Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,172 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
 • Farkas Ani szerint:
   
  2013. 02. 01. 23:07

  Kedves Szinekukac és Ezustteso!

  Bizony, nagy igazságokat írtatok. Nagyon sok a száraz, ekcémás, stb. bőrproblémás ember. Főleg a gyermekeknél látni a növekedést ezen a téren. El sem tudjátok képzelni, hogy mennyi szteroidos kenőcsöt írnak fel. Persze egy ideig jó, mert gyorsan hoz látványos eredményt, DE a probléma gyökere megmarad. Szóval, a táplálkozástól kezdve a rengeteg kemikáliáig, amivel mosunk, takarítunk, a víz amiben fürdünk, kozmetikumok, amit magunkra kenünk, mind mind kihat az egészségünkre. Szerintem minnél természetesebben élünk, annál egyészszégesebbek leszünk. Ezen értem az idénygyümölcsök fogyasztását. Ne akarjunk januárban szőlőt, paradicsomot enni, mert nem tartalmazza azokat az anyagokat, amik a napfény hatására termelödik bennük. Kerüljük a mű élélmiszereket, leveskocka, pudingpor, ízesített üdítőitalok.. Talán ha kis lépésekkel is, de elindulunk az éltmódváltás útján, annak eredménye lesz.
  Csak ennyit szerettem volna még hozzáteni a Ti gondolataitokhoz.
  Smile
  Szeretettel: Ani

 • szinekukac szerint:
   
  2013. 02. 01. 20:53

  Kedves Ezustteso!
  Szivemből szólóttál.Megmondom öszintén nem vagyok hive én sem annak,hogy mainapság sokan pl olivaolajjal főznek,vagy kókuszzsirral. (több) ezer éve vagyunk itt a Kárpát medencében és ha igaz előtte sem a mediterraneumban csámborogtunk.Ergó főzni,szappantfőzni-legalábbis ami a mososzappant illeti,amit annak idején bizony mindenre használtak-a mi éghajlatunkon megtermő növényekből,elérhető állatizsirokból kéne.Nem tudom mennyire köztudott,hogy pl a tejet az északi népek jobban tolerálják-mámint fizikailag-mint a déliek.Nem véletlen,hogy azon az éghajlaton ahol a hus gyorsabban romlik nem igen esznek pl disznót.És nem véletlen,hogy mi magyarok -én legalábbis nem-nem vágyunk tengeri herkentyükre.
  Hogy miért van annyi allergiás és ekcémás ?Ez a kérdés nagyobb lélegzetű,mint amit én most itt el tudnék mondani.Te is tudod,hogy nemcsak az ugynevezett kozmetikai kemikáliák okozzák,de nagy részűk van benne.Túl sok körülöttünk a vegyianyag.És sajna nem tudod mindet kikerülni.
  Örülök,hogy megvilágosodtál.)))))))

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 02. 01. 17:03

  Kedves Bundika!
  Nem tudtam, ezért kérdeztem Rose
  Ja, hogy te ilyen “különc” vagy hogy nem kezdtél el azonnal számolgatni! Wink Ilyen is van, de jó! Big Smile Yes

 • ezustteso szerint:
   
  2013. 02. 01. 15:36

  Kedves Kincs, és mindenki
  Tegnap is válaszoltam… de valahogy eltűnt Question – na nem gond. A KOH- val való szappankészítés idejéről nem is tudnék mit mondani, hisz még nem próbáltam, bár nagyon szeretném. Hátha a mosószerek jobban összeállnának…
  A meleg eljárást viszont tényleg túl bonyolultan írják le a magyar oldalakon- én is angol videókból tanultam. Nem indítottam még topikot- úgyhogy ha valakinek ez könnyebben megy jó lenne Grin
  (nekem a saját hozzászólásom is eltűnik Wink )
  Közben pedig megvilágosodásom támadt… Évek sőt évtizedek óta igyekszem a hagyományos dolgokat átvenni, feleleveníteni- akár a főzés vagy a tisztítás vagy bármilyen területen. Azon gondolkodtam, hogy gyermekkoromban senki nem volt ekcémás vagy allergiás… és akkor az is bevillant, hogy pl. minden háztartásban ott volt a háziszappan- amit évente 1-2 szer főztek nagy mennyiségben. És azért kíváncsi lennék, hogy hány szappanba tettek olívát, jojobát vagy avokádó olajat? Nem számoltak sf-et… és még is azokat a szappanokat használták a mosakodásra (még én is) és minden egyébre… akkor most hogy is van ez?
  Ennek ellenére számolok, és használok különféle olajakat…
  Még egy kérdés… Nálunk a mi éghajlatunkon miért nem terem az olíva, vagy az avokádó vagy még egy csomó növény? Viszont van napraforgónk, repcénk, kukoricánk, körömvirágunk, disznózsír (ami a népi gyógyászatban előkelő helyen van)stb…
  Bocsánat… csak elmélkedtem… Tényleg jó lenne egy topik Yes
  Valakiiii segítség!
  Nati

