Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Luca szerint:
     
    2013. 01. 14. 17:54

    Kedvesek!

    Köszönöm nektek az építő jellegű segítséget, igen hasznos volt. Vissza olvasgattam a korábbi hozzászólásokat, persze a szabályokat is, így hát a mai napon elkészítettem első levendulás szappanomat.

    Na nem mondom volt “para” a készítés során. Ennek ellenére minden nagyon jól ment, beöltöztem mint egy űrhajós, de megérte. Elkészült a mű, na de majd csak 48 óra múlva nézem meg először. Addig pihennek kis drágák betakarva.

    Egyébként izgatott vagyok, hogy hogy sikerült. Majd beszámolok róla, addig is tovább képzem magam a következő szappan készítéséig, ami azt hiszem hamarosan lesz.

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 14. 17:38

    Szia Batora!

    Köszi,így már világosabb!

    Üdv.:Kincs

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 01. 14. 15:32

    Kedves Zohori,
    A felvert szappant (whipped soap) én is néztem a YouTube-on, de őszintén szólva engem nem vonz annyira.
    Amit tanácsolhatok: írd be a google-ba hogy “whipped soap recipe” vagy “whipped soap ingredients”, s akkor kiderül pontosan milyen és mennyi olajat/vajat használnak. Azt biztosra veszem hogy az olajok minimum 60%-a szilárd.
    Az érlelési idő számomra is kétséges, mert mivel a zsírokat felverik a kész szappan –lévén levegős- hamarabb száradhat, viszont mivel nem zselésedik, lehet hogy ennek is jobb a minimum 6-8 hetes pihenő hogy a pH-ja jó legyen… Thinking

  • batora szerint:
     
    2013. 01. 14. 14:17

    Kincs kérdésére is válaszolva, tejsavó porral kapcsolatban:

    Viki intim szappanjában láttam tejsavót, mivel azonban a házi túró készítésébe még nem fogtam bele, így nem volt itthon. Volt viszont bioboltban vásárolt édes tejsavópor, amit a kenyérkészítéshez vettem (500 g 490 Ft). Így ezt használtam a szappanhoz. Egyszer kíváncsiságból megcsináltam a receptet tejtermék-mentesen, mint ahogyan korábban írtam, teljesen más volt a fürdés-élmény. Nem volt rossz, de tejsavó+joghurttal volt az igazi. Úgyhogy Viki receptje tejjel, plusz a szalag fázisban joghurtba+ pici vízbe kevert tejsavó porral készítve. A mennyiségét rém tudományosan határoztam meg: a kenyérhez 2-3%-ban ajánlja, így a szappanhoz 3%-nyit raktam Laugh

  • batora szerint:
     
    2013. 01. 14. 14:02

    Sziasztok!

    Szappanpor ügyben:
    Nekem idáig egyetlen pipereszappanomon se volt szappanpor, egy volt opálos tetejű (karácsonyi fűszeres), az összes többi, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, úgy néztek ki. A mosószappanomon néha van egy fehérebb réteg, ezt én a +10% lúgnak tudtam be (idáig).
    Általában 35-38% folyadékkal dolgozom, a formáim vegyesek (fadoboz, szilikon tömb, szilikon forma, joghurtos dobozkák, gyümölcsleves doboz), a takargatást pedig én úgy oldom meg, hogy a sütőt előmelegítem 50 fokra, kikapcsolom és oda rakom be a szappanokat folpackkal betakarva. Így bármikor rá tudok úgy nézni, hogy nem veszít a hőjéből és nem utolsósorban a kölkök sem férnek hozzá Smile
    Az egyesítési hőmérséklet 35-40-50 fokos (méhviaszos) és általában 24-36 óra után már szedem is őket ki. Idáig a teraszon egy szekrényben + lyukacsos dobozban várták ki az idejüket, a legutolsónál már kint párás volt a levegő, így a fűtetlen padlásra kerültek.
    Szóval az én paramétereim nem illenek az elképzelésetekbe Smile

    Habszappan ügyben:
    Nálam már tervben van, ahogyan Vikiéknél olvastam a régi oldalon (reméljük, hamar átkerül az új oldalra is): zömében vagy teljes egészében szilárd zsírokat kell használni, habbá verni, hozzáadni az esetleges folyékony olajakat, verni, hozzáadni a hűtött (!) lúgoldatot, keverni, formázni (habnyomó zsákból). Minden más ugyanúgy van, mint a normális szappannál.

