Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,172 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
 • Mishakal szerint:
   
  2013. 01. 13. 12:28

  Azt hiszem hogy rájöttem a szappanpor rejtélyére. Eddig még sosem volt egy szappanom sem ilyen, ma viszont ahogy ránéztem az 1 napos szappanokra, hát mit mondjak eléggé kikerekedett a szemem. A szív alakú muffin formák úgy ahogy vannak, egy az egybe, tiszta szappanporosak. Mikor kivettem őket a formából, már akkor is gyanúsak voltak mert sokkal világosabbak voltak mint a más formában lévő társaik. Plusz még a mai dolog ahogy kinéznek, hát, azt hiszem nem élték meg a jó zselé fázist. Tehát szerintem a por a jelzés, hogy “nem sikerült” a szappan.
  Mit gondoltok?

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 13. 00:37

  Kedves L_Andi!
  Nekem a nagymamitól vásárolt fehér agyag az bizony hófehér…

 • L_Andi szerint:
   
  2013. 01. 12. 22:56

  Sziasztok !

  Jajjjj Casale olyan boldog vagyok, köszönöm. Pont erre a gyógyír szappanra fájt a fogam, úgy örülök hogy kipróbálhatom. Persze nem mertem leírni Smile hogy ilyet szeretnék, hiszen lehet h. másnak valami más is nagyon jól bevált, s én nyitott vagyok mindenre, de ezt a receptet már nagyon régen beírtam az okos-füzetembe hogy mindenképpen kipróbáljam. Megkereslek ………. s cserélünk Smile Annyira örülök…. én is meg fogom csinálni, de ez még olyan sokára lesz készen Frown

  De ha másnak valami más recept bevált az én ultraszárazságomra……továbbra is szívesen cserélek……….

  S hogy lássátok én sem tétlenkedtem közben, már 8 napos a gyógyír-szappanhoz való olaj-macerátumom…….ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni:
  – 1 l-t csináltam, 2-2-2 evőkanál mályva (hogy azt milyen nehezen szereztem be), kamilla, körömvirág hozzáadásával, ez a virág-mennyiség elég? Vagy tegyek még bele ?
  – jól maceráltam-e az elején …… olajat vízgőzön felmelegítettem, tehát két edény, közte a víz, nem forrósítottam, csak jó melegre csináltam. Bele a növények. Lehűtöttem. 2 nap múlva, megismételtem, és most pihen, még 32 napig aztán elkészítem a recept alapján. Jól csináltam? Elég bele a növény-mennyiség…..talán ez a legfontosabb kérdésem…… Nem buggyan meg szobahőmérsékleten? Gondolom nem, de azért biztosan szeretném tudni. S a végén átszűröm pamut teahálón és akkor kész is? S még az illatáról is szeretnék tudni, mert az enyémnek valami fantasztikus az illata………kicsit karamellás, én még ilyet gyógynövényben nem éreztem……..én ezt még illatanyagban is megvásárolnám….Smile ….ez a normális ?….de jó lenne…… vagy túlforrósítottam és “megkaramellizálódott” az egész…… szóval egy kicsit bizonytalan vagyok, szeretnék megkérni valakit aki megcsináltam már Biofeleség gyógyír szappanját, válaszoljon. Előre is köszönöm.

  S köszönöm a ricinusolajos / kókuszolajos tanácsot ……..

  A Tesco-ban az ipari hőmérő a lakásfelújítási polcoknál volt, festékek, ecsetek……ott keresd….

  S végül mégegy: Nagymamitól vásároltam fehér agyagot, én olyan peches vagyok ezekkel az agyagokkal, de normális hogy szürke? S ha kikeverem kis olajjal hogy SF-nél ezt is hozzáadjam, akkor drapp színű ……. ijesztő? Nektek is ilyen a fehér agyag?