 • Bundika szerint:
   
  2013. 02. 01. 15:00

  Kedves Biofeleség!
  Én még túl kezdő vagyok ahhoz, hogy magam állítsak össze recepteket (tavaly augusztus óta készítek szappanokat), így ezt a receptet is az internetről szedtem le. Bárcsak ott tartanék, hogy saját receptet találjak ki, de nekem még egy kissé bonyolultnak tűnik ennek a kiszámítása. Big Frown
  Kedves Kisbagoly!
  Neked is köszönöm a segítséget, nagyon jó minél több véleményt elolvasni!

  További szép napot mindenkinek!

 • kisbagoly szerint:
   
  2013. 02. 01. 13:31

  Bocsánat, az előzőben rosszul írtam, nem vízgőzdesztillaációval, hanem gőzöléssel finomítanak kíméletesen olajokat (a vízgőzdesztilláció más, azzal illóolajokat készítenek) Shame

 • kisbagoly szerint:
   
  2013. 02. 01. 13:16

  Szia Bundika!
  Én is szeretek minél jobb minőségű alapanyagokkal dolgozni, ezért én is folyamatosan dilemmázok azon, hogy milyen olívaolajjal készítsek szappanokat. A finomított olajjal is szuper szappan készíthető, a 15 hós fiam bőre is nagyon szép, amikor ilyet használunk. Nekem a finomítási eljárással van a legnagyobb bajom, hexánnal (gyakorlatilag finomított kőolajjal) mossák át a növényt, hogy több olajat nyerjenek ki belőle, aztán a hexán kivonására és a finomításra különféle vegyszerekkel kezelik az olajat. Az én ellenérzésem ebből fakad, hogy vajon mennyi és milyen vegyszer maradék van az olajban?
  Van a finomításnak kíméletes módja is, amikor vízgőzdesztilláció során érik el a finomítást. Ha valaki ismer ilyen olívaolajat, akkor szóljon Smile
  Mindenesetre a sima olívaolajos szappanok jók, és ráadásul könnyebben színezhetőek: rózsaszín agyaggal pl. az extra szűz olívaolajos szappanom inkább barna lett..

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 02. 01. 10:39

  Szia Bundika!
  Ha megnézed a szappan-receptjeimet, láthatod hogy én személy szerint az egyszerű szappanokat részesítem előnyben. Számomra nem fontos hogy egy szappan csinos, színes meg illatos legyen, sokkal fontosabbnak tartom hogy működjön, azaz betöltse azt a szerepet amit rá osztottam. Éppezért én például egyáltalán nem használok tejet, vajakat, drágább olajokat, azokat inkább meghagyom a krémekbe, pakolásokba.
  Az olivaolajról nagyon megoszlanak a vélemények. Az én tapasztalatom az, hogy…
  -a szansza olaj (pomace) és a sima olivaolaj egyszerű de igazán kemény és könnyebben száradó szappant adnak, úgyhogy azokat én önmagukban, minden más olaj hozzáadása nélkül használom az olivaolaj-szappanomban, amit az érzékeny bőrű, allergiás barátaink nagyon szeretnek.
  -a szűz vagy extraszűz olivaolajok pedig egy kissé puhább, kissé lassabban száradó, de a bőhöz gyengédebb, táplálóbb szappant eredményeznek. Az extraszűzet én azokban a szappanokban használom, amikben egyéb olajokat is alkalmazok, s amelyeket valamilyen kifejezett problémára találtam ki.
  Ez a különbség persze nem annyira szembetűnő, és mindegyik olivaolaj ugyanolyan jó.

 • Bundika szerint:
   
  2013. 02. 01. 09:48

  Kedves Kincs és Biofeleség!

  Köszönöm a gyors válaszokat!! Ti milyen típusú olívaolajat használtok?? Ezek szerint nem fontos, hogy extra szűz legyen?? Én mindenféle olajból igyekszem a hidegen sajtolt és a finomítatlan változatot tenni, főleg a kakaó- és sheavajból. Vagy ez felesleges?

  Bundika

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 02. 01. 09:02

  Kedves Kreatívkönyvelő,
  IllatosSzappanék szerint igen, Patrizia és Marina (Il mio sapone naturale) szerint nem.

