Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 01. 21. 13:07

    Sziasztok!

    Megígértem, hogy amint megtudom az illatolajak összetételét, megosztom veletek.
    Egyenlőre csak a kókuszét sikerült kinyomoznom, íme:
    -cumarin 3% cas 91-64-5
    -vertenex 10% cas 32210-23-4
    -vanilin 1% cas 121-33-5
    -galaxolide 2% cas 1222-05-5

  • Zsuzsuci szerint:
     
    2013. 01. 20. 16:56

    Kedves Csillag! Szerintem attól még jó lesz a szappanod, csak nem lesz erõteljes sötét barna színe neki, és a dörzsis fele is elmarad Smile De ne izgulj biztos így is szupi lesz…ha kávèban oldtad fel a lùgot akkor ùgyis lesz színe ès az illatàn is fog èrzõdni!

  • Csillag szerint:
     
    2013. 01. 20. 16:43

    Sziasztok!
    Jajj, nagy gondban vagyok, kérlek adjatok tanácsot!!! Smug Most készítettem el a kávészappant, ami csak olívaolajból van és a végén nem tettem bele a két kanál kávét!!!!!!!!!!!!!!!!!! Most mi várható???? Nem lesz jó a szappan???? És még, amit nem tudom természetes vagy sem nagyon soká kezdett el sűrűsödni, már azt hittem leég a mixerem……….

  • Zsuzsuci szerint:
     
    2013. 01. 20. 16:30

    Köszönöm vàlaszaitokat Smile Biofelesèg csupa hasznos tanàcs, a disznòzsír valahogy nem szimpi nekem..így pròbàlkozom a pàlmaolaj mennyisèg növelèsèvel illetve a ricinus mellõzèsèvel. Most az “igazi gyògyír szappan” van tervbe vève Smile Èrdekes Casale, hogy èn pont a kasztíliai szappanròl gondoltam volna, hogy màllhat. Köszönöm tanàcsodat, kipròbàlom esetleg egy pici kòkuszolaj a habzàsért és máris hasonlít a gyôgyír szappanhoz Grin . Amùgy Casale loptam a narancsos csokis szappan recepted(picit változtattam, kihagytam a földimogyoróolajat) a napokban próbáltam ki és egész jónak tūnik, nem tudom gyakori használat után fog-e majd szétmállni, mivel ezzel is 24 óráig bírtam a kiváncsiságommal Thinking

  • Luca szerint:
     
    2013. 01. 20. 09:47

    Köszönöm Ezustteso a válaszodat, akkor még tovább finomítom.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 01. 20. 09:18

    Kedves Zsuzsuci!
    Ha nagyon mállik a szappanod, akkor valószínűleg:
    -túl nagy mennyiségben használsz benne telítetlen zsírokat – ebben az esetben emeld a telített zsírok (kókuszolaj, pálmaolaj, disznózsír) mennyiségét. Használhatod mindegykiket egy szappanban 20-20%-os arányban.
    -túl gyorsan szeleteled – a szappanosodás része a zselé-fázis utáni szilárdulás. Főleg ha telítetlen zsírokat (olivaolaj) használsz, akkor bizony szüséges a 48 óra hogy a szappan rendesen megkeményedjen. Hidd el, a szappanod ugyanú szeletelhető, az eredmény pedig sokkal biztosabb lesz.
    -nem hagytad a szappant elég ideig érni – sokszor azt tapasztalom, hogy azok a szappanjaim amelyek többségében telítetlen zsírokat tartalmaznak, épphogy megérnek 6-8 hét alatt, de hogy mindig jobb hagynom őket még tovább, mert néha 1-2 plusz hét alatt is sokkal keményebbek.

  • casale szerint:
     
    2013. 01. 19. 23:44

    Zsuzsuci!
    A különböző szappanrecept számoló programokban a kalkuláció után megjelennek a készítendő szappan tulajdonságai. Én mindig próbálom úgy variálni a szappant, hogy a felhasználni kívánt összetevők mennyiségét több számítással variálom, figyelve a szappan tulajdonságainak változását. (creativiky vagy a SoapCalc )
    Szerintem a kasztíliai szappan egyszerű és nagyszerű kézmosásra is. Ez nem fog szét mállni.
    Casale

  • ezustteso szerint:
     
    2013. 01. 19. 19:59

    Kedves Luca!
    Biztos nem én vagyok a legmegfelelőbb… főleg a sütőtökös témához nem is tudok hozzászólni, de nekem és az én családomnak száraz a bőre és már 15% feletti kókuszolaj is szárít. Ebben több mint 27% van…
    Zsuzsuci! Neked is azt javasolnám, hogy növeld a pálmaolajat, és csökkentsd a kókuszt. A pálma kemény szappant eredményez… az olíva is jól keményedik
    Persze jönnek majd a tapasztaltabbak is és én is kíváncsi leszek a véleményükre
    Grin

