávés

  Ha valakinek tetszik valamelyik szappanom és szívesen cserélne velem mert valami nagyon bevált neki……keressen meg privátban, ez úgysem fórumtéma. Azt még hozzátenném h. nem érzékeny a bőröm, nem pirosodik, csak száraz mindig.

  A 4 szappanom képe amit felajánlok:
  http://kepfeltoltes.hu/view/130110/DSC01161_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/view/130110/DSC00721_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/view/130110/DSC00827_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/view/130110/dsc01262_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  s a nekem mellettit is tudom adni, a sárga-fehér-feketét: körömvirágos,levendulás

  Előre is köszi ha valaki megkeres……

  szép napokat,
  Andi

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 11. 11:13

  Köszönöm kedves Biofeleség, valóban olvastam a cikket, de már nem emlékeztem hol olvastam erről. Más dologra esetleg emlékszel még a könyvből ami félrevezető volt?

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 11. 11:04

  Kedves Natureka!
  Ha olvasod az itteni cikkeket, akkor az utólsóban (pH-s) pontosan erről van szó, mármint hogy az a szappan éri el az optimális pH-t amelyik átment a zselé-fázison.
  Ez is egy pont amelyben a könyv félrevezető, hiszen a könyv azt írja hogy a szappan “átmehet” a zselé-fázison, de ez nem feltétlenül szükséges.
  Igen, a zselé-fázis elengedhetetlen (!) a megfelelően gyengéd szappan készítéséhez. Mosószappan esetében nem annyira fontos, mint a személyi higiéniában alkalmazott szappanoknál, hiszen ha a szappanosodás nem teljesedik ki, a szappan pH-ja nem lesz a bőr által elviselhető.

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 10. 23:28

  Kedves Luca!
  Én voltam az, aki jónéhány szappanjához a lúgot befőttesüvegben oldotta fel (kiindulva abból, hogy befőttelrakáskor is dunsztoljuk a befőttet…). És a könyvem kapcsán feltettem itt azt a kérdést, hogy miért nem jó ez. Hálistennek a nálam tapasztaltabbak felvilágosítottak, hogy veszélyes (és valaki írta is, hogy neki szét is pattant az üveg, csak a mosogatóban volt…). Azóta én az egyik inox lábasomat használom erre a célra: nem oldja a lúg, nem pattanhat szét, teljesen megfelelő erre a célra.
  Tovább az egyik ismerősöm úgy járt, hogy teljesen lefagyasztott kecsketejben oldotta fel a lúgot és a lúg nem oldódott fel teljesen, mert így csak 28 fokra tudott felmelegedni. Elkészítette a szappant, majd hálistennek észrevette benne a lúgszemcséket,így azonnal ki is dobta a szappanmasszát. Azóta megmondom őszintén rendszeresítettem egy nagyon finom szűrőt, amin még külön átszűröm a lúgot, habár azt gondolom, hogy ha felmelegszik rendesen a lúg kevés keverés után is azonnal feloldódik.

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 10. 23:24

  Szia Batora!

  Már a 2.esetben hallok erről a tejsavó porról! Hypnotized
  Légy oly kedves,írd meg hogy merre hány méter vele!?
  Eddig csak folyékony voltában ismertem.

  Köszönöm,üdv.:Kincs

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 10. 23:17

  Kedves Biofeleség!
  Igen, már a múltkor is említetted, hogy nem igazán jó a könyv. Thinking Nagyon kíváncsi lennék, hogy mire gondolsz, mi a félrevezető. Leírnád kérlek? Igazából nem azt a könyvet veszem alapul, hanem erről az oldalról tanultam eddig is mindent. De azért valóban van benne egy-két jó ötlet. Nekem ami furcsa volt a könyvben pl. hogy nem írja, hogy az olajakat és a lúgot hány fokra kell hűteni. És igazából arról sem ír, hogy mikor a szappanmassza eléri a zseléfázist az jó avagy sem. Pedig elvileg ezek fontos részei a szappankésztésnek. Csak az utolsó három szappannál láttam ezt a fázist és nem tudom, hogy jól van-e így? (Lehet, hogy a többinél is volt, csak nem kukucskáltam bele.) Tényleg kíváncsi lennék a véleményedre. Smile Előre is köszönöm!