  Kedves Batora, elhiszem.
  De itt a fórumon pl. a SoapCalc nátronlúg-mennyiségeivel is gondok voltak, és ugyebár ezen a honlapon is van olyan szappan recept, amelyet a SoapCalc-al számoltak ki és 5-6%-os zsírtöblettel szárít.
  Mindegy, téma ugrik, s ha valamelyikőtök hozzálát várjuk a beszámolót Smile

  Kedves Bundika,
  A 20 perc nekem is hosszúnak tűnik, de -mint ahogy Kincs is írta- az extraszűz olivaolaj nehezebben éri el a szalagosodást mint a sima olivaolaj.
  Biztosan jól mérted a mennyiségeket? A jojobaolaj miatt újra számoltad a lúg mennyiségét? Ha igen, akkor nem kell tartanod semmitől.
  Az olivaolaj-szappanoknak minimum 6-8 hétre van szükségük. Kb. 6 hét után viszont, amikor elkezded majd használni látni fogod, hogy a vízzel ez a szappan zselét képez, nem habzik. Viszont minél tovább érleled a szappanokat, annál inkább kezd majd habzani is.

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 31. 23:52

  Kedves Bundika!

  Én nem vagyok profi de el mondom az én véleményem neked addig,míg a profik ide érnek!
  A extra szűz olivaolajok később érik el a szalagfázist mint pl. a “sima” oliva o.
  vagy a “pogácsás” Pomace olivao társai!

  Igen 48 óra után érdemes kivenni a takaró alól!
  Kell neki a 8 hét,sőt ahogy érik még később jobb lesz!
  De ez is majd elválik,hogy mikor kész mert pl.az én olivás szappanjaim 5.-6. hét
  környékén használható volt.
  Azt mondom,hogy 4.-5.hét előtt még ne is próbáld szerintem.
  Szerintem érdemes rá várni!Smile

  Üdv.:Kincs

 • Bundika szerint:
   
  2013. 01. 31. 23:06

  Kedves profi Szappanozók!

  Segítséget szeretnék kérni! Ma délután elkészítettem egy olívás-kecsketejes-levendulás szappant, amibe bázisolajként 1 kg extraszűz olívaolajat és 6 evőkanál jojobaolajat (kb 30 ml) tettem. Tudom, hogy az olívaolajos szappanoknak több idő kell a szalag fázis eléréséhez, de egy kissé soknak találtam, hogy majdnem 20 percig volt a kezemben a botmixer, mire elértem a kívánt fázist! Arról nem is beszélve, hogy örültem, hogy még meg tudtam fogni a mixert, annyira felforrósodott… szóval ez az idő nekem túl soknak tűnik… elronthattam valamit?? Az igaz, hogy az olívás szappanokat 2 napig kell dunsztolni és legalább 8 hétig érlelni??? Előre is köszönöm a válaszokat!

  Üdv.,
  Bundika

 • ezustteso szerint:
   
  2013. 01. 31. 21:33

  Kedves Kincs!
  Olvastam a KOH- val készült szappanok idejét… és így is szívesen macerálnék vele, de megbízható leírást magyarul nem találtam. Találtam angol nyelvű oldalakat, de azért ennyire nem tudok angolul Cry – majd megtanulok…
  Inkább azért írtam le a tapasztalataimat, mert amit magyarul találtam a meleg eljárásról, az inkább ijesztő volt… angol nyelvű videókból tanultam… és esetleg valakinek segítségére lehetek Handshake
  Éééés még nem indítottam topikot…. Shame – de ha valaki megtené…. én nagyon hálás lennék Yes

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 31. 21:17

  Kedves ezustteso !

  Az egészet jól gondoltad és érdekes valamint érdemes kipróbálni a melegeljárással készült szapp.technikát. Mehetne külön topik róla én benne vagyok! Wink

  Kicsit lentebb a folyékony szappan (KOH)készítéséhez szükséges idejéről (is)volt szó.
  Nem a melegeljárással készült szappanok készítési idejéről!
  Persze az is melegeljárással készül csak effektíve több időt vesz igénybe, mint a szilárd melegen készített társuk!