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 14. 12:15

    Szia Zohori!

    Ha esetleg be linkelnéd,hogy pontosan melyik az akkor könnyebb lenne! Wink
    Több fajtát találtam és …

  • zohori szerint:
     
    2013. 01. 14. 01:54

    Lenne egy kérdésem. Szeretnék habszappant készíteni, olyan szép kis cupcake kinézetűeket. Smile Bármelyik hideg eljárással készíthető szappanreceptből el lehet készíteni a habszappant, vagy ide szilárd olajok kellenek?
    Az elkészítésével kapcsolatban: láttam egy videót a készítéséről: először az olajakat kell habosra mixelni és utána megy bele a feloldott lúg? Ez a szappan mennyi ideig kell, hogy érjen? Ugyanúgy 4-6 hét, mint a többi szappannál?

  • nagymamis szerint:
     
    2013. 01. 13. 22:38

    Szappanpor ügyben egyetértek Biofeleséggel. Rutinom ugyan nincs, de tapasztalatokat már én is gyűjtöttem. Készítettem a héten csalános szappant. Arányában a telítetlen zsírokból kissé többet tettem mint a telítettekből. A massza nagy részét tömb formába öntöttem…..kíváncsiságból kettőt szilikonos napraforgó virág formába. Reggelre a tömbös szépen gélesedett, a napraforgósak nem. Hagytam őket……de délután már nagyon kíváncsi voltam. A tömbös szép kemény állagú…a másik lágyabb. Szépen tudtam szeletelni….nem lett szappanporos….és a színe is sötétebb zöld lett, mint a formába öntött társainak. Azért kikönyörögtem a formából a napraforgósat is…….hát ezt nem kellett volna másnap reggelre a teteje teljesen fehér, szappanporos lett. Okultam belőle……. türelmesen ki kellett volna várni a 48 órát.
    Viszont azt már többször tapasztaltam, hogy a pici szappanoknál nincs gélesedés, akárhogy takarom is. Mi lehet az oka? Használatuknál viszont nem érzem az eltérést. Ugyanolyan kellemesen krémes, nem irritálja a bőröm, sőt a bőröm puha, bársonyos.
    Kellemes, szép estét!
    Erika

  • natureka szerint:
     
    2013. 01. 13. 21:50

    Közben rájöttem, a 72 óra pihentetés zavart meg, de igazad van, valóban lágy volt a szappan. Főleg, amikor másodjára kecsketejjel lett elkészítve…

  • natureka szerint:
     
    2013. 01. 13. 21:49

    Köszönöm szépen Biofeleség, ezt már régen el is készítettem Smile Szuper recept!

  • Csillag szerint:
     
    2013. 01. 13. 19:55

    Köszönöm Biofeleség! Smile

  • natureka szerint:
     
    2013. 01. 13. 19:55

    Kedves Biofeleség!
    Meg szeretném kérdezni, hogy a mézes gyerekszappan receptjét (amit említettél) megtalálom az oldalon??? Mert nem igazán emlékszem rá, hogy találkoztam volna vele, viszont nagyon pártolom a mézes szappanokat és gyermekem is van kettő és nagyon érdekelne. Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 01. 13. 19:53

    Kedves Csillag,
    Tekerd be folpackba, takard be takaróba és hagyd pihenni 48 órát. 48 óra múva pedig
    …ha kijön a formából, mehet érni; …ha nem szakad ki könnyen, akkor meg tedd a fagyiba 1-2 órára, majd próbáld újra

  • Csillag szerint:
     
    2013. 01. 13. 19:43

    Húha, lehet hogy nagy bajt csináltam!!??? A receptszámoló program segítségével állítottam össze egy saját receptet és 38% vízzel számolt nekem!! Mi várható, kb, egy órája lettem kész vele, annyi biztos nagyon hamar besűrűsödött!