 • Luca szerint:
   
  2013. 01. 10. 20:57

  Kedves Kincs, Szinekukac és Batora!

  Köszönöm a hasznos tanácsokat, melyeket meg is fogadok. Még olvasgatok gyűjtöm az infókat és amikor minden összeáll, akkor fogok csak bele, majd beszámolok, hogy sikerült. Addig is olvaslak benneteket.

  Üdv: Luca

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 10. 20:07

  Nos Andi akkor jól írtam,hogy a hideg és a forró hirtelen találkozása vágta szét az üveget! Wink Ezért kell hagyni úgy ahogy Te is írtad,hogy szokja a hőt ! Smile

  A másik! Nekem nem átlátszó a lúgos kis tartályom/dobozom Lashes Hypnotized
  Tejfehér! De ha beleteszik gyárilag a lúgot akkor….csak jó lehet !

  Üdv.Kincs

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 10. 19:58

  Szia Szine@,köszönöm! Kiss Spécin leírtad! Yes

 • Csillag szerint:
   
  2013. 01. 10. 19:44

  Nekem is ez lett volna a kérdésem, hol árulják az ipari hőmérőt???
  A másik kérdésem: Kókuszolaj nélkül nem habzik egyáltalán a szappan??

 • Vicuska szerint:
   
  2013. 01. 10. 19:40

  L_Andi: Hol lehet beszerezni ezt az ipari hőmérőt?

 • szinekukac szerint:
   
  2013. 01. 10. 19:16

  Csak mert nem birom ki,hát belefecsegek én is ebbe a mibe és mit tegyünk témába.Némely dolgot megmondom őszintén nem is értek.Pl a keverő eszközök.Nekem egy azaz egy darab sima leveses kanalam van.Nem is kell több.Azzal kimerem és kimérem amit kell,aztán keverészem az olajokat melegedés közben oszt slussz.A lugot nem keverem hanem rázogatom,hiszen zárható-menetes-tetejű edényem van.Oda tehát nem kell kanál.Amikor egybe megy a lug oldat és az olajok,nem keverek,mert egyből nyomatom a botmixerrel.Ha mintát teszek bele,vagy olyan adalékot amit nem kell mixerezni az olajos kanállal szoktam megoldani.Ha ki kell merni a formába akkor is a kanál van szolgálatban.Erről ennyit.
  Nos persze mindenki ugy dolgozik ahogy neki kényelmesebb,de a befőttes üveggel nekem van még egy gondom.Nincs füle!Csuszott már ki a kezemből,igaz akkor “csak” forró lekvár volt benne.
  Ami pedig a müanyagot illeti,ebben egyértelmüen Biófeleség pártján állok.El is mondom miért.Egyrészt nem tudod milyen vegyületből van a müanyagod.Van amelyik birja a lugot van amelyik nem.Erre csak egy példa,persze ezt is én követtem el.))))))
  Legelső mosószappanomnál ahogy keverem valami kis piszkot vagy nem is tudom mit láttam,de hát nehogy már hogy nehogy már a fehér szappanban legyen valami.Lekaptam a falról a műanyag szürőkanalamat és belemertem a szappanba.Mire kiemeltem belőle csak a szára maradt a kezemben.Na ezért nem dolgozom én semmilyen müanyaggal.Se kanállal se edénnyel.
  Ami azt illeti kesztyüt én sem használok,mert éreznem kell amit fogok.))))/na ez elég kétértelmü lett/ ))))))
  Szemüveget a villanyszerelő boltban vettem kb 400 forintért,és van egy szappanos rucim.Igaz,mivel tudom a lug nem játék ezért ovatos vagyok.De aki egy kicsit hebrencs az ne sajnálja magát és vegyen kesztyüt,szemüveget kötényt.Jobb egy két kiütéssel meguszni mint mint néhány tenyérnyi bőrrel kevesebbnek lenni.)))))Innentől aztán én is azt mondom ,mindenki maga tudja./ csak vigyázzon magára a családja még látná néhány évig/

 • L_Andi szerint:
   
  2013. 01. 10. 18:33

  Sziasztok !