  Üdv.:Kincs

 • ezustteso szerint:
   
  2013. 01. 31. 20:03

  Kedveseim!
  A KOH-hoz nem tudok hozzászólni, de a meleg eljárás nem macerásabb a hideg eljárásnál.
  Lassan 50kg. szappant készítettem a meleg eljárással… és mindegyik sikerült, semmi gondom nem volt vele. Sem szappanpor, sem fekete lé… szétfolyás… stb…Az sem igazán igaz, hogy nem lehet szép szappanokat készíteni.
  Sikerült összehoznom egy kókusztekercsnek kinéző szappant… és egy töltött piskótára hasonlítót is.
  Most próbálkoztam egy sószappannal is… és ez is úgy néz ki hogy jó lesz. (4 hét múlva többet tudok)
  Tény, hogy nem folyós a szappanmassza, de formázni is lehet- mint egy puha gyurmát, vagy akár a virágos szilikon formáimat is tudom használni… persze hasonlóan mint ha muffint készítenék- bele kell kanalászi Big Smile
  Ráadásul a receptet SF- nélkül állítom össze, így főzöm meg a masszát (kb1,5-3 óra között), majd amikor a zselésedés és a kémiai reakciók lezajlottak, azután adom hozzá az SF- nek külön kimért olajokat, illókat, színezéket stb. Ezek már azután kerülnek a masszához, hogy a roncsoló és elszappanosító folyamat lezajlott.
  Egyedül még kecsketejből nem készítettem, de az a következő projektem.
  Nagyon szeretném megtudni, hogy hogyan készülnek a krém szappanok, és az egyéb dolgok, de sajnos egyenlőre drága a tanfolyam számomra Cry
  Viszont a leírásokból az derül ki számomra, hogy ezt a meleg eljárásos tudományt túl komplikálják… Igaz nekem van egy úgynevezett lassúfőző edényem, ami egyenletesen tartja a hőmérsékletet, és nem kell a sütővel kínlódnom. Nem sokat fogyaszt és tudom folyamatosan figyelni a hőmérsékletet is. Ha 60 fok fölé megy akkor kikapcsolom…és ha lejjebb esik akkor pedig be. Egyszerre 1300gr. olajból tudok benne biztonságosan főzni… ami még nem jön ki belőle…
  Tudom, hogy sokak szerint a Hideg eljárás az jobbnak tűnik, de nekem nincs annyi helyem takargatni, és csak két naponta tudok tényleg ránézni a szappanokra, így nekem az a kényelmesebb megoldás, hogy egyszerre rászánok 3.5 órát és azután csak érlelem… Egyszer készítettem hideg eljárással is, rendben lezajlott minden vele, de valahogy az illatát nem igazán lehet érezni, amíg emezek sokkal kevesebb illóval is intezívebbek… Mindenkinek jó szappanozást… lehet jó lenne egy topik a meleg eljáráshoz is Question
  Nati

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 31. 18:45

  Sziasztok!

  Külföldi oldalakon bórsavat használnak az olajok semlegesítéséhez,valamint van rövidebb recept is csak 6-7 órát vesz igénybe,az 1-4 nap(ok) helyett! Cool

 • batora szerint:
   
  2013. 01. 31. 16:29

  Biofeleség, kedves!

  Az 1,4-es szorzó nem (sem) Vikiék találmánya. A soapcalc-is ennyivel számol: ha megnézed az olajok alatt ott van a NaOH és a KOH is.

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 01. 31. 16:23

  Miért kell a lúgfelesleg? A folyékony szappanhoz ez szükséges?

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 31. 16:18

  Kedves Kreatívkönyvelő és kedves Batora!
  Láttam mindkét oldalt, de meg kell mondanom őszintén hogy engem nem győztek meg.
  “Számold ki a NaOH mennyiségét az felhasználandó olajokra, és szorozd meg 1,4-gyel, így megkapod a használandó KOH mennyiségét.” – Na ez nekem egy nagyon elhamarkodott kijelentésnek tűnik, hiszen két különböző lúgról van szó. A zsíroknak teljesen más a SAP-ja kálium hidroxid esetén. Szerintem ilyen elnagyolást nem engedhet meg az aki lúggal dolgozik, de persze ezt én gondolom.
  “mivel a szappanmasszát lúgfelesleggel készítjük, az eljárás végén a szappant semlegesíteni kell”
  Ez a mondat engem nagyon emlékeztet a kémiai folyékony szappanokra, amikben irritáló anyagokat alkalmaznak, aztán azokat semlegesítik. Pontosan ez az ami nekem nem passzol, hogy mi a fenéért kell a szappant lúgfelesleggel készíteni. Én pontosan az ilyen szappanokat akarom elkerülni, elég volt egyszer kiírtani őket a fürdőszobánkból.

 • batora szerint:
   
  2013. 01. 31. 15:41

  Még nem csináltam, de rajta van a listán, csak valami mindig közbejön…

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 01. 31. 15:37

  Azaz nem is onnan, becsaptalak majdnem, az illatosszappan-on olvastam

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 01. 31. 15:36

  Szia Batora!
  Igen, onnan vettem az infót, csináltál már ilyet? Milyen?