  Szép estét kívánok,
  Andi

 • hugibugi szerint:
   
  2013. 01. 12. 20:58

  Sziasztok!Hülye kérdésre nincs válasz! Bocsánat. Megtaláltam a kérdésemre a választ a szappankészítés IV. részében. Csak egy kicsit megzavarodtam megint. Mert van akiígy, van aki úgy csinálja.

 • casale szerint:
   
  2013. 01. 12. 20:13

  Sziasztok!

  L_Andi próbáld ki az oldalról az igazi gyógyír szappant, nekem az jött be az ekcémás kezemre. Egyet elcserélek Veled, ha szeretnéd.
  Írj privát üzenetet, ha Pesti vagy akkor telefonszámmal, ha nem címmel, ha érdekel a dolog.
  Gépem nincs, bedöglött vedd figyelembe, hogy nem tudok azonnal válaszolni.
  Casale

 • casale szerint:
   
  2013. 01. 12. 20:03

  Sziasztok!

  Elsőnek szolgálati közlemény: A számítógépem kilehelte a lelkét, nem tudom semmilyen szappannal életre kelteni! Laugh
  Kölcsön gépről írok, nem sokat tudok majd itt lenni.

  L_Andi!
  Nekem száraz ekcémás a kezem. Egyetlen szappan jó rá. Itt az oldalon megtalálod. Igazi gyógyír szappan néven Biofeleség receptje. Nekem ez krémes. Kicsit hosszú idő elkészíteni, de megéri. Én már nyáron megcsináltam a macerálást és a tél elejére kész volt a szappan. Ha nagyon szeretnéd kaphatsz egyet, illetve cseréljünk.
  Amennyiben Pesten él akár személyesen is. Írj privát üzenetet. Vedd figyelembe a bejegyzésem elejét. Privátban írj telefonszámot.

  Casale

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 12. 15:50

  Kedves Naturéka & Szinekukec!

  Köszönöm a sok infót. az agyagokról! Rose Kiss

  Kincs

 • Verocs szerint:
   
  2013. 01. 12. 15:42

  Kedves Biofeleség!

  Szerintem akkor túl sokáig mixeltem. Thinking Pedig próbáltam figyelni, hogy mikor éri el a szalag fázist és még a pudingosodás előtt abbahagyni, de olyan hamar besűrűsödött… Legközelebb akkor hamarabb befejezem a keverést.
  A takarást pont így csináltam, sőt még alufóliával is körbe tekertem, hogy jobban tartsa a hőt. Majd egy törölközőbe csavartam. De most, hogy megláttam a repedést, ment rá egy vékony takaró is. Smile
  Köszönöm a segítséget Biofeleség! Akkor várok türelemmel és majd megírom, hogy sikerült! Big Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 12. 15:05

  Kedves Verocs!
  Nem mixelted túl sokáig a masszát? Nem volt olyan mint a pudding, hogy nem folyt? Mert ez lehet egy ok.
  A másik: a formát érdemes folpackal lezárni és egy meleg takaróba tenni, így tettél?
  Ha nem, az sem lesz nagy baj, csak hagyd nyugodtan 48 órára. Aztán majd add tudtunkra mi történt. Fő a nyugalom! Smile

 • Verocs szerint:
   
  2013. 01. 12. 14:50

  Kedves Mindenki!

  Már vagy 2 hónapja követem figyelemmel a fórumot. Ezen idő alatt elolvastam az összes hozzászólást és leckét. Mostanra végre összegyűjtöttem minden alapanyagot a szappankészítéshez (Jézuska meglepett egy botmixerrel Snicker , illetve sikerült beszereznem a nátrium-hidroxidot is).
  Délelőtt neki is fogtam a szappankészítésnek, egész jól ment, bár kissé túlparáztam a dolgot és mint az őrült rohangáltam a lúgos és az olajos edény között a hőmérővel Grin Elsőnek az általatok tanácsolt első recepttel kezdtem és tejesdobozba töltöttem. Fél adagot csináltam, így bele is fért egybe.
  Azóta eltelt 3 óra és a szappan tetején van egy repedés. Ez normális? Vagy nem takartam be kellő képen a formát? Vagy valami mást rontottam el??? A zselé fázis jeleit hány óra után kellene észlelnem, mert én még semmi változást nem látok az állagán, leszámítva a repedést.
  Jajj, lehet hogy csak túlaggódom a dolgot, de tudnátok valami tanácsot adni? Köszönöm!