  Én vagyok az a kezdőcske akinek szétcsattant az üvege lúgoldás közben. Leírom hogy mit csináltam és miből tanultam……..ugyanis megint üvegben csinálom és nagyon figyelek, nem lett baj…….. Egyébként a nevem mellett látható szappant készítettem éppen Smile Csak új lúgoldatot kevertem hozzá…

  Több szappanon voltam túl, amikor nem tartottam be a sorrendet a lúgoldásnál …..az én sorrendem : hideg vízzel feltölteni a tálat, beleállítani az üres befőttes üveget (sima céklás Smile….) beleönteni a folyadékot és lassan kanalanként a lúgot és kanalazni……szépen felmelegszik, de már hűti is az oldalát a víz………így tudtam használni. (Ja és az egész a mosdóban áll, ha minden baj összejönne, oda tudjon folyni.) S mikor lehűlt megfogom, ilyenkor óvatosan megnézem nincs-e rajta valami repedés és beleöntöm az olajba. Mindig óvatos vagyok, mert “átemeléskor” nem akarom hogy szétrepedjen.

  Viszont amikor elrepedt, akkor üres tálba állítottam az üres lúgüveget, bele a folyadék, lassan a lúg, elkezdett forrósodni, kaptam észbe h. a hűtővíz kimaradt, beleengedtem a csapból és azonnal széttört. Szerencsére bent volt a műa.edélyben az egész pedig a mosogatóban……..Forró üveg mellé nem szabad hideget önteni…..sokk-szerű volt neki Smile…..viszont ha folyamatosan melegszik, forrósodik, akkor nincs baj, s oldalról hűti a víz……hát ez az én tapasztalatom.

  S végül : a törés után ijedtemben visszaálltam a műanyagra persze, ezt írtam is nektek…..de azt nem h. 2 alkalom után pedig megutáltam, mert nem látom mennyire oldódik a lúg, és belekötött az aljába, volt más bajom azzal, le se merem írni hogy mi, tehát azóta mégis szeretem a dunsztos üvegeket lúgoldásra…….. s ezt használom.

  Drága Kincs, mekkora ötletet adtál ! A lúgdoboz !!! Van is jó pár……..s az orrom előtt van, mér’ is nem jutott az eszembe. Széles a szája, látható h. minden elolvadt benne, ki fogom próbálni..

  Eszközök annak aki kérdezte : sokmindent leírtak mások, de én is tudok valami hasznosat. 27 cm-es ipari hőmérő 2 db, egyik a lúgba, másik az olajba……….s nem ám horror áron: 278 (!!!) Ft. Azt hittem rosszul látok amikor megláttam. Tud minden hőfokot én is ezt használom……..szívesen ajánlom másnak is.

  Bocsi h. megint hosszú lettem………
  Andi

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 10. 17:29

  Zsuzska!

  Ez a szappanlisztes történet nálam is jelen van!
  Nem tom mi okozza mert én is rendesen csináltam vele mindent és jó helyen szárad.

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 10. 17:27

  Sziasztok Lányok!

  Egyszerűen kigondoltam és most kimondom erről a befőttes üvegtémáról a véleményem! Smile
  Szétcsattanása szerintem 2 okból lehetséges!
  Mert nem kéne,hogy szétcsattanjon!!!