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 13. 19:30

    Kedves Biofeleség!

    Köszönöm a gyors megerősítést! Rose
    Gondoltam,hogy non stop… Cool
    Hát nem a semmiért vannak leírva a dolgok de sebaj majd megkergetsz minket a seprűddel! ROTFL

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 01. 13. 19:17

    Kedves L_Andi!
    Ez természetesen csak az én személyes véleményem, de szerintem a természetes szappanok azért jobbak, mert nem tartalmazzák azokat az adalékanyagokat amiket a bolti rokonaik. Éppezért én sohasem akartam a szappant fehéríteni vagy sűríteni, mert akkor már nem lenne természetes.
    Az viszont biztos, hogy az EGYETLEN anyag amivel a szapant fehéríteni lehet, az a titán-dioxid.
    Sem a cink-oxid, sem az agyag, semmilyen egyéb adalék nem fehéríti ki a szappant.

    Kedves Mishakal, kedves Kincsem!
    A a szappanpor akor alakul ki, amikor a szappan vagy nem megfelelően van takarva, vagy túl hamar érintkezik a levegővel.
    Idézném a “A szappanosodás szakaszai”-hoz ít kiegészítést:
    „-Amennyiben a szappanban nagy mennyiségben vannak jelen telített zsírok (amelyek kb. 25°C alatt szilárdak, mint pl. zsír, kókuszolaj, pálmaolaj, lanolin, stb.), akkor a szappanmassza aránylag hamar el fogja érni a szalag-fázist, és gyorsabban fog szilárdulni, így 24 óra elteltével már nyugodt lélekkel szeletelhető.
    -Amennyiben viszont a szappanban nagy mennyiségben vannak jelen telítetlen zsírok (amelyek kb. 25°C alatt is folyékonyak, mint napraforgó-, kukorica-, ricinus-, mandula-, szőlőmagolaj, stb.), akkor a szappanmassza lassabban fog krémesedni, és az egész szappanosodási folyamat lassabb lesz. Ilyen esetben érdemes a szappant 48 órán át formában hagyni, s majd csak azután szeletelni.

    Kedves Mishakal,
    “Igen tudom hogy írt Biofeleség 48 órát, de ki tudta olyan sokáig megállni??” – De ugye azt tudod hogy a türelem a királyok erénye, hogy szoros összefüggésben áll a koncentrációval, s mint ilyen elengedhetetlen a jó szappan (és egy csomó más dolog) eléréséhez?
    Nekem soha sem volt szappanporos szappanom, egyszerű mert –mivel a túl gyorsan formából kivétel árthat- minden szappanomat 48 óráig pihentetem.A 48 óra az egy igazán jó idő, nekem volt olyan szappanom is (gyerekszappan mézzel) amit 72 óráig kellett pihentetnem mert olyan sokáig szilárdult. Viszont nagyon jó lett Wink

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 01. 13. 18:55

    Nos, meglehetősen kíváncsi lettem hogy ír-e valaki olyasmit…..akkor várunk Grin
    (Igen tudom hogy írt Biofeleség 48 órát, de ki tudta olyan sokáig megállni?? Big Frown Struggle Cool

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 13. 18:37

    Szia Mishakal !

    Csak kösd azt az ebet a karóhoz! Laugh
    Értelek!
    Amit mondtam az csak az én feltételezésem volt! Grin
    Akkor most úgy látom,hogy mivel Naturéka és Zohori boszi barátnénk is megerősítette kell az a 48 óra a teljes,zavartalan,fehér por nélküli végkifejlethez! Cool
    Most ez már csak akkor fog megdőlni ha valaki írja hogy 30%-al számolt és 48 óra elteltével vette ki a takaró alól és mégis fehér lisztes/poros ! Nos várunk! Sweat
    Különben most nem azért de Biofeleség fehéren feketén leírta nekünk,hogy 48 óra a paplan alatt a tuti!És elég a 30% víz Yes
    Szóval amit ki kell várni azt ki kell bírni nincs mese!