  Üdv: Verocs

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 12. 13:05

  Kedves Biofeleség!

  Akko jóóó! Kiss Wink

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 12. 12:08

  Kedves Kincsem,
  Nyugodj meg: ha van meleg, akkor van zselé-fázis is.
  Én legalábbis az elején nem nézegettem (mostanában is csak azért láttam egyszer mert meg kellett mozdítanom), de amikor a formában jól be van takarva a massza, akkor pár perc után automatikusan egy kicsit melegszik, s akkor biztosan működik a zselésedés is.
  Ha betakartad a szappant (márpedig betakartad, tudom ,-) ), akkor volt zselá-fázis akkor is ha te nem láttad Big Smile

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 12. 11:41

  Kedves Biofeleség,Naturéka!

  Bevallom fiúsan,hogy azért nem kukkoltam meg,hogy addig is míg kinyitom meg minden ne vesszen el a hő.Én kibírom,hogy nem zavarom! Grin
  Ha meg,közben nincs zselés fázis úgy sem tehetek semmit vele,hogy legyen.Vagy igen!? Szerintem nem.Vagy mégis Biofeleség!?
  Különben mint laikus azt gondoltam,hogy ha a végén kiveszem a takaró alól és szép,ép,nem foltos,nem izzad,nincs semmi látható elváltozás rajta akkor, jó a szappan!!! De ez közel sem így van úgy látom ezek szerint.Uffff Thinking
  Nos akkor ha nem volt meg a zseléfázis akkor teljesen használhatatlan a
  szappan,lehet kidobni? Lashes

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 12. 11:38

  Kedves Natureka,
  Azt mondanám hogy a jó összetétel relatív. Amikor a személyi higiéniában használatos szappanokról gondolkodunk akkor a legfontosabb a lúg leszámítása legalább 5%-al, illetve a zselé-fázis, mert az biztosítja az alacsonyabb pH-t. Időről időre jobb ellenőrizni, pl. ha új receptet próbálunk, vagy ha takarót cserélük. Ki kell tapasztalni mi az ami nem sok de nem is kevés.

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 12. 11:26

  Kedves Biofeleség!
  Köszönöm ismét a válaszodat, akkor ezek szerint amelyik szappan jól ápol, az biztosan átment a zselé fázison (és természetesen jó az összetétele). Smile

 • hugibugi szerint:
   
  2013. 01. 12. 11:18

  Sziasztok lányok! Kezdő fórumozó vagyok, de már nagyon régóta olvaslak benneteket. Yes Szappant készítettem már, de kezdőnek számítok. Szeretném tudni,hogy az olajakat csak kizárólag vízgőz felett szabad melegíteni? Köszönöm.

 • Csillag szerint:
   
  2013. 01. 12. 10:25

  KÖSZÖNÖM a gyors választ, megyek és elkezdem………… Nagyon-nagyon izgulok, hogy sikerüljön!!!!!!!!!!!!! Beauty

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 12. 10:19

  Kedves Csillag,
  “ezt fel kell előtte olvasztanom??????? ” – IGEN, ajánlatos felolvasztani, mert könnyebb lesz elkeverni a masszában.