  1. Gyárilag lehet hibás az üveg,mert előfordulhat!

  2. A forró és a hideg gyors találkozása csattantja szét az üveget!!! Ennyi!

  Az,hogy ez ne történjen meg a lúgos üveget a folyadékkal együtt bele kell tenni a mosogatóba ——>amit bedugok.
  Lassan engedem a hideg vizet mellé,így szokja a hideg hőmérsékletet az üveg! De eközben lassan teszem a lúgot a folyadékba.
  Ugye közben elzárom a vizet nehogy felboruljon a befőttes üveg! És már lassan bele is adagolom a lúgot és kavarom!
  Így nem fog szétmenni az üveg mert a hőmérséklethez alkalmazkodik az üveg fala! De ha gyorsan beletesszük vagy rá engedjük a forró
  üvegre a hideg vizet akkor persze,hogy szétpattan!

  És közben a víz meg felmelegszik amibe állítottam,így azt ahogy leengedem úgy engedem közben bele a hideg vizet és így lecserélem hideg vízre!
  Ha az üveg nem hibás semmi baj nem fog történni!
  És főleg ha mosogatóba beleállítják ahonnan nem folyik szana-szét mindenre üvegdefekt esetén!Smile

  Tehát Én a befőttes üveg helyett ha már nem tud valaki megfelelő műanyag edényt,vagy tálat,rozsdamentes vagy zománcos lábast,fazekat találni,akkor
  ajánlom a jénai tálat vagy valami hőálló üveget vagy a Biofeleség által említett kerámia kancsót / edényt,tálat!!!

 • Zsuzska szerint:
   
  2013. 01. 10. 16:39

  Sziasztok!Én a szappanliszttől (vagy hogy a csudába hívják) nem tudok szabadulni.Mindenféle trükköt bevetettem,de mindig megjelenik.Egyébként én is ajánlottam itt egy szappanos könyvet,amit azóta elejétől a végéig átnéztem.Hááát…néhány jó tippet ad,de itt az oldalon is több hasznos infó van!Smile

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 10. 13:41

  Kedves Luca!

  Használhatsz műanyagot de olyat válasz ami:
  1.- kemény,vastag (pl.a lúg doboza)
  2.- mikrózható legalább (azért írom,hogy legalább mert ha már betehető a mikróba akkor biztos nem fog szétolvadni!!!)
  A dobozok,tálak alján nézd meg a jelet,hogy mikrózható-e! Ha igen akkor jó!

  Tehát,hőre keményedő műanyagot kell választani!!!

  A hőre lágyuló műanyagokat nem szabad/tilos használni!
  Mint pl. tejfölös,vajas,joghurtos… kis puha,vékony,fényes.

  Nekem speciál egy mérőlombik van üvegből,amit a vegyészek használnak!
  Nagyon szeretem.

  Remélem segítettem,üdv.:Kincs

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 10. 13:41

  Kedves Luca!
  A bolti kozmetikumok tartósításával kapcsolatban is már régen hallani mindenfelé, és itt a LukréciaKencéin is téma volt hogy bizonyos anyagok (savak, lúgok) a műanyag flakonokból toxikus anyagokat oldanak ki. Erről Freya tudna többet mondani, de szerintem abban biztosak lehetünk, hogy mivel a nátronlúg nagyon erős maró hatású (egyetlen cseppje súlyos égési sérülést okoz), nem érdemes reszkírozni.
  Azok akik műanyag vödörben oldják a lúgot, általában hidegvizes fürdőben végzik ezt a műveletet, pontosan mert a lúg vízben való oldása 80-100°C-os hőmésékletet produkál.
  Én személy szerint egyrészt biztosnak tartom hogy a lúg ilyen hőméséklet emelkedés mellett roncsolja a műanyagot, s hogy abból a szappanba is kerülő nemkívánatos anyagokat old ki.
  Másrészt pedig –mivel a pontos hőmérséklet elengedhetetlen a szappan sikeréhez– én nem kockáztatnám az esetleges hőveszteséget: sokkalinkább oldom a lúgot hőálló üvegedényben (a Tescoban vettem kb. 2000Ft-ért, és már kb. 1 éve szappanozok benne gond nélkül) és megvárom hogy a megfelelő hőmésékletre hűljön.