  • Zsuzsuci szerint:
     
    2013. 01. 19. 19:02

    Sziasztok,a szappan porral kapcsolatosan,èn 24 òráig tartom melegben ès szeletelem is de mèg nem volt soha ilyen gondom Smile Nekem az lenne a kèrdèsem,hogy tudnèk egy viszonylag kemèny szappan receptet összehozni? Az èn szappankáim krèmesek ès elèg lágyak…a szappantartòban le tud folyni a víz ròla de mègis nehezen szàrad ès gyakori hasznàlat utàn mállik szèt….amit vàsàroltam egy helyi termelõtõl az kemèny,nehezen fogy ès nem is màllik szèt…Az olaj arányaim kb.40% oliva,20% kòkusz olaj,20% pàlmaolaj,5 % ricinus. Az oliva olajhoz azèrt ragaszkodom ilyen nagy arányban,mert elèggè szàraz a bõrõm… Frown ès tartok a kókusztòl. Köszönöm elõre is Kiss

  • kisbagoly szerint:
     
    2013. 01. 19. 15:44

    Köszönöm mindenkinek a vajas infót! Ki fogom próbálni a ghís szappant, tapasztalattal jövök majd Smile

  • Luca szerint:
     
    2013. 01. 19. 15:41

    Sziasztok!

    A véleményeteket szeretném kérni egy saját szappanrecepthez, amely sütőtökös.

    360 g olivaolaj, 250 g kókuszolaj, 240 g pálmaolaj, 50 g napraforgó, 288 g kecsketej(fagyasztott), 127,55 g NAOH, szalagfázisba tennék hozzá 150 g sütőtökpürét.
    20-20 csepp narancs és szegfűszeg olajat, elkeverve 1 ek rizslisztbe.

    Köszönöm a segítséget.

    Jól sikerült az első levendulás szappanom, a csalánosat meg most fogom felszeletelni. Igaz kb 4-6 hét után lesznek használhatóak. Smile

  • Fahej szerint:
     
    2013. 01. 19. 14:17

    Sziasztok!
    Kérlek segítsetek! Ilyenkor télen hol a legjobb a szappant érlelni?
    Most készült el az első szappanom sima mosószappan én nem tudom hogy hol is lenne a legjobb tárolni. Köszi előre is!

  • zohori szerint:
     
    2013. 01. 19. 01:08

    És most néztem, hogy egy szappankészítő kecsketejes szappant készít ghível száraz, repedezett bőrre ajánlva Smile

  • zohori szerint:
     
    2013. 01. 19. 01:03

    Hadd kotyogjak bele a vajas témába Smile A sima teavaj nem jó a szappanba, meg kozmetikumokba, viszont ha megszabadítjuk a víz és szárazanyag tartalmától, egy nagyszerű dolgot kapunk, a ghít és az viszont már nyugodtan mehet krémbe, testápolóba, meg talán még szappanba is.

  • Vicuska szerint:
     
    2013. 01. 18. 16:55

    Szinekukac és Zsuzska: köszi, akkor egyszer majd kipróbálom úgy is. Most műanyag dobozkákba tettem. Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 01. 18. 15:06

    Kedves Kisbagoly!
    A konyhában használatos vajaknak kb. 30%-a víz, úgyhogy nem teljesen tiszta zsírok, a szappan készítéséhez viszont 100% zsírtartalmú (teljesen vízmentes) vaj szükséges.
    Elvileg lehetne vajat is használni a szappanban, de ahhoz a vajat meg kell szabadítani a benne lévő víztől.

    Kedves Uj-Anikó,
    Azért büdi a szappanod, amit előbb írtam Kisbagolynak, mert a vaj nem tiszta zsír, hanem vizet tartalmaz. Amiatt a víz miatt lehet avasos szaga. Szerintem ha alaposan megérleled, akkor lehet hogy majd kevésbé lesz érezhető a szaga.

  • erika06 szerint:
     
    2013. 01. 18. 13:52

    Kedves Kisbagoly!
    Nekem is van vajas szappanom, olyan az illata, mint amikor sokáig áll a vaj a hűtőben. Rozmaring és levendula illó van még benne, ezekkel keveredik.
    Akik eddig megillatozták tetszett nekik, nekem nem jön be, ide nkább a minősége számít (itthonra készítettem). Izlés dolga, hogy Neked tetszik-e, olvastam már több olyan véleményt is, hogy szeretik, és az ellenkezőjét is. Az biztos, hogy jó kis krémes a szappan állaga tőle.
    Új-Anikó : A szappanodban nem hiszem, hogy a tej lenne romlott (hacsak nem romlott tejet tettél beleSmile szerintem inkább a vaj illatát érzed.