    Kincs

  • zohori szerint:
     
    2013. 01. 13. 18:17

    Én eddig a szappanjaimat 48 órán át takartam. Csak utána vettem ki őket a formából, rajtuk nincs fehér por. Egy spirulinás szappant viszont előbb kivettem a formából, szeleteltem, na ezen pici por van.És mikor a mézeskalács szappant öntöttem, egy pici massza maradt, azt egy szilikon muffinformába kanalaztam bele, egy nap után kiszedtem a formából. Ezen is van pici “porcukorszórás”, viszont a többin, amit még egy napig hagytam, semmi nincs. Lehet, hogy tényleg ez a magyarázata?

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 01. 13. 17:38

    Kincs muszáj kötnöm az ebet a karóhoz Grin Én aláírnám hogy köze van a pornak a folyadék arányához meg a 24-48 órához HA
    Ha nem úgy fordult volna elő ez a jelenség, hogy: ugyanabból a masszából, ugyanakkor formába öntve, ugyanaddig pihentetve, viszont nem! ugyanúgy takargatva alakult ki. Tehát ha az általad írtakhoz lenne köze akkor az összes szappanporos lenne. Vagy nem? Mivel mindnek ugyanazok a paraméterei…..kis kivétellel Smile
    Viszont az biztos hogy ki fogom próbálni 48 óráig pihentetni. Remélem kibírom addig Grin

  • natureka szerint:
     
    2013. 01. 13. 17:27

    Kedves L.Andi!

    Most néztem meg a fehér agyagot összehasonlítva a kukoricakeményítővel, valóban az agyag egy árnyalattal “bézsesebb”, a keményítő hófehér. De minden csak viszonyítás kérdése… Big Smile

  • natureka szerint:
     
    2013. 01. 13. 17:20

    Kedves Kincs!

    Csak meg tudlak erősíteni, mindig 30%-os folyadékkal csinálom és 48 óráig hagyom a formában a szappankákat, sosem volt még lisztes… Grin

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 13. 16:30

    Szia Mishakal és szappanozók!

    Eddig én még minden szappanomat joghurtos kis dobozkákba tettem és 24 óra múlva vettem ki a takaró alól! (Kivéve az utolsót az 48h után!)
    Nekem is megvan az a fehér lisztes hatás!(tehát nem a forma anyaga a bibi!)
    Most ahogy írtad és talán Zsuzska is említette,kezdek Én is kicsit gondolkozni róla!
    Szóval!:
    Szerintem(de nem biztos!) a vízzel (%) és az idővel(24h-48h) van összefüggésben!
    És így a sejtésem az is,hogy át megyen az a zselés fázison de mégis úgy mondanám ,hogy nem igazán kellőképpen teljesedik ki! Azért meg lesz az csak …
    Mert az első szappanjaimat 38%-os folyadékkal számoltam és 24h múlva vettem ki. Fehér lisztes lett!
    Az utána következőt 30% -kal számoltam és 24h múlva vettem ki,lisztes lett de már kevésbé mint az előző!
    És az utolsót amit csináltam most 1 hetes,30%-kal számoltam és 48h után vettem ki (nem volt rá időm) és még nyoma sincs a fehéres lisztszerű pornak!
    És gondolom,hogy látszódna jobban mert szép karamell színűek!
    Szó mi szó én most erre tudok gondolni.
    Eddig is mindent úgy csináltam mellesleg ahogy kell!
    Hőmérőzés,takarás is minden tutira!

    Mit gondolsz/gondoltok?