  A III. cikkben “Eszközök és formák” ez vagyon írva:
  „Eszközök a hideg eljáráshoz… Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek”
  És a lúg oldásához rozsdamentes acélkanál kellene, az olajokhoz és a lúgoldat-olajok egyesítéséhez viszont teljesen elegendő a fakanál.

  Luca kedves, tudom hogy mindenki mást mond, de hidd el hogy én azért írtam a cikkeket, s azért kötöm annyira az ebet a karóhoz hogy nektek semmi bajotok ne essék! Ez az én felelősségem. Az pedig hogy az én tanácsaim után ki mit csinál a saját háza táján, az már az ő személyes felelőssége.

 • batora szerint:
   
  2013. 01. 10. 13:26

  Sziasztok!

  Hát, én hőálló üvegben oldom a lúgot. Az (az akár befőttesüveg), amelyik kibírja a forralást, bőven kibírja azt a max 60 fokot, amit kap. Soha nem hagyom, hogy 60 foknál magasabbra menjen a hőmérséklete, a lúgot kanalanként adom a vízhez, méghozzá úgy, hogy az egyik adag teljesen feloldódjon, pici várakozás, hogy a hideg vízben álló üveg lehűljön, majd jöhet a következő adag lúg. Nekem ez jobban bejött, mint bármilyen műanyag, hiszen így látom, hogy biztosan feloldódik az összes lúgdarabka.

  Egyébként Biofeleség az Eszközök és formákban hőálló üveget vagy kerámia kancsót javasol…

  Lúg keveréséhez én műanyag kanalat használok, az olajhoz és az egyesítéshez pedig szilikont.

  A cukros víz = jobb habzást én is olvastam, ki is próbáltam, de nincs értékelhető különbség, így nem vacakolok vele.

  Joghurt és társai a szappanba:
  Viki intim szappanját szoktam úgy csinálni, hogy vízben oldom a lúgot, a végén pedig hozzákeverem a joghurtot és a tejsavó port. És itt most vitatkoznom kell Biofeleséggel Wink Óriási különbség van a natúr szappan és a tejtermékes szappan között. Mondom ezt úgy, hogy nálunk senkinek nincs semmilyen bőrbetegsége. Igen, a logika azt mondja, hogy hamar lemossuk, ergo nem hasznosulhat (sok) belőle, de mégis Smile

  Luca, kedves!

  Azért olvasol sokfélét, mert sokfélék vagyunk Smile Vannak olyan aranyszabályok, amit mindenki betart (pl. vízbe a lúgot, lúgoldatot az olajhoz), és vannak olyanok, amik eltérnek. Én pl. szemüveges vagyok, nem tudok felvenni plusz védőszemüveget, mivel latexallergiám van, ezért én soha nem dolgozom (gumi)kesztyűben. Számomra az a veszélyesebb, ha ilyet húznék, mivel suta vagyok benne. A legelső szappanomhoz én is beöltöztem, az volt az első, hogy belecsúszott a lúgoldó edény a mosogatóba. Na, kösz szépen, ezt kihagyom.

 • Luca szerint:
   
  2013. 01. 10. 12:38

  Köszönöm a válaszokat Casale, Biófeleség és Szinekukac.

  De van egy kis ellentmondás egyikőtök azt mondja, hogy se üveg, se műanyag nem lehet a lúgoldó edény a másikotok azt mondja műa. lehet.
  Szóval akkor mégis mi.

  Biófeleség írod, hogy sok infót találok szappankészítés menűpont alatt ez így igaz,de konkrét, hogy a lúgoldáshoz milyen edény a jó nem.

  A keveréshez akár lúg, akár olajok fa, vagy szilikonos keverő a jó? Mert a műa. talán nem.

  A kérdéseimet azért teszem fel, mert a különböző helyeken található szappankészítő módok között is számomra van ellentmondás, ezt szeretném a kérdéseimmel letisztázni.