 • Csillag szerint:
   
  2013. 01. 12. 10:00

  Egy kis S.O.S. segítség kellene!!!!!!!!! Készülődöm az első szappanom elkészítéséhez és most jöttem rá van egy dolog, amit nem tudok! Egy narancsos-körömvirág szappant készítek és az elszappanosodás kezdetekor shea vajat szeretnék hozzáadni, kérdésem az lenne, ezt fel kell előtte olvasztanom??????? SEGÍTSÉG! Question Cry Thinking

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 12. 08:40

  Kedves Natureka, kedves Kincs!
  Emlékeztek? Olvastátok?“A zselé-fázis: Amint a szappanmasszát a formába öntöttük, melegre van szüksége hogy a kémiai reakció kiteljesedhessen, s hogy az zsírok teljesen elszappanosodjanak.
  Ez a fázis, az első kb. 24 óra a kulcsa a jó szappannak. Amennyiben a formát jól leszigeteltük, a szappan azelőtt hogy megszilárdulna átmegy egy zselé-állapoton: a melegben valóban fényessé és zselészerűvé válik. Ekkor a kémiai reakció melege felemelkedik, a szappanmassza belsejéből kifelé áramlik, s ez egészen addig tart, míg a szappan meg nem keményedik.
  A jó szigetelés biztosítja hogy a meleg ne vesszen el s hogy a kémiai reakció a szappan minden részében egyformán kiteljesedjen. A zselé-fázis lezajlása után a szappan lassan elkezd szilárdulni. 48 óra elteltével amikor a takarót eltávolítjuk látni fogjuk, hogy a szappan megszilárdult, könnyedén eltávolítható a formából.
  Ha jó szappant szeretnénk készíteni, legyünk figyelmesek a szigeteléssel is, a különféle környezeti hatásoknak megfelelően szabályozzuk: melegben kevesebb réteggel, könnyebb takaróval, hidegben több réteggel, vastagabb takaróval.”

  Kedves Natureka,
  Ha nem gélesedik a szappanmassza, annak az az oka hogy nem takartad be jól.
  A takarás különféle kell legyen a környezeti hatásoknak megfelelően: nekem nyáron elegendő egy pamut konyharuha vagy egy törölköző, míg télen kell a gyapjútakaró. Ha pedig a szappan valamilyen cukortartalmú anyagot tartalmaz (tej, méz, stb), akkor nyáron az első néhány órára be se takarom, télen pedig csak enyhe takarást eszközlök. A lényeg hogy a kémiai reakció melege ne vesszen el, megmaradjon amilyen hosszan csak lehet.
  “Mi lesz a különbség a zselé fázison átesett és az át nem esett szappanok között???” A szalag-fázis az csak a szappanosodás kezdete. A szappanosodás valójában a zselé-fázisban zajlik le. A szappan úgy készül, hogy kémiai reakció során a lúg a zsír vagy olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja a zsír/olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja. Amenyiben a szappan rendesen átéli a zselé-fázist, akkor gazdagabb lesz glicerinben és a pH-ja is csökken. Azok a szappanok amelyek nem mennek át a zselé-fázison, kevésbé lesznek gyengédek a bőrhöz.

  Kedves Kincs,
  Ha nem ment át a zselés fázison akkor mit látok rajtuk? –Hát ez az: semmit. Azért néha jobb megkukolni Wink

 • szinekukac szerint:
   
  2013. 01. 12. 01:19

  Na! Csak hogy ne haljunk meg hülyén.)))))Tehát az agyagok.
  Bézs,fekete,kék, bármely bőrtipusra.
  Fehér,korallvörös,rózsaszin, ezek kifejezetten száraz bőrre valók.
  Sárga,vörös és zöld zsiros bőrre való
  A bármely bőrtipus azt jelenti jelen esteben,.hogy tisztit,méregtelenit,pórusösszehuz és ugy általában teli van mindenféle jóval.A többi azt gondolom nem szorul magyarázatra.
  Forrás:Nagymami kincsestára

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 12. 01:15

  Kedves Kincs!

  Nekem van fehér- és rózsaszín agyagom is, a Nagymami kincsestárából rendeltem. Ott a következő leírás van róluk:
  Fehér agyag:
  Nem borítja fel a bőr zsír háztartását, fantasztikus ápolószere az érzékeny, száraz bőrnek. A fehér agyag a legfinomabb kozmetikai agyag. Használható arcpakolásokhoz, arcradírokhoz és arctiszítókhoz, arctisztító szappanokba.