  • szinekukac szerint:
     
    2013. 01. 18. 13:49

    Kedves Zohori!
    Egyetlen egyszer készitettem habszappant,de nekem nagyon tetszett a végeredmény is meg a munkafolyamat maga is.Hogy most nem csinálom annak az az egyszerü oka van,hogy kipurcant kézimixerem.
    Érlelni ugyanugy megfelel neki a 6-8 hét.

  • szinekukac szerint:
     
    2013. 01. 18. 13:46

    Uj-Anikó!
    Ki ne dobd!))))) Akkor inkább reszeld le és ugy tegyed egy másik szappanhoz.De mint irtam előbb-utóbb elmulik a szaga.És attól még lehet jó a szappan,hogy büdös.))))

  • szinekukac szerint:
     
    2013. 01. 18. 13:43

    Vicuska!
    Én rendszeresen használom a kistepsimet-hosszu,keskeny-ahogy mondtad kibélelve szilikonos sütöpapirral.Két lényeg van.)))))Jól béleld ki,véletlenül se folyhasson ki a szappanmassza és nem kell annyira betakargatni mert tényleg képes pillanatok alatt felmelegedni.Ennyi.Nekem semmi gondom sincs vele.A tepsi tartja a formáját a tetrapack doboz sajna nem igazán,mert abban is szoktam önteni-de ahhoz sok tejet kell inni.)))))
    Kisbagoly!
    Ha a vajból ghi-t készitesz sztem simán mehet a szappanba.Kb félév érlelés után elmulik a szaga.)))))/ki van próbálva))))))))/

  • uj-aniko szerint:
     
    2013. 01. 18. 13:30

    Szia!

    Van! Készítetten egyszer egy kakaós-vaníliás szappant teavaj alappal, és sem a vaníliá, sem a kakaó illatát nem lehet rajta érezni, csak a romlott-tej szagát. Frown
    Még nem dobtam a kukába, gondolkodom rajta, hogy bekockázom kézmosó szappanba, de félek, hogy azt is elrontja…

    Üdv: uj-aniko

  • kisbagoly szerint:
     
    2013. 01. 18. 12:20

    Sziasztok! Van valakinek tapasztalata teavaj használatáról?

  • Zsuzska szerint:
     
    2013. 01. 18. 10:52

    Köszi a szappanpor ellenszerét!Tehát tovább kell betakarva tartanom a friss masszát!Meg kell fékeznem a kiváncsiságomat!Wink

  • Zsuzska szerint:
     
    2013. 01. 18. 10:45

    Szia Vicuska!Én fém formát használok,folpackkal bélelve.De valóban jobban kell rá figyelni,nagyon fel tud melegedni! Ha túl meleg,néhány perc hűtő és kész.

  • Vicuska szerint:
     
    2013. 01. 18. 07:08

    Köszönöm szépen a válaszokat! Akkor inkább nem használom. Smile
    Ma lesz az első szappanfőzésem és már nagyon várom! Smile
    Szép napot!

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 01. 17. 22:38

    Bocs, végszükség esetén teljesen megfelel egy alaposan kimosott tetrapak doboz, vagy fagylaltos doboz.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 01. 17. 22:36

    Kedves Vicuska!
    Én személy szerint ellenjavallom a fém formákat kibélelve is, mert a fém talán túlzottan átveheti a szappan melegét, s a szappan túlmelegedhet, megéghet.

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 17. 21:50

    Szia Vicuska!

    Szerintem vészhelyzetben vagy ha igazán nincs más akkor igen de jól béleld ki,hogy még véletlenül se érjen a szappanmassza a fémhez!

    Üdv.:Kincs

  • Vicuska szerint:
     
    2013. 01. 17. 17:59

    Segítséget kérnék: kiönthető-e a szappan kenyérsütő formába, ami fém, de kibélelem sütőpapírral? Question

  • zohori szerint:
     
    2013. 01. 15. 00:38

    Kedves Biofeleség! Köszönöm, próbálkozom. Nagyon szeretném kipróbálni. Mondjuk nem a csillivillivel beszórt verzió vonz, hanem maga az ötlet, ill. kíváncsi lennék, milyenek használatban, érdemes-e foglalkozni velük. Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.