  Köszönöm a segítséget.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 10. 12:32

  Kedves Natureka!
  Gondolom melyik könyvet említetted, de hidd el, néhány benne lévő ötlettől (tapasztalt szappanosoknak) eltekintve semmit sem ér. Megvettem, elolvastam, és azt kell mondanom hogy nagyon felületes és több helyen határozottan félrevezető.
  Látogasd meg és olvasd el a szappanos cikksorozatot: http://lukreciakencei.hu/szappankeszites
  Itt sokkal több és világosabb információt találsz.

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 01. 10. 10:58

  Bocsi, most látom, sf-et írtam pudingosodás helyett, szóval pudingosodásnál add az adalékokat a szappanba.

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 01. 10. 10:48

  Natureka!
  Egyetértek Biofeleséggel, és én nem nagyon merném kipróbálni, hogy a cukros vízben oldjam a lúgot, amúgy is magas hőmérséklet keletkezik simán deszt.vízben oldott lúgnál, hát ha cukor is van benne….
  A radírozó hatás miatt sf-nél adhatsz hozzá cukrot, keveset, ebben az esetben vigyázz, ne takard le a formát, vagy óvatosan, mert nagyon felmelegszik.
  Tejtermékes szappanrecept van itt, intim szappan, nézd meg.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 10. 10:43

  Kedves Natureka!
  A szappanba elvileg tényleg lehet tenni ilyen tejtermékeket, de:
  –nem hinném hogy túl sok haszna lenne, mivel a szappant nem hagyhatjuk a bőrön hogy a hatóanyagoknak elég idejük legyen felszívódni, le kell mossuk magunkról
  –ezekből az anyagokból nem szabad 1-2 evőkanálal többet tenni, mert a zsírtartalmuk negatívan befolyásolhatja a szappanosodást
  –az ilyen anyagokkal (zsíros tejtermékek, pépesített gyümölcs vagy zöldség) készült szappan hamarabb romlik

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 10. 10:24

  bocsi a cukrot, nem a cukorot… Grin

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 10. 10:22

  Kedves Mindenki!

  A szappankészítős könyvemben azt olvastam,hogy a szalagfázisban adható a szappanokhoz tejtermék, mint pl. joghurt, mascarpone… stb. Nem igazán találok ilyen szappanrecepteket. (Kivéve a kecsketejeseket.) Valaki próbált már ilyen szappant készíteni? Ha igen, mi a tapasztalat? Hiszen valóban a tejtermékeknek lehet jó hatása a bőrre.
  Továbbá az is írják, hogy ha krémszappant szeretnénk készíteni, adjunk a kész szappanmasszához pépesített gyümölcsöt vagy zöldséget. (pl. banán, avokádó, uborka … stb.) És még a cukorot is írják, hogy fokozza a szappan habzóképességét és a zsiradék összemnnyiségéhez képet 10% cukrot keverjünk el vízzel és ebben oldjuk fel a lúgot. Ezekről van-e valakinek tapasztalata? Válaszotokat előre is köszönöm!

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 10. 09:28

  Kedves Luca (és Csillag)!
  A “Szappankészítés menüpont alatt egy sereg cikket találsz a szappannkészítésről, olvasgas őket. Ott mindenre (majdnem) megtalálod a választ.
  -Olaj melegítéshez csak is rozsdamentes lábos, mert a zománcozott tönkremegy idővel, a rozsdamentes viszont örökké tart Wink
  -Lúg oldáshoz sem a befőttes üveg, sem a műanyag flakon nem jó, mert a befőttes üveg szétcsattanhat, a műanyag edényből pedig –ha el nem olvad a lúgoldat által termelt 80-90°C-on –ki tudja mi oldóik ki a lúg oldása során Thinking
  -Hőmérő – én konyhai, a húsokhoz való hőmérőt használok, de ha rendesen letörlöd a mérések közt egy konyhai papírtörlővel, elég egy is.