  1 kg szappanhoz kb. 2 csapott evőkanál agyag szükséges.

  Száraz-normál és érzékeny bőrre ajánlott!

  Rózsaszín agyag:
  A rózsaszín agyag a színét a benne található vas oxid tartalmától kapja. Fantasztikus ápolószere az érzékeny, száraz bőrnek. Használható arcpakolásokhoz, arcradírokhoz és arctiszítókhoz és tisztító szappanokhoz.

  1 kg szappanhoz kb. 2 csapott evőkanál agyag szükséges.

  Száraz-normál és érzékeny bőrre való!

 • szinekukac szerint:
   
  2013. 01. 12. 01:09

  Megnéztem.A fehér agyagot kifejezetten száraz érzékeny bőrre ajánlják.

 • szinekukac szerint:
   
  2013. 01. 12. 01:07

  Kedves Mindenki!
  Mielőtt bármit tennétek szappanba nézzétek meg a hatását.Tudtommal pl a mézes szappan is szárit,de ennek még utána nézek,mert nem akarok hülyeségeket beszélni.))))Az viszont biztos,hogy a kamilla szárit és a kozmetikai agyagok közül is van amelyik szárit van amelyik meg épp forditva.Tehát mielőtt bármit, olajat,vajat,zsirt,nővényt,macerátumot,agyagot,teát stb tesztek bele nézzetek utána a hatásának.

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 11. 20:22

  Kedves Biofeleség!

  Engem is érdekel a Natureka kérdése!
  Én nem szoktam kukkolni a szappanjaimat a betakarás után/közben. Laugh
  Ha nem ment át a zselés fázison akkor mit látok rajtuk? Thinking

  Köszönöm,üdv.:Kincs

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 11. 19:28

  Szia Maja!

  Említetted az rózsaszínű agyagot.Nekem van fehér agyagom az is jó száraz bőrre?
  Mire ajánlod még,milyen hatást lehet elérni a fehér agyaggal a szappanokban!?

  Köszi,üdv.:Kincs

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 11. 18:37

  Kedves Biofeleség!

  Ha nem gélesedik a szappanmassza, annak mi az oka? Mi lesz a különbség a zselé fázison átesett és az át nem esett szappanok között??? Question
  Köszönök szépen minden eddigi segítséget mindenkinek! Smile

 • Maja szerint:
   
  2013. 01. 11. 18:30

  L Andi!
  Csuda fajinak a szappanok!!!!!
  A Tescóban az ipari hőmérőt merre találom??
  Én lúg oldására 1 éve egy 750 gr-os ovális mogyorókrémes üveget használok,nagyon vastag a fala,sose volt vele gondom!

  Száraz érzékeny bőrre a kókuszolaj elhagyását,helyette ricinus olajat ajánlanám a szappanba!!!!Sokkal jobb!!Tejes hozzávalókkal-mézzel-körömvirággal-rózsaszín agyaggal vagy bármely variánsal meg csúúúcs!

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 11. 13:01

  Kedves L_Andi!

  Sok sikert hozzá! Fingers Crossed

  Üdv.:Kincs

 • L_Andi szerint:
   
  2013. 01. 11. 12:58

  Kedves Kincs!
  Nekem is hófehér a lúgdobozom, viszont széles a szája, teljes szélességű, nem baj ha nem átlátszó ebben az esetben, mert úgyis belelátok Smile
  Az volt a bajom a műa. lúgoldó edénnyel, hogy kicsi a száj, kanál is alig fél bele, azért körkörösen lögybölöm, és kétszer is előfordult hogy nem volt elég intenzív a lögybölés Smile Smile vagy gyorsabban öntöttem és belekeményedett a lúg az aljába……..

  De hétvégén ki fogom próbálni az ötleted……….
  Szia,
  Andi

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.