 • batora szerint:
   
  2013. 01. 31. 14:57

  Kedves Biofeleség!
  Létezik egyszerűbb módszer is a folyékony szappanra, nem kell napokig kevergetni. Vikiék honlapján fent van: Házilag készített folyékony szappanok cím alatt. Gondolom Kreatívkönyvelő infoja is onnan származik: akár 10% lúgfelesleggel(!) készítik a folyékony szappant, amit a végén citromsavval semlegesítenek.

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 01. 31. 14:27

  Isten bizony azt olvastam, hogy meleg eljárásban a folyékony szappan lúgfelesleggel készül. Valamit félreértettem volna?
  Mondjuk a hideg eljárással készült szappan a favorit nálam is, csak gondoltam nem árt megismerkedni más technikákkal is.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 31. 14:12

  Kedves Kreatívkönyvelő!
  Látod pont ez az: annyi zsírfelesleget (és nem lúgfelesleget Smile ) nem tudnak hagyni a szappanban hogy bőrbarát lehessen, ezért adnak hozzá citromsavat. Csakhogy ezzel elveszítjük a szappan teljesen adalékanyag-mentességét, ami számomra legalábbis nagyon fontos.

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 01. 31. 11:06

  Kedves Biofeleség!
  Azt olvastam azon az oldalon, hogy ezt a szappankrémet tusfürdőként, samponnak is ajánlják. Úgy tudom, a meleg eljárásban készült folyékony vagy gél állagú szappan lúgfelesleggel készül, persze a végén azt hiszem citromsavat adnak hozzá.
  Szerinted ez alkalmas a testünkre illetve a hajunkra?

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 31. 11:02

  Kedves Kreatívkönyvelő!
  A folyékony szappan nem nátronlúggal (NaOH), hanem marókálival (KOH) készül, egy sokkal hosszabb, sokkal bonyolultabb eljárással.
  Tehát ha valakinek nincs türelme a hideg eljárásos szilárd szappanhoz, akkor nem ajánlott még csak gondolkodnia sem róla, ha pedig van az illetőnek türelme, előbb biztosan tapasztalatot és gyakorlatot kell szerezni a meleg ejárásban is.
  Magától értetődően ebben az esetben a SAP értékek teljesen mások, de nem csak ez a nehézsége. A folyékony szappan esetében az ún. hideg eljárás is magasabb hőmérsékletet igényel (kb. 70°C-os lúgoldat, majd a higításnál forralják), illetve a masszát napokig kell kevergetni, 1-4 napig a felhasznált zsíroktól függően, majd aztán higítani forró vízzel.
  Iletve a hidegen készült folyékony szappan esetében nem lehet (vagy nagyon nehéz) úgy leszámitolni a lúgot hogy a szappan ugyanolyan jó minőségű legyen.

 • szinekukac szerint:
   
  2013. 01. 31. 10:40

  Casale!
  Az e-bay-en rengeteg minden van.A baj csak az,hogy vagy nem postáznak magyarországra vagy horror összegért.Ennek ellenére megérné mert ott láttam pl én is olyan dobozokat ,rácsos öntötálcákat amit régóta keresek,csak pill nincs meg a rávalóm.Valszeg másutt is vannak,de én nem tudok angolul aki meg tud a családban az tesz az én igényeimre.)))))Sztem Biófeleségnek lennének még ötletei.))))
  Középső lányom megy Hollandiába valamikor tavasszal,adtam neki ilyesmikre megbizást,ha talál irok és akinek kell hoz,amennyit kér.

 • casale szerint:
   
  2013. 01. 31. 00:53

  Sziasztok!
  A külföldi videókon rengeteg olyan doboz, rács, stb. van amit mi itthon hiába keresünk. Szilikon gumi lap viszont kapható. Van hozzá ragasztó és ebből lehet “állandó” bélést csinálni a fa dobozba. Ha valaki valahol, akár külföldi oldalon műanyag rácsot talál kérem szóljon nekem!
  Casale

 • natureka szerint:
   
  2013. 01. 31. 00:36

  Kedves Kreativkönyvelő és Szinekukac!

  Nagyon szépen köszönöm a jobbnál-jobb ötleteket. Még valahol olvastam a Hipp-es gyerekteának a dobozát, de nem emlékszem már, hogy bevált-e vagy sem. (Merthogy nálunk ebből van sok… Big Smile Még egyszer köszönöm! Rose Rose

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.