 • Csillag szerint:
   
  2013. 01. 10. 09:17

  szinekukac! Nagyon hasznos útmutatást írtál egy kezdő számára, ez vagyok én is!!! Nagyon szépen köszönöm én is a válaszodat! Smile

 • szinekukac szerint:
   
  2013. 01. 09. 23:36

  Kedves Luca!
  Igen okosan teszed,hogy előbb kérdezel és azután cselekszel.Befőttes üvegben való lugoldásra gondolni sem merj.Nemrégen épp egy másik kezdő szappanos társunk üvegje ment szét,hál istennek nem lett baja.Casale ötlete jó a lugos edényről.Nekem egy speci edényem van csavaros tetejű,direkt erre,de én a tanfolyáson vettem Creativikitől.Hogy Casalenak mire kell a müanyag kiöntö azt nem tudom,kérdezd meg tőle.))))))
  Az olajokat én is zománcosban melegitem.Igen jól gondoltad az edények és szerszámok innentől csak és kizárólag szappanozásra használhatók.Tudom még ajánlani hogy a keverés közben és általában legyen kéznél egy tekercs papir kéztörlő,jól jöhet akármikor.
  Készits mindent a felhasználás sorrendjében a pultra és nyisk is ki mindet előre,mert lehet menetközben az idő fontos tényező lesz.
  Ha már itt tartok leirom neked én hogyan csinálom aztán vagy követed vagy se,ahogy neked jó.-
  Előkészités.Kirakom az olajokat ,a lugot, a deszt vizet,SF-t,adalékokat.
  Sorba rakom ki a szekrény szélére.A mosogatóba engedek hideg vizet a tüzhelyre felteszek egy edényt vizfürdőnek.Aztán elkezdem kis müanyag kávéspoharakba külön-külön kimérni az olajakat.Amikor ez megvan,kimérem a desztvizet és a lugot,aztán a SF-t és az adalékokat.
  Amikor ez megvan az olajak mehetnek a zománcosba a vizfürdő fölé.A lug mehet a vizbe,rázod-ovatosan-vagy kevered, és mehet a hideg vizbe a mosogatóba hülni.Ezután elpakolom ami már nem kell.Mérleg,üres poharak.Kiteszem viszont az öntöformát.Addig az olaj melegszik a lug hül.
  Aztán mikor már jó a hömérséklet akkor összeöntöm őket.Ne feledd a lug oldásánál a lug megy a vizbe,összeöntésnél a lugoldat megy az olajokba.Innentől már azt hiszem tudod.Keverés ,szalagfázis,Sf + adalék,plusz keverés amennyit megkiván és végül megy az öntöformába.Betakarod ,leteszed egy nyugis helyre és békén hagyod 24-48 órahosszat.Nagyjából ennyi,de kérdezz ha bármiben bizonytalan vagy ,valaki biztos segiteni fog.

 • casale szerint:
   
  2013. 01. 09. 23:04

  Kedves Luca!
  Kellékek amelyeket én használok:
  -fazék zománcos 1 literes az olaj melegítéshez
  -botmixer TG (Tesco gazdaságos) csak szappanhoz rendszeresítve, ára cca. 2000 Ft
  -hőmérő üvegből 2 db, egy a lúghoz, egy az olajhoz (végét nem érintjük a lábos aljához oldalfalához, mert akkor annak a hőmérsékletét méri)
  -lúg oldáshoz műanyag edény, vastagfalú ( semelyik videón nem láttam, hogy valaki lúgot üvegben old, illetve csak drága hőálló üvegben, én a kiürült lúgos dobozokat használom, vegyél egy olcsó műanyag kiöntőt, ezt is tarts a lúg oldása alatt hideg vízzel feltöltött mosogatóban).
  A levendula főzetet nem próbáltam de szerintem jó lehet. Virágot ne tégy a szappanba, mert rondán megbarnul, a tetejére se szórd!

  Casale

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.