    Üdv.:Kincs

    Ui.: Amúgy az elsőtől az utolsóig amit használok minddel megvagyok elégedve!
    Tényleg olyan,hogy minél tovább szárad annál jobb lesz a minősége!
    Amin eddig éreztem,hogy lúgosabb 5-6 hete most pl.már nem10 hét után !
    Szerintem igen kell neki a 48h takarás,és nem kell neki sok víz %-ban elég a 30%.

  • natureka szerint:
     
    2013. 01. 13. 15:50

    Kedves L.Andi!

    Nekem maga a nagymami által megküldött agyag a hófehér, de sem a szappanmassza, sem a kész szappan nem fehérdik ki tőle. Olyan, mintha nem is raktam volna bele fehér agyagot.
    Így látatlanban azt gondolom, hogy másféle agyagot kaptál, hiszen van drapp színű agyag is…
    A rózsaszín agyaggal kapcsolatban – felraktam képpel a Karácsonyi fahéjas-mandarinos szappanom receptjét és képét, ott meg tudod nézni, hogy milyen színű lett. (a második csíkja). Lehet, hogy a 3. csík (ami béta karotinnal van festve) miatt adja ki ilyennek, de azért szerintem erre rámondható, hogy rózsaszín. Lehet, hogy más szín mellett csalókás, és barnásnak látszik esetleg???

    Remélem egy picit tudtam segíteni.

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 13. 15:46

    Kedves L_andi!

    Az én fehér agyagom sem fehér színű!
    Nem mondhatom rá,hogy fehér! Csak ha róla beszélek,hogy fehér agyag! Wink
    Mert nem rózsaszínűről vagy zöldről van szó ugyebár !
    Nos,nagyon világos,halvány beige de biztosan jól láthatóan nem fehér mint
    pl.kukoricakeményítő. No,az fehér!

    Üdv.:Kincs

  • L_Andi szerint:
     
    2013. 01. 13. 15:19

    Kedves Natureka !

    Szeretnék pontosítani : hófehér akkor amikor elkészül a szappan (tehát kifehéredik), vagy hófehér már az agyagpor és az olajos keverék is ?
    Én hetekkel ezelőtt vásároltam, most került volna rá sor, és volt a nagy döbbenet….a kevés olajjal kikevert – egyébként is szürkés – halványbarnás agyag – drapp lett, nem is mertem már belerakni a masszába, kiöntöttem.
    Ezért szeretném tudni milyen másé……….. ugyanis ha már eredetileg is fehér az agyagpor, akkor reklamálok, mert mást kaptam, számla megvan……

    Egyébként én a rózsaszín agyagukkal is megjártam, mert az – mint egyszer mutattam már nektek itt a fotóját – világos barna. Erre már más is panaszkodott………de hogy 2x ugyanígy járjak ….?!?!?!?

    Légyszi segíts tisztázni ezt a színproblémát…..mielőtt írok nekik…..
    Andi

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 01. 13. 14:45

    Kedves Kincs
    1. 32% folyadék
    2. 24 óra
    Smile

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 13. 14:25

    Kedves Mishakal !

    A kérdésem az lenne ,hogy :
    1.) Hány %-os folyadéktartalommal csinálod?

    2.) 24 vagy 48 óra után veszed ki őket?

    Köszönöm,üdv.:Kincs

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 01. 13. 12:28

    Azt hiszem hogy rájöttem a szappanpor rejtélyére. Eddig még sosem volt egy szappanom sem ilyen, ma viszont ahogy ránéztem az 1 napos szappanokra, hát mit mondjak eléggé kikerekedett a szemem. A szív alakú muffin formák úgy ahogy vannak, egy az egybe, tiszta szappanporosak. Mikor kivettem őket a formából, már akkor is gyanúsak voltak mert sokkal világosabbak voltak mint a más formában lévő társaik. Plusz még a mai dolog ahogy kinéznek, hát, azt hiszem nem élték meg a jó zselé fázist. Tehát szerintem a por a jelzés, hogy “nem sikerült” a szappan.
    Mit gondoltok?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.